Annons

Visst blommar det i skuggan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ofta glöms trädgårdens skuggigare partier bort. Men det är faktiskt så att i skuggan blommar trädgårdens vackraste juveler

Annons

Många är ganska okända perenner, andra känner vi igen väl. Här presenterar vi tio av trädgårdens bästa skuggväxter.

Med rätt växter kan trädgårdens skuggigare delar bli de vackraste, och ofta är det de vackraste trädgårdsväxterna som trivs i skuggan. Låt alltså skuggande träd och buskar stå kvar och ge karaktär åt trädgården. Utnyttja i stället träden som tak och plantera lundväxter eller woodlandväxter i skuggan under dem, sådana växter som helst vill växa i skydd av träd och buskar.

Många skuggväxter kan användas just för sina vackra blads skull. Utmärkta bladväxter, som ger lugn och harmoni, är släktet funkia (Hosta). Låt dem växa i stora bestånd och utnyttja att de kan ha olika struktur och färg på bladen. Även ormbunkar är vackra distinkta skuggväxter, som ger en känsla av frodig grönska.

På våren kan man låta sippor, men också vårlökar, komma upp i mattor. Vårlökar behöver visserligen sol och det får de även i en skuggig trädgård. På våren när de blommar står nämligen de flesta träd och buskar avlövade och solen kan nå ner.

Marktäckare istället för gräs

Något som har svårt att trivas i skuggan är gräsmattan. Ofta gynnas mossan i stället, eftersom det klena gräset inte klarar av att konkurrera med mossa. Gräsmatta är ju en form av marktäckare. Då gäller det att hitta ett skuggalternativ. Plantera istället marktäckande växter med ett vackert bladverk. De breder ut sig snabbt. På så sätt skuggar de jorden och då har ogräset svårt att hävda sig. Bra marktäckare är myskmadra (Galium odoratum), skugg-gröna (Pachysandra terminalis), rosenplister (Lamium maculatum), hasselört (Asarum europaeum) och jättedaggkåpa (Alchemilla mollis).

Men för att få en blommande skuggträdgård också på sommaren ska man välja växter som föredrar skuggan framför solen. Här är tio perenner för den skuggiga trädgården:


Makalös under sin blomning, men även vacker hela vintertid då den behåller bladen. Rododendron trivs bra i skugga eller halvskugga. På bilden är det en storbölommig rododendronhybrid.

Krollilja, Lilium martagon


En lättodlad lilja som inte ställer några större krav på tillvaron. Helst vill den dock ha en något kalkhaltig jord om den får välja. Just genom att den är så anspråkslös förvildar den sig gärna och kan dyka upp både här och där i trädgården. Den självsår sig med frön. Det är en gammal torparväxt som gärna dröjer sig kvar länge vid ödetorp. Vanligast är krolliljan med rosa blommor, men en riktig skönhet är den med vita blommor. Blommar i juli med bakåtböjda kalkblad. Plantan blir ca metern hög och kan, där den trivs, bli upp emot en och en halv meter hög. Ursprungligen kommer den från södra Europa. Det är en av våra härdigaste liljor och den kan odlas i hela landet. Lökar planteras på våren.Blommar i juli.

Treblad, Trillium sp.

En av de vackraste av skuggväxterna - en riktig juvel. Den blommar på våren, i april till juni. Det finns flera arter av Trillium i odling, som ursprungligen kommer ifrån Nordamerika. Vanligast är T. grandiflorum. Från den knölformade jordstammen reser sig bladen, som ofta sitter tre i en krans. I toppen av blomstjälken sitter en enda blomma. Den består av tre stycken kronblad som omgärdas av tre lite mindre foderblad. Så det är inte så konstigt att växten heter treblad. Växtplatsen bör vara både skuggig och lagom fuktig, utan att för den skull vara blöt. Jorden bör också helst vara humusrik. Med tiden bildar växten klungor, som blir allt större i omfång. Vill helst stå orörd i många år för att urvecklas som bäst.

Annons

Bägarlönn, Glaucidium palmatum

En riktig läckerhet bland skuggväxterna, som är en släkting till sipporna. Den tar god tid på sig att växa i omfång, men med tiden kan den bli ganska omfångsrik där den trivs. Plantan blir ca 50 cm hög. Bladen är lönnlika och har en mild friskt ljusgrön färg. Ur bladverket tittar vallmoliknande violetta blommor fram. Bägarlönnen finns också med vita blommor. Trivs i en fuktighetshållande humusrik jord som är torvrik och har aningen lågt pH-värde. Kallas också lunddocka. Ursprungligen kommer den ifrån Japan.

Brunnäva, Geranium phaeum

Brunnävan är lite av en doldis med sina purpurbruna, nästan svarta blommor. Planteras den tillsammans med växter med limefärgade blad blir den mycket raffinerad. Trivs bäst i skuggiga och fuktiga jordar, men klarar även torra lägen i skugga. Har man en får man oftast flera. Den frösår sig gärna där den trivs. Kommer ursprungligen från Syd- och Centraleuropas bergstrakter. Den blir ganska högväxt, runt 60 cm, men kan även bli högre. Trots sitt skira utseende är den som de flesta nävor en ganska tålig växt, som klarar de flesta jordar. Nävor passar in på den naturnära tomten och som underplantering under träd och buskar.

Revsuga, Ajuga reptans


Med tiden brer den ut sig i täta mattor, utan att för den skull ta för sig för mycket. Den sprider sig med hjälp av utlöpare. Hamnar den fel är det lätt att ta upp plantorna. Bladen är ovala, hos den ursprungliga växten mörkgröna. Det finns också en sort med mörkt purpurfärgade blad, ?Atropurpurea?, men också en med brokiga blad, ?Variegata?. Blommar i juni. Från den mörka mattan av blad reser sig blå blomställningar som axlika spiror. Bäst trivs revsugan i en humusrik fuktighetshållande jord, men den brukar inte vara så kinkig och klarar de flesta jordar. Den är mycket lättodlad och tacksam och dessutom är den vacker som bottenplantering i blomlådor och urnor. Så ha ett ställe med revsuga, där du kan plocka plantor när det är dags att göra urnor och blomlådor fina.

Lungört, Pulmonaria officinalis Sissinghurst White och Pulmonaria angustifolia Azurea.


Trots att namnet är föga insmickrande är själva växten en desto trevligare bekantskap. Den bildar med tiden en matta med mer eller mindre brett lansettformade blad. Hos vissa arter är bladen dessutom som beströdda med silverfärgade prickar eller fläckar. Det är en av anledningarna till att den har fått sitt namn. Bladen liknas vid lungor, men växten har också använts som botemedel för lungsjukdomar. Som många andra skuggväxter föredrar lungörten en humusrik och fuktighetshållande jord, även om andra jordar går bra. Om plantorna börjar bli gamla och ser ut att tappa sugen är det bara att gräva upp och dela dem, så får de ny vitalitet. Sorten ?Azurea? har särskilt läckert gentianablå blommor. Den vitblommande ?Sissinghurst White? får lite bredare blad, översållade med vita fläckar. Den kan man odla bara för de vackra bladens skull. Blommar april - maj.

Plymspirea, Aruncus dioicus


En storvuxen och magnifik gammaldags perenn, som blir 120-180 cm hög. Var vanligare förr. En utmärkt solitär, men passar också i den skuggiga rabatten. Den blommar i juni-juli med gräddvita plymlika blommor. Växten är tvåkönad, som det vetenskapliga namnet dioicus betyder. Honplantorna blommar med lite mindre men mer kompakta plymer. Trots att växten är så storvuxen så är stjälkarna så styva att den håller sig upprest utan att behöva bindas upp. Jorden bör vara fuktighetshållande och någorlunda lätt. För att få så välväxta exemplar som möjligt bör man låta plymspirean stå kvar på samma ställe i många år. Delning eller omplantering gillar den inte. Skär gärna av blomställningarna efter blomning. Den blommar i juni - juli.

Ormrot, Bistorta affinis

En mattbildande växt med ganska smalt lansettformade blad. Bladen är friskt mörkgröna och sitter som i rosetter. Blommar i juli till september med upprätta ca 20 cm höga blomstänglar med täta ax i toppen. Till en början är axen vita till rosa, för att ju mer de små blommorna slår ut övergå till en mer mörkrosa färgton. Helst bör den växa på humusrik och fuktighetshållande mark, men det är en tacksam växt som brukar klara de flesta jordar. Den passar som marktäckare, men också i stenpartiet eller i rabattens framkant. Utmärkt i slänter. Kommer ursprungligen från Himalaya. Blommar i juli - september.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla

Blomningen påminner mycket om förgätmigejens, men plantan har mycket större blad. Macrophylla betyder just storbladig. Bladen är hjärtformade och kan bli upp till 15 cm i diameter. Över bladverket reser sig de förgätmigejblå blommorna i glesa blomställningar. Bladverket gör att växten är dekorativ också när den blommat över. Jorden bör var humusrik och fuktighetshållande. Brukar dock klara de flesta jordar som inte är allt för torra. Precis som det svenska namnet antyder så kommer växten ursprungligen från Kaukasus.

Gillenia, Gillenia trifoliata

En nordamerikansk perenn med ett skirt och luftigt utseende. Växten blir ca 80 cm hög och är rikt förgrenad med rödfärgade stjälkar. Med tiden kan den bli ganska yvig. På stjälkarna sitter lansettformade eller äggformade blad som är tredelade. De små blommorna ser nästan ut som om de svävar fritt över plantan. Trivs bäst på humusrika och lätt fuktiga jordar som är väldränerade. Låt den gärna stå på samma ställe en längre tid, eftersom den tar lite tid på sig innan den etablerar sig. Om man vill dela växten för att få fler plantor är bästa tiden vår eller höst. Kallas ibland också trebladsspira. Blommar i juli - augusti.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02 juli 2002
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons