Växthus – ett uterum att odla i

Funderar du på att bygga ett växthus? Då finns det en del beslut och regler att ta hänsyn till. Här är en guide med det du behöver veta för att komma igång.        

Innan du startar processen med att bygga ett växthus ska du först ta reda på syfte med det. Ska det vara en plats för gröna ekologiska odlingar, en plats i trädgården där du kan avnjuta en kopp kaffe eller söker du kanske ett kombinerat uterum?

Klimat och miljö

För att få en bra miljö och ett bra klimat ska du tänka på att inte bygga för litet växthus, 10-15 kvadratmeter är att rekommendera. Planerar du att odla träd gäller det även att välja ett växthus stort nog för dessa.

– Växthuset bör placeras så att det träffas av morgonsol, dock kan det mycket väl placeras i ett område med halvskugga eller skugga i slutet av dagen, säger Jakob Svensson, grundare på växthusbutiken glashusen.se

Växthusets grund

Det som styr valet av grund är vilket användningsområde ditt växthus ska ha.

Innan du sätter igång med bygget måste du göra en bra grundläggning. För att allt ska bli stadigt och passa bra ihop är det viktigt att du gör en horisontell grund.

Planerar du för el och vatten måste du se till att behörig elektriker och rörmokare drar elkablar och vattenledningar innan du påbörjar grunden. Vill du ha plusgrader i växthuset året runt ska du bygga en isolerad grund och vill du spara uppvärmningskostnader bör du även prioritera markisolering.

– Grunden är jätteviktig när du ska bygga ett växthus. Ser du till att plattan blir bra, gör du resterande jobb mycket enklare, säger Jesper Nilsson, produktchef på Skånska byggvaror.

Bygga själv eller anlita en expert?

Detta beslut är individuellt och grundas på intresse, tid och budget. Det behöver nödvändigtvis inte vara jättesvårt att bygga ett växthus själv och du behöver inte vara ett proffs för att klara av bygget.

– Är du nybörjare får du räkna med att det tar längre tid medan det är mer bekvämt och tidseffektivt att anlita en expert. Dock tycker jag att göra det själv är en del av resan, säger Jesper Nilsson.

Välj rätt växthus

Orangeriet är ett uppvärmt växthus som är en kombination av inne och ute. Uterummet möbleras snabbt till ett extrarum som kan användas året runt. Här planterar du exotiska växter som annars inte klarar det nordiska klimatet men som kan övervintra i det uppvärmda uterummet.

– Om du primärt ska använda växthuset för odling bör du välja ett hus med polykarbonat, som är optimalt för växterna. Termoplasten filtrerar bort mycket av de skarpaste solstrålarna som kan skada ömtåliga växter, säger Ann-Charlotte Waljå, Commercial Manager på Bygghemma.se

För den som söker en kombination av lusthus och växthus passar även de sexkantiga modellerna bra. Kombinationen med glas i sidorna och polykarbonat i taket ger idealiska ljusförhållanden.

Svart växthus från Glashusen.se

Glashusen.se

– Väljer du ett uterum med starka aluminiumprofiler och förstärkta hörnprofiler får du ett tåligt växthus som kan placeras i områden med stark vind eller mycket snö, säger Jakob Svensson.

Hybridhus

Hybridhuset är för den som inte vill kompromissa. Det har ett formspråk som för dina tankar till den gamla tidens växthus. Med rejäla limträkonstruktioner och glas åt alla håll, skapas en perfekt kombination av uterum och växthus.

– Eftersom vi vet att många använder uterummet till så mycket mer än bara att sitta i och till mer än bara för odling, ville vi kombinera det bästa av två världar. Det var så hybridhuset kom till, säger Jesper Nilsson.

Läs också: 11 snygga växthus

Skånska Byggvaror

Vad kostar det att bygga ett växthus?

Kostnaden för ett växthusbygge är svår att definiera eftersom det finns ett stort spann av olika modeller, storlekar och så vidare.

– Du får räkna kostnaden på val av växthus och hur du väljer att göra grunden, säger Ann-Charlotte Waljå, Commercial Manager från Bygghemma.

Det billigaste alternativet är dock att bygga uterummet själv och eventuellt använda dig av begagnade fönster.

Underhåll av växthus

Bygger du ett växthus i aluminium är det i stort underhållsfritt, men för att undvika förrädiska konsekvenser under vintermånaderna måste du se till att alltid ta bort snö från taket. Genom att se till att alla dörrar och fönster är ordentligt reglade undviker du även olyckor vid kraftiga vindar.

– Det som lättast orsakar skador och dessutom är det värsta som kan drabba ett växthus, är när en dörr öppnas och vinden får tag i den, säger Jesper Nilsson.

Se även till att rengöra växthuset från smuts. Du behöver emellanåt smörja fönster och dörrar, tvätta fönster efter vintersäsongen och tvätta rent växthuset både på insidan och utsidan, på så sätt motverkar du skadedjur och svampsporer. Speciellt viktigt då du använder växthuset som ett uterum att sitta och äta i.

Bygglov

Bygger du ett växthus som inte är större än 25 kvadratmeter behöver du normalt inte ansöka om bygglov. I varje kommun kan det dock göras undantag från generella bygglovsregler, exempelvis om ett område har en värdefull miljö.

Ett växthus kan räknas som en komplementbyggnad och kräver normalt inget bygglov, det måste dock finnas en huvudbyggnad på tomten som tidigare byggts med bygglov. Dock finns det vissa områden som inte tillåter en bygglovsbefriad komplementbyggnad, exempelvis i ett område med sammanhållen bebyggelse.

Bygger du en tillbyggnad, det vill säga ett uterum med nya väggar, inglasning och nytt tag i anslutning till huset, krävs det oftast ett bygglov.

Placerar du uterummet närmre än 4,5 meter från tomtgräns, krävs ett medgivande från berörd granne, se till att detta sker skriftligt, läs mer på Boverket.

– Eftersom lokala avvikelser kan förekomma ska du ta kontakt med bygglovsansvarig i din kommun innan du börjar bygga växthuset, säger Jakob Svensson.

Även om bygget inte kräver bygglov måste du göra en anmälan till kommunen, för att sedan få ett startbesked. När du fått ditt startbesked kan bygget av växthuset starta. Hör med din kommun om vilka regler som gäller, innan du börjar bygga.

Grundbalk eller betongplatta

Det finns fler olika sätt att bygga grunden på. En enkel metod är att bygga en grundbalk utan bjälklag där du använder isolerade grundbalkselement. Grundbalken används för att bära upp huset. Lägg ut makadam eller annat dränerande material som golv. Placera sedan växthuset på grundbalken med en syll. Gräv en grop runt växthuset, med ett djup på 0,8 meter för att få ett frostfritt djup. Sedan murar du upp grundmuren med exempelvis leca-block eller färdig- isolerade element som enkelt ställs upp.

Att gjuta en betongplatta är en förhållandevis enkelt metod och kommer med många fördelar. Du kan exempelvis ha vattenburen golvvärme i växthuset och betonggrunden ger ett bra undergolv.

Växthusstomme

Låt växthusbygget ta sin tid och stressa inte igenom det. Planera och bygg klart stommen innan du monterar glas- eller plastpartierna. Bygger du växthusstommen i aluminium får du ett praktiskt och nästintill underhållsfritt material. Bygger du stommen av trä får du ett vackert uterum, men får räkna med en hel del underhåll.

Se till att det finns bra vädringsmöjligheter i ditt uterum. Växterna trivs bättre om luften får omsättas och automatiska fönsteröppnare är att rekommendera.

Rätt glaspartier till växthus

Polykarbonat, en kanalplast används ofta i växthus. Plasten är okrossbar och isolerar bättre än glas. Kanalplasten är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning och uterummet behöver ingen solavskärmning. Dock har plasten sämre ljusgenomsläpp än vanligt glas vilket kan ge ett något sämre växtresultat.

Om du vill skapa en jämn temperatur i växthuset ska du montera isoleringsglas. Värmen stannar kvar i uterummet när temperaturen sjunker. Glaset minskar värmeförlusten och blir därmed ett bra energieffektivt val.

Väljer du enkelglas, det vill säga vanligt glas, värms växthuset snabbt upp och blir varmt av solstrålarna. Du får dock räkna med att värmen försvinner när temperaturen sjunker.

Energiglas ger effekten av att värmestrålningen i rummet reflekteras nedåt och därmed sparar energi. Växthuset blir betydligt varmare än med andra glas och förhindrar att glaset fryser på utsidan under vintern.

För att minska risken för skärskador vid en eventuell olycka, ska du montera säkerhetsglas. Ett säkerhetsglas är tillverkat så att det faller sönder i små och fyrkantiga bitar, vilket minskar risken för olyckor.

Bevattning av växthus

Växterna behöver vatten för att få en god tillväxt. Vid bevattning blir växterna starka och du förbygger angrepp från insekter eller svampsjukdomar.

För den som inte har möjlighet att dra in vatten är halvautomatisk vattning att rekommendera. Du fyller själv upp en behållare som sedan automatiskt sköter bevattningen. Detta passar de mindre växthusen bra.

Helautomatisk vattning kräver framdraget vatten. Det ger växterna en regelbunden vattning och är det bästa hjälpmedlet. Den helautomatiska vattningen passar bra för odlaren som vill ha möjlighet att kunna lämna växterna under en längre period eller slippa tänka på vattningen. Du kopplar bevattningssystemet till en kran för stående vattentryck.

8 tips för odlingsfantasten

  • Tänk på att bygga tillräckligt stort med en bra höjd så att du har möjlighet att gå runt i huset.
  • Ha en rejäl dörr så att du kommer in med en skottkärra, möbler och liknande.
  • Aluminium är ett tåligt material att bygga växthuset i.
  • Planera växthusets solläge. Odlaren bör placera med ett Nord-Syd läge, det vill säga en gavel åt norr och en åt söder, för att få solläge hela dagen.
  • För ett kombinerat växthus/uterum där du vill kunna se igenom fönsterna, använd glas.
  • Väljer du fönster optimerade för växter är polykarbonat rätt val.
  • Köp till automatiska fönsteröppnare, som automatiskt vädrar ut när växthuset uppnår en viss värme.
  • Automatisk bevattning och frostvakt – förlänger odlingssäsongen avsevärt.

Checklista:

  • Ska odlingen ske året runt?
  • Vill jag använda växthuset som ett uterum att sitta i?
  • Vad vill jag odla?
  • Vilken kostnadsbudget har jag?
  • Vem ska bygga växthuset?
  • Hur stort ska jag bygga, behövs bygglov?
  • Vart ska jag placera växthuset?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar