Vinterns blommande underverk

Trädgårdsväxter och krukväxter

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan bjuda på så undersköna klockor.

Bildtext
En tomteröd amaryllis ska vi ha till jul. Sätt löken nu så blommar den lagom till Kalle Anka "öppnar" julaftonen!

Amaryllis, Hippeastrum, är inte bara vinterns praktfullaste blomma - den är den tuffaste också! En första klassens nybörjarväxt, som det är nästan omöjligt att misslyckas med. Amaryllis är inte minst barnens blomma. De fängslas av att följa plantans snabba utveckling. Låt dem själva plantera löken och sedan kolla den varje dag. Plötsligt tittar en trind grön knopp upp ur löken. Sedan går det fort. Stjälken skjuter i höjden så fort att man nästan ser det med blotta ögat. Så börjar knopparna svälla, Spänningen blir stor när de sakta öppnar sig och avslöjar andlöst vackra blommor.

Bildtext
Sätt två jumbolökar i en stor kruka så blir resultatet magnifikt. Sorten heter 'Minerva'.

Minaamaryllis

Det enklaste är att köpa en krukodlad planta i knopp, men det blir betydligt billigare att själv driva upp sina lökar. Dessutom är det mycket roligare eftersom utbudet av olika sorter är mycket större än bland krukodlade amaryllis. Till jul ska amaryllisen förstås vara blossande röd. Men det finns också amaryllis i rosa, vita och orange toner och, t o m månskensgula och limegröna. Liksom tvåfärgade och randiga, i enkla och fyllda former.
Det senaste i amaryllisvälden är miniatyramaryllis, Hippeastrum Gracilis-gruppen, med gracilare byggnad och blommor som har en egen förtjusande charm. En stor fördel med dem är att stjälkarna inte ränner iväg som hos de långbenta storblommiga, som utan stöd kan välta på grund av blommornas tyngd. De kallas ofta för småblommiga amaryllis, och blommar ibland i flera månader. Med åren utvecklas de till frodiga plantor på grund av sin förmåga att sätta sidolökar.

Bildtext
Stora romantiska snövita blommor med utsökt rosaröd mönstring har storblommiga 'Aphrodite'. En läckerbit för nyårsbordet!

Amaryllisprakt från jul till våren

Småblommiga amaryllis, och vita och pastellfärgade storblommiga, är fina efterträdare till julens röda, eftersom deras ljusare och skirare färger står så vackert mot vintermörkret. Om man sätter några olika sorter med ett par veckors mellanrum så kan man lysa upp hela den mörkaste årstiden med exotisk amaryllisblomning. Romantiskt rosa klockor som "ringer in" det nya året, stora bländvita i svarta januari, orkidémönstrat randiga i februari. Det är bara att ta fram almanackan och planera! Många amaryllissorter är nämligen temperaturbehandlade för att blomma inom sju-nio veckor. Fråga efter sådana i affären.

Röda amaryllis har nästan blivit samma "måste" i svenska hem till jul som den klassiska julstjärnan. Vill du att din röda amaryllis ska slå ut till julafton så är det alltså hög tid att sätta löken. Det finns magnifika sorter som ger flera stänglar med upp till fem klockor på varje. Praktfulla storblommiga är 'Red Sensation' och de så kallade Jumbolökarna som ofta får tre stänglar med enorma blommor. En fantastisk sådan julröd sort är 'Roma'. Kom ihåg vid inköpet: ju större lök desto fler och större klockor.

Bildtext
Rött och vitt är vackert ihop mot vintermörkret. Låt gärna en miniatyrsort, här 'Charisma', dölja en storblommigs långa "ben". Den vita heter 'Rainbow'.

Lättodlad och lättskött

Plantering: Börja med att väcka löken genom att ställa den ovanpå ett vattenfyllt glas över natten. Nedersta delen av den ska nå ned i vattenytan. På så sätt väcks rötterna till liv och rotningen går snabbare. Sätt sedan löken i en kruka vars diameter är fyra centimeter större än lökens. En tredjedel av löken ska vara ovan jord. Vattna och ställ krukan på en ljus plats. Täck gärna blomjorden med mossa. Det är vackert och mossan hjälper till att behålla fukten i jorden.

Bildtext

Bildtext
Orange toner är nya populära färger på blommor. Miniatyramarylisen 'Charm' flammar när vårvinterns bleka sol träffar den.

Överdådig blomprakt mitt i vintern med amaryllis och matchande tulpaner. Miniatyramarylisen 'Baby Star' får ofta fyra klockor på varje stängel.

Skötsel: Vattna sedan inte förrän blomknoppen tittar upp. Därefter vattnas plantan när krukjorden torkat upp. Näring behövs inte under blomningen.
Det lönar sig att spara amaryllis efter blomningen. Den kommer med stor säkerhet att blomma om följande år, men då på vårvintern. Ställ plantan i ett fönster och sköt den som andra krukväxter med vatten och näring när den ljusa årstiden kommer. På sommaren kan den med fördel stå ute. Sluta vattna på hösten och låt bladverket vissna ned. Ställ undan löken frostfritt, svalt och mörkt. Ge inte en droppe vatten fram till januari då den ska börja drivas på nytt.
Svårare än så är det inte att locka fram vinterns blommande underverk!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

01 november 2004
 
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.