Två tulpaner, mörka som en tropisk sammetsnatt, är de senblommmande 'Queen of Night' och papegojtulpanen 'Black Parrot'.
Två tulpaner, mörka som en tropisk sammetsnatt, är de senblommmande 'Queen of Night' och papegojtulpanen 'Black Parrot'.

Svart är hett

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vilka nya färger är på väg i blomstervärlden? Trenderna pekar mot det dramatiska. Som svart! Vackert eller chockerande? Döm själv efter våra bilder på blommorna som är de hetaste heta.

Nytt känns det onekligen. Men - svarta blommor..? Hemskt! Tänkte jag när jag först hörde talas om svart som blomfärg. Men det var innan jag hade träffat "Svarta Molly", det! Bukettviolen 'Molly Sanderson' hittades på 1990-talet som en spontan hybrid i en privat trädgård på Irland, presenterades på världens mest tongivande trädgårdsutställning Chelsea Flower Show, och tog blomstervärlden med storm.

"Svarta Molly" blev upptakten till ett trädgårdsmode som växt sig allt starkare och nu är svarta blommor hetaste hett. I trädgårdarnas föregångsland England är svarta blommor så eftersökta att det har öppnats en plantskola som saluför över 2 000 olika svarta växter, och 2002 bildades ett eget sällskap för svarta blommor, International Black Plant Society.

Framhäver andra färger. Är svarta blommor verkligen vackra? Eller bara konstiga?

Enligt min erfarenhet kan svarta blommor, rätt placerade, vara sensationellt vackra. De ger trädgården en annorlunda och förtrollande dimension. De lyser mot olika gröna nyanser och framhäver många andra färger, inte minst silverfärgade bladväxter och de så moderna gyllene tonerna. Svarta blommor mot husfärger i milda pasteller som aprikos, rosa, limegult och ljusblått kan bli raffinerat. Svarta blommor gör sig också mycket bra mot vanliga grå cementplattor, och i olika planteringskärl, till exempel krukor av galvaniserad plåt.

Släpp loss fantasin, pröva dig fram och experimentera. Det gjorde jag med 'Molly Sanderson' när hon kom. Det har blivit många olika svarta blommor sedan dess! De ger mersmak, liksom lockar till lekfulla blomsterupptåg. Förra våren blommade svarta tulpaner under en prydnadslönns limegröna blad i min trädgård. Läckert! Och inspirerande: lönnen fick fler mörka grannar, irisar, penséer, stockrosor... Till det pioner i månskensgult - en sofistikerad nyans till svart.


Se sådan silkeslyster stockrosen 'Nigras' blommor har. Den bjuder på hundratals sådana på flera meter höga stänglar.

 


Det finns flera småvioler som har svarta blommor, främst hos fröfirmorna. De är ofta ettåriga men förökar sig genom självsådd. Den här heter 'Bowles Black'.

Fem nyanser av svart. Det kommer ständigt nya svarta skönheter bland olika slags växter. De flesta är inte rent svarta som 'Molly Sanderson' - hon är kolsvart - utan har anstrykningar av mahogny, bourgogne, purpur, brunt och mörkviolett. Gemensamt för dem är att de har ett silkes- eller sammetsskimmer på kronbladen som ger lyster åt de olika nyanserna.

Bland de amerikanska trädgårdsirisarna finns glamorösa skönheter, svartvioletta 'Before the Storm', mörkt sammetsbruna 'Man in Black'' och 'Midnight Majesty' i midnattsblått-svart. Andra godbitar i de svarta perennernas skara finns bland de orientaliska julros-hybriderna, som ofta har blommor mörka som ett mustigt bourgognevin. Två vackra dagliljehybrider är mahognybruna 'American Revolution', och 'Ed Murray'. En violettsvart fylld akleja är 'Black Barlow', en brunsvart är arten sotakleja. Aquilegia atrata.

Bland ettåriga sommarblommor och lökväxter kommer det hela tiden spännande nyheter. Världens första svarta hyacint 'Midnight Mystique' lanserades av fröföretaget Thompson & Morgan för två år sedan. Den sålde slut direkt.


Svart mot rosa - visst är det läckert! Violen är den berömda 'Molly Sanderson'. Stockrosen är klassikern 'Nigra'. Rosen heter 'Abraham Darby', engelsk ros, zon 4.

En fantastisk ettårig pionvallmo är sorten 'Black' i mörkaste violett. Ettårig, självsår sig. Sås på våren och blommar från högsommar till höst.

Glömd skönhet. Svarta blommor är egentligen inget nytt. De var oerhört populära under den viktorianska tiden, då det var inne att samla på svarta växter. En klassiker från den tiden är den fantastiska stockrosen 'Nigra', enkelblommande, mörkt mahognyfärgad. Efter att ha varit i glömska under många år dök den plötsligt upp i slutet av 1900-talet. Fröer som hade sortnamnen 'The Watchman' och 'Nigra' spreds över världen från England. De över två meter höga stjälkarna, täckta med svarta blommor i flera månader, väckte enormt uppseende.

Mina grannar, som har lantställe i Tjeckien, fick fröer av mig och sådde dem längs sitt gråpatinerade staket. Deras svarta stockrosor blev ett utflyktsmål. Häpna förbipasserande på gatan knackade på och bad om fröer. Nu vimlar det av svarta stockrosor i den lilla idylliska byn utanför Prag!


En ädelsten bland trädgårdsirisar är sofistikerade sorten 'Before the Storm' med svartvioletta sidenblommor som doftar vindruva.

Värt att veta om svarta blommor

Var får man tag på dem?
Leta i välsorterade plantaffärer på våren. Då är sortimentet störst.
Fröfirmorna har ofta ett rikt utbud. Deras nya kataloger kommer redan i början av året.

Titta på de latinska namnen:
Om 'niger' (som betyder svart), eller 'nigra' och 'nigrum' ingår i det vetenskapliga namnet så betyder det att växten på något sätt tangerar svart.

Svarta blommor på Internet:
Hos postorderföretagen Rara Växter och L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik kan man fynda spännande svarta växter:
Rara Växter (fröer), tel: 08-714 85 75. www.raravaxter.com
L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik (iris, lökar, fröer), tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se
Två engelska hemsidor som ger nyheter och spännande idéer är:
www.blackplants.co.uk och www.karenplatt.co.uk

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02 januari 2008
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.