"The Laurent Perrier Garden" med sin sparsmakade färgskala, mörka zinkfat och vindlande gångar runt formklippta avenboksträd. I förgrunden vit stjärnflocka, runt zinkbehållaren daggkåpa och marktäckande hasselört.
"The Laurent Perrier Garden" med sin sparsmakade färgskala, mörka zinkfat och vindlande gångar runt formklippta avenboksträd. I förgrunden vit stjärnflocka, runt zinkbehållaren daggkåpa och marktäckande hasselört.

Världens vackraste trädgård

Trädgårdsväxter och krukväxter

På världens största trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show, korades denna trädgård, skapad av Tom Stuart-Smith, till den vackraste av dem alla.

Vinnaren i "Best in Show" på Chelsea Flower Show 2008, "The Laurent Perrier Garden", är en bedövande vacker, mycket sparsmakad komposition i grönt och vitt. Basen är åtta stycken trettioåriga avenbokträd med kronorna tuktade till mjuka bollar. Runt träden slingrar sig en spindelnätsliknande väv av tegelstenslagda gångar, flankerade av stora zinkbehållare med stilla, mörkt vatten. Växter som funkia, hasselört, daggkåpa, sockblomma, pioner, digitalis, stjärnflocka samt prydnadsgräs ramar in det hela.

Motsägelsefullt

Trädgården känns harmonisk och lugn, men också mystisk, och kanske även lite skrämmande. De vita blommorna är oerhört vackra, lättillgängliga och förföriska, men den mörka grönskan i mitten och de stora, lite gravstensliknande zinkbehållarna kan lätt ge en något melankolisk känsla. Och det är precis så motsägelsefullt som designern Tom Stuart-Smith vill att trädgården ska uppfattas.

- Utställningsträdgårdar är alltid mycket speciella att arbeta med, berättar Tom Stuart-Smith. De har ju inget egentligt sammanhang och behöver heller inte fungera självständigt som en "riktig" trädgård. Man har inga begränsningar, vilket gör det minst lika svårt som att ha många restriktioner och ramar att hålla sig inom. När man gör en visningsträdgård slits man också alltid mellan viljan att förmedla kunskap och att ta ut svängarna ordentligt.


Planteringarna är medvetet vildvuxna och spretiga som kontrast till de strama zinkbehållarna och den fyrkantiga stenen. Färgen på bladverket spänner från det limegröna prydnadsgräset "Hakonechloa macra" i förgrunden, via den storbladiga rodgersian till den mörkgröna, marktäckande hasselörten i kanten mot stenläggningen

Kontraster

Tom Stuart-Smith tycker att det bästa är om besökaren själv får känna in trädgården och bilda sig sin egen uppfattning om vad hon eller han känner, utan att veta vad trädgårdsdesignern har haft för tankar.

- Så egentligen borde jag vara tyst, men det är svårt, ler han, och börjar berätta:

- Jag ville arbeta med kontraster; vildvuxet kontra tuktat, stramt mot organiskt och vitaste vitt mot de mörkaste grönaste nyanserna. Svävande vit stjärnflocka och fräscha, förföriskt vackra pioner i utkanterna lockar dig att ta klivet in i trädgården via någon av de vindlande gångarna.

Väl inne i trädgården möts du av det nästan svarta vattnet i de strama, tunga zinkbehållarna och i trädgårdens hjärta övergår bladverk och växter till en dovare, mer dämpad färgskala. Längst bort, mot en vägg av zinkplattor, finner du en vilsam, ljus och öppen plats för umgänge eller kontemplation.

- Jag vill att trädgården ska utstråla harmoni och balans, utan att vara tråkig eller dyster, därav de vita kontrasterna, avslutar Tom Stuart-Smith.

Möjlig i Sverige

Enligt Tom Stuart-Smith är det fullt möjligt att anlägga en trädgård som denna även i Sverige. I pricip alla växter, som exempelvis pionerna 'Jan van der Leeuwen' och 'White Wing', dvärgdaggkåpan, stjärnflockan 'Shaggy', hostan 'Devon Green' och prydnadsgräset 'Hakonechloa macra' är härdiga i stora delar av landet. De trivs i sol eller halvskugga och fukthållande jord. Det är heller inte så väldigt många olika typer av växter, bara 30 sorter, så mycket av hemligheten ligger i att återupprepa, och som sagt, att arbeta med kontrasterna!

  Se fler härliga bilder från trädgården! (Bildgalleri)


Fakta om designern

Tom Stuart-Smith är 48 år och utbildad både till zoolog vid Cambridge University, och till landskapsarkitekt vid Manchester University. 1984 började han arbeta som landskapsarkitekt och designer, sedan 1998 driver han egen verksamhet. Tom Stuart-Smith har vunnit sex guldmedaljer på Chelsea och fått utmärkelsen Best in Show tre gånger. Allra första gången vann han 1998 med en barockträdgård för Karl Lagerfeld och Chanel. Idag arbetar Tom Stuart-Smith mest med historiska trädgårdar runt om i Storbritannien. Vill du veta mer om Chelsea Flower Show eller den här trädgården och dess designer? Besök RHS hemsida på www.rhs.uk

Fullständig plantlista till the Laurent Perrier Garden

De allra flesta av växterna är härdiga i stora delar av Sverige. Hittar du dem inte i din lokala plantskola finns de på www.crocus.co.uk

Cloud pruned hornbeam
Taxus hedging (2.2m )
Osmanthus heterohpyllus
Alchemilla erythropoda
Asarum europeaum
Astrantia major subsp. involucrata ‘Shaggy'
Darmera peltata
Dryopteris filix-mas or D. wallichiana
Epimedium × youngianum ‘Niveum'
Epimedium × rubrum
Euphorbia palustris
Euphorbia wallichii
Geranium phaeum ‘Album'
Gillenia trifoliata
Hakonechloa macra
Hosta ‘Devon Green'
Kirengeshoma palmata
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Transparent'
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Fontane'
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Windspl' (for foliage only)
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Strahlenquelle' (for foliage only)
Paeonia lactiflora ‘Jan van Leeuwen'
Paeonia lactiflora ‘White Wings'
Peaonia lactiflora ‘Krinkled White'
Rodgersia podophylla ‘Rotlaub'
Selaginella helvetica
Selinum wallichianum
Tellima grandiflora
Digitalis purpurea f. albiflora
Buxus sempervirens

31 mars 2009
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.