Annons
Nysådda växter är ömtåliga och det är viktigt att de vattnas regelbundet.
Nysådda växter är ömtåliga och det är viktigt att de vattnas regelbundet. Foto: Janne Olsson

Så vattnar du

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vatten är livsnödvändigt för växterna. Under torrperioder måste man därför hjälpa naturen på traven genom att vattna. Men det gäller att göra det på rätt sätt och det finns många olika sätt att göra det på.

Annons

Många växter klarar sig bra, och kan vara utan vatten ganska länge. Gräsmattan som lätt blir brun och torr vid långvarig torka hämtar igen sig när den väl får vatten. Nyplanterade växter och grönsaker däremot måste vattnas regelbundet.

När man vattnar ska man göra det ordentligt så att vattnet tränger ner i jorden ända till rötterna, där vattnet gör någon nytta. Det innebär att man måste vattna en god stund för att uppnå önskad effekt.

Att vattna med vattenspridare eller en slang med många små hål i, är bra. Eftersom vattnet ska nå ner en bit ner i jorden så krävs det att vattnet sakta och under lång tid får rinna ner.


Det är bättre att låta vattenspridaren stå på länge så att vattnet säkert når ner till rötterna där vattnet gör någon nytta.

Då det är varma sommardagar och solen står som högst försvinner mycket av vattnet genom att avdunsta. När på dygnet som det är bäst att vattna skiljer sig lite från olika växter. Men ofta är det tidigt på förmiddagen eller kvällen. Men det finns undantag, som pionen till exempel. Den bör man alltid vattna på morgonen eftersom kvällsvattning gynnar svamp- och mögelangrepp, framförallt på bladen.

Ett bra knep när det gäller bevattning är faktiskt att vattna när det regnar, då uppnår man dubbel effekt.

För att kolla hur mycket vatten växterna egentligen får kan man sätta ut en regnmätare. Genom regnmätaren kan man också “spara” på vattnet genom att dra ifrån regnvattnet från det växterna behöver och komplettera med resten.


Det är roligt att få lite hjälp när trädgården ska vattnas.


Att samla regnvatten är bra för att ha under torrperioder.


Nässlor kan man använda som gödningsmedel. Lägg nässlorna i vatten och efter cirka en vecka är det dags att använda. Sila bort nässlorna och blanda i en tiondel av det i vattenkannan.


Med en regnmätare kan du enkelt se hur mycket vatten som växterna fått.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
27 juni 2007

2 Kommentarer

2008-10-04
Lars
2008-10-04
Lars
0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons