Annons

Så här planterar du rosor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Dags att sätta fingrarna i myllan? Här får du veta det du behöver för att lyckas med rosplantorna.

Annons

Rosorna behöver ha ordentligt med jord runt rötterna. Gärna 50 cm eller ännu mera om det är storvuxna buskrosor eller klängrosor det handlar om.

Fyll gropen med näringsrik jord, den får gärna vara lite lerhaltig. Lägg lite torvmull eller s.k. planteringsjord runt själva rötterna, då stimuleras rotbildningen. Benmjöl och kalk i jorden gör att rosen trivs bättre.

Doppa ner hela rotklumpen i en hink med vatten innan plantering. Håll den kvar i vattnet tills det har slutat bubbla innan du tar upp den igen.
Kom ihåg att rosens förädlingsställe (knölen strax ovanför rotsystemet) ska hamna cirka 10 cm under jordytan. Då är chansen större att rosen klarar de kommande vintrarna.

Fyll på jorden till ungefär hälften av gropen och tryck till den lätt. Vattna ordentligt och låt vattnet rinna undan innan resten av jorden fylls på.
Glöm inte att vattna den nyplanterande rosplantan om vädret är varmt och soligt. Gödsla rosor tidigt på våren och i mitten av juli.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
5 mars 2003

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons