Annons

Så här planterar du rosor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Dags att sätta fingrarna i myllan? Här får du veta det du behöver för att lyckas med rosplantorna.

Annons

Rosorna behöver ha ordentligt med jord runt rötterna. Gärna 50 cm eller ännu mera om det är storvuxna buskrosor eller klängrosor det handlar om.

Fyll gropen med näringsrik jord, den får gärna vara lite lerhaltig. Lägg lite torvmull eller s.k. planteringsjord runt själva rötterna, då stimuleras rotbildningen. Benmjöl och kalk i jorden gör att rosen trivs bättre.

Doppa ner hela rotklumpen i en hink med vatten innan plantering. Håll den kvar i vattnet tills det har slutat bubbla innan du tar upp den igen.
Kom ihåg att rosens förädlingsställe (knölen strax ovanför rotsystemet) ska hamna cirka 10 cm under jordytan. Då är chansen större att rosen klarar de kommande vintrarna.

Fyll på jorden till ungefär hälften av gropen och tryck till den lätt. Vattna ordentligt och låt vattnet rinna undan innan resten av jorden fylls på.
Glöm inte att vattna den nyplanterande rosplantan om vädret är varmt och soligt. Gödsla rosor tidigt på våren och i mitten av juli.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
5 mars 2003

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons