Annons

Solig solros

Trädgårdsväxter och krukväxter

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

Annons

Sommaren är snart här! Låt fönstren lysas upp av sommarsolrosor, som regniga dagar får ersätta solen och under soliga dagar återspeglar värme och ljus.

Solrosen, släktet helianthus har slagitigenom som snittblomma och finns i stort sett att få tag i året om. Det är inte konstigt att många fängslas av denna högresta blomma från västra och mellersta Nordamerika. Den utstrålar ju både glädje och stolthet, ensam rak och ståtlig i en vas eller som ett fång små solar i en bukett. Solros behöver inte längre betyda en 2 - 3 m hög planta med en enorm blomma, utan det finns sorter fr o m 50 cm och uppåt.

Det finns också krukodlade låga solrosor i handeln, som man kan plantera ute eller ha som krukväxter i ett ljust fönster, och sedan några år minisolrosor med enkla eller fyllda blommor. Sätt dem i rad i fönstret i små krukor eller sätt ihop några i en korg.

Fin tillsammans med minisolrosens varmgula färg är det blomvilliga Blåögat, Exacum affine. Vid första anblicken kan man tycka att blomman påminner om den på potatisplantan. Istället är den släkt med de intensivt blå gentianorna, och är idag en av våra vanligaste sommarkrukväxter. Bäst trivs den i ett ljust fönster utan stark sol. Plantan vill ha en lätt jämn fuktighet. Vid uttorkning kan den tappa knopparna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons