Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund vet hur du lyckas med julblommorna!
Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund vet hur du lyckas med julblommorna! Foto: Blomsterfrämjandet

Knepen för att lyckas med julblommor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Undrar du hur du tajmar att amaryllis, hyacinter och andra julblommor slår ut och håller sig fina ända fram till juldagarna? Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund ger sina bästa knep!

Annons

Är du trött på amaryllis som blommat över redan till julhelgen, eller som kanske inte ens hunnit slå ut till julafton? Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som driver Zetas Trädgård, vet allt om hur du både kan skynda på eller sakta ner blomningen av amaryllis och hyacint – och delar med sig av sina bästa knep för fina julblommor.

– Jag tycker att amaryllis är den mest tåliga julblomman, medan exempelvis julstjärnor kan vara lite kinkiga, säger Victoria Skoglund.

Förutom klassiska julblommor som amaryllis, hyacint och julstjärna har Victoria Skoglund också en favorit som är på väg tillbaka från förr.

– Julbegonia är en gammaldags julblomma som är på väg tillbaka och som jag tror kommer göra revansch i julhemmen. Jag tycker särskilt mycket om den vita, men det finns även röd och rosa, säger Victoria Skoglund. 

 

Så lyckas du med amaryllis

  • Det tar olika lång tid för amaryllis att slå ut, eftersom man kan köpa dem i olika stadier. De kan både vara på väg att slå ut eller precis ha fått en knopp. Generellt brukar man säga att när knoppen precis börjat synas tar det fyra veckor för amaryllisen att slå ut i vanlig rumstemperatur.
  • En amaryllis som slagit ut brukar i en rumstemperatur på 20 grader hålla sig fin i cirka tre veckor. Har man tålamod bor ofta fler knoppar i löken. Köper man en riktigt stor amaryllis kan man få 3-4 knoppar.
  • Amaryllis behöver inte vattnas så mycket. En tumregel är 1 dl vatten en gång i veckan, och då inte direkt på löken utan i jorden. När din amaryllis börjar slå ut vill den dock gärna ha mer vatten, då kan du öka till cirka 2 dl vatten. Jorden ska inte vara våt, utan lätt fuktig och amaryllis vill gärna torka ut mellan vattningarna.
  • Om man vill skynda på blomningen för amaryllis kan man ge något mer vatten och ställa den ovanför ett element. Vill man i stället att blomningen ska gå långsammare kan man ställa amaryllisen svalt på natten, som på en inglasad balkong eller i ett förråd – det ska gärna vara cirka 12-15 grader, men inte minusgrader.

 Fler bra tips för att lyckas med amaryllis hittar du här.

 

Så lyckas du med hyacinter

  • En hyacint som börjat visa färg på knopparna brukar slå ut på bara några dagar. De brukar sedan hålla sig fina allt mellan 1-2 veckor, men det beror på hur varmt man har det hemma och var man placerar dem. Om julen har man det ofta lite varmare hemma och då går det undan med blomningen. Samma sak gäller om man ställer hyacinter nära julgranen, som utsöndrar gas, eller nära öppna spisen, där det blir särskilt varmt.
  • När man ska vattna hyacinter behöver man inte särskilt mycket vatten, cirka en halv deciliter per lök och i veckan brukar vara lagom. Vattna i jorden och inte direkt på löken.
  • Olika hyacinter har olika stark doft. Är man känslig för deras doft ska man välja vita hyacinter, de har svagast doft medan rosa har medelstark och blå starkast. Det finns också en hyacint som heter Multiflora, som har lite skirare blommor, den är också bättre om man är känslig mot doften.

 

Så lyckas du med julstjärnor

Annons
  • Julstjärnor brukar hålla sig fina ända till trettonhelgen om man ser till att sköta dem på rätt sätt. Se till att inte placera dem för varmt, som under ett element, eller för kallt, som i ett dragit fönster. Ett misstag många gör när de köper julstjärnor ute i handeln är att inte linda in dem ordentligt i tidningspapper. Julstjärnor klarar inte kyla och likt basilika säckar de ihop när du kommer om de blir utsatta för kyla på vägen hem.
  • När man ska vattna julstjärnor är det bra att känna efter med fingret om jorden är fuktig eller torr. Julstjärnan ska gärna torka ut mellan vattningarna och det är viktigt att inte vattna för mycket. En julstjärna som fått för mycket vatten kan se uttorkad ut, vilket leder till att man gör misstaget att vattna mer – därför är det viktigt att känna efter med fingret. Ett tips är att låta vattnet stå ett dygn i vattenkannan innan du vattnar.

 

 

Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som driver Zetas trädgård, tipsar om en ny favorit som julblomma: julbegonia.

 

27 november 2014

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!