Annons

Upptäck prydnadsgräsen!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Gräs i trädgården är så mycket mer än bara gräsmatta. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för olika lägen.

Annons

Med sina mjuka former och effektfulla plymer ger prydnadsgräsen liv åt planteringen. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för både torra soliga lägen och skuggiga fuktiga vrår.


Det japanska blodgräsets färger är nästan självlysande.

Gräs förtjänar så mycket mer uppmärksamhet än att bara klivas över. De gräs som i regel finns i våra trädgårdar klipps kort som gräsmatta. Men många gräs har vackra bladruggar, för att inte tala om blomvipporna som dansar över bladverket.

Nu är det inte alla gräsarter och sorter som lämpar sig. De bästa är de som växer i täta klumpformade ruggar och som inte sprider sig allt för mycket med utlöpare eller frö. Många har dekorativ bladfärg, inte bara i friskt grönt utan också i silverblått eller i limegrönt. De kan ha enfärgade blad. Andra har randiga eller prickiga blad. Det finns till och med en sort, bomullsgräset, som har ljusgröna blad, som ser ut som om de doppats i blodröd färg.

Vackra vintersiluetter

De flesta gräs är också vackra när trädgården somnat in på vintern. Kvar står de torra ruggarna och tuvorna med blomvipporna, som fortfarande står som en sky över plantan. Effektfulla vintersiluetter! Så låt tuvorna stå orörda fram till våren.

Det är inte bara för deras prydnadsvärde. Många gräs kan vara känsliga för vinterfukten som får "fotfäste" om plantan klipps ner och den kan då börja ruttna. Dessutom skyddar plantans torra delar mot barmarksfrost. Det gäller alla perenner. Så städa inte för nitiskt på hösten, utan vänta till våren.

Komplettera med gräs

Gräs har en form och ofta en färg som skiljer sig från andra växter och ger en vackert komplement till planteringen. Utnyttja det när du planterar perenner.

Ta tillvara gräsets färg och plocka upp den tonen i en annan perenns blad eller blomma. Det kan bli mycket effektfullt. Mer högvuxna gräs blir dessutom raffinerade som solitärer, d v s att de kan ståta som blickfång i ensamt majestät.


I Drömparken i Enköping har man använt sig av olika prydnadsgräs för att lyfta fram perennernas skönhet.

Åtta vackra prydnadsgräs

Silvergräs, Achnatherum calamagrostis
Ett tuvbildande gräs med mellangrönt bladverk, som står som en fontän. Blommar juni till juli med meterhöga silverfärgade vippor, som elegant böjda penslar. Trivs bäst i väldränerad jord och på en solig plats. Hette tidigare Stipa calamagrostis, och växer vilt på höga höjder i centrala och södra Europa.

Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa
Ett kraftfullt tuvbildande gräs. Bladverket är mörkgrönt och de skira plymiga blomvipporna står som en sky över plantan. Föredrar fuktighetshållande jord - i naturen växer den på fuktig gräsmark. Klarar också tyngre jordar. Det finns flera sorter, med olika färg på vipporna - från gulgrönt och guldgult till brons.

'Bronze Veil' är ganska ovanlig och har bronsfärgade vippor, medan 'Goldschleier' med sina guldgula vippor är betydligt vanligare i handeln. Själva arten kommer ursprungligen från Europa, Östafrika och Nya Zeeland, och den växer vild också i Sverige.

Blåsvingel, Festuca glauca
Ett effektfullt och ganska lågvuxet gräs. Själva plantan blir nämligen inte mer än 15-25 cm hög. Det gör att den passar i planteringens framkant.

De silverblå bladen, som är runda i genomskärning, sitter i ett tät och ganska kompakt rosett. De vissnar inte ner på hösten, utan plantan står silverblå och fin hela vintern. Det finns många sorter, 'Elijah Blue' är bara en av dem, men kanske den med starkast silverblå färg av dem alla.

'Blauspatz' är en annan sort med mer intensivt silverblå blad än själva arten. Tidigt på sommaren blommar den med knippen av blågröna blommor. När blomningen är över och blomställningarna har gulnat, klipp gärna bort dem så framhävs gräsets silvergrå färg bättre. Gräset är härdigt i större delen av landet. Det trivs bäst i en ganska mager och väldränerad jord, gärna med lågt pH-värde. Platsen ska helst också vara så solig som möjligt. Blåsvingel kommer ursprungligen från mellersta och sydvästra delarna av Europa.

Annons

Hakonegräs, Hakonechloa macra
Ett lågvuxet gräs, som växer vilt i fuktiga och steniga områden, bl a runt berget Hakone i Japan (därav namnet). Bladen är ganska breda, i alla fall för ett gräs. De böjer sig behagfullt mot marken, nästan som ett stilla vattenfall. Plantans höjd blir någonstans mellan 30 och 60 cm. Bildar lösa tuvor, som så sakta sprider sig i omfång. Det är för de vackra bladen och inte för de blygsamma blommorna som man odlar den.

Vill stå i fuktighetshållande jord, precis som där den växer vild. Platsen får gärna vara halvskuggig, med sol en del av dagen. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna. Sorten 'Alboaurea' har läckert gulvitstrimmiga blad.

Bomullsgräs eller japanskt blodgräs, Imperata cylindrica
Ett läckert gräs med friskt gröna, i det närmaste limefärgade blad, som ser ut att vara doppade i blodröd färg. Bladen ser nästan självlysande ut. De är mjuka, blir ca halvmetern höga och växer i glesa ruggar.

Gräset är flerårigt och sprider sig i maklig takt med underjordiska utlöpare. Det hör kanske inte till de härdigaste, men övervintrar i landets södra delar. Visserligen vill det helst växa i fuktighetshållande jord, men blandar man i sand i jorden, så den blir mer väldränerad, klarar det övervintringen bättre.

Vintertäck plantan för säkerhets skull. Den ska i alla fall klara temperaturer på ner till 10 minusgrader. Vill stå i full sol eller skimrande skugga från träd eller buskar. Hos oss blommar den inte, men det gör inget.

Det är ju för de vackra bladens skull den odlas. I varmare klimat blommar gräset på sensommaren med långsmala cylinderformade ax. Det är formen på axen som givit det artnamnet cylindrica. Arten hör hemma på öppna gräsmarker i Japan.

Hässlebrodd, Milium effusum
Ett gräs med ganska breda och mjuka gräs. Särskilt effektfull är sorten 'Aureum' med limegröna blad. På våren är de nya bladen nästan självlysande, och står vackert mot vårblommande perenner. Fram emot sommaren mörknar bladverket något, men har fortfarande en frisk grön färg.

Växtplatsen bör inte vara alltför solig, utan lätt skugga blir bäst. Hässlebrodd är inte så kinkig, trivs i den flesta trädgårdsjordar, bara de inte är allt för torra. Den rena arten växer vild i Europa, Asien och Eurasien samt norra Nordamerika. Den finns även vild i Sverige.

Miskantus, Miscanthus sinensis
Ett högvuxet gräs, 120-200 cm, som växer i en kraftfull rugge. De mellangröna bladen är ganska smala och har en tydlig mittnerv. En vacker solitär, som är ett klassiskt gräs för den japanskinspirerade trädgården. Den kommer igång ganska sent på våren, men växer desto snabbare när sommarvärmen kommer igång.

Från augusti till oktober blommar den med aningen rödtonade vippor, som så småningom bleknar till silvervitt när de torkar. Det finns många sorter, alla med olika karaktär. ´Puenktchen´ på bilden har ljusa prickar på bladen. Vill helst stå soligt, i alla fall om man vill få den att blomma. Växer i allt ifrån lösa sandjordar till tyngre leror, men föredrar en fuktighetshållande mullrik jord. Vintertäck gärna de första åren för säkerhets skull. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna bort. Den vilda miskantusen hör hemma i lågländerna och i bergstrakterna i Japan, Nordostasien, Kina och Thailand

Randgräs, Phalaris 'Picta'
Det klassiska randiga gräs som vi odlat sedan mormorsmors tid och som ofta finns kvar länge i trädgårdar. Medan andra växter dör ut lever randgräset vidare, och dessutom tar det gärna för sig av utrymmet.

De gröna bladen har effektfulla krämvita "fartränder" i hela bladets längdriktning. Plantan blir ca meterhög, räknar man också in de gulvita blomvipporna 120-150 cm. Tänk dock på att den gärna sprider sig med underjordiska utlöpare. Se till att hålla den på plats, så att den inte tar sig för mycket frihet.

Växer i de flesta jordar, såväl fuktiga som torra. Om den får välja själv vill den gärna stå i litet mer fuktighetshållande jord. Platsen kan vara solig eller halvskuggig. Själva arten växer vild i Europa, Asien och Nordamerika.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 augusti 2001

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons