Annons
Foto: Susanna Rosén, viivilla.se maj -09

Trädgård i norr

Trädgårdsväxter och krukväxter

Norrlands yta är mer än halva Sverige. Det gör att klimatet varierar, inte bara mellan söder och norr utan lika mycket mellan kusten och fjällregionen i inlandet. Fler växter än man tror går att odla i norr, bara man provar. Här har vi valt ut odlingsvärda växter - för kusttrakterna, för inlandet och för fjällregionen.

Annons

Norrland är stort, närmare bestämt 59 procent av Sveriges yta. Det gör att klimatet kan vara allt från zon 4 och till det där vita på kartan som ligger ovan odlingsgränsen, där samernas renbetesland tar vid. Ofta går det stråk av mildare klimat upp längs älvdalarna.

I norra Sverige blir dessutom många växter ännu vackrare. De långa ljusa nätterna gör att de blir högre och kraftigare. Även färgerna blir starkare. Dessutom slipper man många skadedjur som i södra Sverige ger missfärgade blad och fula gnaghål. Mördarsniglarna har ännu inte hittat hit.

Här är tips på effektfulla växter, från kust till inland, som är värda att lyftas fram:

Kusten

Zon 5 på zonkartan

Fläder, Sambucus nigra

En fläder ger inte bara vacker blomning utan också dekorativa och smakliga bär. Inget är så himmelskt gott som hemgjord fläderblomssaft. Bara saften gör att man kan ha flera fläderbuskar. Förutom den vanliga flädern finns också sorter med annorlunda bladverk. Här är sorten 'Aurea' som har limegröna blad. Bilden är tagen på höstkanten så bladen börjar få sin gula höstfärg.


 

Maackia, Maackia amurensis

Ett litet träd eller stor buske med ett läckert bladverk. Den har de där typiska bladen som ärtväxter har, med flera småblad som sitter parvis tillsammans. Blommar med krämvita blommor under juli till augusti. Höjden är cirka 3-4 meter. Trots sitt exotiska utseende ska den trivas utmärkt upp till Luleåtrakten.


 

Nävor, Geranium

Nävor passar överallt, från paradrabatten till naturtomten. Det finns också nävor för de flesta jordar och lägen, från skuggigare bryn i trädgårdslunden till blåsig klippa vid havet. Ofta är det de lägre nävorna som vill växa mer öppet och i en torrare jord. De högvuxna föredrar en fuktigare jord och klarar också ett skuggigare läge. De flesta har ett intensivt flor men det finns också sorter som blommar hela sommaren. Dit hör bl a 'Jolly Bee' som blommar med ljuvliga blå blommor med ett ljusare öga i mitten.

Annons

Inlandet

Zon 6-7 på zonkartan


 

Japansk rönn, Sorbus 'Carmencita'

Det är lätt att glömma bort rönnarna eftersom vi har vilda rönnar i naturen runt omkring oss. Men få träd bjuder på så mycket under så lång tid. Under försommaren kan man njuta av en praktfull blomning som till hösten övergår till färgstarka bär. Även bladen får en läcker höstfärg. Sorten 'Carmencita' får orange bär. Litteraturen säger att den är härdig till zon 6.


 

Kanadensis ros, Rosa 'Louise Bugnet'

En av de vackraste bland de kanadensiska rosorna. När de röda blomknoppar slår ut blir blomman är alldeles vit och man kan bara ana rosaröda skiftningar längst ut på kronbladen. Blommorna är fyllda och har en god doft. Bladverket avslöjar att den hör till Rugosa-Gruppen precis som vresrosen. Den klarar sig alldeles utmärkt i Arvidsjaur. Förmodligen har den inget emot att växa ännu längre in i landet.


Luktpion, Paeonia Lactiflora-Gruppen

Luktpioner och andra örtartade pioner vissnar ner på vintern. Det gör den perfekta för hela Sverige. Det är bara att välja och vraka bland alla sorter. Pioner finns ju i en mängd färger i olika nyanser av rött, orange och rosa, över mot gult och vitt. De kan vara enfärgade eller tvåfärgade, enkla eller fyllda. Dessutom har de ett kraftig och frodigt bladverk som blir bra stomme i rabatten också när de inte blommar. 'White Cap' är en sort som sticker ut från mängden med sina röd-vita blommor.

Fjälltrakterna

Zon 8 till det vita området ovan odlingsgränsen


Hägg, Prunus padus

När häggen blommar sprider den en ljuvlig doft över nejden. Den är också härdig i hela landet. Om man inte vill ha den vanliga häggen finns en sort med större blommor. Den heter 'Laila' och är precis lika härdig. När man ska välja vedartade växter längst i norr blir urvalet mer begränsat. De har inte samma skydd eftersom deras grenar inte täcks av snön under vintern. Om man inte väljer extra härdiga träd som häggen kan man välja de med ett lågt och kompakt växtsätt så de hamnar under det värmande snötäcket vintertid.


Buskros, Rosa 'Poppius'

En bland många rosor för fjälltrakterna. Väljer den eftersom det är säker och anspråkslös ros. I södra Sverige blir den nästan för stor, närmare tre meter hög. I norr blir den mer som en normal buskros. Man kan också prova att använda den som klätterros. Det är en pimpinellros som blommar med rosa halvfyllda blommor som har en god doft. Den blommar intensivt i 3-4 veckor. Efter blomningen får den dekorativa rödbruna nypon.


Riddarsporre, Delphinium

Riddarsporren är visserligen en av de vanligaste perennerna i norr, och det har sin naturliga förklaring. I norra Sverige blir den blir så storlagen och praktfull att det är svårt att tro att det är samma riddarsporrar som odlas i syd. Den är dessutom variationsrik och finns i så många färger och skepnader. Utmärkt för att skapa höjd i en plantering. Att välja sällskapsväxter blir inga problem. De flesta perenner går att odla i hela Sverige, också i fjällregionen. Eftersom de vissnar ner på hösten och det tjocka snölagret skyddar klarar de sig ofta bättre än längre söderut. Det är bara de med vintergröna blad som kan få svårare i norr.

Tips

  • Lumma in med växter som ger vindskydd. På så sätt vinner man någon zon. Man kan också sätta upp ett plank.
  • Förbättra jordens dränering. Oftast är det inte kylan som gör att de dör utan vintervätan. I väldränerad jord är växter härdigare än i tyngre jordar. Det är värre längre söderut där det ofta är barmarksfrost. Bara jorden är väldränerad finns få begränsningar.
  • Våga testa! Fler växter än man tror klarar sig i norr än vad som står i böckerna. Det är ofta så att ingen provat. Dessutom förändras vårt klimat så att vi fått det varmare.

 

 Lästips

 Trädgård i kallt klimat. Maria Sandström. Natur och Kultur 2009.
20. april 2009
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons