Annons

Vårens första blomsterfest

Trädgårdsväxter och krukväxter

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användbara, prisvärda och sympatiska blommor att starta säsongen med.

Annons


När gullvivan blommar blir hon glad för sällskap av vänliga penséer!

Varje pensé har sitt eget personliga ansiktsuttryck. En tankfull rynka i pannan, en sympatisk glimt i ögat, ett outgrundligt leende på läpparna. Få blommor förmedlar så skiftande sinnesstämningar. Det ser ut som de tänker. Det är därför som de fått sitt franska namn pensé, som betyder just tanke. Många konstnärer har fängslats av penséns själfullhet. Albert Engström tecknade dem som "Det fundersamma blomsterfolket".

Nya charmerande hybrider är "kattansiktena". Utmärkande för dem är deras näpna blommor med livfulla "ögon" markerade med långa "ögonfransar". En oemotståndlg sådan sort har det talande namnet "tigeröga" (Viola 'Tiger Eye'). "Kattansikten" finns som små- och storblommiga, i modefäger som gult, brons, aprikos, rosa och mörkrött.


Den kattaktiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den levnadsglada ur serien Swiss Giants Mixed


Den upprörda Tutti Frutti

Blomprakt ända in i juni

Penséer tillhör av tradition våra populäraste vårblommor, och sällan har de varit så inne som nu. Det gäller inte minst, förutom "kattansiktena", gammaldags sorter. Ni minns dem säkert, de där rara personligheterna som påminde om små spjuveraktiga trollgummor och besjälade älvor. Mycket romantiska är de viktorianska 1800-tals-sorterna med mjukt vågiga blommor.

Med penséer får du, för en billig penning, blomprakt som varar ända in i juni. De blommar lidelsefullt så länge vårens friskhet finns kvar i luften. När sommaren gör sitt intåg på allvar tycker penséerna att det är för varmt och vill ta en paus. Ställ dem då i sina planteringskärl, eller i öppen jord, på en sval plats på balkongen eller i trädgården. Klipp ner dem så att bara litet grönt finns kvar, och titta till dem med vatten under heta sommardagar. Framåt hösten vaknar penséerna till liv igen. Flytta fram dem i rampljuset igen, vattna och ge blomnäring. Skötta på det sättet brukar de blomma tills frosten kommer.

Penséer är frosttåliga. Det är ingen fara med att sätta ut dem redan i början av nyckfulla april. Himlen kan öppna sig och snön kan vräka ner. Det bekommer dem föga! De böjer bara sina huvuden och fäller ihop kronbladen för att skydda sina vackra ögon. Så fort solen tittar fram igen så lyser de upp igen. Penséer klarar utan vidare fem graders kyla. Om några enstaka blommor blivit skadade efter en frostknäpp är det bara att plocka bort dem. Snart kommer nya knoppar som slår ut till fräscha blommor.


Den spjuveraktiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den vemodiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den temperamentsfulla Flamblé Red

Annons

Så höstpenséer vid midsommar

Idag finns penséer i regnbågens hela spektrum. Det är inga problem att hitta penséer ton i ton med din husfärg, dina krukor, utemöbler och trädgårdsväxter. Det är lika tilltalande att göra ett potpurri av penséer i olika färger, som att blanda sådana som går i t ex olika blå eller gyllene nyanser. En enda planta i en kruka, eller några stycken i en balkonglåda, räcker för att sprida glädje. Massor med penséer i en rabatt är underbart. Låt dem t ex kanta en gång, eller bilda en matta runt rosornas knoppande grenar. Ett härligt sätt att hälsa våren är att ställa penséer, speciellt "kattögonen" på fönsterblecket utanför fönstret så att de står och tittar in på dig med sina själfulla blickar.

De småblommiga som liknar styvmorsvioler, är ljuvliga tillsammans med tidiga lökväxter som krokus, scilla, vårstjärna och dvärgpåskliljor. Storblommiga är underbart tillsammans med gullvivor och narcisser. När lökväxterna blommat över är det bara att gräva upp penséerna och flytta dem någon annanstans. De deppar inte ett dugg över att flyttas i full blom, så länge du ser till att få med en skyddande jordklump runt rötterna.


Senaste mode: penséer med "kattasikten". Sorten 'Tiger Eye' har långa filmstjärnelika "ögonfransar"!


Den förföriska Black Daisy

Penséer är för det mesta tvååriga (bienna) och plantorna dör hösten efter blomningen. Det är försumbart eftersom småplantorna, som växer snabbt, är billiga i inköp. Penséer är även lätta att så, och i bra frökataloger finns spännande sortiment. Så på våren och förkultivera inomhus. Då blommar de på sommaren. Penséer är även fina höstblommor. De ska då sås vid midsommartid. Nya förtjusande varelser kan dyka upp i din trädgård alldeles gratis om du "tappar" vissna blommor och frökapslar när du ansar penséerna. De har nämligen en härlig förmåga att självså sig på de mest överraskande platser. Har du olika sorter kan det hända att de korsar sig och om några år dyker upp i en helt ny skepnad. Penséer är ett levnadsglatt blomsterfolk som genom självsådd överraskar med att dyka upp på nya oväntade platser i trädgården!

Små penséknep:

Köp knoppiga plantor, med bara någon utslagen blomma som visar färgen.

Om du köper plantor i full blom: Plocka bort alla utslagna blommor efter planteringen. Det känns hårt, men stimulerar knoppsättningen. Plantan börjar snart blomma igen.

Plantera om direkt efter inköpet. Använd bra blomjord i krukor och lådor. I öppen jord gillar penséer mullrik, lucker och fuktighetshållande jord.

Bästa läget är lätt skugga.

Passa med vattenkannan när värmen kommer och under soliga dagar. Ge näring en gång i veckan.

Plocka regelbundet bort vissna blommor och frökapslar. Det gör att penséerna blommar livligt hela tiden.


Månskensgul pensé som matchar den tidiga pingstliljans bikrona - ett sött arrangemang, lätt att göra.


En klassiker från mormors täppa är den romantiska Blå ängeln ('Blue Angel').

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 februari 2005

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons