Annons
"The Laurent Perrier Garden" med sin sparsmakade färgskala, mörka zinkfat och vindlande gångar runt formklippta avenboksträd. I förgrunden vit stjärnflocka, runt zinkbehållaren daggkåpa och marktäckande hasselört.
"The Laurent Perrier Garden" med sin sparsmakade färgskala, mörka zinkfat och vindlande gångar runt formklippta avenboksträd. I förgrunden vit stjärnflocka, runt zinkbehållaren daggkåpa och marktäckande hasselört.

Världens vackraste trädgård

Trädgårdsväxter och krukväxter

På världens största trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show, korades denna trädgård, skapad av Tom Stuart-Smith, till den vackraste av dem alla.

Annons
Vinnaren i "Best in Show" på Chelsea Flower Show 2008, "The Laurent Perrier Garden", är en bedövande vacker, mycket sparsmakad komposition i grönt och vitt. Basen är åtta stycken trettioåriga avenbokträd med kronorna tuktade till mjuka bollar. Runt träden slingrar sig en spindelnätsliknande väv av tegelstenslagda gångar, flankerade av stora zinkbehållare med stilla, mörkt vatten. Växter som funkia, hasselört, daggkåpa, sockblomma, pioner, digitalis, stjärnflocka samt prydnadsgräs ramar in det hela.

Motsägelsefullt

Trädgården känns harmonisk och lugn, men också mystisk, och kanske även lite skrämmande. De vita blommorna är oerhört vackra, lättillgängliga och förföriska, men den mörka grönskan i mitten och de stora, lite gravstensliknande zinkbehållarna kan lätt ge en något melankolisk känsla. Och det är precis så motsägelsefullt som designern Tom Stuart-Smith vill att trädgården ska uppfattas.

- Utställningsträdgårdar är alltid mycket speciella att arbeta med, berättar Tom Stuart-Smith. De har ju inget egentligt sammanhang och behöver heller inte fungera självständigt som en "riktig" trädgård. Man har inga begränsningar, vilket gör det minst lika svårt som att ha många restriktioner och ramar att hålla sig inom. När man gör en visningsträdgård slits man också alltid mellan viljan att förmedla kunskap och att ta ut svängarna ordentligt.


Planteringarna är medvetet vildvuxna och spretiga som kontrast till de strama zinkbehållarna och den fyrkantiga stenen. Färgen på bladverket spänner från det limegröna prydnadsgräset "Hakonechloa macra" i förgrunden, via den storbladiga rodgersian till den mörkgröna, marktäckande hasselörten i kanten mot stenläggningen

Kontraster

Tom Stuart-Smith tycker att det bästa är om besökaren själv får känna in trädgården och bilda sig sin egen uppfattning om vad hon eller han känner, utan att veta vad trädgårdsdesignern har haft för tankar.

- Så egentligen borde jag vara tyst, men det är svårt, ler han, och börjar berätta:

- Jag ville arbeta med kontraster; vildvuxet kontra tuktat, stramt mot organiskt och vitaste vitt mot de mörkaste grönaste nyanserna. Svävande vit stjärnflocka och fräscha, förföriskt vackra pioner i utkanterna lockar dig att ta klivet in i trädgården via någon av de vindlande gångarna.

Väl inne i trädgården möts du av det nästan svarta vattnet i de strama, tunga zinkbehållarna och i trädgårdens hjärta övergår bladverk och växter till en dovare, mer dämpad färgskala. Längst bort, mot en vägg av zinkplattor, finner du en vilsam, ljus och öppen plats för umgänge eller kontemplation.

- Jag vill att trädgården ska utstråla harmoni och balans, utan att vara tråkig eller dyster, därav de vita kontrasterna, avslutar Tom Stuart-Smith.

Möjlig i Sverige

Enligt Tom Stuart-Smith är det fullt möjligt att anlägga en trädgård som denna även i Sverige. I pricip alla växter, som exempelvis pionerna 'Jan van der Leeuwen' och 'White Wing', dvärgdaggkåpan, stjärnflockan 'Shaggy', hostan 'Devon Green' och prydnadsgräset 'Hakonechloa macra' är härdiga i stora delar av landet. De trivs i sol eller halvskugga och fukthållande jord. Det är heller inte så väldigt många olika typer av växter, bara 30 sorter, så mycket av hemligheten ligger i att återupprepa, och som sagt, att arbeta med kontrasterna!

  Se fler härliga bilder från trädgården! (Bildgalleri)


Fakta om designern

Tom Stuart-Smith är 48 år och utbildad både till zoolog vid Cambridge University, och till landskapsarkitekt vid Manchester University. 1984 började han arbeta som landskapsarkitekt och designer, sedan 1998 driver han egen verksamhet. Tom Stuart-Smith har vunnit sex guldmedaljer på Chelsea och fått utmärkelsen Best in Show tre gånger. Allra första gången vann han 1998 med en barockträdgård för Karl Lagerfeld och Chanel. Idag arbetar Tom Stuart-Smith mest med historiska trädgårdar runt om i Storbritannien. Vill du veta mer om Chelsea Flower Show eller den här trädgården och dess designer? Besök RHS hemsida på www.rhs.uk

Annons

Fullständig plantlista till the Laurent Perrier Garden

De allra flesta av växterna är härdiga i stora delar av Sverige. Hittar du dem inte i din lokala plantskola finns de på www.crocus.co.uk

Cloud pruned hornbeam
Taxus hedging (2.2m )
Osmanthus heterohpyllus
Alchemilla erythropoda
Asarum europeaum
Astrantia major subsp. involucrata ‘Shaggy'
Darmera peltata
Dryopteris filix-mas or D. wallichiana
Epimedium × youngianum ‘Niveum'
Epimedium × rubrum
Euphorbia palustris
Euphorbia wallichii
Geranium phaeum ‘Album'
Gillenia trifoliata
Hakonechloa macra
Hosta ‘Devon Green'
Kirengeshoma palmata
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Transparent'
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Fontane'
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Windspl' (for foliage only)
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Strahlenquelle' (for foliage only)
Paeonia lactiflora ‘Jan van Leeuwen'
Paeonia lactiflora ‘White Wings'
Peaonia lactiflora ‘Krinkled White'
Rodgersia podophylla ‘Rotlaub'
Selaginella helvetica
Selinum wallichianum
Tellima grandiflora
Digitalis purpurea f. albiflora
Buxus sempervirens

31 mars 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons