Få en gränslös trädgård

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många fantastiska trädgårdar finns i vårt avlånga land, men den här tar nog priset med sina finstämda växtkompositioner och sin inredning av rum med skiftande stämningar.

Entrén är viktig. Det är den som välkomnar. Här vänslas gammaldags perenner med doftande rosor och pioner. Gör ordentligt tilltagna rabatter och fyll dem med flera plantor av varje växt. Se bara vad kantnepetorna (Nepeta x faassenii), i förgrunden vid trappan, gör för övergången till gräsmattan. Använd stora krukor till sommarblommorna, det ger praktfulla plantor.

Att vandra runt i den här trädgården är som att resa mellan olika länders trädgårdskulturer. Ena minuten tror man sig vara i England, nästa i Provence, men trädgården finns på Södertörn, söder om Stockholm, mitt i en ursvensk gammalskog.

Andlösa syner och hisnande aha-upplevelser bevisar att ingenting är omöjligt. Om man bara har idéerna, drömmarna och gnistan att realisera dem. Det var så skaparen Tommy Lundqvist såg det när han under bara nio odlingssäsonger förvandlade 10 000 kvm obrukad leråker till sitt privata trädgårdsparadis.

Visst går det att göra en provencalsk lustgård i Sverige! I Tommys medelhavsrum står formklippta buxbomfigurer i krukor. Lavendelns fina doft lockar fjärilar och bin, och över sittplatsen väller läckra luktpioner och andra yppiga perenner. Ett tips: sätt lavendeln i rutor som öppnas i plattläggningen. Den trivs och övervintrar långt upp i landet vid den värme som sten avger. Bra dränering är viktig, liksom att jorden är mager.
Änglatrumpeter (Brugmansia) är de mest magnifika blommor vi kan odla i kruka. Hos Tommy Lundqvist blev de med åren manshöga! De är snabbväxande och lättodlade. Knepet består i stora krukor med näringsrik jord, mycket vatten och frostfri vinterförvaring.

Han bäddade in huset i generösa rabatter med stämningsfulla blomsterskapelser så att det blev som att komma rakt in i den gamla engelska lantträdgårdens romantiska famn. Nedanför idyllen lät han det hetta till av sydländsk glöd och färgsymfonier. Vid den turkosblå poolen lyser eldröda kannor, begonior och pelargoner i färgstarka krukor. Fuchsiorna och änglatrumpeterna står manshöga med hundratals dinglande klockor. Klematisrankor klättrar runt i doftande silvergrå lavendelruggar och formklippta buxbomfigurer i terracottakrukor. Det plattlagda trädgårdsgolvet inramas av rabatter med rosor på stam, iris, luktpioner och liljor. Och från en kulle ovanför medelhavsrummet sjunger ett vindspel stilla och klockrent. Däruppe står en soffa i skuggan av ett lövträd, strategiskt placerad så att friden strömmar in i sinnet när man sätter sig och blickar ut över nejden.

Tommy låter eldröda pelargoner i knallblå krukor bilda blickfångande utropstecken bland sina pastellfärgade blommor och den underbara vita mandarinrosen Rosa moyesii 'Nevada' (i bakgrunden). Låt dig inspireras att leka med starka färger och framhäv pelargonernas glöd med krukor i vackert kontrasterande färger som man gör i medelhavsländerna. Blått är idealiskt och passar till naturens alla nyanser.

Hur gör man för att skapa sin drömträdgård?

Som Tommy! Gör det du känner lust och längtan till. Skaffa de växter du faller för och förverkliga de scener du drömmer om. Anta utmaningar och ta fatt i dina nya idéer. För det mesta blir det bra, om inte så är du en erfarenhet rikare!

- Olika arter har olika krav på jordmånen. Välj växter efter din jords beskaffenhet, råder Tommy. Då trivs växterna och du slipper det jobbiga arbetet med att byta jord. Gör så mycket som möjligt själv. Det kreativa skapandet är en stor del av tjusningen. Det finns ingen gräns för hur långt man kan gå med en trädgård. Det finns inget slut - men ständigt en ny början!

För Tommys del innebär det att han sålde sitt paradis och påbörjade ett nytt i kursgården Villa Breviks trädgård på Lidingö. Den har blivit ett utflyktsmål för trädgårdsälskare, och undra på det! Tommy har bland annat planterat 300 olika sorter av pioner. Många av dem samlade i en lång rabatt, efter klassisk engelsk modell. Varför just pioner? Därför - naturligtvis - att pionen är hans favoritväxt. Sina älsklingsblommor ska man frossa i!

Tommys bästa tips

Många tror att det räcker med att bara vattna den första tiden efter plantering, Mitt råd är: Vattna jättemycket de två första åren medan växten etablerar sig. Och vattna ordentligt varje gång. Ger man för litet växer rötterna uppåt, eftersom de söker sig till fukten. Det är farligt för växten. Jag vattnar nyplanteringar även när det regnar. Det här gäller normal trädgårdsjord. I tung lerjord bör man vara försiktigare, så att man inte dränker växten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2005
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.