Annons

Vårens första blomsterfest

Trädgårdsväxter och krukväxter

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användbara, prisvärda och sympatiska blommor att starta säsongen med.

Annons


När gullvivan blommar blir hon glad för sällskap av vänliga penséer!

Varje pensé har sitt eget personliga ansiktsuttryck. En tankfull rynka i pannan, en sympatisk glimt i ögat, ett outgrundligt leende på läpparna. Få blommor förmedlar så skiftande sinnesstämningar. Det ser ut som de tänker. Det är därför som de fått sitt franska namn pensé, som betyder just tanke. Många konstnärer har fängslats av penséns själfullhet. Albert Engström tecknade dem som "Det fundersamma blomsterfolket".

Nya charmerande hybrider är "kattansiktena". Utmärkande för dem är deras näpna blommor med livfulla "ögon" markerade med långa "ögonfransar". En oemotståndlg sådan sort har det talande namnet "tigeröga" (Viola 'Tiger Eye'). "Kattansikten" finns som små- och storblommiga, i modefäger som gult, brons, aprikos, rosa och mörkrött.


Den kattaktiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den levnadsglada ur serien Swiss Giants Mixed


Den upprörda Tutti Frutti

Blomprakt ända in i juni

Penséer tillhör av tradition våra populäraste vårblommor, och sällan har de varit så inne som nu. Det gäller inte minst, förutom "kattansiktena", gammaldags sorter. Ni minns dem säkert, de där rara personligheterna som påminde om små spjuveraktiga trollgummor och besjälade älvor. Mycket romantiska är de viktorianska 1800-tals-sorterna med mjukt vågiga blommor.

Med penséer får du, för en billig penning, blomprakt som varar ända in i juni. De blommar lidelsefullt så länge vårens friskhet finns kvar i luften. När sommaren gör sitt intåg på allvar tycker penséerna att det är för varmt och vill ta en paus. Ställ dem då i sina planteringskärl, eller i öppen jord, på en sval plats på balkongen eller i trädgården. Klipp ner dem så att bara litet grönt finns kvar, och titta till dem med vatten under heta sommardagar. Framåt hösten vaknar penséerna till liv igen. Flytta fram dem i rampljuset igen, vattna och ge blomnäring. Skötta på det sättet brukar de blomma tills frosten kommer.

Penséer är frosttåliga. Det är ingen fara med att sätta ut dem redan i början av nyckfulla april. Himlen kan öppna sig och snön kan vräka ner. Det bekommer dem föga! De böjer bara sina huvuden och fäller ihop kronbladen för att skydda sina vackra ögon. Så fort solen tittar fram igen så lyser de upp igen. Penséer klarar utan vidare fem graders kyla. Om några enstaka blommor blivit skadade efter en frostknäpp är det bara att plocka bort dem. Snart kommer nya knoppar som slår ut till fräscha blommor.


Den spjuveraktiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den vemodiga ur serien Swiss Giants Mixed


Den temperamentsfulla Flamblé Red

Annons

Så höstpenséer vid midsommar

Idag finns penséer i regnbågens hela spektrum. Det är inga problem att hitta penséer ton i ton med din husfärg, dina krukor, utemöbler och trädgårdsväxter. Det är lika tilltalande att göra ett potpurri av penséer i olika färger, som att blanda sådana som går i t ex olika blå eller gyllene nyanser. En enda planta i en kruka, eller några stycken i en balkonglåda, räcker för att sprida glädje. Massor med penséer i en rabatt är underbart. Låt dem t ex kanta en gång, eller bilda en matta runt rosornas knoppande grenar. Ett härligt sätt att hälsa våren är att ställa penséer, speciellt "kattögonen" på fönsterblecket utanför fönstret så att de står och tittar in på dig med sina själfulla blickar.

De småblommiga som liknar styvmorsvioler, är ljuvliga tillsammans med tidiga lökväxter som krokus, scilla, vårstjärna och dvärgpåskliljor. Storblommiga är underbart tillsammans med gullvivor och narcisser. När lökväxterna blommat över är det bara att gräva upp penséerna och flytta dem någon annanstans. De deppar inte ett dugg över att flyttas i full blom, så länge du ser till att få med en skyddande jordklump runt rötterna.


Senaste mode: penséer med "kattasikten". Sorten 'Tiger Eye' har långa filmstjärnelika "ögonfransar"!


Den förföriska Black Daisy

Penséer är för det mesta tvååriga (bienna) och plantorna dör hösten efter blomningen. Det är försumbart eftersom småplantorna, som växer snabbt, är billiga i inköp. Penséer är även lätta att så, och i bra frökataloger finns spännande sortiment. Så på våren och förkultivera inomhus. Då blommar de på sommaren. Penséer är även fina höstblommor. De ska då sås vid midsommartid. Nya förtjusande varelser kan dyka upp i din trädgård alldeles gratis om du "tappar" vissna blommor och frökapslar när du ansar penséerna. De har nämligen en härlig förmåga att självså sig på de mest överraskande platser. Har du olika sorter kan det hända att de korsar sig och om några år dyker upp i en helt ny skepnad. Penséer är ett levnadsglatt blomsterfolk som genom självsådd överraskar med att dyka upp på nya oväntade platser i trädgården!

Små penséknep:

Köp knoppiga plantor, med bara någon utslagen blomma som visar färgen.

Om du köper plantor i full blom: Plocka bort alla utslagna blommor efter planteringen. Det känns hårt, men stimulerar knoppsättningen. Plantan börjar snart blomma igen.

Plantera om direkt efter inköpet. Använd bra blomjord i krukor och lådor. I öppen jord gillar penséer mullrik, lucker och fuktighetshållande jord.

Bästa läget är lätt skugga.

Passa med vattenkannan när värmen kommer och under soliga dagar. Ge näring en gång i veckan.

Plocka regelbundet bort vissna blommor och frökapslar. Det gör att penséerna blommar livligt hela tiden.


Månskensgul pensé som matchar den tidiga pingstliljans bikrona - ett sött arrangemang, lätt att göra.


En klassiker från mormors täppa är den romantiska Blå ängeln ('Blue Angel').

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 februari 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se