Annons
Familjen Quists sluttning på baksidan av huset är verkligen en fröjd för ögat.
Familjen Quists sluttning på baksidan av huset är verkligen en fröjd för ögat. Foto: Susann Gson Engqvist

Snyggt i slänten

Trädgårdsväxter och krukväxter

En sluttningstomt är det inte alltid så lätt att göra någonting av. Följ därför med till familjen Quist i Åkersberga som verkligen lyckats skapa ett riktigt trädgårdssmycke i sin slänt.

Annons
Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.

Så fort man kommit runt hörnet på huset innanför häcken möts man av en den soligaste delen av vacker sluttningsplantering. Här växer bland annat paradisbuske, nattljus, nejlikor, penstemon (skäggört) och backtimjan. Den spännande vattenstatyn med sten är Yngves verk.

Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.


Renate och Yngve Quist har verkligen en trädgård att vara stolta över. Men det har tagit många år och mycket arbete att få den som den är idag.

Började med att terrassera

Men så har tomten verkligen inte sett ut hela tiden. När familjen flyttade in i tegelhuset 1961, bestod tomten bakom huset bara av en platå med barrträd, björkar och sly, samt en slänt ned mot huset. Just då gjorde det inte så mycket, det var lättskött och familjen var mitt uppe i småbarnsåren. Men allteftersom barnen växte blev också intresset för trädgården allt större.

- Vi började med att schakta bort en del av slänten eftersom den gick ända ned till huset, berättar Yngve. Sedan beställde vi två billaster med sprängsten, mitt i sprängkalla vintern var det, vi drog stenen på en släde från lastbilen och till baksidan av huset. Det var verkligen ett slit!

På våren var det dags att placera ut stenarna så att inte resten av slänten skulle rasa ned. Stora hål grävdes, fylldes med matjord och blev plats för lättskötta barrväxter och vårljung.

- Men efter ett tag upptäckte vi att slänten behövde ännu mer stöd och skaffade då ett antal sliprar, fortsätter Yngve.

- Det blev bra, men dessvärre ruttnade slipersen efter några år. Då bytte vi ut dem mot fler stenar och fyllde på med mer jord.

Och slitet lönade sig, för äntligen blev terrasserna stadiga och mer kraft kunde nu läggas på växtligheten. De flesta barrträden försvann, men ett av dem, en liten tall, tuktades och gavs en bonsailiknande form.

- Det var någonting jag sett i Tyskland, berättar Renate, så det var jag sugen på att prova.

Väljer torktåliga växter

Genom åren har trädgården ändrat utseende och utvecklats. Yngve tycker om skapa, bygga och gjuta i cement, vilket genom åren bland annat resulterat i fantastiska vattenskulpturer, en porlande bäck och ett litet vattenfall. Renate ägnar sig mest åt växterna, frösår, delar och ibland har hon blivit tvungen att ta bort växter som vuxit sig för stora eller inte klarat sig. Alla växter trivs inte i sluttning, det är till exempel viktigt att växterna är relativt torktåliga eftersom vattnet rinner undan snabbare än på en plan yta. Växter som vill ha det väldränerat är också att föredra. Som tur är ligger sluttningen i öster så det blir inte alltför stekande hett, en del av slänten skuggas också av huset.

Annons

Yngve gillar att skapa små personliga konstverk. Här en grep som blivit iklädd en grönskande hatt av vitmossa.

En av Renates favoriter på försommaren är den rikblommande och doftande floxen, phlox divaricata “Clouds of perfume”.

Sedum och iris favoriter

Några av de växter som planterades från allra första början finns fortfarande kvar, som exempelvis en Kamtjatkasedum, brokbladig fetblad, med ovanliga orangegula blommor, som Renate köpte på Bergianska trädgården 1972.

- Den har med åren blivit något av en favorit, konstaterar Renate, även om jag inte har några egentliga favoriter. Yngve håller med om att de mesta i trädgården är vackert på sitt sätt, men erkänner att han nog är lite extra förtjust i våririsarna samt Trillium plena, den sistnämnda för att den är så speciell och inte kan frösås, den förökar sig bara genom delning. Sen är ju förstås vårfloxen underbar när den blommar och den blå bergsvallmon är det onekligen något speciellt med.

-Men jag skulle aldrig köpa frö till bergsvallmon från en fröfirma, konstaterar Renate bestämt. Jag har provat en gång och då fick jag några väldigt bleka exemplar. Nej, Renate samlar över huvud taget helst egna fröer, eller byter fröer och plantor med vänner.

- Då vet man vad man får.

Vill ha det lättskött

Det finns bara en enda ros i trädgården, den tyska, tåliga buskrosen “Mozart”. Visst är rosor vackra, tycker familjen, men de har valt bort dem eftersom de är för krävande och lätt drabbas av ohyra.

- Det är redan nu ett heltidsjobb att hålla efter trädgården, konstaterar Yngve. Men det är ett roligt jobb, tro inte annat, det gäller bara att ransonera krafterna. Just nu är jag ganska slut efter intensiv häckklippning, hur jobbigt det skulle bli i framtiden tänkte jag inte på när vi planterade häcken.

Undviker gifter

Växterna i familjen Quists trädgård ser friska och frodiga ut, här verkar det inte finnas några problem med ohyra eller skadedjur.

- Nja, säger Renate, för några år sedan hade vi problem med rådjur. Då experimenterade vi och strök vit skokräm, som vi hade i överflöd, på tulpanbladen. Då fick de vara ifred. Vi undviker bekämpningsmedel och gifter, sniglarna klipper vi och liljebaggarna klämmer vi ihjäl. Den brokbladiga flädern hade massor av löss ett år, den borstade vi ren med såpa och diskborstar! Gödslar gör vi med Crysan, nässelvatten och hästgödsel. Det ska vara så naturligt som möjligt!

 

FAKTA om tomten

Tomtyta 980 kvm
Zon 3
Sluttningstomt i österläge

Lästips!

Trädgårdens sluttningar av Kerstin Engstrand, Prisma, cirka 250 kr.


Yngve tycker mycket om den sibiriska irisen som blommar tidigt.

Den intensivt orangeröda lackliljan har Renare drivit upp från frön hon hittade under en resa vid Balkansjön.

Renates och Yngves bästa trädgårdstips:

- Välj ambitionsnivå. Det tar på krafterna att sköta om en stor trädgård. När du har små barn är det svårt att få tiden att räcka till, när du blir äldre sinar krafterna. Planera så att trädgården blir en njutning, inte ett nödvändigt ont.

- Ta reda på vad du har för jord. Rätt jord är ett måste för att växterna ska trivas, särskilt för de växter som kräver surjord, som tex magnolia och rhododendron.

- Satsa på bra dränering. Då slipper du riskera att rötterna står och ruttnar under milda, fuktiga vintrar.

- Läs på. Det är mycket lättare att lyckas om växterna har de rätta betingelserna från början. Likaså är det bra att veta hur stora växterna blir, så du inte behöver flytta dem i onödan.

- Samla själv samt byt fröer och växter med varandra. Då vet du vad du får och dessutom blir det mycket billigare.

Tips för odling i slänt och sluttning

Välj torktåliga växter som helst vill ha det väldränerat. Vattna rikligt vid planteringen så att rötterna letar sig ned så djupt som möjligt. Täck gärna med markväv för att slippa ogräs som exempelvis kirskål/kers som trivs i slänter.

Bra växter för slänt och sluttning

Rhododendron, iris, allium, liljor, vårlök, backtimjan, låga nejlikor, bambu, klematis, jordgubbar, lavendel, nävor, sedumväxter (gärna färdiga mattor). Givetvis måste valet av växter även anpassas till om det är sol eller skugga i slänten. Undvik gräsmatta eftersom det både har svårt att etablera sig och är knepigt att klippa (en vanlig gräsklippare är inte att rekommendera i en brant sluttning).

13 april 2011

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons