Vilt och vackert på Chelsea Flower Show

Vildvuxet i purpur och lila med gammaldags växter eller sparsmakat i vitt och grönt var största trenden på världens största trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show i London 20-24 maj.


Varje år vallfärdar närmare 160 000 trädgårdsintresserade från hela världen till Chelsea Flower Show utanför London. Den anrika utställningen, som har varit årligt återkommande sedan 1913, kunde i år presentera över 600 utställare och drygt 40 fantastiska utställningsträdgårdar.

Vackrast av dem alla, enligt juryn och även många besökare, var ”The Laurent Perrier Garden” designad av Tom Stuart-Smith som med denna skapelse lade ytterligare en ”Best in Show-plakett” till de två han fått tidigare. Sparsmakat lugn i grönt med vita detaljer var den verkligen en trädgård att minnas och inspireras av.

Betydligt mer färgglatt var det i Olivia Harrissons minnesträdgård över maken och ex-Beatlen George Harrison. Tillsammans med trädgårdsdesignern Yvonne Innes hade hon skapat en resa genom Georges liv, från barndomens vildvuxna bakgårdar på Arnold Growe och faderns grönsaksodlingar genom det psykadeliska 60- och 70-talet till den mer andliga perioden där George avslutade sitt liv. George Harrisson var, vilket inte många känner till, en hängiven odlare som gärna själv satte händerna i myllan. Det var flera av oss som fick något fuktigt i ögonvrån när vi beskådade denna oförbehållna kärleksförklaring.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att vilt, vildvuxet och gamla kära ”mormors-växter” som lupiner, pioner, akleja, vallmo, fingerborgsblommor och ringblommor var trenden för året i Chelsea. Även tistlar (!) återfanns som välkomna inslag i flera trädgårdar. Färgerna som dominerade var grönt och vitt samt purpur och ljuslila, gärna med inslag av piggt orange.

Best in show”. ”The Laurent Perrier Garden” designad av Tom Stuart-Smith. Här fanns nio 30-åriga avenbokträd, buxbom, funkia, vit sockblomma, fingerborgsblommmor, hasselört, dvärgdaggkåpa, prydnadsgräs och pioner som ”Jan van Leeuwen” och ”White Wings”. Genom allt detta slingrade sig en stenlagd gång flankerad av zinkbehållare med hemlighetsfullt, mörkt vatten.

Vackra, enkelbladiga luktpionen (paeona lactiflora) ”White Wings” är härdig, trivs bra i sol till halvskugga, blir ungefär 90 cm hög, doftar underbart och blommar länge – från juni till juli.

”Tempest in a Teapot” av designern Thomas Hoblyn, tog hem en guldmedalj i klassen ”Urban Gardens” och var en spännande, lite dunkel, fuktig vrå. Även här var färgskalan minimerad till grönt – mycket ormbunkar och hosta, med vita inslag som jordviva och liljekonvalj. I vattenskulpturen av metall från Willian Pye snurrad

Betydligt mer färgglatt och vildvuxet var det i ”The QVC Garden” med sin härligt krispiga grönska och färgsymfonin av bland annat allium, aklejor, tistlar (!), iris och fingerborgsblommor i lila, vitt och gult.

Aklejor, som trivs bra även i vårt lite strängare klimat här i norr, var också en populär blomma i många trädgårdar. Här ”Yellow Queen” från The QVC Garden.

”The largest room in the house” var ytterligare en otuktad trädgård med gamla, älskade växter som exempelvis vallmo. Trädgården är skapad av Denise Preston som en hyllning till alla som dog i Första Världskriget.

Skaparen av ”The largest room in the house” Denise Preston blev mycket glad för sin silvermedalj för sin vilda trädgård.

Riktigt hjärteknipande vacker var minnesträdgården ”From life to life” till exBeatlen George Harrisson, skapad av hustrun Olivia och designer Yvonne Innes. Trädgården var utformad som en resa på en mosaikstig genom Georges liv, från den vildvuxna bakgården vid Arnold Growe genom den psykadeliska färgspr

 

… fram till andighetens vita tempel bakom den stiliserade bäcken som symboliserar tiden innan hans bortgång. Denna del omfamnas av vita och purpurfärgade rosor, ljusblå blommande hosta, mossa, lupiner och fingerborgsblommor.

Purpurlila lupiner, svartröd iris, vit och lila allium samt orange vallmo i The Bupa Garden.

Lupiner, som hos oss växer vilt i stora delar av Sverige, var mycket flitigt använda i de olika designträdgårdarna. Främst dominerade lila eller vita nyanser.

Nog blev man lite förvånad när man hittade tistelblommor i flera av designträdgårdarna… Men färgen är ju helt rätt i år och lättodlade är de dessutom!

Även vanlig hederlig gräslök i en vacker flätad korg kan bli en trendig detalj i trädgården.

Över 600 utställare fanns på plats för att visa sina nyaste produkter. Här en av många häftiga trädgårdsgungor från Fletcher and Myburgh.

Just nu är det grodor – helst med guldkrona på huvudet – som är den mest populära trenddetaljen i våra trädgårdar. På Chelsea Flower Show sågs en hel del ödlor, kanske är de nästa djur på tur?

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar