Rosornas drottningar

Rosor finns i otaliga varianter och de olika sorterna skiljer sig mycket åt. Här tittar vi närmare på rotäkta, gammaldags ljuvligheter som passar extra bra för vårt svenska klimat.


Rosen sägs ju vara blommornas drottning och visst är epitetet befogat. Ingen blomma är väl mer mytomspunnen, omskriven, besjungen och älskad.

På plantskolan Roskraft, i den lilla byn Östra Hoby på Österlen i Skåne, finns den riktiga ”rosornas drottning” som även är dess beskyddare – Else Olsson. I sitt sortiment har hon drygt 300 gammaldags, rotäkta rosor och hela tiden hittas nya, bortglömda sorter som hon ser till att föröka. Tråkigt vore det ju om vissa av dessa skönheter försvann för alltid.

– Varje år så finner vi några nya sorter. Det är lika spännande varje gång att se när de växer upp, om det blir den sorten vi trodde, säger Else.

Bouquet Fait (Louis Lens-ros)

Warm Welcome (Chris Warner-ros)

Rotäkta rosor härdiga

Vad är då en rotäkta ros? Enkelt uttryckt är detta en ros som står på sina egna rötter och som inte lånat ”fötter” av någon annan ros. Man tar en stickling från en ros så att den sedan kan växa på egen rot. Det vanligaste är ju annars att man köper en okulerad ros. Okulering innebär att man plockar ut ett öga från rosens stam och ympar in anlaget från en vildros, där roten och stammen möts. Metoden kom i kommersiellt bruk i Frankrike i slutet av 1800-talet när gula rosor blev populära. Gula rosor visade sig nämligen vara väldigt svåra att sticklingföröka. Detta ledde sedan till att de flesta rosor så småningom kom att okuleras.

Varför ska man då välja en sticklingförökad ros framför en okulerad?

– Den är väldigt härdig för vårt klimat. Här finns inget okuleringsställe som kan frysa bort, där blir inga vildskott och den får det rätta växtsättet. Rosen ser helt enkelt ut som den såg ut från begynnelsen, menar Else Olsson.

Trier

Ghislaine de Féligonde

Ros med ursprung före år 1867

För att en ros ska kallas gammaldags ska den tillhöra en rosgrupp som uppstått före år 1867.

Några av de grupper som gammaldags rosor delas in i är: Gallica-, Centifolie-, Damacener-, Portland- och Pimpinellrosor. Några av de populäraste är de återblommande och doftande som till exempel Therese Bugnet, Ghislaine de Féligonde och Trier.

Offentliga visningsträdgårdar med dessa rosor finns bland annat på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg, Trädgårdsföreningen i Göteborg, Rosenträdgården i Naturbruksgymnasiet i Norrköping, Örtagården vid klostret i Vadstena och Rosendals trädgård i Stockholm. Mer information om plantskolan Roskraft (som även anordnar guidade visningar och kurser) hittar du på www.roskraft.se eller telefon 0414-304 11.

Belle de Jardins
(Gallicaros)

Constance Spry

Thérèse Bugnet

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar