Annons
Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.
Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.

Trädgårdens egna slingrande skatt

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa överraskande scener!

Annons

Klematis är den i särklass mest populära klätterväxten i Sverige. Det med all rätt, ty det är en fantastisk växt. Rena trollkonstnären som kan förvandla den tristaste hörna till en överraskande sevärdhet.

I sin naturliga miljö i skogen klättrar klematis i buskar och träd med långa böjliga rankor, som tar fäste med hjälp av sinnrikt konstruerade bladskaft. De sorter som finns i handeln har ärvt den egenskapen och det kan vi utnyttja i många olika sammanhang:

Tapetsera en vägg. Det är det vanligaste sättet att använda klematis, och oslagbart vackert. Låta klematis klättra i buskar. En fantastisk syn. Sätt en sommarblommande sort vid en vårblommande buske så får busken en andra skönhetsperiod när klematisen blommar. Ett gammalt ofräscht staket blir "ungt på nytt" om du låter klematisrankorna vandra runt i det. En härlig syn mot gatan!

Höga perenner får ett skönhetslyft om du samplanterar dem med klematis. Välj en sort som i färg harmonierar med perennens blommor. Ett oemotståndligt engelskt sätt att använda klematis är att låta den klättra bland kraftigväxande rosor som busk-, klätter- och mormorsrosor. Klematis är också en fantastisk marktäckare som bjuder på stora blommande mattor.

Små balettdansöser och stora divor. Det finns olika arter med olika blomningstider. De storblommiga är magnifika divor som tar andan ur oss med sitt överdåd av blommor. De småblommiga är mer att likna vid graciösa balettdansöser. De är i allmänhet mer lättodlade och härdiga än de storblommiga. Det sägs att klematis vill ha huvudet i solen och fötterna i skuggan. Jag har märkt att småblommiga sorter blommar fint även med huvudet i ljus skugga, där blomningstiden blir längre.


Dubbelblommande klematis är ovanliga. Den här intensivt mörkvioletta sorten heter "Multi Blue". Kräver sol för att blomma bra.


Den stadiga meterhöga perennen kransveronika har här fått vackert sällskap av storblommiga klematisen ’Ville de Lyon’.


Om man sätter klematis som marktäckare i en perennrabatt så letar sig rankorna mot ljuset. Här har en sökt sig till lavendelbusken – till kattens förvåning!

Här är några utsökta arter och sorter för hela växtsäsongen:

Vårblommande: Bergklematis, zon 1 och 2. Vackra sorter är silverrosa 'Elizabeth' och rosaröda 'Rubens'. Alpklematis blommar länge under sen vår-försommar. 'Cyanea' är en skönhet i himmelsblått, zon 4, och 'Tage Lundell' har purpurvioletta blommor, zon 5. Vackra sorter bland kronklematis är rosavioletta 'Ballet Skirt' och purpurfärgade ' Jan Lindmark', båda zon 5. Rosa 'Rose O'Grady' klarar sig ända upp i zon 6.

Sommarblommande: Bland de storblommiga klematisarna finns det massor av sorter i en rik färgskala som spänner över blå, rosa, röda, vita och svartvioletta nyanser. Härdigheten varierar med sort, men det finns många som klarar vintrarna upp i zon 5. Några populära sorter är rosa 'Comtesse de Bouchard' och 'Hagley Hybrid', blåvioletta 'Jackmanii Superba' och 'The President', ljusblå 'Perle d'Azur' och körsbärsröda 'Ville de Lyon'. Den vita sorten 'Huldine' har ett fint sidenskimmer över kronbladen.

Annons

Sommar- höstblommande: Italiensk klematis är i mitt tycke stjärnan bland de småblommiga arterna. De blommar generöst i månader och har den stora fördelen att blomma på årsskotten. Det betyder att man kan klippa ned dem när bladen vissnat, och slipper se den skräpiga härva som klematis ofta är under vinter och vår. Charmiga sorter är syrenlila 'Mrs Tage Lundell', lysande vinröda 'Mme Julia Correvon, blåvioletta 'Etoile Violette', fyllda mörkröda 'Purpurea Plena och sammetsröda 'Royal Velours'. Alla zon 5.


Låt klematisrankorna dansa bland höga perenner. Mörkvioletta italienska klematisen ’Etoile Violett’ matchar läckert den klängande sydstormhatten och kejsarliljan ’Golden Splendour’.

Om du planterar klematis mot en vägg bör du sätta den minst 40 centimeter från husväggen. Intill den är det för torrt. Rikta plantan snett mot väggen och led rankorna uppför en bambukäpp mot spaljén.

Vill du att klematisen ska klättra i en buske ska du sätta den 50 centimeter från buskens stammar på norrsidan om busken, eftersom rankorna söker sig mot den ljusaste sidan. Det är viktigt att busken har djupgående rötter, som till exempel häggmispel. En art som syren, med rötter som breder ut sig i sidled, stjäl för mycket vatten för att klematisen ska trivas. Här lämpar sig småblommiga sorter bäst.

Vid samplantering med perenner bör du välja sådana som har stadiga stjälkar som kan bära upp klematisrankorna. Perfekt är kransveronika, stockros, citronsolros och liljor. Tänk på att perennen och klematisen ska ha samma blomningstid. När man låter perenner och rosor få sällskap av klematis bör man ta fram sekatören då och då och se till att klematisen inte tar över för mycket. Var inte rädd för att klippa till!
Var överhuvudtaget inte rädd för att experimentera med klematis. I en engelsk tidning läste jag om hur man gör ett klematisbord: Spänn ett hönsnät över fyra ben. Plantera en klematis mitt under "bordet". Rankorna söker sig upp mot ljuset, klättrar över nätet och vänder sina blommor mot skyn. Fantasieggande, inte sant!


Läckra ljusrosa blommor forsar över storblommiga klematisen ’Hagley Hybrid’ i juli-september.


Sirliga syrenrosa blommor har svenska sorten ’Mrs Tage Lundell’. En italiensk småblommig klematis som blommar fint i ljusa skugglägen.

Så lyckas du med klematis

  • Bästa planteringstid är april-juni och september-november. Sätt rotsystemet i en hink med ljummet vatten medan du gör i ordning jorden. Den ska vara porös och fuktighetshållande: blanda in fuktig torvmull, grovt grus och brunnen kompost/naturgödsel.
  • Gropen ska vara minst 40 centimeter djup och vid. Rotklumpen ska hamna minst 10 centimeter under jordytan. Vattna rejält.
  • Beskär rankorna till 20 centimeter ovan mark efter planteringen. Det bygger upp en kraftig planta som ger massor med blommor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 mars 2008

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons