Annons

Sätt färg på rabatten!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ofta vill ha våra favoriter i perennrabatten. Hur de stämmer med grannarna i färg och form, höjd och blomningstid glöms lätt bort.

Annons

Låter det som en konstig uppmaning? Alla växter har ju färg, bladverken har olika grönska och blommorna de mest skiftande toner och nyanser. Visst, frågan är bara hur vi använder oss av färgerna. Nori och Sandra Pope på Hadspen House i södra England sätter samman växterna för att få fin harmoni och spännande kontraster i perennrabatten.


Ringblomma, Calendula ´Pacific Ápricot´.

Ofta tänker vi kanske inte längre än till att vi vill ha våra favoriter i perennrabatten. Hur de stämmer med grannarna i färg och form, höjd och blomningstid glöms lätt bort. Med lite planering och färgtänkande kan vi få en bättre balans och favoriterna att lyftas fram bättre.

Nori och Sandra Pope kommer från Kanada, men har bott i England i drygt 14 år. De kallas för de nya färgmästarna efter Vita Sackville-West på Sissinghurst.

Deras rabatt är 750 meter lång och tre meter bred - men deras idéer kan förstås användas oavsett storleken på rabatt eller trädgård. Den stora blomsterrabatten ligger i den gamla köksträdgården, omgärdad av en tegelmur, tre meter hög och formad som ett D. När jag kom in i trädgården och ut ur skuggan av några stora träd lyste det gult som av solstrålar, trots att det var en mulen dag. Det är det gula jättenattljuset och andra gula blommor som ger det soliga intrycket.

Blommor och grönt

Det blir allt vanligare med grönsaker i blomsterrabatten, och blommorna vandrar ofta över till kökslanden, inte bara i England.
Jag vandrar längs rabatten och ser gula lupiner, en gul ros, buskrosen? Golden Wings?, det gröngula hos jättedaggkåpan, grön fänkål som döljer stammarna på den gulbladiga druvflädern.

Hade jag kommit på våren hade det gula utgjorts av primulor, gulbladigt löjtnantshjärta och tulpanen ?Yokohama?. Senare tas det gula upp av solrosor, rudbeckia, gulbladig mangold och Austinrosen ?Graham Thomas?.

Från gult övergår rabatten i orange , vidare till olika röda nyanser, och de blir slutligen till purpur och lila. I den långa rabatten vänder sedan färgschemat och går tillbaka mot gult igen. Det gula området i rabatten har alltid gula blommor, den röda delen alltid röda.

Att kopiera hela rabatten kräver såväl utrymme som tid och pengar. Vi får gå tillväga på ett annat sätt.

Först av allt gäller det att bestämma var rabatten ska ligga - i sol eller skugga, friliggande eller invid huset.

Ska rabatten ligga nära huset måste du ta hänsyn till fasadfärgen. Har du ett falurött hus med vita knutar, är inte rött som huvudfärg i rabatten den bästa. Ta i stället upp det vita och förstärk de vita blommorna med en ton av antingen rött, gult eller blått.

Förläng med blått

Blå blommor kan se rödaktiga ut i starkt solsken, rött är en varm färg som sätter sprätt på en närliggande rabatt, men försvinner om den placeras långt bort. Starka färger som lyser på dagen försvinner i skugga, vitt och blått framträder bäst i skugga och skymning. En kant av blå blommor får stigen att se längre ut än den är.

När rabatten ska anläggas gäller egentligen bara en sak - gräv djupt och använd mycket kogödsel!

Två spadtag djupt bör rabatten grävas och samtidigt tas alla synliga ogräsrötter bort. Den gamla jorden blandas med ny jord, kompost och naturgödsel till en riktigt smaskig pudding. Här kommer perennerna att stortrivas!

Röda rabatten

Här är ett urval av växterna i Nori och Sandra Popes röda del av rabatten på Hadspen House:

Klätterrosen ?Altissimo?, med enkla blommor mot muren. ?Lilli Marlene? och ?Dusky Maiden? är två rabattrosor. Vilka rosor du kan använda beror på var i landet du bor. Svartplommon, prunus cistena, blir upp till 1,5 meter högt och gör sig bra i bakgrunden tillsammans med häckfuchsia i en röd rabatt.

Runt dessa växer bland annat den blodröda dahlian ?Arabian night?, röd solvända, röd daglilja, rödbladig alunrot samt två sorters blodfingerört, Potentilla atrosanguinea ´Gloire de Nancy? och ?Gibson´s Scarlet?.

Dessutom väver sig indiankrassen ?Red Wonder? in i alla blad och blommor och även det röda lejongapet Antirrhinum ?Black Prince? och praktröllikan Achillea ?Feurland? syns här och var.

Annons

Sätt en kruka

Det gäller ju att våga pröva själv också. Växterna går ju att gräva upp och plantera på andra ställen om de hamnat i fel sällskap i början.

Blir det hål i rabatten emellanåt, gör som Nori och Sandra Pope. De placerar några ettåriga sommarblommor eller krukor med växter som passar bra att sätta in bland perennerna.

De här perennerna har blomningstider från juni och i vissa fall ända in i oktober - november. Med hjälp av hyacinter, narcisser och tulpaner i olika röda och orange toner har du färg i rabatten nästan hela året.

Och har du inte tillgång till en hög tegelmur, kan bakgrunden ordnas med ett buskage eller en häck. Förslagsvis körsbärskornell, som på vintern ger färg med sina röda stammar.

Rött

Den röda färgen drar uppmärksamhet till sig. Det är en varm färg och en röd rabatt är uppiggande och stimulerande. Rött lär höja blodtrycket, ge högre kroppstemperatur och göra att vi andas snabbare. Vi ser rött när vi blir riktigt arga, å andra sidan ter sig livet rosenrött när vi är förälskade.
Glöden hos röda blommor försvinner i skugga och gör sig inte heller bra på håll. Gör din röda rabatt nära altanen eller favoritsittplatsen i trädgården.

En dramatisk rabatt får du om du planterar blodröd jättevallmo, den röda dahlian ?Bishop of Llandaff?, Crocosmia ?Lucifer? och en röd kanna med mörkt bladverk, kanske sorten ?Roi Humbert?. Småblommiga röda växter ger ett lugnare intryck.


En röd namnsort av daglilja, Hemerocallis sp.


Dahlia ´Bishop of Llandau´ och crocosmia ´Lucifer´ är huvudinslag i den här kompositionen.

Rosa

Rosa är en mild och mer lättplacerad variant av det röda. Den går bra att kombinera med det mesta, vitt, blått, gult och även med rött, beroende på nyanserna.

En pastellfärgad trädgård där rosa, vitt och blått dominerar, kan bli mycket vacker.


Fingerört, Potentilla x hopwoodiana med trädgårdsmålla Atriplex hortensis rubra som effektfull kontrast


Salvia brukar blomma i blått, men här är en rosa/vit: Salvia sclarea v. Turkestanica.

Gult

Gult lyser upp det skuggigaste hörn. Med en gul rabatt har du alltid en strimma sol i trädgården, oavsett väderlek. En skuggig trädgårdsgång känns ljusare om den är omgiven av gula blommor. Milda gula färger ger oss vårkänslor, med krom eller rött i det gula får vi höstkänning.

Genom att använda gula blommor och blanda med mycket grönt och något litet blått som kontrast får du en kall rabatt. Använder du i stället några blommor i orange och rött kommer samma rabatt att kännas varm.
Intressantast kanske att hålla sig till enbart det gula och göra en plantering med tanke på formen i stället.

Nori Pope föreslår den varmgula rosen ?Graham Thomas?, ringblomma, Calendula ?Pacific Apricot? och en liten fingerborgsblomma, Digitalis lutea. Till en enkelblommande gul ros kan styvfingerörten, Potentilla recta pallida, passa utmärkt.

Vitt

Vita blommor gör inte alltid så mycket väsen av sig när solen skiner. Det är i skuggan eller när solen går ner som de vita rabatterna vaknar till liv. Ja, de riktigt skimrar i dunklet. Här kan vi välja blommor och bladverk i vitt, grått och silver för magiska kvällsstunder. Väv in lite blått eller purpur i den vita rabatten som kontrast.


Vit gulbladig vintergröna, Vinca minor ´Aureo-variegata´.

Blått
Förmodligen njuter vi så mycket av blå blommor, eftersom de är ganska sällsynta. Blått anses höra till de kalla färgerna, avståndstagande och kyligt. Skogen i horisontlinjen verkar blå, en stig som kanrtas med blå blommor verkar längre än den är. Rent blått är ovanligt, de flesta blå blommor går antingen i blågrönt eller mer åt det röda hållet.

Samma blå blomma upplevs olika om vi planterar den tillsammans med en vit eller en orange blomma.
Blått ger rabatten djup och förstärker skuggor, en blå rabatt känns svalkande och lugnande. Småblommigt vitt som hos brudslöjan, förstärker det blå.

På Hadspen House har en blå trädgård planterats invid testugan, där man kan koppla av från alla starka färgupplevelser med te och urgoda scones. Här finns blånäva, Geranium ?Johnson´s Blue?, stor vaxblomma, Cerinthe major ?Purpurascens? och självsådd Jungfrun i det gröna, Nigella damascena ?Miss Jekyll?.


Blå nunneört, Corydalis cashmeriana.

Lästips

Färg & Design
- att skapa med färg i trädgården
Författare: Nori och Sandra Pope
Förlag: LTs förlag, Natur och Kultur
Utkom: 1999

Nori och Sandra Pope, som skapat den färggranna trädgården på Hadspen House, berättar här bland mycket annat om hur deras trädgård kommit till och om hur och varför vi påverkas av olika färger.

Färgträdgården
Skapa vackra färgkombinationer i din trädgård
Författare: Malcolm Hillier
Förlag: Forum
Utkom: 1997
Pris: 392 kronor

Malcolm Hillier räknas till Englands främsta trädgårdsarkitekter. I "Färgträdgården" lämnas massor med förslag på olika färgkombinationer, harmoniska såväl som kontrastrika. Den här boken kan vara svår att få tag i. Biblioteket är ett alternativ.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 juni 2002

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons