7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här får du de bästa tipsen för ditt växthus – så du kan använda det hela året.


Varje säsong har sitt. Våren med frösådd och plantuppdragning inför sommaren. Under sommaren ger den skyddade miljön större växtkraft åt värmekrävande växter. Till hösten kan man njuta av senblommande växter mycket längre tid, och med värmefläkt och isolering kan man vinterförvara frostkänsliga växter. Men, glöm inte att ett trivsamt och ombonat växthus kan bli minst lika mycket ett lusthus, en plats för avkoppling.

Här får du de bästa tipsen för att kunna använda växthuset hela året:

<!– –>
Med ett växthus kan man starta våren tidigare och avsluta hösten senare. Idealiskt om du bor på en plats där säsongen är kort eller vädret lynnigt.

1. Med en eldriven värmefläkt/frostvakt kan man förlänga säsongen i bägge riktningarna

Ställ in fläkten så att den går igång när temperaturen sjunker under ett visst gradtal. Samma frostvakt fungerar som en fläkt som cirkulerar luften under sommaren och ger ett jämnare klimat. Ju större växthus desto enklare är det att hålla en jämn temperatur. Den större luftvolymen buffrar värme och temperatursvängningarna blir inte lika stora under vår och höst.

Växthuset är en perfekt plats för att dra upp plantor som senare ska planteras ut i rabatt eller trädgårdsland.

2. Förkultivera de växter som sedan ska planteras ut i rabatter och trädgårdsland så blommar de tidigare

För att kunna komma igång tidigt kan man isolera en del av växthuset eller ha ett särskilt miniväxthus med belysning. Det finns särskilda sålådor med undervärme för att fröna ska få tillräckligt hög temperatur för att gro fast våren inte kommit igång på allvar ute. Annars kan man låta fröna gro inne i rumstemperatur för att sedan flytta ut dem i växthuset. Tänk bara på att bubbelplast stjäl ljus och då behöver de små plantorna växtlampor för att bli knubbiga och fina.

Välj ett växthus som är tillräckligt stort för att ett par vilstolar eller en skön stol ska få plats.

3. Välj en lite större modell än du tänkt så finns det plats för både odling och trädgårdsmöbler

Idealet är ett växthus där det finns plats både för odlingsbänkar, krukor och en skön vilohörna. I växthuset är du skyddad från isande vårvindar eller höstkvällarnas duggregn. Ett större växthus ger också ett jämnare klimat som bonus. Tänk också på att välja ett växthus som är tillräckligt högt på långsidorna så du får arbetshöjd. Många mindre växthus är inte tillräckligt höga för att man kan stå rak och arbeta.

Om du isolerar växthuset vintertid kan pelargonerna stå kvar i växthusets under vintern.

4. Isolera växthuset med bubbelplast så kan växterna övervintra i växthuset om du inte bor där vintrarna är allt för kalla

Med isolering och värmefläkt kan man övervintra växter som vill stå svalt vintertid men inte är härdiga nog att stå utomhus om vintern. Perfekt om man har många pelargoner och garaget inte räcker till. Enklast är att använda bubbelplast. Det är en plastfilm med isolerande luftbubblor som kan fästas i växthusets profiler. Om man inte vill klä in hela kan man isolera en del av växthuset. Det finns till och med särskilda övervintringsrum att köpa som består av en stålställning som man lägger en huva av skräddarsydd bubbelplast över.

Om man ställer brätten med fröplantor i lådor med matta i botten behöver de inte vattnas lika ofta.

5. Vattna lagom med hjälp av underbevattning och droppbevattning

Det bästa är att odla i brätten eller små krukor som ställs i en låda med bevattningsmatta i botten. Då behöver du inte vattna lika ofta. Mattan fungerar som en vattenreservoar så att växterna kan suga upp vattnet genom botten av krukan. En jämn bevattning ger friskare och mer välväxta plantor, med bättre skörd i slutändan. Det finns också olika typer av automatisk droppbevattning med timer att köpa för att underlätta vattningen.

Man kan också sätta upp jalusier eller lösa väggar som både skuggar och förhindrar att grannarna ser rakt in.

Även soldyrkare som kaktusar behöver skuggas för att inte bli brända av solen.

6. Skugga med väv och använd växthuset som lusthus

Använd en speciell gardin med invävda aluminiumremsor som reflekterar solstrålarna. Gardinen fästs med krokar och linor. Enklast är att låta väven löpa på en lina i taket, så den kan skjutas fram och tillbaka som en gardin, allt efter väderlek. Man kan också hänga upp jalusier som både skuggar och hindrar insyn från grannen.

Både tomater och gurka behöva en jämn vattning för att växa som de ska.

7. Bra ventilation ger bättre klimat

Luften får inte stå stilla i ett växthus. Då ökar risken för svampsjukdomar. Använd samma fläkt som fungerar som frostvakt när det är kallt. Under sommarhalvåret låter man den cirkulera kall-luft. Med en automatisk ventilation blir temperaturen jämnare och växterna trivs bättre. Det brukar finnas luckor i taket eller sidorna om man inte öppnar dörren förstås. Den automatiska ventilationen öppnar luckorna när det blir för hett och stänger när temperaturen sjunker. Soliga vår- eller höstdagar kan det bli hett i växthuset, också fast nätterna är kalla. Då är en automatisk ventilation a och o.

Att bygga ett växthus kan kännas som en stor investering. Genom att förena nytta med nöje får man ett växthus som inte bara är ett drivhus utan lika mycket ett inglasat uterum. Om man väljer en växthusmodell som monteras direkt på huset är det bara är att gå från köket direkt ut i växthuset för att skörda godsaker.

Om man har ett växthus kan man odla druvor i hela landet.

Tips på växter:

– Köksväxter – mer värmekrävande växter som gurka, tomat och melon trivs bättre och ger större skörd än på friland. Det finns också fler olika sorter att välja bland.

– Vindruvor – i ett växthus mognar druvorna tidigare och skörden blir större.

– Kryddväxter – framför allt basilika som kan vara kinkig på fönsterbrädan.

– Kaktusar och suckulenter – blir skyddade från regn.

– Pelargoner – blir ofta vackrare i växthuset än ute på altanen

– Fuchsior – kan vinterförvaras i ett isolerat växthus. Under den frostfria delen av året trivs de bäst utomhus.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar