Annons
Kontrasterande färger och former skapar spännande växtarrangemang. Här syns femtungan till vänster och svartögat till höger med sina slingrande rankor.
Kontrasterande färger och former skapar spännande växtarrangemang. Här syns femtungan till vänster och svartögat till höger med sina slingrande rankor.

Sommarblommor för alla!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Med hjälp av sommarblommor kan man få en blomstrande trädgård hela växtsäsongen. Varje år är en ny chans att experimentera och pröva nya kombinationer. Det spelar ingen roll var i landet man bor eller om läget är soligt eller skuggigt – det går alltid att hitta några sommarblommor som passar!

Annons
Nu är det dags att plocka fram urnor och keramikkrukor ur källare och förråd. Men vad ska de fyllas med den här sommaren? Det finns ju så mycket att välja på förutom pelargoner, margeriter och lobelia!

En sommarblomma är enligt handeln en ettårig växt (annuell), som inte går att övervintra utomhus i vårt klimat. Detta hindrar inte att vi kan kombinera de ettåriga växterna med fleråriga växter (perenner) och prydnadsgräs. Även klätterväxter samt mindre träd och buskar kan göra sig fint i krukor.

Det finns också uppstammade lite dyrare plantor av till exempel eldkrona och krysantemum att köpa. För att de ska komma till sin rätt, bör de planteras i en hög och smal kruka. Undvik att plantera andra höga växter i samma kruka utan välj istället lägre växter och någon som kan hänga över krukans kant, till exempel murgröna eller penningblad.


Urnor ger en speciell känsla av lyx och herrgårdsmiljö. Här går växtvalet i rött och gult med knölbegonia, hängpelargon och tagetes tillsammans med murgröna och starr.

Kanske är ’Mårbacka’ den mest kända pelargonen av alla. De ljuvt rosa blommorna ger en känsla av romantik och svunna dagar.

Sommarblommor kan planteras i många olika slags kärl, som till exempel här i balkonglådor och amplar. Lobelia, husarknappar och silvereternell pryder ampeln och i balkonglådorna frodas lobelia och pelargon.

Kärl av skilda slag

Det går i princip att plantera sommarblommor i vilka kärl som helst: trälådor, gjutjärnsurnor, zinkbaljor eller kopparkärl. Stora korgar kan användas, om man fodrar dem med plast. Låt fantasin flöda fritt! Men glöm inte att det måste finnas hål, så att överskottsvattnet kan komma ut.

En annan viktig sak att tänka på är att metaller som zink och koppar kan fällas ut och förgifta växterna. Lägg plast inuti för att hindra direktkontakt mellan jord och kärl och gör hål i plasten ovanför kärlets dräneringshål.

Kvalitetskrukor i plast är också ett bra alternativ. Det finns modeller, som på håll helt liknar keramik. Deras fördelar jämfört med keramikkrukor är att de inte är så tunga och att de är frosttåliga.

Hur man kombinerar växter med olika färger i sina krukor och balkonglådor är ett personligt val. En del väljer färger ton i ton, andra djärva kontraster som gult och lila. Men visst finns det knep att ta till, som att blå krukor passar väldigt bra till orange blommor och limefärgade blad. Ett annat är att tänka på blommornas form lika mycket som på deras färg, så att olika bladformer kontrasterar.

 Se fler sommarblommor! (Bildgalleri)


Fuchsian är en populär sommarblomma, som kan bli riktigt gammal om den bara får övervintra inomhus. Låt den få en ljus och sval (10–15 ºC) vinterbostad och vattna minimalt.

Sätt samman plantorna och kontrollera att de passar bra ihop innan du tar itu med planteringen. Tänk på att de flesta odlingskärl kommer att få en fram- och baksida, så vänd plantornas finaste sida åt framsidan.

 Så lyckas du med sommarblommor

- Fuska inte med jordens kvalitet! Använd specialjordar som urnjord och balkonglådejord, som innehåller långsamverkande näring. Man kan också själv blanda i extra näring.
- Ge plantorna extra näringsbevattning allt efter behov. Det går bra att använda vanlig flytande krukväxtnäring, eventuellt så ofta som en gång varje vecka.
- Dränera odlingskärlet ordentligt. Lägg ett lager lecakulor eller grus längst ner.
- En bit fiberväv på båda sidor om dräneringslagret hjälper till så att allt stannar på sin plats.
- Plantera växterna mycket tätare än i rabatten. Visst kan någon lägre växt bli övervuxen med tiden, men det frodiga intrycket, som många växter tillsammans ger är värt mycket i början av säsongen.
- Blomjorden får aldrig torka ut helt. Skaffa rutiner för vattnandet, till exempel en bevattning varje morgon. En riktigt varm sommardag kan det till och med vara nödvändigt att vattna två gånger.
- För att minska antalet vattningstillfällen kan man före planteringen blanda i vattenhållande gel i jorden. Den fungerar som vattenmagasin efter en ordentlig vattning.
- Höga växter, som kanna och blomstertobak, kan behöva stöd. Sätt gärna en pinne i förebyggande syfte.
- Putsa regelbundet bort vissna blommor så slipper plantorna slösa energi på fröbildning. Dessutom stimuleras ny knoppbildning och plantorna ser prydligare ut.

Växtförslag till skuggiga lägen

Begonia (is- och knöl-)
Flitiga Lisa
Fuchsia
Humle
Klockranka
Lyckliga Lotta
Murgröna
Söderhavsljus

Lästips

Sommarblommor hela säsongen. Lena Sofia Andersson & Eva S Andersson. 2009. Bonnier Fakta.Annons
29 maj 2009

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons