Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs här hans egen berättelse, kryddad med massor av erfarenheter, både goda och dåliga.


Med rejält tilltagen trätrall utanför växthuset blir hela området en härlig oas för både odling och umgänge.

Varje gång jag har byggt ett nytt växthus, det har blivit fem stycken på tio år, har jag efteråt sagt – aldrig mer! Vare sig de varit av gamla fönsterrutor, som de två första, eller ”köpehus” i glas eller polykarbonat har det varit mycket jobb, strul och problem.

Men så går det några år emellan, och så börjar jag längta igen. Så förra vintern var det dags igen. Men den här gången hade jag bestämt mig för att få allt som jag ville ha det redan från början.

Nya idéer

I detta nya drömhus skulle det finnas plats för det jag drömt om, men inte kunnat göra tidigare. Huset jag bestämt mig för var ett grönlackerat Classicum som jag gått och sneglat på länge. Det här växthuset har hela glas, i detta fallet 2,07 höga i sidohöjd, så här skulle jag kunna odla även sådant som sticker i höjden. Höjden ger även större volym vilket ger ett bättre klimat.

Platsen huset skulle stå på var sluttande mot en norrskog, ett perfekt läge, förutom att terrängen sluttade. Men inget ont som inte har något gott med sig, ut dräneringssynpunkt var det perfekt.

Men hur skulle jag få huset att stå rakt? Att fylla ut kändes inte bra, och det skulle gå åt enorma mängder med fyllnadsmassor. Höja huset? Ja varför inte! För att tillgodose sig med så mycket värme från jorden som ett växthus bör ha, så var kanske inte detta precis vad man lärt sig och gjort tidigare. Men varför ska man göra som boken och alla experter säger!

Ytan mättes ut till huset, plus en utomhusyta med trätrall för att kunna ställa krukor och kanske ha en grillplats. Totalt blev det 35 kvm, varav växthuset skulle ta 15 kvm.

De höga glasväggarna, 2.07 i toppen, ger en härlig rymd som är bra både för klimatet, ventilationen och själen.

Stadigt på 28 cementpelare

För att få huset att stå stadigt behövdes 28 st cementpelare gjutas, i olika höjd eftersom växthusets högsta punkt är 175 cm och den lägsta 30 cm. På pelarna fästes kraftiga reglar 60/60 cc Till trätrallen valde vi ett virke med omsorg, 120 x 28. Jag vill inte ha tryckimpregnerat, tycker att kvalitén ofta inte är tillräcklig.

Istället lyckades jag få tag i obehandlat som oljades in ett antal gånger. Gissa om det tog tid att hitta fint, och framförallt rakt virke, det var många pilbågar som fick gå tillbaka till leverantören innan jag var nöjd! Under den del av trallen där växthuset skulle stå satte vi upp 10 cm frigolitskivor, så välisolerat blev det ändå till slut.

Värmegolv och klinker

Något jag alltid velat ha i mina tidigare växthus är golvvärme. Efter att ha tittat runt lite i handeln fastnade jag för Thorin & Thorin som har en produkt vid namn T2 Blå. Produkten kom komplett med termostat och kabeln kunde man fiffigt bara dra it ifrån en låda. För att fästa kabeln, använde vi smältlim i stavform, avsedd för limpistol. Elinstallationen gjordes sedan av en fackman. Slutligen kopplades hela elinstallationen via en jordfelsbrytare.

Sedan var det dags att gjuta golvet ovanpå värmekabeln. Vi använde flytande spackel. Här får man se till att man inte har några hål som inte ska vara där, för då får man en liten betonghög under huset! Till slut lade vi in klinkers – vad snyggt det blev! Vi valde att lägga lite olika sorter, för att det skulle bli lite mer liv.

Värmegolv – en efterlängtad lyx. Här slår vi på flytspackel ovanpå elslingorna. Till och med avloppssbrunnen blev som ett smycke med klinker och sjösten.

Datorstyrd bevattning

Vatten ville jag förstås ha indraget ända in i växthuset. Jag ville ha sprinklersystem och droppbevattning samt en slang för vanlig spolning, jag hittade vad jag ville ha hos Willab och Gardena. Dessutom monterade jag sprayventiler så att jag skulle kunna hålla hög luftfuktighet där det behövs. Allt lyxigt reglerat via dator.

Men det är ju trevligt att även kunna vattna med kanna då och då. Eftersom jag samlat på gamla kannor, har idag ett 20-tal, så lät jag några favoriter bli kvar. På våren är dessutom vattnet väldigt kallt om man tar det från kranen och det gillar inte plantorna. Därför kan vattnet stå i kannorna och bli lite varmare. Jag gillar också att kunna ta vara på regnvattnet, för att vattna med, två stuprör finns på växthuset, men det räcker inte tyvärr så långt.

Sjösten täcker dräneringsgaller

Men vatten måste ju kunna komma ut också. Därför förseddes huset med 2 golvbrunnar på den högra sidan, på vänster sida mellan sockeln och klinkers, som är ca 5 cm, ligger en gallerdränering utmed hela sidan, som har sitt utlopp i norra delen av huset. På detta galler lades sjösten för att täcka gallret.

I husets norra del skar jag upp ett hål på 50 x 50 cm i golvet, och täckte med en lucka.

Det här hålet kan användas för jordutkast, samt när huset ska göras rent. Under luckan har vi en av komposterna, som då hamnar i norrläge och med skugga från växthuset. Efter en tid visade det sig att den även var ett bra komplement för luftningen av huset. Som jag tidigare har sagt, det är ingen konst att få in värmen i huset, konsten är att få ut den.

Nu finns det sidofönster som är öppningsbara, samt dörröppnare, men denna lucka blev bra nog och billigare. Skönt att man kunde spara in på något! Men automatiska lucköppnare på alla fönster är ett måste!

UFO-liknande belysning

El kan inte jag vara utan tyvärr. Frostvakt behövs för de mindre utrymmen som används på våren under förkultiveringen. Dessutom har jag ett litet utrymme för övervintring för olika växter. Jag har också två värmefläktar på 2000 w vardera med termostat, där värmefläkten snurrar oavsett elementet är på. Detta är viktigt för ventilationen. Att ställa in bilens cupévärmare är ingen bra idé, den ger ett mycket sämre klimat eftersom den stannar samtidigt som elementen. Välj en typ avsedd och godkänd för växthus.

För belysning, och värme, har jag högtrycksnatriumlampor, en på 400 w, samt en på 80 w.
Den mindre av dess lampor, känns mer som en mysbelysning, den har ett behagligt, mjukt ljus. Den större får grannarna att tro att ett UFO landat. Att tänka på grannarna om man bor nära, både vad gäller själva byggandet och brukandet av sitt växthus, är inte fel. Men ett bra ljus är viktigt, solen skiner ju inte alltid precis som man vill?

När huset så slutligen stod där färdigt, så kändes riktigt lyxigt mot vad jag haft tidigare. Tekniken kostar förstås en slant, men är mycket värt, om man inte kan vara hemma jämt och passa. Året med det nya växthuset har varit underbart och jag är glad att vi byggde som vi gjorde.

Köpinformation

Willab Trädgård, 0431-686 00
www.willabtradgard.se Växthus & tillbehör
Classicum ab 040-40 51 90, www.classicum.se,
Växthus & tillbehör
Lord Nelson 0477-552 00,
www.classicum.se Tillbehör
Gardena 040-14 38 80, www.gardena.se
Bevattning
Allt i trivsel 08-646 10 43, www.alltitrivsel.se,
Fiesta gasolvärme
Thorin & Thorin 0301-228 00, www.thorin-thorin.se,
Värmeslingor i golv
Gardex 08-544 015 55 Trädgårdsmöbler
Your garden partner, 016-18 32 84, Spaljéer, blomlådor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar