Annons

Få en gränslös trädgård

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många fantastiska trädgårdar finns i vårt avlånga land, men den här tar nog priset med sina finstämda växtkompositioner och sin inredning av rum med skiftande stämningar.

Annons

Entrén är viktig. Det är den som välkomnar. Här vänslas gammaldags perenner med doftande rosor och pioner. Gör ordentligt tilltagna rabatter och fyll dem med flera plantor av varje växt. Se bara vad kantnepetorna (Nepeta x faassenii), i förgrunden vid trappan, gör för övergången till gräsmattan. Använd stora krukor till sommarblommorna, det ger praktfulla plantor.

Att vandra runt i den här trädgården är som att resa mellan olika länders trädgårdskulturer. Ena minuten tror man sig vara i England, nästa i Provence, men trädgården finns på Södertörn, söder om Stockholm, mitt i en ursvensk gammalskog.

Andlösa syner och hisnande aha-upplevelser bevisar att ingenting är omöjligt. Om man bara har idéerna, drömmarna och gnistan att realisera dem. Det var så skaparen Tommy Lundqvist såg det när han under bara nio odlingssäsonger förvandlade 10 000 kvm obrukad leråker till sitt privata trädgårdsparadis.

Visst går det att göra en provencalsk lustgård i Sverige! I Tommys medelhavsrum står formklippta buxbomfigurer i krukor. Lavendelns fina doft lockar fjärilar och bin, och över sittplatsen väller läckra luktpioner och andra yppiga perenner. Ett tips: sätt lavendeln i rutor som öppnas i plattläggningen. Den trivs och övervintrar långt upp i landet vid den värme som sten avger. Bra dränering är viktig, liksom att jorden är mager.
Änglatrumpeter (Brugmansia) är de mest magnifika blommor vi kan odla i kruka. Hos Tommy Lundqvist blev de med åren manshöga! De är snabbväxande och lättodlade. Knepet består i stora krukor med näringsrik jord, mycket vatten och frostfri vinterförvaring.

Han bäddade in huset i generösa rabatter med stämningsfulla blomsterskapelser så att det blev som att komma rakt in i den gamla engelska lantträdgårdens romantiska famn. Nedanför idyllen lät han det hetta till av sydländsk glöd och färgsymfonier. Vid den turkosblå poolen lyser eldröda kannor, begonior och pelargoner i färgstarka krukor. Fuchsiorna och änglatrumpeterna står manshöga med hundratals dinglande klockor. Klematisrankor klättrar runt i doftande silvergrå lavendelruggar och formklippta buxbomfigurer i terracottakrukor. Det plattlagda trädgårdsgolvet inramas av rabatter med rosor på stam, iris, luktpioner och liljor. Och från en kulle ovanför medelhavsrummet sjunger ett vindspel stilla och klockrent. Däruppe står en soffa i skuggan av ett lövträd, strategiskt placerad så att friden strömmar in i sinnet när man sätter sig och blickar ut över nejden.

Tommy låter eldröda pelargoner i knallblå krukor bilda blickfångande utropstecken bland sina pastellfärgade blommor och den underbara vita mandarinrosen Rosa moyesii 'Nevada' (i bakgrunden). Låt dig inspireras att leka med starka färger och framhäv pelargonernas glöd med krukor i vackert kontrasterande färger som man gör i medelhavsländerna. Blått är idealiskt och passar till naturens alla nyanser.

Hur gör man för att skapa sin drömträdgård?

Som Tommy! Gör det du känner lust och längtan till. Skaffa de växter du faller för och förverkliga de scener du drömmer om. Anta utmaningar och ta fatt i dina nya idéer. För det mesta blir det bra, om inte så är du en erfarenhet rikare!

- Olika arter har olika krav på jordmånen. Välj växter efter din jords beskaffenhet, råder Tommy. Då trivs växterna och du slipper det jobbiga arbetet med att byta jord. Gör så mycket som möjligt själv. Det kreativa skapandet är en stor del av tjusningen. Det finns ingen gräns för hur långt man kan gå med en trädgård. Det finns inget slut - men ständigt en ny början!

För Tommys del innebär det att han sålde sitt paradis och påbörjade ett nytt i kursgården Villa Breviks trädgård på Lidingö. Den har blivit ett utflyktsmål för trädgårdsälskare, och undra på det! Tommy har bland annat planterat 300 olika sorter av pioner. Många av dem samlade i en lång rabatt, efter klassisk engelsk modell. Varför just pioner? Därför - naturligtvis - att pionen är hans favoritväxt. Sina älsklingsblommor ska man frossa i!

Annons

Tommys bästa tips

Många tror att det räcker med att bara vattna den första tiden efter plantering, Mitt råd är: Vattna jättemycket de två första åren medan växten etablerar sig. Och vattna ordentligt varje gång. Ger man för litet växer rötterna uppåt, eftersom de söker sig till fukten. Det är farligt för växten. Jag vattnar nyplanteringar även när det regnar. Det här gäller normal trädgårdsjord. I tung lerjord bör man vara försiktigare, så att man inte dränker växten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons