Annons

Vinterns blommande underverk

Trädgårdsväxter och krukväxter

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan bjuda på så undersköna klockor.

Annons

Bildtext
En tomteröd amaryllis ska vi ha till jul. Sätt löken nu så blommar den lagom till Kalle Anka "öppnar" julaftonen!

Amaryllis, Hippeastrum, är inte bara vinterns praktfullaste blomma - den är den tuffaste också! En första klassens nybörjarväxt, som det är nästan omöjligt att misslyckas med. Amaryllis är inte minst barnens blomma. De fängslas av att följa plantans snabba utveckling. Låt dem själva plantera löken och sedan kolla den varje dag. Plötsligt tittar en trind grön knopp upp ur löken. Sedan går det fort. Stjälken skjuter i höjden så fort att man nästan ser det med blotta ögat. Så börjar knopparna svälla, Spänningen blir stor när de sakta öppnar sig och avslöjar andlöst vackra blommor.

Bildtext
Sätt två jumbolökar i en stor kruka så blir resultatet magnifikt. Sorten heter 'Minerva'.

Minaamaryllis

Det enklaste är att köpa en krukodlad planta i knopp, men det blir betydligt billigare att själv driva upp sina lökar. Dessutom är det mycket roligare eftersom utbudet av olika sorter är mycket större än bland krukodlade amaryllis. Till jul ska amaryllisen förstås vara blossande röd. Men det finns också amaryllis i rosa, vita och orange toner och, t o m månskensgula och limegröna. Liksom tvåfärgade och randiga, i enkla och fyllda former.
Det senaste i amaryllisvälden är miniatyramaryllis, Hippeastrum Gracilis-gruppen, med gracilare byggnad och blommor som har en egen förtjusande charm. En stor fördel med dem är att stjälkarna inte ränner iväg som hos de långbenta storblommiga, som utan stöd kan välta på grund av blommornas tyngd. De kallas ofta för småblommiga amaryllis, och blommar ibland i flera månader. Med åren utvecklas de till frodiga plantor på grund av sin förmåga att sätta sidolökar.

Bildtext
Stora romantiska snövita blommor med utsökt rosaröd mönstring har storblommiga 'Aphrodite'. En läckerbit för nyårsbordet!

Amaryllisprakt från jul till våren

Småblommiga amaryllis, och vita och pastellfärgade storblommiga, är fina efterträdare till julens röda, eftersom deras ljusare och skirare färger står så vackert mot vintermörkret. Om man sätter några olika sorter med ett par veckors mellanrum så kan man lysa upp hela den mörkaste årstiden med exotisk amaryllisblomning. Romantiskt rosa klockor som "ringer in" det nya året, stora bländvita i svarta januari, orkidémönstrat randiga i februari. Det är bara att ta fram almanackan och planera! Många amaryllissorter är nämligen temperaturbehandlade för att blomma inom sju-nio veckor. Fråga efter sådana i affären.

Röda amaryllis har nästan blivit samma "måste" i svenska hem till jul som den klassiska julstjärnan. Vill du att din röda amaryllis ska slå ut till julafton så är det alltså hög tid att sätta löken. Det finns magnifika sorter som ger flera stänglar med upp till fem klockor på varje. Praktfulla storblommiga är 'Red Sensation' och de så kallade Jumbolökarna som ofta får tre stänglar med enorma blommor. En fantastisk sådan julröd sort är 'Roma'. Kom ihåg vid inköpet: ju större lök desto fler och större klockor.

Bildtext
Rött och vitt är vackert ihop mot vintermörkret. Låt gärna en miniatyrsort, här 'Charisma', dölja en storblommigs långa "ben". Den vita heter 'Rainbow'.

Lättodlad och lättskött

Plantering: Börja med att väcka löken genom att ställa den ovanpå ett vattenfyllt glas över natten. Nedersta delen av den ska nå ned i vattenytan. På så sätt väcks rötterna till liv och rotningen går snabbare. Sätt sedan löken i en kruka vars diameter är fyra centimeter större än lökens. En tredjedel av löken ska vara ovan jord. Vattna och ställ krukan på en ljus plats. Täck gärna blomjorden med mossa. Det är vackert och mossan hjälper till att behålla fukten i jorden.

Bildtext

Bildtext
Orange toner är nya populära färger på blommor. Miniatyramarylisen 'Charm' flammar när vårvinterns bleka sol träffar den.

Överdådig blomprakt mitt i vintern med amaryllis och matchande tulpaner. Miniatyramarylisen 'Baby Star' får ofta fyra klockor på varje stängel.

Annons

Skötsel: Vattna sedan inte förrän blomknoppen tittar upp. Därefter vattnas plantan när krukjorden torkat upp. Näring behövs inte under blomningen.
Det lönar sig att spara amaryllis efter blomningen. Den kommer med stor säkerhet att blomma om följande år, men då på vårvintern. Ställ plantan i ett fönster och sköt den som andra krukväxter med vatten och näring när den ljusa årstiden kommer. På sommaren kan den med fördel stå ute. Sluta vattna på hösten och låt bladverket vissna ned. Ställ undan löken frostfritt, svalt och mörkt. Ge inte en droppe vatten fram till januari då den ska börja drivas på nytt.
Svårare än så är det inte att locka fram vinterns blommande underverk!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

1 november 2004

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons