Vinterträdgårdens magiska värld

När sommaren flytt öppnar sig en ny magisk värld i trädgården. Den skrudar sig i rimfrostbroderier och snövit vinterpäls, och plötsligt framträder detaljer som vi aldrig lägger märke till under den gröna årstiden. Det är dags för vinterns aktörer att ta plats på scenen.


En liten viol som sovit under snön har väckts av den bleka vintersolen. Smyckad med iskristaller ser hon sig om i trädgården. Småvioler är tuffa!

Med rätt val av växter kan din vinterträdgård bjuda på oanade upplevelser. Visserligen är det för sent att plantera, men det är en idealisk tid att drömma och planera för nyplanteringar som ska förgylla kommande vintrar!

Gå på upptäcktsfärd i parker och botaniska trädgårdar och studera vad som är vackert så här års. Ta med en anteckningsbok och skriv upp namnen på växter som tilltalar dig. Om det inte finns någon etikett så kan du ta en bild eller göra en beskrivning så att du kan konsultera en sakkunnig eller en fackbok. Det är klokt att göra noteringar om vinterväxter – när planteringstiden kommer har du säkert glömt bort dem för alla berusande vårblommor!

Julrosen blommar i snön

Man tror inte sina ögon när man plötsligt får se en växt som blommar mitt i snön! Det är den legendomspunna julrosen, ett av vinterns underverk som inte borde saknas i någon svensk trädgård. Sätt henne gärna på en plats där du kan beundra henne inifrån. Kanske utanför sovrumsfönstret – tänk dig att dra upp rullgardinen och mötas av en blomma som strålar i morgondunklet. Vilket uppvaknande!

Det är den vanligaste arten Helleborus niger som är den pålitligaste vinterblommaren. Den finns i snövitt och gammalrosa, och kan slå ut från november till mars. Julrosor är på väg att bli mycket inne och det har dykt upp hänförande hybrider i Helleborus Orientalis-gruppen, i nya färger som nästan svart, rosa med mörka prickar, aprikosgult, äppelgrönt och purpurblått. De blommar vanligen senare på vårvintern och härdigheten är ännu inte prövad i hela landet.

Julrosor har den stora fördelen att de trivs på skuggsidan eller i vandrande ljus under buskar och träd, aldrig i gassande sol. De ska ha kalk- och näringsrik jord. Den enda nackdelen är att växten är mycket giftig.

De nya julroshybriderna finns i förbluffande färger, som här smaragdgrönt och purpur.

Höstgentianans fantastiska blomklockor klarar sig oskadda i ned till tio minusgrader!

Skulpturer av grenar och bark

En annan perenn som kan överraska en kall dag är höstgentianan, Gentiana sinoornata, som från oktober och framåt bjuder på ett himmelskt hav av intensivt blå klockor. Den vill ha mullrik kalkfattig jord. I sol-halvskugga breder den ut sig till en gräsliknande matta.

Bland buskar och träd finns det många ädelstenar. Det är ju när de är avlövade som stammarnas och grenverkens skulpturala skönhet och vackra bark framträder. En del arter bjuder också på färgrika bär, som effektfullt lyser mot snön.

Ett sensationellt mindre träd, kanske det allra vintervackraste, är glanskörsbäret, Prunus serrula, (zon 4). Det bör vara högt uppstammat och gärna flerstammigt eftersom barken ger stora aha-upplevelser genom sin metalliska glans och sin utsökta färg som skiftar i mahogny, brons och vinrött. Bland buskar utmärker sig korallkornellen, Cornus alba ’Sibirica’, (zon 1-7) vars rubinröda stammar, effektfullt lyser mot snön.

I zonerna 1-3 blir den säregna kinesiska trollhasseln, Hamaemelis mollis, ett utflyktsmål i trädgården tidigt på vårvintern. då den slår ut sina doftande gula blommor. Det finns även arter och hybrider med blommor i orange och röda toner.

Med sin mustiga grönska är barrväxterna ovärderliga. Det finns massor med fina arter och sorter, inte bara i grönt.

Barren kan även vara stålblå, grå, limegröna eller gula. Låt en stilig barrväxt välkomna vid entrén – varför inte välja en i en färg som klär husets?

Vilda fåglar ger liv och färg

Sist men inte minst; glöm inte trädgårdens flygande blommor, småfåglarna! De är oerhört nyttiga trotjänare som befriar din trädgård från massor med skadeinsekter – och ett charmigt inslag i vinteridyllen. Belöna dem för det!

Häng ut talgbollar som ger dem det fett som de måste ha för att klara kalla nätter. Bjud på solrosfrön och fågelfröblandningar. Har du äpplen lagrade så blir koltrasten glad. Ett sådant om dagen håller även hans doktor borta. Som den fågelvärldens Pavarotti han är kommer han att tacka dig med sin melodiösa skönsång när våren knackar på dörren!

Inte bara småfåglarna blir glada när du öppnar din vinterkrog. Ekorren tar också för sig, skickligt balanserande på en talgboll! Glanskörsbärets bark som blänker i vintersolen är en stor upplevelse! Som genom ett trolleri slår trollhasselns exotiska blommor ut på bar kvist. Den här hybriden heter Hamamelis x intermedia ’Feuerzauber’.

Bra att göra på vintern:

Kalka. Kalk behöver tid och nederbörd för att sjunka ned i jorden. Att kalka på våren innebär att det blir kladdigt att gå runt i trädgården. Det går bra att strö ut kalken ovanpå snön.

Beskär ”vårblödarna”. De börjar vegetera så tidigt att sen beskärning kan skada dem. Sådana är björk, lönn, korallkornell, bärbuskar och stenfruktträd som plommon och körsbär. Beskärningen bör vara avslutad senast före jul.

Snygga till perennerna. Klipp bort vissna överdelar. Det är en klar fördel att ha det gjort när den tidskrävande våren kommer.

Se över trädgårdsredskapen. Kanske behöver de rengöras och smörjas.
Barrväxternas grenar kan brytas av tung blötsnö – skaka bort den.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar