Annons
Vit och rosa löjtnantshjärta i ljuv förening.
Vit och rosa löjtnantshjärta i ljuv förening.

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv. Här presenterar vi en av dessa trotjänare; löjtnantshjärta.

Annons

Löjtnantshjärta - Dicentra spectabilis

Skira små hjärtan på snöre, en mer romantisk växt är svår att finna! Därför är också löjtnantshjärtat en av våra populäraste trädgårdsperenner. Den kommer ursprungligen från Ostasien eller Nordamerika, men har odlats hos oss sedan 1800-talet. Den är tålig och härdig, klarar sig ända upp till zon 9. Den buskliknande växten blir 60-90 cm hög, 45-60 cm bred och blommar med rosa eller vita hjärtformade blommor (då med namnet "Alba" som betyder vit på latin) på senvåren och en bit in på sommaren. Efter blomning dör bladverket sakta ned, men kommer upp igen nästa vår.

Vill ha det fuktigt

Löjtnantshjärtat kan planteras i sol, men trivs allra bäst i halvskugga. Jorden bör vara djup och mullrik så att den håller fukten väl. Ju soligare placering desto fuktigare jord krävs. Vill du föröka eller dela ditt löjtnantshjärta delar du jordstammen, har du tålamod kan du även fröså den.

Det är sällan löjtnantshjärtat angrips av sjukdomar, men den har en viss dragningskraft på sniglar som kan ge sig på bladen.

Obs! Löjtnanshjärtat är med sina rosa små hjärtan en växt som gärna lockar barn. Men låt inte barnen leka med den, alla växdelar är giftiga, särskilt rötterna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
10 april 2008

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons