Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen?
Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen? Foto: Istockphoto

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Växthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som ofta inte omfattas av din villaförsäkring.

Annons

Det blir allt mer populärt att bygga växthus, attefallshus och andra olika typer av komplementsbyggnader, men kanske är du en av dem som inte vet att villaförsäkringen inte täcker skador på dessa, om det inte anges i försäkringsbrevet.

– Det är viktigt att ha en separat försäkring för växthus och andra uthus. Många tror att de ingår i en villaförsäkring, men det gör det inte, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Storm, brand, inbrott – ditt växthus eller uthus behöver en separat försäkring för alla tänkbara skador som kan tänkas uppkomma.

– Tidigare har man varit lite restriktiv med försäkringar kring till exempel växthus. Förr var dessa ofta enklare, kanske till och med bara byggda av några gamla glasrutor lutade mot varandra, men när vi numera bygger riktigt rejäla växthus med en grundkonstruktion är det en byggnad, och bör därför försäkras som ett uthus på tomten, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Peter Bratt ser en särskilt tydlig trend i att allt fler bygger orangerier och växthus.

– Det följer den aktuella hållbarhetstrenden där många uppskattar att ha egna odlingar och lägger ner mycket pengar på det. Ett växthus idag kan kosta allt från 50 000 till 200 000 kronor, och ändå är det många som glömmer bort en separat försäkring för uthuset, som bland annat växthus klassas som.

Vilken typ av byggnader behöver egen försäkring?

– En fristående byggnad på tomten behöver det. Om till exempel garaget är vidbyggt huset så ingår den i bostadsbyggnaden, men så fort det är fristående gäller det inte.

Kan man även försäkra ett enklare växthus man byggt själv?

– Om du bara ställt några fönsterrutor som lutar mot varandra går det inte att försäkra. Möjligtvis kan glasrutorna ingå i lösöre på villahemförsäkringen om de går sönder, men om det inte är en byggnad går det inte. Det är en svår gränsdragning och är man osäker bör man kontakta sitt försäkringbolag och skicka in foto för en bedömning.

Är sakerna, som en gräsklippare som står i ett fristående garage, också försäkrade då?

– Dina saker ingår i lösegendomen, lösöret. Har du en villahemförsäkring med försäkringsform fullvärde så omfattas sakerna av den med – oavsett om gräsklipparen står hemma hos din pappa eller i uthuset.

Annons

Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt.

  

Så försäkrar du följande byggnader:

Växthus: separat uthusförsäkring (om den klassas som byggnad)

Garage: separat försäkring (om fristående, annars ingår i villaförsäkring)

Attefallshus: separat uthusförsäkring

Friggebod: separat uthusförsäkring

Emelie Åberg
26 maj 2016

0 Kommentarer

1

Guide: Så bygger du ett växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

0

Redaktionen väljer: 3 växthus

Som så många andra drömmer jag om ett växthus. Då skulle jag välja något av de här tre.

0

3 miniväxthus

Ett miniväxthus tar liten plats och är ett bra alternativ för få plantor.

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

0

Första hjälpen för växthusodlaren

Ett växthus kan ge sin ägare väldigt mycket glädje. Men det är inte problemfritt att upprätthålla balansen i ett slutet system. Här beskriver vi hur du...

0

Jag byggde mitt eget växthus!

Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili...

0

Växthus för avskildhet och gårdskänsla

Det här växthuset, platsbyggt av lärkträ, ger rum åt de vackraste pelargonerna, men i synnerhet är det en rofylld plats för vila och te.

2

7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...