Annons
Vit och rosa löjtnantshjärta i ljuv förening.
Vit och rosa löjtnantshjärta i ljuv förening.

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv. Här presenterar vi en av dessa trotjänare; löjtnantshjärta.

Annons

Löjtnantshjärta - Dicentra spectabilis

Skira små hjärtan på snöre, en mer romantisk växt är svår att finna! Därför är också löjtnantshjärtat en av våra populäraste trädgårdsperenner. Den kommer ursprungligen från Ostasien eller Nordamerika, men har odlats hos oss sedan 1800-talet. Den är tålig och härdig, klarar sig ända upp till zon 9. Den buskliknande växten blir 60-90 cm hög, 45-60 cm bred och blommar med rosa eller vita hjärtformade blommor (då med namnet "Alba" som betyder vit på latin) på senvåren och en bit in på sommaren. Efter blomning dör bladverket sakta ned, men kommer upp igen nästa vår.

Vill ha det fuktigt

Löjtnantshjärtat kan planteras i sol, men trivs allra bäst i halvskugga. Jorden bör vara djup och mullrik så att den håller fukten väl. Ju soligare placering desto fuktigare jord krävs. Vill du föröka eller dela ditt löjtnantshjärta delar du jordstammen, har du tålamod kan du även fröså den.

Det är sällan löjtnantshjärtat angrips av sjukdomar, men den har en viss dragningskraft på sniglar som kan ge sig på bladen.

Obs! Löjtnanshjärtat är med sina rosa små hjärtan en växt som gärna lockar barn. Men låt inte barnen leka med den, alla växdelar är giftiga, särskilt rötterna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
10 april 2008

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons