Upptäck prydnadsgräsen!

Gräs i trädgården är så mycket mer än bara gräsmatta. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för olika lägen.


Med sina mjuka former och effektfulla plymer ger prydnadsgräsen liv åt planteringen. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för både torra soliga lägen och skuggiga fuktiga vrår.

Det japanska blodgräsets färger är nästan självlysande.

Gräs förtjänar så mycket mer uppmärksamhet än att bara klivas över. De gräs som i regel finns i våra trädgårdar klipps kort som gräsmatta. Men många gräs har vackra bladruggar, för att inte tala om blomvipporna som dansar över bladverket.

Nu är det inte alla gräsarter och sorter som lämpar sig. De bästa är de som växer i täta klumpformade ruggar och som inte sprider sig allt för mycket med utlöpare eller frö. Många har dekorativ bladfärg, inte bara i friskt grönt utan också i silverblått eller i limegrönt. De kan ha enfärgade blad. Andra har randiga eller prickiga blad. Det finns till och med en sort, bomullsgräset, som har ljusgröna blad, som ser ut som om de doppats i blodröd färg.

Vackra vintersiluetter

De flesta gräs är också vackra när trädgården somnat in på vintern. Kvar står de torra ruggarna och tuvorna med blomvipporna, som fortfarande står som en sky över plantan. Effektfulla vintersiluetter! Så låt tuvorna stå orörda fram till våren.

Det är inte bara för deras prydnadsvärde. Många gräs kan vara känsliga för vinterfukten som får ”fotfäste” om plantan klipps ner och den kan då börja ruttna. Dessutom skyddar plantans torra delar mot barmarksfrost. Det gäller alla perenner. Så städa inte för nitiskt på hösten, utan vänta till våren.

Komplettera med gräs

Gräs har en form och ofta en färg som skiljer sig från andra växter och ger en vackert komplement till planteringen. Utnyttja det när du planterar perenner.

Ta tillvara gräsets färg och plocka upp den tonen i en annan perenns blad eller blomma. Det kan bli mycket effektfullt. Mer högvuxna gräs blir dessutom raffinerade som solitärer, d v s att de kan ståta som blickfång i ensamt majestät.

I Drömparken i Enköping har man använt sig av olika prydnadsgräs för att lyfta fram perennernas skönhet.

Åtta vackra prydnadsgräs

Silvergräs, Achnatherum calamagrostis
Ett tuvbildande gräs med mellangrönt bladverk, som står som en fontän. Blommar juni till juli med meterhöga silverfärgade vippor, som elegant böjda penslar. Trivs bäst i väldränerad jord och på en solig plats. Hette tidigare Stipa calamagrostis, och växer vilt på höga höjder i centrala och södra Europa.

Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa
Ett kraftfullt tuvbildande gräs. Bladverket är mörkgrönt och de skira plymiga blomvipporna står som en sky över plantan. Föredrar fuktighetshållande jord – i naturen växer den på fuktig gräsmark. Klarar också tyngre jordar. Det finns flera sorter, med olika färg på vipporna – från gulgrönt och guldgult till brons.

’Bronze Veil’ är ganska ovanlig och har bronsfärgade vippor, medan ’Goldschleier’ med sina guldgula vippor är betydligt vanligare i handeln. Själva arten kommer ursprungligen från Europa, Östafrika och Nya Zeeland, och den växer vild också i Sverige.

Blåsvingel, Festuca glauca
Ett effektfullt och ganska lågvuxet gräs. Själva plantan blir nämligen inte mer än 15-25 cm hög. Det gör att den passar i planteringens framkant.

De silverblå bladen, som är runda i genomskärning, sitter i ett tät och ganska kompakt rosett. De vissnar inte ner på hösten, utan plantan står silverblå och fin hela vintern. Det finns många sorter, ’Elijah Blue’ är bara en av dem, men kanske den med starkast silverblå färg av dem alla.

’Blauspatz’ är en annan sort med mer intensivt silverblå blad än själva arten. Tidigt på sommaren blommar den med knippen av blågröna blommor. När blomningen är över och blomställningarna har gulnat, klipp gärna bort dem så framhävs gräsets silvergrå färg bättre. Gräset är härdigt i större delen av landet. Det trivs bäst i en ganska mager och väldränerad jord, gärna med lågt pH-värde. Platsen ska helst också vara så solig som möjligt. Blåsvingel kommer ursprungligen från mellersta och sydvästra delarna av Europa.

Hakonegräs, Hakonechloa macra
Ett lågvuxet gräs, som växer vilt i fuktiga och steniga områden, bl a runt berget Hakone i Japan (därav namnet). Bladen är ganska breda, i alla fall för ett gräs. De böjer sig behagfullt mot marken, nästan som ett stilla vattenfall. Plantans höjd blir någonstans mellan 30 och 60 cm. Bildar lösa tuvor, som så sakta sprider sig i omfång. Det är för de vackra bladen och inte för de blygsamma blommorna som man odlar den.

Vill stå i fuktighetshållande jord, precis som där den växer vild. Platsen får gärna vara halvskuggig, med sol en del av dagen. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna. Sorten ’Alboaurea’ har läckert gulvitstrimmiga blad.

Bomullsgräs eller japanskt blodgräs, Imperata cylindrica
Ett läckert gräs med friskt gröna, i det närmaste limefärgade blad, som ser ut att vara doppade i blodröd färg. Bladen ser nästan självlysande ut. De är mjuka, blir ca halvmetern höga och växer i glesa ruggar.

Gräset är flerårigt och sprider sig i maklig takt med underjordiska utlöpare. Det hör kanske inte till de härdigaste, men övervintrar i landets södra delar. Visserligen vill det helst växa i fuktighetshållande jord, men blandar man i sand i jorden, så den blir mer väldränerad, klarar det övervintringen bättre.

Vintertäck plantan för säkerhets skull. Den ska i alla fall klara temperaturer på ner till 10 minusgrader. Vill stå i full sol eller skimrande skugga från träd eller buskar. Hos oss blommar den inte, men det gör inget.

Det är ju för de vackra bladens skull den odlas. I varmare klimat blommar gräset på sensommaren med långsmala cylinderformade ax. Det är formen på axen som givit det artnamnet cylindrica. Arten hör hemma på öppna gräsmarker i Japan.

Hässlebrodd, Milium effusum
Ett gräs med ganska breda och mjuka gräs. Särskilt effektfull är sorten ’Aureum’ med limegröna blad. På våren är de nya bladen nästan självlysande, och står vackert mot vårblommande perenner. Fram emot sommaren mörknar bladverket något, men har fortfarande en frisk grön färg.

Växtplatsen bör inte vara alltför solig, utan lätt skugga blir bäst. Hässlebrodd är inte så kinkig, trivs i den flesta trädgårdsjordar, bara de inte är allt för torra. Den rena arten växer vild i Europa, Asien och Eurasien samt norra Nordamerika. Den finns även vild i Sverige.

Miskantus, Miscanthus sinensis
Ett högvuxet gräs, 120-200 cm, som växer i en kraftfull rugge. De mellangröna bladen är ganska smala och har en tydlig mittnerv. En vacker solitär, som är ett klassiskt gräs för den japanskinspirerade trädgården. Den kommer igång ganska sent på våren, men växer desto snabbare när sommarvärmen kommer igång.

Från augusti till oktober blommar den med aningen rödtonade vippor, som så småningom bleknar till silvervitt när de torkar. Det finns många sorter, alla med olika karaktär. ´Puenktchen´ på bilden har ljusa prickar på bladen. Vill helst stå soligt, i alla fall om man vill få den att blomma. Växer i allt ifrån lösa sandjordar till tyngre leror, men föredrar en fuktighetshållande mullrik jord. Vintertäck gärna de första åren för säkerhets skull. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna bort. Den vilda miskantusen hör hemma i lågländerna och i bergstrakterna i Japan, Nordostasien, Kina och Thailand

Randgräs, Phalaris ’Picta’
Det klassiska randiga gräs som vi odlat sedan mormorsmors tid och som ofta finns kvar länge i trädgårdar. Medan andra växter dör ut lever randgräset vidare, och dessutom tar det gärna för sig av utrymmet.

De gröna bladen har effektfulla krämvita ”fartränder” i hela bladets längdriktning. Plantan blir ca meterhög, räknar man också in de gulvita blomvipporna 120-150 cm. Tänk dock på att den gärna sprider sig med underjordiska utlöpare. Se till att hålla den på plats, så att den inte tar sig för mycket frihet.

Växer i de flesta jordar, såväl fuktiga som torra. Om den får välja själv vill den gärna stå i litet mer fuktighetshållande jord. Platsen kan vara solig eller halvskuggig. Själva arten växer vild i Europa, Asien och Nordamerika.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar