Annons
Njut av våren inomhus. Än dröjer det till de första vårblommorna visar sig.
Njut av våren inomhus. Än dröjer det till de första vårblommorna visar sig.

Starta vårbruket redan nu

Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgården är i vila, men trädgårdsintresset slumrar inte. Omge dig med de tidigaste blommorna i kruka som en försmak av våren. Nu är det dags att förkultivera årets första fröer. Här får du tips på hur du kan smygstarta vårbruket redan nu.

Annons
Februari är kontrasternas månad. Ena dagen har vi bottennoteringar på termometern, nästa dag känns det som våren är i antågande. Just genom att februari brukar vara kallast är det bra att hänga upp foderautomater till fåglarna. Det ger också mer liv och rörelse i trädgården. Nu är träden nakna och vi har lättare att se fåglarna. Drömmen är en trädgård som under hela året sjuder av liv.

Februari kan ofta vara årets kallaste månad, ibland med mycket snö. Snö värmer och skyddar. Barmarksfrost är värre för växterna.

Slumrande trädgård

Gå gärna ett varv i trädgården lite då och då. Det är inte bara avkopplande att se den slumrande trädgården utan det finns ett och annat som kanske måste rättas till. Man kan upptäcka att buskar håller på att knäckas, vintertäckningen håller på att blåsa bort eller att fåglarna foderautomat kan ha tömts. Det är småsaker enkla att åtgärda.

Ett varv runt trädgården är också ett bra sätt att ge näring åt drömmar. På vintern ser trädgården naken ut och det kan ge idéer till nya planteringar eller kanske någon växt som också ger struktur på vintern.

Nu är det fortfarande drömmarnas tid. Plocka gärna fram bilder från förra sommaren för att se vilka växter som blommade. Då kan man lättare planera vad man kan komplettera planteringen med till våren. Gör gärna en lista på vad som saknas. När man väl kommer till trädgårdsbutiken senare i vår är det lätt att förledas köpa det som blommar just då. Om man handlar på våren glömmer man ofta bort sensommarens växter.


Redan nu kan du så de allra första fröerna, men bara de som har extra lång startsträcka från frö till blommande plantan. Startar man för sent blir man snuvad på blomningen.

Om några veckor spirar de första fröplantorna. Här kommer de första riktiga bladen på kardon.

Lökar i massor

Njut av olika vårblommande vårlökar som finns färdigkultiverade i kruka. Välj gärna de vårlökar som du också vill ha i trädgården. När blomningen är över kan man plantera ut dem så snart det går att gräva. Det är ett bra sätt att sakta men säkert få fler blommande vårlökar i trädgården, särskilt om man vill ha lökar som tittar fram naturligt under buskar eller i gräsmattan. Tänk bara på att sära på lökarna innan de planterats ner så det inte blir onaturliga täta klungor.

Vänta inte för länge med att plantera ut dem i vår. Små lökar torkar lätt. Efter blomningen kan man ställa de överblommade lökarna i garaget eller på en annan plats som är sval och inte allt för torr. Om man bor i landets södra halva kan man prova att ha en julros i stor kruka utomhus. När det är kallt böjer den ihop sig och ser lite ledsen ut, men varmare dagar repar den sig snabbt. Längre norrut passar den bättre inne.

Svagt ljus

När man förkultiverar inomhus tidigt på våren är det inte tillräckligt ljust på fönsterbrädan. För att de små fröplantorna ska växa ordentligt och inte bli för höga och gängliga måste man ha lampor över frösådden. Enklast är att hänga en lysrörsarmatur över sådden, om man sår i flera lådor. Är det bara enstaka krukor eller sålåda kan man sätta en lampa med lågenergilampa/kompaktlysrör i. Det ger växterna extra ljus innan solen ute blivit tillräckligt stark. Det är först i april som fönsterbrädans ljus är tillräckligt.


Julrosen trotsar kylan. Bara marken är snöfri brukar de blomma långt innan trädgården vaknat. Köp gärna plantor av julrosor och plantera dem i kruka och ställ utanför dörren. Det blir ett fint välkomnande.

Kronärtskockan tar god tid på sig att bli stor. Vill man njuta av fina skockor till sensommaren måste de sås redan i februari.

Fakta

Det här kan du börja med redan nu
- Börja förkultivera nu.
Fröer med lång utvecklingstid bör sås i februari för att hinna blomma i sommar. Hit hör stockros, lobelia, prydnadsgräs, jätteverbena och violverbena. Även kardon och kronärtskocka ska sås nu så skockorna hinner blir stora nog för skörd innan hösten.
- Tjuvstarta våren inne genom att ha vårblommande lökar eller tidiga vårblommor i kruka. När de blommat över kan man plantera ut dem i trädgården så snart det går att gräva
- Titta till övervintrande pelargoner och fuchsior. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten gör de av mig. Plantor med bladen kvar behöver en lite skvätt vatten med jämna mellanrum. Är de helt i vila, med nakna grenar utan blad, behöver de minimalt med vatten.
- Se till att vintergröna växter är täckta så att de inte luras att komma igång för tidigt om vårsolen blir varm. Om luften är varm och marken är frusen kan växten inte suga upp vatten. Det kan leda till torkskador.
- Vintern håller fortfarande sitt grepp om en stor del av landet. I södra halvan kan fortfarande tung snö falla. Se till att inga grenar knäcks av tyngden.

Annons
17 februari 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons