Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen?
Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen? Foto: Istockphoto

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Växthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som ofta inte omfattas av din villaförsäkring.

Annons

Det blir allt mer populärt att bygga växthus, attefallshus och andra olika typer av komplementsbyggnader, men kanske är du en av dem som inte vet att villaförsäkringen inte täcker skador på dessa, om det inte anges i försäkringsbrevet.

– Det är viktigt att ha en separat försäkring för växthus och andra uthus. Många tror att de ingår i en villaförsäkring, men det gör det inte, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Storm, brand, inbrott – ditt växthus eller uthus behöver en separat försäkring för alla tänkbara skador som kan tänkas uppkomma.

– Tidigare har man varit lite restriktiv med försäkringar kring till exempel växthus. Förr var dessa ofta enklare, kanske till och med bara byggda av några gamla glasrutor lutade mot varandra, men när vi numera bygger riktigt rejäla växthus med en grundkonstruktion är det en byggnad, och bör därför försäkras som ett uthus på tomten, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Peter Bratt ser en särskilt tydlig trend i att allt fler bygger orangerier och växthus.

– Det följer den aktuella hållbarhetstrenden där många uppskattar att ha egna odlingar och lägger ner mycket pengar på det. Ett växthus idag kan kosta allt från 50 000 till 200 000 kronor, och ändå är det många som glömmer bort en separat försäkring för uthuset, som bland annat växthus klassas som.

Vilken typ av byggnader behöver egen försäkring?

– En fristående byggnad på tomten behöver det. Om till exempel garaget är vidbyggt huset så ingår den i bostadsbyggnaden, men så fort det är fristående gäller det inte.

Kan man även försäkra ett enklare växthus man byggt själv?

– Om du bara ställt några fönsterrutor som lutar mot varandra går det inte att försäkra. Möjligtvis kan glasrutorna ingå i lösöre på villahemförsäkringen om de går sönder, men om det inte är en byggnad går det inte. Det är en svår gränsdragning och är man osäker bör man kontakta sitt försäkringbolag och skicka in foto för en bedömning.

Är sakerna, som en gräsklippare som står i ett fristående garage, också försäkrade då?

– Dina saker ingår i lösegendomen, lösöret. Har du en villahemförsäkring med försäkringsform fullvärde så omfattas sakerna av den med – oavsett om gräsklipparen står hemma hos din pappa eller i uthuset.

Annons

Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt.

  

Så försäkrar du följande byggnader:

Växthus: separat uthusförsäkring (om den klassas som byggnad)

Garage: separat försäkring (om fristående, annars ingår i villaförsäkring)

Attefallshus: separat uthusförsäkring

Friggebod: separat uthusförsäkring

Emelie Åberg
26 maj 2016

0 Kommentarer

0

Inreda växthuset

Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

0

Ingen sommar utan växthus

För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

0

Växthuset - trädgårdens hjärta

Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

0

Så inreder du växthuset

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast...

0

Första hjälpen för växthusodlaren

Ett växthus kan ge sin ägare väldigt mycket glädje. Men det är inte problemfritt att upprätthålla balansen i ett slutet system. Här beskriver vi hur du...

0

Billigaste växthuset bygger du själv

Oavsett hur stort eller litet växthus du vill ha, blir det billigast att bygga det själv om du använder begagnade fönster. Det blir också oftast vackras...

0

Växthuset - trädgårdens pärla

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir...

0

Växthus för små trädgårdar

Även den lilla trädgården kan vilja ha ett växthus, eller åtminstone de som bor där. Här ger vi tips och råd om växthus som passar för radhustomten och...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...