Annons

Vinterträdgårdens magiska värld

Trädgårdsväxter och krukväxter

När sommaren flytt öppnar sig en ny magisk värld i trädgården. Den skrudar sig i rimfrostbroderier och snövit vinterpäls, och plötsligt framträder detaljer som vi aldrig lägger märke till under den gröna årstiden. Det är dags för vinterns aktörer att ta plats på scenen.

Annons


En liten viol som sovit under snön har väckts av den bleka vintersolen. Smyckad med iskristaller ser hon sig om i trädgården. Småvioler är tuffa!

Med rätt val av växter kan din vinterträdgård bjuda på oanade upplevelser. Visserligen är det för sent att plantera, men det är en idealisk tid att drömma och planera för nyplanteringar som ska förgylla kommande vintrar!

Gå på upptäcktsfärd i parker och botaniska trädgårdar och studera vad som är vackert så här års. Ta med en anteckningsbok och skriv upp namnen på växter som tilltalar dig. Om det inte finns någon etikett så kan du ta en bild eller göra en beskrivning så att du kan konsultera en sakkunnig eller en fackbok. Det är klokt att göra noteringar om vinterväxter - när planteringstiden kommer har du säkert glömt bort dem för alla berusande vårblommor!

Julrosen blommar i snön

Man tror inte sina ögon när man plötsligt får se en växt som blommar mitt i snön! Det är den legendomspunna julrosen, ett av vinterns underverk som inte borde saknas i någon svensk trädgård. Sätt henne gärna på en plats där du kan beundra henne inifrån. Kanske utanför sovrumsfönstret - tänk dig att dra upp rullgardinen och mötas av en blomma som strålar i morgondunklet. Vilket uppvaknande!

Det är den vanligaste arten Helleborus niger som är den pålitligaste vinterblommaren. Den finns i snövitt och gammalrosa, och kan slå ut från november till mars. Julrosor är på väg att bli mycket inne och det har dykt upp hänförande hybrider i Helleborus Orientalis-gruppen, i nya färger som nästan svart, rosa med mörka prickar, aprikosgult, äppelgrönt och purpurblått. De blommar vanligen senare på vårvintern och härdigheten är ännu inte prövad i hela landet.

Julrosor har den stora fördelen att de trivs på skuggsidan eller i vandrande ljus under buskar och träd, aldrig i gassande sol. De ska ha kalk- och näringsrik jord. Den enda nackdelen är att växten är mycket giftig.

De nya julroshybriderna finns i förbluffande färger, som här smaragdgrönt och purpur.


Höstgentianans fantastiska blomklockor klarar sig oskadda i ned till tio minusgrader!

Skulpturer av grenar och bark

En annan perenn som kan överraska en kall dag är höstgentianan, Gentiana sinoornata, som från oktober och framåt bjuder på ett himmelskt hav av intensivt blå klockor. Den vill ha mullrik kalkfattig jord. I sol-halvskugga breder den ut sig till en gräsliknande matta.

Bland buskar och träd finns det många ädelstenar. Det är ju när de är avlövade som stammarnas och grenverkens skulpturala skönhet och vackra bark framträder. En del arter bjuder också på färgrika bär, som effektfullt lyser mot snön.

Ett sensationellt mindre träd, kanske det allra vintervackraste, är glanskörsbäret, Prunus serrula, (zon 4). Det bör vara högt uppstammat och gärna flerstammigt eftersom barken ger stora aha-upplevelser genom sin metalliska glans och sin utsökta färg som skiftar i mahogny, brons och vinrött. Bland buskar utmärker sig korallkornellen, Cornus alba 'Sibirica', (zon 1-7) vars rubinröda stammar, effektfullt lyser mot snön.

I zonerna 1-3 blir den säregna kinesiska trollhasseln, Hamaemelis mollis, ett utflyktsmål i trädgården tidigt på vårvintern. då den slår ut sina doftande gula blommor. Det finns även arter och hybrider med blommor i orange och röda toner.

Med sin mustiga grönska är barrväxterna ovärderliga. Det finns massor med fina arter och sorter, inte bara i grönt.

Barren kan även vara stålblå, grå, limegröna eller gula. Låt en stilig barrväxt välkomna vid entrén - varför inte välja en i en färg som klär husets?

Vilda fåglar ger liv och färg

Sist men inte minst; glöm inte trädgårdens flygande blommor, småfåglarna! De är oerhört nyttiga trotjänare som befriar din trädgård från massor med skadeinsekter - och ett charmigt inslag i vinteridyllen. Belöna dem för det!

Häng ut talgbollar som ger dem det fett som de måste ha för att klara kalla nätter. Bjud på solrosfrön och fågelfröblandningar. Har du äpplen lagrade så blir koltrasten glad. Ett sådant om dagen håller även hans doktor borta. Som den fågelvärldens Pavarotti han är kommer han att tacka dig med sin melodiösa skönsång när våren knackar på dörren!


Inte bara småfåglarna blir glada när du öppnar din vinterkrog. Ekorren tar också för sig, skickligt balanserande på en talgboll!


Glanskörsbärets bark som blänker i vintersolen är en stor upplevelse!


Som genom ett trolleri slår trollhasselns exotiska blommor ut på bar kvist. Den här hybriden heter Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber'.

Annons

Bra att göra på vintern:

Kalka. Kalk behöver tid och nederbörd för att sjunka ned i jorden. Att kalka på våren innebär att det blir kladdigt att gå runt i trädgården. Det går bra att strö ut kalken ovanpå snön.

Beskär "vårblödarna". De börjar vegetera så tidigt att sen beskärning kan skada dem. Sådana är björk, lönn, korallkornell, bärbuskar och stenfruktträd som plommon och körsbär. Beskärningen bör vara avslutad senast före jul.

Snygga till perennerna. Klipp bort vissna överdelar. Det är en klar fördel att ha det gjort när den tidskrävande våren kommer.

Se över trädgårdsredskapen. Kanske behöver de rengöras och smörjas.
Barrväxternas grenar kan brytas av tung blötsnö - skaka bort den.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 oktober 2003

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons