Annons

Få en gränslös trädgård

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många fantastiska trädgårdar finns i vårt avlånga land, men den här tar nog priset med sina finstämda växtkompositioner och sin inredning av rum med skiftande stämningar.

Annons

Entrén är viktig. Det är den som välkomnar. Här vänslas gammaldags perenner med doftande rosor och pioner. Gör ordentligt tilltagna rabatter och fyll dem med flera plantor av varje växt. Se bara vad kantnepetorna (Nepeta x faassenii), i förgrunden vid trappan, gör för övergången till gräsmattan. Använd stora krukor till sommarblommorna, det ger praktfulla plantor.

Att vandra runt i den här trädgården är som att resa mellan olika länders trädgårdskulturer. Ena minuten tror man sig vara i England, nästa i Provence, men trädgården finns på Södertörn, söder om Stockholm, mitt i en ursvensk gammalskog.

Andlösa syner och hisnande aha-upplevelser bevisar att ingenting är omöjligt. Om man bara har idéerna, drömmarna och gnistan att realisera dem. Det var så skaparen Tommy Lundqvist såg det när han under bara nio odlingssäsonger förvandlade 10 000 kvm obrukad leråker till sitt privata trädgårdsparadis.

Visst går det att göra en provencalsk lustgård i Sverige! I Tommys medelhavsrum står formklippta buxbomfigurer i krukor. Lavendelns fina doft lockar fjärilar och bin, och över sittplatsen väller läckra luktpioner och andra yppiga perenner. Ett tips: sätt lavendeln i rutor som öppnas i plattläggningen. Den trivs och övervintrar långt upp i landet vid den värme som sten avger. Bra dränering är viktig, liksom att jorden är mager.
Änglatrumpeter (Brugmansia) är de mest magnifika blommor vi kan odla i kruka. Hos Tommy Lundqvist blev de med åren manshöga! De är snabbväxande och lättodlade. Knepet består i stora krukor med näringsrik jord, mycket vatten och frostfri vinterförvaring.

Han bäddade in huset i generösa rabatter med stämningsfulla blomsterskapelser så att det blev som att komma rakt in i den gamla engelska lantträdgårdens romantiska famn. Nedanför idyllen lät han det hetta till av sydländsk glöd och färgsymfonier. Vid den turkosblå poolen lyser eldröda kannor, begonior och pelargoner i färgstarka krukor. Fuchsiorna och änglatrumpeterna står manshöga med hundratals dinglande klockor. Klematisrankor klättrar runt i doftande silvergrå lavendelruggar och formklippta buxbomfigurer i terracottakrukor. Det plattlagda trädgårdsgolvet inramas av rabatter med rosor på stam, iris, luktpioner och liljor. Och från en kulle ovanför medelhavsrummet sjunger ett vindspel stilla och klockrent. Däruppe står en soffa i skuggan av ett lövträd, strategiskt placerad så att friden strömmar in i sinnet när man sätter sig och blickar ut över nejden.

Tommy låter eldröda pelargoner i knallblå krukor bilda blickfångande utropstecken bland sina pastellfärgade blommor och den underbara vita mandarinrosen Rosa moyesii 'Nevada' (i bakgrunden). Låt dig inspireras att leka med starka färger och framhäv pelargonernas glöd med krukor i vackert kontrasterande färger som man gör i medelhavsländerna. Blått är idealiskt och passar till naturens alla nyanser.

Hur gör man för att skapa sin drömträdgård?

Som Tommy! Gör det du känner lust och längtan till. Skaffa de växter du faller för och förverkliga de scener du drömmer om. Anta utmaningar och ta fatt i dina nya idéer. För det mesta blir det bra, om inte så är du en erfarenhet rikare!

- Olika arter har olika krav på jordmånen. Välj växter efter din jords beskaffenhet, råder Tommy. Då trivs växterna och du slipper det jobbiga arbetet med att byta jord. Gör så mycket som möjligt själv. Det kreativa skapandet är en stor del av tjusningen. Det finns ingen gräns för hur långt man kan gå med en trädgård. Det finns inget slut - men ständigt en ny början!

För Tommys del innebär det att han sålde sitt paradis och påbörjade ett nytt i kursgården Villa Breviks trädgård på Lidingö. Den har blivit ett utflyktsmål för trädgårdsälskare, och undra på det! Tommy har bland annat planterat 300 olika sorter av pioner. Många av dem samlade i en lång rabatt, efter klassisk engelsk modell. Varför just pioner? Därför - naturligtvis - att pionen är hans favoritväxt. Sina älsklingsblommor ska man frossa i!

Annons

Tommys bästa tips

Många tror att det räcker med att bara vattna den första tiden efter plantering, Mitt råd är: Vattna jättemycket de två första åren medan växten etablerar sig. Och vattna ordentligt varje gång. Ger man för litet växer rötterna uppåt, eftersom de söker sig till fukten. Det är farligt för växten. Jag vattnar nyplanteringar även när det regnar. Det här gäller normal trädgårdsjord. I tung lerjord bör man vara försiktigare, så att man inte dränker växten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2005

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons