Samla egna fröer

Gå ut en höstdag och fyll papperspåsar med frön från dina växter. Kanske kan du sedan byta fröer med vänner och grannar eller varför inte gå insamlingsrundor i varandras trädgårdar!


De flesta prydnadsblommor pollinerar sig själva, det är en garanti för att deras frön kommer att ge plantor som ser likadana ut. Att samla egna fröer från dem kan vara en både rolig och lönande syssla. Pröva att ta frön från ringblomma, kryddtagetes och rosenmalva till exempel. Det finns många andra blommor som är lätta att lyckas med. Skörda de mogna fröna, torka dem och sedan är det bara att så nästa vår.

Experimentera med tomater

Många av de tomatsorter som förekommer i handeln är hybridfrön. Tar man frön från tomaterna, blir avkomman något helt annat än den ursprungliga plantan. Men det kan naturligtvis vara kul att pröva ändå! Plocka ut fröna från en väl mogen tomat och lägg dem på ett hushållspapper för att torka.

Vid kommersiell produktion av tomatfrön får tomatfröna jäsa några dygn i 25 graders värme, för att eventuella svampinfektioner ska försvinna.

Både frilandsgurka och squash är tacksamma att plocka egna frön från. Men för att frön ska bildas, måste pollen komma i kontakt med pistillernas märken. Täck squashen med fiberväv när blommorna börjar slå ut, och se till att det finns insekter under. De behövs för pollineringen. 

Gurkväxternas frukter ska vara övermogna, när man skördar fröna. Fröna plockas ut ur de ituskurna gurkfrukterna och läggs sedan på tork. När de är helt torra, kan de förvaras i påsar eller i en lufttät förpackning i kylen.

Squashfrön kan bevara sin grobarhet i tio år, bara fröna är riktigt mogna, när man skördar dem.

Övermogen frilandsgurka, Cucumis sativus ’Northern Pickling’ med frön.

Förvara svalt i papperspåse

När man väl har torkat sina fröer, är det viktigt att förvara dem på rätt sätt, så att grobarheten inte försämras mer än nödvändigt.

Det allra bästa är att lägga dem i papperspåsar på ett svalt (runt 12 grader är optimalt) och torrt ställe. En garderob är en bättre förvaringsplats än ett kök eller källare. För längre förvaring bör fröna läggas i en burk med tättslutande lock, som i sin tur gärna läggs i en större burk och förvaras i kylen eller frysen.

När det är dags att öppna burken, är det viktigt att först ha den i rumstemperatur en stund, så kondensbildning undviks.

Hårda frön kan man lägga i ljummet vatten ett dygn eller två före sådd, så gror de snabbare. Är fröskalet riktigt tjockt och hårt, kan det till och med bli nödvändigt att fila lite försiktigt på det.

Spansk körvel, Myrris odorata

Kvanne, Angelica archangelica.

Lätta frön att lyckas med!

– Bönor, gurka, ärtor, squash (frukterna ska vara övermogna vid skörd)

– Trädgårdsmålla, blåklint, gullviva, ringblomma, studentnejlika, kvanne

– Libbsticka, spansk körvel, isop

– Haverrot (sätter frön andra året)

– Spenat (Det finns både han- och honplantor, och det är bara de senare, som får frön!)

– Rabarber (ha tålamod!)

Vad är hybridfrön?

Vid egen fröuppdragning blir plantorna ibland helt annorlunda jämfört med den planta man tagit frön från. De kan till exempel ha en annan form, vara mindre och klenare eller ha en annan blomfärg än moderplantan. En och samma frösådd, med frön från en gemensam planta, kan dessutom uppvisa en mängd olika varianter.

Olikheterna beror troligtvis på att den ursprungliga plantan härstammar från ett hybridfrö (kallas också F1-frö, där F står för filial eller generation). Det innebär att växtförädlare tagit fram frön från två starkt inavlade linjer. Då bär alla frön samma genetiska material, och alla plantor blir i princip identiska.

I nästa generation (som kallas F2) blandas alla gener igen, och då kommer egenskaper, som tidigare legat dolda att visa sig.

Så om man vill ha en identiskt likadan planta och utgår från hybridfrön, så finns det ingen metod att lyckas. På så sätt har växtförädlarna försäkrat sig om att ingen annan kan kopiera deras arbete.

Lästips:

– Odla från egna frön. Mona Eriksson. 2004. Prisma.
– Fröbok. Ulla Hasselmark. 2000. Natur och Kultur/LTs förlag.
– Så perenner. Ulrika Gelius-Lundberg, Anna-Kari Gelius. 2003. ICA bokförlag.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar