Trolsk skymningsträdgård
Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter och blommor som skimrar i det fallande mörkret.
Det som öppnade mina ögon för skymningsträdgårdens speciella tjusning var en artikel av amerikanskan Lee Mitchell, känd expert på kvällsträdgårdar. "Alla borde skaffa sig en sådan", skrev hon och pekade på det faktum att de flesta inte är hemma på dagarna och att, med rätt val av skymningsblommor, kan man få en förtrollad kvällsträdgård. Skymning är mycket mer spännande än mitt på dagen när det skarpa ljuset förtar stämningen. Till den här årstidens behag hör dessutom att luften ofta är behagligt mild och smekande.
Ett klassiskt sällskap till kvällsrabattens vita blommor är silvergrå växter. En utsökt sådan är silvermarton som här "klär upp" den doftande kungsliljan.
När man planerar en skymningsträdgård är färgvalet på blommorna viktigt. Vitt har varit klassiskt för kvällsnjutande trädgårdsälskare ända sedan den legendariska Vita Sackville-West på 1950-talet skapade den världsberömda vita trädgården på Sissinghurst Castle i England. Hon uppskattade den som mest sedan mörkret fallit. Då kunde hon uppehålla sig i sin "månskenträdgård", som hon kallade den, ända tills klockan i det gamla tornet slog midnatt. Inspirerad gick hon sedan in och skrev sina lysande trädgårdskrönikor!
Av Vita fick vi lära oss att när mörkret omfamnar trädgården som en sammetsgardin så börjar de vita blommorna att lysa magiskt, gärna i sällskap med silvergrå bladväxter. Och vita blommor är inte bara förföriska kvällsskönheter. Ofta doftar de dessutom ljuvligt, och många har den trevliga egenskapen att de sänder ut sina dofter i pustar över nejden. Naturen har en speciell mening med det - vita blommor, som syns i mörkret, lockar med sin doft till sig nattpolinerande insekter.
Pasteller lyser i dunklet
Alltmedan skymningen faller så stiger de ljuva pastellfärgade blommorna fram på scenen. Nu är det de ljusa nyanserna av rosa och blått som syns. Deras skönhet kommer mer till sin rätt nu än i klart solsken.
Just när de sista solstrålarna träffar en del blomfärger får de en alldeles speciell lyster. De så moderna nyanserna i aprikos och orange flammar till som en eldslåga. Limegröna och månskensgula bleknar och blir nästan självlysande medan mörkvioletta blommor får en skimrande sammetslyster. Skarpa färger som till exempel eldrött är däremot ingen färg för kvällsträdgården.
Det finns alltså all anledning att skapa några skymningshörn i trädgården. Vid soffor och uteplatser där man fortfarande gärna äter middag så här års, men också på litet längre håll så att man får anledning att ta sig en skön kvällspromenad!
Redan på högsommaren börjar njutningen när luktpionerna blommar och honungsrosen "snöar" över äppelträdet. Doften är obeskrivlig - kanske är det den som lockar hunden Bonnie att lägga sig där och mysa!
Växter för skymningsträdgården
Liljor: kungslilja, Lilium regale, orientliljan 'Casa Blanca', Lilium Orient-gruppen, trumpetlilja, Lilium longiflorum (alla vita)
Rosor: mormorssorterna 'Madame Plantier', Rosa Alba-gruppen, 'Madame Hardy', Rosa Damascena-gruppen, honungsros 'Hybrida', Rosa Helenae-gruppen, (alla vita). Austin-rosor, Moderna buskrosgruppen, (finns i alla pastellfärger och orange)
Perenner: höstflox, Phlox paniculata, (vita, rosa och blå nyanser).
Höstsilverax 'Brunette', Cimicifuga simplex (rosavit, violettsvarta blad). Höstanemon, Anemone hupehensis (rosa). Kransveronika, Veronica virginica, (vita, rosa, blå). Stormhatt, Aconitum, (vita, gula och blå,
speciellt den blå-vita sorten 'Bicolor', trädgårdsiris, Iris Germanica-gruppen. Luktpioner, Paeonia lactiflora), t ex vita 'White Wings', 'Laura Dessert' och 'Festiva Maxima', och ljusrosa 'Mme Jules Dessert', 'Sarah Bernardt' och 'Auguste Dessert' med silvriga kanter på blombladen.
Bladväxter: Funkior med vitkantade blad, t ex Hosta fortunei 'Francee' Arter med silverfärgade blad: dillmalört, Artemisia filifolia, silvermarton, Eryngium giganteum, lavendel, Lavandula, trädgårdsperovskia, Perovskia abrotanoides x atriplicifolia.
I solnedgången brinner orange och aprikosa blommor eldigt. Se bara på den här orientliljan och den engelska rosen 'Charles Austin'.
Gammaldags höstflox tillhör också upplevelserna under sensommarkvällar när doften känns vida omkring. Välj sorter i rosa, blått och vitt.
Doftliljan, Gladiolus callianthus, blommar från sensommar till höst och doftar kryddigt. Ej vinterhärdig. Sätts på våren.
I den världsberömda vita trädgården på Sissinghurst Castle blommar snövita rabattrosen 'Iceberg' mot mörkgröna idegranshäckar - en magisk kvällsyn, lätt att ta efter härhemma!
En idealisk kvällsblomma för krukor och urnor är rosenlisa, Impatiens walleriana.
Romantisk vit. Rabatten vid Steinersemenariet i Järna lyser som en pärla i solnedgången. Gråbladiga växter står vackert mot vita blommor vid lavendelblå bakgrundsmur.
Plantera din skymningsträdgård nu!
Sensommaren och tidiga hösten är en idealisk planteringstid för iris, liljor, rosor. De senblommande perenner, som hör hemma i kvällsträdgården, står i blom i plantaffärerna. Perennerna bör planteras först.
Fortsätt sedan med i tur och ordning med liljor, pioner och rosor.
Redaktionen rekommenderar
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.
Pimpa trädgården till jul
Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...
Vinterpynta trädgården
Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...
Mina värsta misstag
Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…
Roligt pyssel med pumpor
Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?
Höstglöden gör mig glad
Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.
Lisas trädgårdskalender oktober
Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!
Sveriges vackraste rabatt 2010
Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...
Lisas trädgårdskalender november 2010
Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.