Annons
Njut av våren inomhus. Än dröjer det till de första vårblommorna visar sig.
Njut av våren inomhus. Än dröjer det till de första vårblommorna visar sig.

Starta vårbruket redan nu

Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgården är i vila, men trädgårdsintresset slumrar inte. Omge dig med de tidigaste blommorna i kruka som en försmak av våren. Nu är det dags att förkultivera årets första fröer. Här får du tips på hur du kan smygstarta vårbruket redan nu.

Annons
Februari är kontrasternas månad. Ena dagen har vi bottennoteringar på termometern, nästa dag känns det som våren är i antågande. Just genom att februari brukar vara kallast är det bra att hänga upp foderautomater till fåglarna. Det ger också mer liv och rörelse i trädgården. Nu är träden nakna och vi har lättare att se fåglarna. Drömmen är en trädgård som under hela året sjuder av liv.

Februari kan ofta vara årets kallaste månad, ibland med mycket snö. Snö värmer och skyddar. Barmarksfrost är värre för växterna.

Slumrande trädgård

Gå gärna ett varv i trädgården lite då och då. Det är inte bara avkopplande att se den slumrande trädgården utan det finns ett och annat som kanske måste rättas till. Man kan upptäcka att buskar håller på att knäckas, vintertäckningen håller på att blåsa bort eller att fåglarna foderautomat kan ha tömts. Det är småsaker enkla att åtgärda.

Ett varv runt trädgården är också ett bra sätt att ge näring åt drömmar. På vintern ser trädgården naken ut och det kan ge idéer till nya planteringar eller kanske någon växt som också ger struktur på vintern.

Nu är det fortfarande drömmarnas tid. Plocka gärna fram bilder från förra sommaren för att se vilka växter som blommade. Då kan man lättare planera vad man kan komplettera planteringen med till våren. Gör gärna en lista på vad som saknas. När man väl kommer till trädgårdsbutiken senare i vår är det lätt att förledas köpa det som blommar just då. Om man handlar på våren glömmer man ofta bort sensommarens växter.


Redan nu kan du så de allra första fröerna, men bara de som har extra lång startsträcka från frö till blommande plantan. Startar man för sent blir man snuvad på blomningen.

Om några veckor spirar de första fröplantorna. Här kommer de första riktiga bladen på kardon.

Lökar i massor

Njut av olika vårblommande vårlökar som finns färdigkultiverade i kruka. Välj gärna de vårlökar som du också vill ha i trädgården. När blomningen är över kan man plantera ut dem så snart det går att gräva. Det är ett bra sätt att sakta men säkert få fler blommande vårlökar i trädgården, särskilt om man vill ha lökar som tittar fram naturligt under buskar eller i gräsmattan. Tänk bara på att sära på lökarna innan de planterats ner så det inte blir onaturliga täta klungor.

Vänta inte för länge med att plantera ut dem i vår. Små lökar torkar lätt. Efter blomningen kan man ställa de överblommade lökarna i garaget eller på en annan plats som är sval och inte allt för torr. Om man bor i landets södra halva kan man prova att ha en julros i stor kruka utomhus. När det är kallt böjer den ihop sig och ser lite ledsen ut, men varmare dagar repar den sig snabbt. Längre norrut passar den bättre inne.

Svagt ljus

När man förkultiverar inomhus tidigt på våren är det inte tillräckligt ljust på fönsterbrädan. För att de små fröplantorna ska växa ordentligt och inte bli för höga och gängliga måste man ha lampor över frösådden. Enklast är att hänga en lysrörsarmatur över sådden, om man sår i flera lådor. Är det bara enstaka krukor eller sålåda kan man sätta en lampa med lågenergilampa/kompaktlysrör i. Det ger växterna extra ljus innan solen ute blivit tillräckligt stark. Det är först i april som fönsterbrädans ljus är tillräckligt.


Julrosen trotsar kylan. Bara marken är snöfri brukar de blomma långt innan trädgården vaknat. Köp gärna plantor av julrosor och plantera dem i kruka och ställ utanför dörren. Det blir ett fint välkomnande.

Kronärtskockan tar god tid på sig att bli stor. Vill man njuta av fina skockor till sensommaren måste de sås redan i februari.

Fakta

Det här kan du börja med redan nu
- Börja förkultivera nu.
Fröer med lång utvecklingstid bör sås i februari för att hinna blomma i sommar. Hit hör stockros, lobelia, prydnadsgräs, jätteverbena och violverbena. Även kardon och kronärtskocka ska sås nu så skockorna hinner blir stora nog för skörd innan hösten.
- Tjuvstarta våren inne genom att ha vårblommande lökar eller tidiga vårblommor i kruka. När de blommat över kan man plantera ut dem i trädgården så snart det går att gräva
- Titta till övervintrande pelargoner och fuchsior. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten gör de av mig. Plantor med bladen kvar behöver en lite skvätt vatten med jämna mellanrum. Är de helt i vila, med nakna grenar utan blad, behöver de minimalt med vatten.
- Se till att vintergröna växter är täckta så att de inte luras att komma igång för tidigt om vårsolen blir varm. Om luften är varm och marken är frusen kan växten inte suga upp vatten. Det kan leda till torkskador.
- Vintern håller fortfarande sitt grepp om en stor del av landet. I södra halvan kan fortfarande tung snö falla. Se till att inga grenar knäcks av tyngden.

Annons
17 februari 2009
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons