Vitt fönster mot våren

Så skimrande är aldrig vita blommor som när vårvinterns blå skymning faller och framhäver deras magiska skönhet. Pryd dina fönster med krukväxter i bländande snövitt och djup sammetslyster.


Mormor hälsade gärna våren med vitblommande krukväxter vid sina fladdrande spetsgardiner. Romantiskt och rart! En gammaldags syn som passar lika bra i nutidens hem som i hennes stuga. Vid den här tiden på året tog mormor fram sina klenoder från vintervilan. Stoltheter som gardenian och doftrankan, rosenpelargonen och den näpna Flitiga Lisan, alltid lika ivrig att snabbt sätta knopp. Det var på den tiden som man förvärvade sina krukväxter genom skott från vänner och bekanta, och bevarade dem år från år. Numera behöver vi inte vinterförvara våra rumsväxter. Utbudet av blommande sådana är mycket stort i affärerna på vårvintern. Det är bara att ge sig ut på upptäcksfärd och göra fynd.

Krukväxter i ljusrosa toner och med trendigt limegröna blommor är raffinerat ihop med vita blommor. Leta bland de nya ljuva pelargonsorterna och våramaryllisarna om du vill ha rosa inslag. I orkidésläktet finns skönheter i fina ljusgröna nyanser. Speciellt bland venusskor, Paphiopedilum, och brudorkidéer, Phalaenopis, finns det sorter vårligt fräscha som björkens nyutslagna musöron.

Vi i villa ger dig allt inom bad, kök och inredning. Snövit brudorkidé.

Snövita brudorkidéer lyser förtrollande som sagofjärilar när mörkret faller utanför fönstret. Kan blomma i månader.

Vi i villa ger dig allt inom bad, kök och inredning. Påskkaktus.

En förtjusande nyhet är den vita påskkaktusen (Rhipsalidopsis hybrid). Säljs som knoppig planta eller stickling. Blommar tidigt – ibland lagom till påsk!

Fynda amaryllis

Det blir allt vanligare att det säljs olika amaryllis i knopp så här års, ofta till reapriser eftersom de blivit över från julhandeln. Man kan hitta läckerheter med vita blommor med smala röda kanter, fyllda med rosa strimmor och olika rosa sorter, alla underbara som utropstecken i fönstret. Det är också spännande att botanisera bland alla sticklingar som nu dyker upp i plantaffärerna. Söta småttingar av ovanliga arter som man nästan aldrig annars kan köpa.

Själv kan jag inte motstå de bedårande rosenlisorna (Impatiens walleriana), fylldblommande systrar till den vanliga Flitiga Lisan. De har ofta knoppar redan som små. Efter någon månad har de vuxit till sig och blommar generöst. Då tar jag sticklingar av dem och låter dem rota sig i vatten. Snart kan jag ha blommande rosenlisor som ”marktäckare” i mitt vårfönster! Efter frosten får de flytta ut och fortsätter sedan blomma till långt in på hösten.

Vi i villa ger dig allt inom bad, kök och inredning. Amaryllis.

Vårfönstrets ”vita gudinna”, amaryllisen ’White Godess’ har enorma vita klockor med ett fängslande äppelgrönt svalg.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Doftranka.

Doftrankan tillhör vårens förnäma doftblommor och har ett prydligt mörkgrönt bladverk.

Vår i Orientens dofter

Bland vita blommor finns det sorter med hänförande doft. Den är ett arv från deras vilda förfäder i Orientens sagoskogar. De var vita för att synas i mörkret och doftade för att locka till sig nattpolinerande insekter. En sådan är krukväxternas egen doftdrottning gardenian, (Gardenia angusta) vars doft är obeskrivlig, den måste upplevas, jasminlik med inslag av trestjärnig skogssvamp! Samt doftrankan (Stephanotis floribunda) och vippjasminen (Jasminum polyanthum) som båda sänder exotiskt kryddiga doftpuster ut i rummet. Så skapa dig ett doftande vitt fönster, och strax känns det i luften att våren är på väg!

Så sköter du dina krukväxter

Omställningen från fuktig växthusmiljö till vår torra inomhusluft är påfrestande för nyinköpta krukväxter.
Låt dem stå minst en timme på en svalare plats innan du ställer dem i fönstret, speciellt om elementet är påslaget.

Duscha bladverken regelbundet. Vattenbehållare som hängde på elementen i gamla tider gillar blommorna eftersom luftfuktighet stiger upp runt deras bladverk – precis som hemma i regnskogen!

Ge blommande växter näring var fjortonde dag, efter någon månad ökar du till en dos per vecka. Ett bra ekologiskt alternativ är Biobact. 

Rosenlisa och Flitiga Lisa. Lätt skuggigt läge. Lättskötta men törstiga. Plocka regelbundet bort vissna blommor.

Vippjasmin. Ljust läge. Jorden ska hållas jämnt fuktig. Duscha helst bladen dagligen.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Fallskärmsranka.

Fallskärmsranka
En torktålig suckulent som trivs både
i halvskugga och söderfönster.
Jorden ska vara helt torr vid vattning. 

Skötselråd till andra krukväxter

Amaryllis: Ingen näring förrän blomningen är över. Var snål med vatten annars ränner stängeln iväg. Ett tips lyder: ett snapsglas i veckan!

Brudorkidé: Trivs ej i het sol. Håll jorden jämnt fuktig under blomningen med kalkfritt vatten.

Doftranka: Soligt läge. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Beskär efter blomningen. 

Gardenia: är kräsen, kräver hög luftfuktighet. Ständigt fuktig jord, vattnet bör vara avkalkat. Gillar ljus halvskugga.

Påskkaktus: Soligt läge. Växten ska hållas konstant fuktig före och under blomningen. Behöver en sval och torr månadslång period för att blomma om.

Rosenpelargon: Så ljust läge som möjligt. Vattna när jorden är torr i krukan.

Saintpaulia: trivs i de flesta lägen. Jorden ska torka upp mellan vattningarna. Duscha inte paulian.

Venusko: Ljust läge. Vattna igenom krukan med kalkfritt vatten när jorden torkat upp helt.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar