Sommarens giftigaste växter

Att vistas i naturen hör ledigheten till, men se upp för giftiga växter. Plocka gärna blommor och bär, men ha koll på vilka växter du får med dig hem. Här är sex blommor du bör vara extra försiktig med. 


Belladonna

Den här blomman är vacker men mycket giftig. Belladonna växer vilt i Sverige i buskliknande formationer. Blommorna är smala, klockformade, brunlila och blommar juli – augusti. Innan blomman slår ut har Belladonnan små, mörka, körsbärsliknande bär som är lika giftiga som själva blomman.

I värsta fall kan barn dö av förtäringen. Desto vanligare symptom är muntorrhet, rodnad i ansiktet, hjärtklappning, yrsel, vidgade pupiller och hallucinationer. Om någon (i synnerhet barn och gamla) fått i sig Belladonna ska de äta medicinskt kol och åka till sjukhus.


Foto:
Lars-Åke Janzon, Naturhistoriska riksmuseet.

Besksöta

Detta är en låg buske som trivs nära vattendrag. Alla gröna växtdelar samt omogna och mogna bär innehåller giftiga substanser. Vanliga symptom är magbesvär. Om mer än fem bär eller andra växtdelar förtärts, kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.


Foto: Blomma: Lars Åke Janzon, Bär: Wikimedia CC.

Odört

Odört är en mycket giftig växt som blommar från juni till augusti. Den blir mellan en halv och två meter hög med vita blommor. Vid första anblick kan den likna hundkex, men kännetecknas av en stinkande lukt som påminner om urin. Stjälken är kal och rödlila fläckig längs ned.

Förgiftningssymptom kan komma plötsligt och kännetecknas av kraftig salivavsöndring, kräkningar, törst, synstörningar, muskel- och andningsförlamning. Kontakta sjukhus och Giftinformationscentralen om du fått i dig odört.


Foto: Lars Åke Janzon.

 

Gullregn

Gullregn blommar på våren och försommaren och kännetecknas av gula blommor i hängande klasar. Hela växten är mycket giftig men i synnerhet fröna som kan förväxlas med ärtor. Gullregn ska inte växa i närheten av barn. Vid förgiftning kan symptom som kräkningar, yrsel, slöhet, hjärtklappning, vida pupiller och feber komma inom en halvtimme upp till ett par timmar efter förtäring. Om mer än fem frön eller andra växtdelar förtärts, ge medicinskt kol och kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.

Foto: Wikimedia CC.

 

Liljekonvalj

Den fantastiskt söta växten som blommar under juni innehåller giftiga ämnen och ska inte under några omständigheter förtäras. Blomvattnet är dock ofarligt. Symptom vid förgiftning är magsmärtor, kräkningar och rubbningar av hjärtrytmen. Om någon ätit fem bär, blomklockor eller andra delar av växten ska denne få medicinsk kol och kontakta giftinformationscentralen.

Foto: Lars Åke Janzon.

Nordisk stormhatt

Nordisk stormhatt är en mycket giftig växt som är vanlig i fjälltrakterna och blommar i juli-augusti. Blomman kan bli upp till två meter hög och är oftast lilaaktiga. Det är speciellt frön och rot som är giftiga, och i växten kan orsaka dödsfall.

Om du fått i dig nordisk stormhatt kan du plötsligt få en brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, salivavsöndring, kallsvettighet, myrkrypningar, synstörningar, hjärtrytmrubbningar, kramper och andningsförlamning. Om du fått i dig mer än en smakbit av växten ska du dricka medicinsk kol och åka till sjukhus.

Foto: Wikimedia, CC.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar