Annons

Solblomman alla älskar

Trädgårdsväxter och krukväxter

När solrosen strålar mot klarblå himmel är det som om naturen slår upp ett glatt skratt. Vilken härlig solskensblomma, vilket underverk hon är. Du sår fröer på våren, några månader senare står hon med "ansiktet" högt uppe i skyn och ser leende ned på dig!

Annons

Det är inte bara vi människor som älskar solrosen. Hon är en populär individ i Vår Herres hage. Solrosen är en miljövänlig blomma som bjuder på sig själv. Humlor och bin blir saliga när hon slår ut. I motsats till många andra växter, som sluter sina blommor på kvällen, så har solrosen öppet hus dygnet runt, så att nyttoinsekterna kan komma åt hennes nektar hela dygnet. Det händer att humlorna bosätter i hennes blomma. En gång såg jag en som sov över i den. Humlan vaknade på samma plats nästa morgon och fortsatte festandet!


Låga solrosor i krukan kan flyttas dit de för tillfället passar bäst. Här sällskapar en dvärgsort med indiankrasse.

Småfåglar och konstnärer i kö

Småfåglarna älskar den generösa solblomman som kan ha över 300 näringsrika frön i en enda blomma. När frökakan mognar blir det kalas i fågelvärlden. Ha solrosor utanför köksfönstret. Det roar inte minst barnen att titta på lustiga skådespel, när talgoxar och blåmesar landar på den stora frökakan. Ofta blir det kö. Medan en fågel hämtar maten sitter kompisen på blommans stödpinne och väntar.

Ända sedan de gamla grekernas dagar, då solrosen symboliserade solguden Helios, har den varit en uppskattad kulturväxt. Till Europa kom den från Mexiko på 1500-talet och gjorde snabbt succé, inte minst som motiv på målningar. Impressionister som Vincent van Gogh hade henne som favoritmotiv. Claude Monet förevigade på ett världsberömt konstverk en hel solrosgång i sin trädgård i Giverny.

Svarta, vita, rosa...

Även om solrosor, Helianthus annuus, alltid har varit populära så har de under senare år blivit modeblommor. Och solrosfebern brinner inte bara i trädgårdarna utan även i heminredningen; på textilier, tapeter, porslin och i vasarrangemang. Det dyker hela tiden upp nya sorter i fantastiska former och färger. När man ser utbudet av ovanligare sorter i olika soluppgångsnyanser, rött, brunt och t o m svart, i frökatalogerna så faller man vare sig man vill eller inte. Och falla bör man, tycker jag, för solrosor är ovärderliga glädjespridare från sensommaren ända tills frosten kommer.

Förra sommaren prövade jag Lord Nelsons nyhet 'Surprise-Surprise'. Den överraskade, som namnet lovar, med fyllda blommor i rödrosa, rosabrunt och gyllengult ur samma fröpåse. Den vita solrosen, som finns hos flera fröföretag under olika namn, bland annat 'Italian White' vill man aldrig vara utan sedan man har sett den lysa på långt håll i trädgården. Den är växtdesignernas speciella favorit, en effektfull bakgrundsblomma i en höstlig rabatt i vitt och månskensgult.

Spännande nyheter i vår är den limegröna solrosen 'Jade' (Rara växter), och kollektionerna 'Fantasia', och 'Razzmatazz', båda med blommor i olika modefärger och mönster (Rara Växter och Plants of Distinction). 


En solros sådd från vinterns fågelfröpåse. Blomman blev 30 cm i diameter på en fyra meter hög stjälk! Den här typen av solrosor självsår sig gärna.


Den nya unika solrosen 'Indian Blanket' går i lilarött, citrongult och krämvitt med stor fylld fluffig mittkudde. 180 cm. Rara Växter.


Den utsökta vita solrosen 'Italian White' blir ett fantastiskt utropstecken i en blomsterrabatt. 1,5 - 2 meter hög. Thompson & Morgan, Weibulls.


Dagens solrosor finns också i sammetsskimrande röda nyanser. Den här heter 'Velvet Queen'.


Milda soluppgångstoner har sorten 'Pastiche', 1,2-1,5 meter hög. Fin till häck. Thompson & Morgan.

Annons


Med sitt lurviga teddybjörnslika utseende tilltalar dvärgsorten 'Teddy Bear', barn. 50 cm hög. Utmärkt för kruka.

Hälsar välkommen

Den klassiska gula solrosen kan bli fyra-fem meter hög. Trots det platsar den i liten täppa, eftersom den växer på höjden. Det finns också dvärgsorter, lämpliga för krukodling och sådana som blir ett par meter. De sistnämnda är mycket användbara i olika sammanhang. Solrosor är effektfulla som solitärer i en blomsterrabatt. Sätt en planta här och där och välj en sort i en färg som återkommer hos några samtidigt blommande perenner. Trevligt är också att låta några solrosor hälsa välkommen vid entrén, eller nere vid gatan, kanske bakom postlådan. Brevbäraren blir glad!

Barn fascineras av solrosor. Låt dem själva så några plantor, eller en hel solrosskog, som de får ansvaret för. Eftersom solrosor växer snabbt tappar barnen inte intresset utan följer plantornas utveckling med spänning. Det dröjer ju inte innan solrosen växt om dem! Det, samt att växten lockar fåglar och nyttoinsekter, gör solrosen till en idealisk barnblomma, som kan grundlägga ett livslångt odlarintresse.

Tillfällig häck

Nyplanterade buskar och häckar behöver några år på sig för att växa upp. Här är solrosor idealiska som utfyllnad. Deras stora dekorativa blad fyller tomma utrymmen med grönska redan på försommaren. Välj en buskig sort som blir 1,5-2 meter hög. Det är heller ingen dum idé att ha solrosor mellan eller framför uppväxta prydnadsbuskar, som då kan fungera som stöd. Även om solrosstammen är kraftig så kan plantan behöva förankras, eftersom den kan falla omkull i kraftiga vindar. Bind bara fast stjälken vid en av buskens grenar.

Som häck är solrosor en sevärdhet. Medan du funderar över vilken permanent häck som du slutgiltigt vill ha kan du göra en sådan. En solroshäck kan också omgärda ett köksland eller bilda en berså på en plats där du gärna sitter och solar. Även här passar lägre, buskiga sorter. Så fröna med ca 40 centimeters mellanrum. Om du har kvar solrosfröer från vinterns fågelmatning kan du även använda dem. Då ska du så fröerna tätt med två-tre centimeters mellanrum. Det gör att plantorna inte blir högre än 2 meter. En poäng med att så tätt är att plantorna hjälper till att stötta varandra. I början av växtperioden kan man behöva gallra litet här och där.

Solrosor är lätta att lyckas med

Solrosor går i hela landet. De är mycket lättodlade, men sol måste de ha. De trivs i de flesta någorlunda näringsrika och väldränerade jordar.

Så när jorden reder sig. Testa genom att ta en jordklump i handen. Om det går att sila den mellan fingrarna är det dags. För lång blomning från sensommar till sen höst kan man så i omgångar med ett par veckors mellanrum fram till i början av juni. Man kan även förkultivera solrosor i krukor på ett varmt ställe om man vill ha mycket tidig blomning. Gör det bara inte för tidigt eftersom plantorna växer snabbt och inte får utplanteras förrän frostrisken är förbi.

Låt de vissna solrosblommorna sitta kvar på hösten. Det är inte bara till glädje för fåglarna. Solrosor brukar självså sig och det är förbluffande vilka fina exemplar det blir när fröna själva får välja sin växtplats.

Fröfirmor med fint sortiment:

Bröderna Nelson, tel: 0477-552 00. Plants of Distinction/Rockdala Htgd, tel: 08-500 315 88, Rara Växter, tel: 08-714 85 75, Thompson & Morgan, tel: 031-91 84 80, Weibull Trädgård, tel: 0414- 44 38 00.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 april 2004

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons