Annons
Kontrasterande färger och former skapar spännande växtarrangemang. Här syns femtungan till vänster och svartögat till höger med sina slingrande rankor.
Kontrasterande färger och former skapar spännande växtarrangemang. Här syns femtungan till vänster och svartögat till höger med sina slingrande rankor.

Sommarblommor för alla!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Med hjälp av sommarblommor kan man få en blomstrande trädgård hela växtsäsongen. Varje år är en ny chans att experimentera och pröva nya kombinationer. Det spelar ingen roll var i landet man bor eller om läget är soligt eller skuggigt – det går alltid att hitta några sommarblommor som passar!

Annons
Nu är det dags att plocka fram urnor och keramikkrukor ur källare och förråd. Men vad ska de fyllas med den här sommaren? Det finns ju så mycket att välja på förutom pelargoner, margeriter och lobelia!

En sommarblomma är enligt handeln en ettårig växt (annuell), som inte går att övervintra utomhus i vårt klimat. Detta hindrar inte att vi kan kombinera de ettåriga växterna med fleråriga växter (perenner) och prydnadsgräs. Även klätterväxter samt mindre träd och buskar kan göra sig fint i krukor.

Det finns också uppstammade lite dyrare plantor av till exempel eldkrona och krysantemum att köpa. För att de ska komma till sin rätt, bör de planteras i en hög och smal kruka. Undvik att plantera andra höga växter i samma kruka utan välj istället lägre växter och någon som kan hänga över krukans kant, till exempel murgröna eller penningblad.


Urnor ger en speciell känsla av lyx och herrgårdsmiljö. Här går växtvalet i rött och gult med knölbegonia, hängpelargon och tagetes tillsammans med murgröna och starr.

Kanske är ’Mårbacka’ den mest kända pelargonen av alla. De ljuvt rosa blommorna ger en känsla av romantik och svunna dagar.

Sommarblommor kan planteras i många olika slags kärl, som till exempel här i balkonglådor och amplar. Lobelia, husarknappar och silvereternell pryder ampeln och i balkonglådorna frodas lobelia och pelargon.

Kärl av skilda slag

Det går i princip att plantera sommarblommor i vilka kärl som helst: trälådor, gjutjärnsurnor, zinkbaljor eller kopparkärl. Stora korgar kan användas, om man fodrar dem med plast. Låt fantasin flöda fritt! Men glöm inte att det måste finnas hål, så att överskottsvattnet kan komma ut.

En annan viktig sak att tänka på är att metaller som zink och koppar kan fällas ut och förgifta växterna. Lägg plast inuti för att hindra direktkontakt mellan jord och kärl och gör hål i plasten ovanför kärlets dräneringshål.

Kvalitetskrukor i plast är också ett bra alternativ. Det finns modeller, som på håll helt liknar keramik. Deras fördelar jämfört med keramikkrukor är att de inte är så tunga och att de är frosttåliga.

Hur man kombinerar växter med olika färger i sina krukor och balkonglådor är ett personligt val. En del väljer färger ton i ton, andra djärva kontraster som gult och lila. Men visst finns det knep att ta till, som att blå krukor passar väldigt bra till orange blommor och limefärgade blad. Ett annat är att tänka på blommornas form lika mycket som på deras färg, så att olika bladformer kontrasterar.

 Se fler sommarblommor! (Bildgalleri)


Fuchsian är en populär sommarblomma, som kan bli riktigt gammal om den bara får övervintra inomhus. Låt den få en ljus och sval (10–15 ºC) vinterbostad och vattna minimalt.

Sätt samman plantorna och kontrollera att de passar bra ihop innan du tar itu med planteringen. Tänk på att de flesta odlingskärl kommer att få en fram- och baksida, så vänd plantornas finaste sida åt framsidan.

 Så lyckas du med sommarblommor

- Fuska inte med jordens kvalitet! Använd specialjordar som urnjord och balkonglådejord, som innehåller långsamverkande näring. Man kan också själv blanda i extra näring.
- Ge plantorna extra näringsbevattning allt efter behov. Det går bra att använda vanlig flytande krukväxtnäring, eventuellt så ofta som en gång varje vecka.
- Dränera odlingskärlet ordentligt. Lägg ett lager lecakulor eller grus längst ner.
- En bit fiberväv på båda sidor om dräneringslagret hjälper till så att allt stannar på sin plats.
- Plantera växterna mycket tätare än i rabatten. Visst kan någon lägre växt bli övervuxen med tiden, men det frodiga intrycket, som många växter tillsammans ger är värt mycket i början av säsongen.
- Blomjorden får aldrig torka ut helt. Skaffa rutiner för vattnandet, till exempel en bevattning varje morgon. En riktigt varm sommardag kan det till och med vara nödvändigt att vattna två gånger.
- För att minska antalet vattningstillfällen kan man före planteringen blanda i vattenhållande gel i jorden. Den fungerar som vattenmagasin efter en ordentlig vattning.
- Höga växter, som kanna och blomstertobak, kan behöva stöd. Sätt gärna en pinne i förebyggande syfte.
- Putsa regelbundet bort vissna blommor så slipper plantorna slösa energi på fröbildning. Dessutom stimuleras ny knoppbildning och plantorna ser prydligare ut.

Växtförslag till skuggiga lägen

Begonia (is- och knöl-)
Flitiga Lisa
Fuchsia
Humle
Klockranka
Lyckliga Lotta
Murgröna
Söderhavsljus

Lästips

Sommarblommor hela säsongen. Lena Sofia Andersson & Eva S Andersson. 2009. Bonnier Fakta.Annons
29 maj 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons