Annons
Nysådda växter är ömtåliga och det är viktigt att de vattnas regelbundet.
Nysådda växter är ömtåliga och det är viktigt att de vattnas regelbundet. Foto: Janne Olsson

Så vattnar du

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vatten är livsnödvändigt för växterna. Under torrperioder måste man därför hjälpa naturen på traven genom att vattna. Men det gäller att göra det på rätt sätt och det finns många olika sätt att göra det på.

Annons

Många växter klarar sig bra, och kan vara utan vatten ganska länge. Gräsmattan som lätt blir brun och torr vid långvarig torka hämtar igen sig när den väl får vatten. Nyplanterade växter och grönsaker däremot måste vattnas regelbundet.

När man vattnar ska man göra det ordentligt så att vattnet tränger ner i jorden ända till rötterna, där vattnet gör någon nytta. Det innebär att man måste vattna en god stund för att uppnå önskad effekt.

Att vattna med vattenspridare eller en slang med många små hål i, är bra. Eftersom vattnet ska nå ner en bit ner i jorden så krävs det att vattnet sakta och under lång tid får rinna ner.


Det är bättre att låta vattenspridaren stå på länge så att vattnet säkert når ner till rötterna där vattnet gör någon nytta.

Då det är varma sommardagar och solen står som högst försvinner mycket av vattnet genom att avdunsta. När på dygnet som det är bäst att vattna skiljer sig lite från olika växter. Men ofta är det tidigt på förmiddagen eller kvällen. Men det finns undantag, som pionen till exempel. Den bör man alltid vattna på morgonen eftersom kvällsvattning gynnar svamp- och mögelangrepp, framförallt på bladen.

Ett bra knep när det gäller bevattning är faktiskt att vattna när det regnar, då uppnår man dubbel effekt.

För att kolla hur mycket vatten växterna egentligen får kan man sätta ut en regnmätare. Genom regnmätaren kan man också “spara” på vattnet genom att dra ifrån regnvattnet från det växterna behöver och komplettera med resten.


Det är roligt att få lite hjälp när trädgården ska vattnas.


Att samla regnvatten är bra för att ha under torrperioder.


Nässlor kan man använda som gödningsmedel. Lägg nässlorna i vatten och efter cirka en vecka är det dags att använda. Sila bort nässlorna och blanda i en tiondel av det i vattenkannan.


Med en regnmätare kan du enkelt se hur mycket vatten som växterna fått.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
27 juni 2007

2 Kommentarer

2008-10-04
Lars
2008-10-04
Lars
0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons