Annons

Välkomna vårens vilda féer!

Trädgårdsväxter och krukväxter

När blåsippan klär sig i himmelsblått siden tycker man att ingen blomma är vackrare än hon. När så liljekonvaljen doftar i den grönskande lunden, och gullvivans "gyllene blomsternycklar öppnar portarna till sommarens sal" (skalden Atterbom), så är de det ljuvligaste som finns!

Annons


En självsådd gullviveäng
i gräsmattans utkant, dit även det klarblå ormögat har letat sig in. En kruka med penséer förhöjer vårstämningen.

Trots att de flesta av oss älskar vårens vilda blommor är det ganska okänt att de är fantastiska trädgårdsväxter. De är som små ädelstenar som kan försköna platser, som man glömt bort och aldrig brytt sig om.

Där trivs de! Mer lättodlade och skötselfria blommor får man leta efter. Det enda som krävs för att de ska bli lyckliga är att man ger dem rätt plats i livet, och några enkla skötselknep -varav det viktigaste är att praktiskt taget lämna dem ifred!

Skapa dig ett eget sippställe

Blåsippan, den vanliga Hepatica nobilis, är en av den tidiga vårens värdefullaste blommor, inte minst därför att den slår ut så fort tjälen gått ur jorden. Den har ett dekorativt bladverk, som är grönt nästan året runt. Det gör blåsippan till en fin marktäckare, t ex under lövbärande buskar och träd, som är en idealisk växtplats för sippor.

De blommar före lövsprickningen när solen når plantan, men vill leva vidare i den skugga som uppstår när busken har lövats. I sådan miljö sprider blåsippan sig gärna, ofta genom frösådd som myrorna hjälper till med.

När våren kommer på allvar täcks marken i ljusa lövskogar av ett andlöst hav av små vita stjärnblommor. Att vitsippan, Anemone nemorosa, så fullständigt kan täcka ett stort område beror på att den förökar sig kraftigt med krypande jordstammar. Det gör vitsippan till en förtjusande vårlig marktäckare praktiskt taget var om helst där jorden är orörd och myllrik. Har du en murken stubbe på tomten? Gå inte och reta dig på den - sätt vitsippor intill den istället så blir du glad i din stubbe!


Blåsippans rubinröda "tvillingsyster" rödsippan självsår sig gärna i närheten av moderplantan.


Nej, det är inte en blåsippa - utan en blå vitsippa! Det finns några utsökta blå hybrider som är lika lättodlade som de vilda vitsipporna.

Blå vitsippor

Blåsippan och vitsippan har sköna släktingar som börjar dyka upp i planthandeln. Den ungerska blåsippan, Hepatica transsylvanica, är en sådan skatt, med litet större, blå eller vita blommor. Blåsippans "syster" rödsippa, Hepatica nobilis ' Rubra', blommar i lysande rubinrött. Det finns också rosa och fyllda blåsippshybrider. Börjar man botanisera i vitsippornas värld kan man göra överraskande fynd. Till exempel blå vitsippor!

En hänförande sådan är "lavendelsippan", Anemone nemorosa 'Robinsoniana' med stora lavendelblå blommor, en annan är sorten 'Royal Blue' med djupblå blommor. Vitsippans månskensgula släkting svavelsippan, Anemone x lipsiensis, är en oemotståndlig charmör som snabbt sprider sig till täta mattor.

Annons

Om du stöter på den gudomliga nordamerikanska blå presidentsippan, Jeffersonia dubia, i en plantaffär så slå till! Blommorna har en obeskrivlig ton av lavendel och presidentsippan självsår sig gärna till din förtjusning. En gång hittade jag nio "presidentbebisar" runt moderplantan. Presidentsippan finns i specialaffärer och är dyr, men eftersom den så villigt självförökar sig så är det en investering i blomsterglädje att skaffa den!

Njut av en doftande konvaljelund

Jag såg en gång en oförglömlig syn innanför staketet i en villaträdgård. Ett gammalt knotigt vårdträd kastade ljusa skuggor över marken, och där växte en heltäckningsmatta av liljekonvaljer i tusental. Just en sådan plats är perfekt för liljekonvaljer. Gustaf Fröding besjöng Convallaria majalis som "Kung Liljekonvalj av dungen" och ur det kan man utläsa växtens favoritmiljö: en orörd plats i silande ljus under buskars och träds lövverk. Där bildar den med åren stora mattor, efterom rötterna breder ut sig med långa jordstammar.

En egen konvaljelund är därför lätt att skapa i minsta täppa - det enda som behövs är t ex ett fruktträd, som konvaljerna kan växa omkring. En lockande idé hittade jag i en gammal engelsk trädgårdsbok: plantera liljekonvaljer runt en sittplats där du trivs på våren, och där solen silar ned tidigt på eftermiddagen och kvällen. Den milda värmen kommer då att locka fram varje uns av blommornas utsökta parfym som ligger som en förnimmelse över nejden...

Den legendomspunna liljekonvaljen, som har urgamla anor som trädgårdsväxt, har några utsökta släktingar, värda att leta efter. Visste du att det finns en rosablommande variant, Convallaria majalis 'Rosea'? Den är mycket sällsynt men växer vilt på ett hemligt ställe i Mälardalen, och kan ibland fyndas i växthandeln. Sorten 'Flore Pleno' har dubbla snövita klockor. Två storblommiga hybrider heter 'Fortin's Giant' och Prolificans'. En vacker sort med limegul kant runt bladen är 'Melker'.


Den ljuvt månskensgula svavelsippan, en korsning mellan vit- och gulsippa, är en underbar marktäckare som snabbt sprider sig.

Sippor och liljekonvaljer är underbara vårblommor, men inte lämpliga för småbarnsfamiljen, eftersom de är giftiga. Däremot passar gullvivor bra i barnens trädgård.

Utkanten av gräsmattan, där man kan lämna gräset oklippt till eftersommaren passar pefekt för en gullviuveäng. Gullvivor, Primula veris, är mycket tacksamma att fröså och fröer finns att köpa.

Det räcker med att kasta ut dem direkt på växtplatsen - mitt i gräset! Plantorna blommar efter några år. Man kan också gräva ned plantor tidigt på våren. Låt gullvivans fröställningar stå kvar och mogna så har du snart en liten äng, eftersom växten självsår sig livligt. Du kan också hjälpa den på traven genom att ta de mogna fröhusen på eftersommaren och kasta ut dem på den önskade platsen.

Gullvivan kan även odlas i en blomsterrabatt, där växten blir frodigare än i gräs.

En dag får du kanske ett överraskande besök. Plötsligt står där en röd gullviva bland de gula. En spontan gäst som uppstått genom arvsanlag hos de gula. Den röda gullvivan är en urgammal form, som var mycket älskad i torpträdgårdarna, där röda och gula gullvivor ofta var kantväxter i finrabatten. En romantisk mormorsidé värd att ta efter!

Naturen bästa trädgårdsmästaren

Det är viktigt att respektera vilda växters krav på läge och jord - försök efterapa deras naturliga miljö. Gullvivor trivs i sol-halvskugga och kalkrika, lerhaltiga jordar. Konvaljer och sippor föredrar mjuk lövmylla i vandrande skugga, även i ljust norrläge. Växtplatsen för sippor och konvaljer bör rensas ren före planteringen. De första åren, tills plantorna etablerat sig, bör man hålla efter så att ogräset inte tar överhand. Sedan ska du inte störa blommorna! Konstgödsla inte.

Kratta aldrig löv där de växer, eftersom multnande sådana är den bästa näring som de kan få. Den gyllene regeln är: Moder natur är deras bästa trädgårdsmästare - låt henne sköta jobbet!


Tänk att ha ett eget konvaljställe och kunna plocka en bukett av den fridlysta "majklockan"! Tjusningen blir stor om man också har den rara rosa sorten!

Var får man tag på vildblommorna?

En del sippor, gullvivor och liljekonvaljer är fridlysta i vissa landsändar. Plantor brukar finnas i växthandeln och även på torget tidigt på säsongen. Spana efter dem så fort växtförsäljningen börjar! Ovanliga sorter och hybrider finns hos specialister.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 februari 2004
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons