Annons
Två tulpaner, mörka som en tropisk sammetsnatt, är de senblommmande 'Queen of Night' och papegojtulpanen 'Black Parrot'.
Två tulpaner, mörka som en tropisk sammetsnatt, är de senblommmande 'Queen of Night' och papegojtulpanen 'Black Parrot'.

Svart är hett

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vilka nya färger är på väg i blomstervärlden? Trenderna pekar mot det dramatiska. Som svart! Vackert eller chockerande? Döm själv efter våra bilder på blommorna som är de hetaste heta.

Annons
Nytt känns det onekligen. Men - svarta blommor..? Hemskt! Tänkte jag när jag först hörde talas om svart som blomfärg. Men det var innan jag hade träffat "Svarta Molly", det! Bukettviolen 'Molly Sanderson' hittades på 1990-talet som en spontan hybrid i en privat trädgård på Irland, presenterades på världens mest tongivande trädgårdsutställning Chelsea Flower Show, och tog blomstervärlden med storm.

"Svarta Molly" blev upptakten till ett trädgårdsmode som växt sig allt starkare och nu är svarta blommor hetaste hett. I trädgårdarnas föregångsland England är svarta blommor så eftersökta att det har öppnats en plantskola som saluför över 2 000 olika svarta växter, och 2002 bildades ett eget sällskap för svarta blommor, International Black Plant Society.

Framhäver andra färger. Är svarta blommor verkligen vackra? Eller bara konstiga?

Enligt min erfarenhet kan svarta blommor, rätt placerade, vara sensationellt vackra. De ger trädgården en annorlunda och förtrollande dimension. De lyser mot olika gröna nyanser och framhäver många andra färger, inte minst silverfärgade bladväxter och de så moderna gyllene tonerna. Svarta blommor mot husfärger i milda pasteller som aprikos, rosa, limegult och ljusblått kan bli raffinerat. Svarta blommor gör sig också mycket bra mot vanliga grå cementplattor, och i olika planteringskärl, till exempel krukor av galvaniserad plåt.

Släpp loss fantasin, pröva dig fram och experimentera. Det gjorde jag med 'Molly Sanderson' när hon kom. Det har blivit många olika svarta blommor sedan dess! De ger mersmak, liksom lockar till lekfulla blomsterupptåg. Förra våren blommade svarta tulpaner under en prydnadslönns limegröna blad i min trädgård. Läckert! Och inspirerande: lönnen fick fler mörka grannar, irisar, penséer, stockrosor... Till det pioner i månskensgult - en sofistikerad nyans till svart.


Se sådan silkeslyster stockrosen 'Nigras' blommor har. Den bjuder på hundratals sådana på flera meter höga stänglar.

 


Det finns flera småvioler som har svarta blommor, främst hos fröfirmorna. De är ofta ettåriga men förökar sig genom självsådd. Den här heter 'Bowles Black'.

Fem nyanser av svart. Det kommer ständigt nya svarta skönheter bland olika slags växter. De flesta är inte rent svarta som 'Molly Sanderson' - hon är kolsvart - utan har anstrykningar av mahogny, bourgogne, purpur, brunt och mörkviolett. Gemensamt för dem är att de har ett silkes- eller sammetsskimmer på kronbladen som ger lyster åt de olika nyanserna.

Bland de amerikanska trädgårdsirisarna finns glamorösa skönheter, svartvioletta 'Before the Storm', mörkt sammetsbruna 'Man in Black'' och 'Midnight Majesty' i midnattsblått-svart. Andra godbitar i de svarta perennernas skara finns bland de orientaliska julros-hybriderna, som ofta har blommor mörka som ett mustigt bourgognevin. Två vackra dagliljehybrider är mahognybruna 'American Revolution', och 'Ed Murray'. En violettsvart fylld akleja är 'Black Barlow', en brunsvart är arten sotakleja. Aquilegia atrata.

Bland ettåriga sommarblommor och lökväxter kommer det hela tiden spännande nyheter. Världens första svarta hyacint 'Midnight Mystique' lanserades av fröföretaget Thompson & Morgan för två år sedan. Den sålde slut direkt.


Svart mot rosa - visst är det läckert! Violen är den berömda 'Molly Sanderson'. Stockrosen är klassikern 'Nigra'. Rosen heter 'Abraham Darby', engelsk ros, zon 4.

En fantastisk ettårig pionvallmo är sorten 'Black' i mörkaste violett. Ettårig, självsår sig. Sås på våren och blommar från högsommar till höst.

Glömd skönhet. Svarta blommor är egentligen inget nytt. De var oerhört populära under den viktorianska tiden, då det var inne att samla på svarta växter. En klassiker från den tiden är den fantastiska stockrosen 'Nigra', enkelblommande, mörkt mahognyfärgad. Efter att ha varit i glömska under många år dök den plötsligt upp i slutet av 1900-talet. Fröer som hade sortnamnen 'The Watchman' och 'Nigra' spreds över världen från England. De över två meter höga stjälkarna, täckta med svarta blommor i flera månader, väckte enormt uppseende.

Mina grannar, som har lantställe i Tjeckien, fick fröer av mig och sådde dem längs sitt gråpatinerade staket. Deras svarta stockrosor blev ett utflyktsmål. Häpna förbipasserande på gatan knackade på och bad om fröer. Nu vimlar det av svarta stockrosor i den lilla idylliska byn utanför Prag!


En ädelsten bland trädgårdsirisar är sofistikerade sorten 'Before the Storm' med svartvioletta sidenblommor som doftar vindruva.

Värt att veta om svarta blommor

Var får man tag på dem?
Leta i välsorterade plantaffärer på våren. Då är sortimentet störst.
Fröfirmorna har ofta ett rikt utbud. Deras nya kataloger kommer redan i början av året.

Titta på de latinska namnen:
Om 'niger' (som betyder svart), eller 'nigra' och 'nigrum' ingår i det vetenskapliga namnet så betyder det att växten på något sätt tangerar svart.

Svarta blommor på Internet:
Hos postorderföretagen Rara Växter och L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik kan man fynda spännande svarta växter:
Rara Växter (fröer), tel: 08-714 85 75. www.raravaxter.com
L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik (iris, lökar, fröer), tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se
Två engelska hemsidor som ger nyheter och spännande idéer är:
www.blackplants.co.uk och www.karenplatt.co.uk

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 januari 2008

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons