Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.
Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.

Trädgårdens egna slingrande skatt

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa överraskande scener!

Klematis är den i särklass mest populära klätterväxten i Sverige. Det med all rätt, ty det är en fantastisk växt. Rena trollkonstnären som kan förvandla den tristaste hörna till en överraskande sevärdhet.

I sin naturliga miljö i skogen klättrar klematis i buskar och träd med långa böjliga rankor, som tar fäste med hjälp av sinnrikt konstruerade bladskaft. De sorter som finns i handeln har ärvt den egenskapen och det kan vi utnyttja i många olika sammanhang:

Tapetsera en vägg. Det är det vanligaste sättet att använda klematis, och oslagbart vackert. Låta klematis klättra i buskar. En fantastisk syn. Sätt en sommarblommande sort vid en vårblommande buske så får busken en andra skönhetsperiod när klematisen blommar. Ett gammalt ofräscht staket blir "ungt på nytt" om du låter klematisrankorna vandra runt i det. En härlig syn mot gatan!

Höga perenner får ett skönhetslyft om du samplanterar dem med klematis. Välj en sort som i färg harmonierar med perennens blommor. Ett oemotståndligt engelskt sätt att använda klematis är att låta den klättra bland kraftigväxande rosor som busk-, klätter- och mormorsrosor. Klematis är också en fantastisk marktäckare som bjuder på stora blommande mattor.

Små balettdansöser och stora divor. Det finns olika arter med olika blomningstider. De storblommiga är magnifika divor som tar andan ur oss med sitt överdåd av blommor. De småblommiga är mer att likna vid graciösa balettdansöser. De är i allmänhet mer lättodlade och härdiga än de storblommiga. Det sägs att klematis vill ha huvudet i solen och fötterna i skuggan. Jag har märkt att småblommiga sorter blommar fint även med huvudet i ljus skugga, där blomningstiden blir längre.


Dubbelblommande klematis är ovanliga. Den här intensivt mörkvioletta sorten heter "Multi Blue". Kräver sol för att blomma bra.


Den stadiga meterhöga perennen kransveronika har här fått vackert sällskap av storblommiga klematisen ’Ville de Lyon’.


Om man sätter klematis som marktäckare i en perennrabatt så letar sig rankorna mot ljuset. Här har en sökt sig till lavendelbusken – till kattens förvåning!

Här är några utsökta arter och sorter för hela växtsäsongen:

Vårblommande: Bergklematis, zon 1 och 2. Vackra sorter är silverrosa 'Elizabeth' och rosaröda 'Rubens'. Alpklematis blommar länge under sen vår-försommar. 'Cyanea' är en skönhet i himmelsblått, zon 4, och 'Tage Lundell' har purpurvioletta blommor, zon 5. Vackra sorter bland kronklematis är rosavioletta 'Ballet Skirt' och purpurfärgade ' Jan Lindmark', båda zon 5. Rosa 'Rose O'Grady' klarar sig ända upp i zon 6.

Sommarblommande: Bland de storblommiga klematisarna finns det massor av sorter i en rik färgskala som spänner över blå, rosa, röda, vita och svartvioletta nyanser. Härdigheten varierar med sort, men det finns många som klarar vintrarna upp i zon 5. Några populära sorter är rosa 'Comtesse de Bouchard' och 'Hagley Hybrid', blåvioletta 'Jackmanii Superba' och 'The President', ljusblå 'Perle d'Azur' och körsbärsröda 'Ville de Lyon'. Den vita sorten 'Huldine' har ett fint sidenskimmer över kronbladen.

Sommar- höstblommande: Italiensk klematis är i mitt tycke stjärnan bland de småblommiga arterna. De blommar generöst i månader och har den stora fördelen att blomma på årsskotten. Det betyder att man kan klippa ned dem när bladen vissnat, och slipper se den skräpiga härva som klematis ofta är under vinter och vår. Charmiga sorter är syrenlila 'Mrs Tage Lundell', lysande vinröda 'Mme Julia Correvon, blåvioletta 'Etoile Violette', fyllda mörkröda 'Purpurea Plena och sammetsröda 'Royal Velours'. Alla zon 5.


Låt klematisrankorna dansa bland höga perenner. Mörkvioletta italienska klematisen ’Etoile Violett’ matchar läckert den klängande sydstormhatten och kejsarliljan ’Golden Splendour’.

Om du planterar klematis mot en vägg bör du sätta den minst 40 centimeter från husväggen. Intill den är det för torrt. Rikta plantan snett mot väggen och led rankorna uppför en bambukäpp mot spaljén.

Vill du att klematisen ska klättra i en buske ska du sätta den 50 centimeter från buskens stammar på norrsidan om busken, eftersom rankorna söker sig mot den ljusaste sidan. Det är viktigt att busken har djupgående rötter, som till exempel häggmispel. En art som syren, med rötter som breder ut sig i sidled, stjäl för mycket vatten för att klematisen ska trivas. Här lämpar sig småblommiga sorter bäst.

Vid samplantering med perenner bör du välja sådana som har stadiga stjälkar som kan bära upp klematisrankorna. Perfekt är kransveronika, stockros, citronsolros och liljor. Tänk på att perennen och klematisen ska ha samma blomningstid. När man låter perenner och rosor få sällskap av klematis bör man ta fram sekatören då och då och se till att klematisen inte tar över för mycket. Var inte rädd för att klippa till!
Var överhuvudtaget inte rädd för att experimentera med klematis. I en engelsk tidning läste jag om hur man gör ett klematisbord: Spänn ett hönsnät över fyra ben. Plantera en klematis mitt under "bordet". Rankorna söker sig upp mot ljuset, klättrar över nätet och vänder sina blommor mot skyn. Fantasieggande, inte sant!


Läckra ljusrosa blommor forsar över storblommiga klematisen ’Hagley Hybrid’ i juli-september.


Sirliga syrenrosa blommor har svenska sorten ’Mrs Tage Lundell’. En italiensk småblommig klematis som blommar fint i ljusa skugglägen.

Så lyckas du med klematis

 • Bästa planteringstid är april-juni och september-november. Sätt rotsystemet i en hink med ljummet vatten medan du gör i ordning jorden. Den ska vara porös och fuktighetshållande: blanda in fuktig torvmull, grovt grus och brunnen kompost/naturgödsel.
 • Gropen ska vara minst 40 centimeter djup och vid. Rotklumpen ska hamna minst 10 centimeter under jordytan. Vattna rejält.
 • Beskär rankorna till 20 centimeter ovan mark efter planteringen. Det bygger upp en kraftig planta som ger massor med blommor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 mars 2008
 
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.