Annons

Vinterträdgårdens magiska värld

Trädgårdsväxter och krukväxter

När sommaren flytt öppnar sig en ny magisk värld i trädgården. Den skrudar sig i rimfrostbroderier och snövit vinterpäls, och plötsligt framträder detaljer som vi aldrig lägger märke till under den gröna årstiden. Det är dags för vinterns aktörer att ta plats på scenen.

Annons


En liten viol som sovit under snön har väckts av den bleka vintersolen. Smyckad med iskristaller ser hon sig om i trädgården. Småvioler är tuffa!

Med rätt val av växter kan din vinterträdgård bjuda på oanade upplevelser. Visserligen är det för sent att plantera, men det är en idealisk tid att drömma och planera för nyplanteringar som ska förgylla kommande vintrar!

Gå på upptäcktsfärd i parker och botaniska trädgårdar och studera vad som är vackert så här års. Ta med en anteckningsbok och skriv upp namnen på växter som tilltalar dig. Om det inte finns någon etikett så kan du ta en bild eller göra en beskrivning så att du kan konsultera en sakkunnig eller en fackbok. Det är klokt att göra noteringar om vinterväxter - när planteringstiden kommer har du säkert glömt bort dem för alla berusande vårblommor!

Julrosen blommar i snön

Man tror inte sina ögon när man plötsligt får se en växt som blommar mitt i snön! Det är den legendomspunna julrosen, ett av vinterns underverk som inte borde saknas i någon svensk trädgård. Sätt henne gärna på en plats där du kan beundra henne inifrån. Kanske utanför sovrumsfönstret - tänk dig att dra upp rullgardinen och mötas av en blomma som strålar i morgondunklet. Vilket uppvaknande!

Det är den vanligaste arten Helleborus niger som är den pålitligaste vinterblommaren. Den finns i snövitt och gammalrosa, och kan slå ut från november till mars. Julrosor är på väg att bli mycket inne och det har dykt upp hänförande hybrider i Helleborus Orientalis-gruppen, i nya färger som nästan svart, rosa med mörka prickar, aprikosgult, äppelgrönt och purpurblått. De blommar vanligen senare på vårvintern och härdigheten är ännu inte prövad i hela landet.

Julrosor har den stora fördelen att de trivs på skuggsidan eller i vandrande ljus under buskar och träd, aldrig i gassande sol. De ska ha kalk- och näringsrik jord. Den enda nackdelen är att växten är mycket giftig.

De nya julroshybriderna finns i förbluffande färger, som här smaragdgrönt och purpur.


Höstgentianans fantastiska blomklockor klarar sig oskadda i ned till tio minusgrader!

Skulpturer av grenar och bark

En annan perenn som kan överraska en kall dag är höstgentianan, Gentiana sinoornata, som från oktober och framåt bjuder på ett himmelskt hav av intensivt blå klockor. Den vill ha mullrik kalkfattig jord. I sol-halvskugga breder den ut sig till en gräsliknande matta.

Bland buskar och träd finns det många ädelstenar. Det är ju när de är avlövade som stammarnas och grenverkens skulpturala skönhet och vackra bark framträder. En del arter bjuder också på färgrika bär, som effektfullt lyser mot snön.

Ett sensationellt mindre träd, kanske det allra vintervackraste, är glanskörsbäret, Prunus serrula, (zon 4). Det bör vara högt uppstammat och gärna flerstammigt eftersom barken ger stora aha-upplevelser genom sin metalliska glans och sin utsökta färg som skiftar i mahogny, brons och vinrött. Bland buskar utmärker sig korallkornellen, Cornus alba 'Sibirica', (zon 1-7) vars rubinröda stammar, effektfullt lyser mot snön.

I zonerna 1-3 blir den säregna kinesiska trollhasseln, Hamaemelis mollis, ett utflyktsmål i trädgården tidigt på vårvintern. då den slår ut sina doftande gula blommor. Det finns även arter och hybrider med blommor i orange och röda toner.

Med sin mustiga grönska är barrväxterna ovärderliga. Det finns massor med fina arter och sorter, inte bara i grönt.

Barren kan även vara stålblå, grå, limegröna eller gula. Låt en stilig barrväxt välkomna vid entrén - varför inte välja en i en färg som klär husets?

Vilda fåglar ger liv och färg

Sist men inte minst; glöm inte trädgårdens flygande blommor, småfåglarna! De är oerhört nyttiga trotjänare som befriar din trädgård från massor med skadeinsekter - och ett charmigt inslag i vinteridyllen. Belöna dem för det!

Häng ut talgbollar som ger dem det fett som de måste ha för att klara kalla nätter. Bjud på solrosfrön och fågelfröblandningar. Har du äpplen lagrade så blir koltrasten glad. Ett sådant om dagen håller även hans doktor borta. Som den fågelvärldens Pavarotti han är kommer han att tacka dig med sin melodiösa skönsång när våren knackar på dörren!


Inte bara småfåglarna blir glada när du öppnar din vinterkrog. Ekorren tar också för sig, skickligt balanserande på en talgboll!


Glanskörsbärets bark som blänker i vintersolen är en stor upplevelse!


Som genom ett trolleri slår trollhasselns exotiska blommor ut på bar kvist. Den här hybriden heter Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber'.

Annons

Bra att göra på vintern:

Kalka. Kalk behöver tid och nederbörd för att sjunka ned i jorden. Att kalka på våren innebär att det blir kladdigt att gå runt i trädgården. Det går bra att strö ut kalken ovanpå snön.

Beskär "vårblödarna". De börjar vegetera så tidigt att sen beskärning kan skada dem. Sådana är björk, lönn, korallkornell, bärbuskar och stenfruktträd som plommon och körsbär. Beskärningen bör vara avslutad senast före jul.

Snygga till perennerna. Klipp bort vissna överdelar. Det är en klar fördel att ha det gjort när den tidskrävande våren kommer.

Se över trädgårdsredskapen. Kanske behöver de rengöras och smörjas.
Barrväxternas grenar kan brytas av tung blötsnö - skaka bort den.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 oktober 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons