Annons

Rosenpärlor för alla

Trädgårdsväxter och krukväxter

Här ger författaren och trädgårdsskribenten Lisa Winnerlid tips på bra rosor för alla zoner.

Annons

Måste man bo i Skåne för att kunna förverkliga drömmen om ett prunkande rosenparadis?
Inte alls! Det finns över 250 olika rossorter som går att odla ända upp till odlingszon 5, vilket betyder kustremsan från Sundsvall nästan ända upp till Luleå - och det finns tuffa skönheter även för Sveriges kallaste zon, 8.

Varför krossas då många rosendrömmar, ofta redan första vintern efter planteringen? Ett mycket vanligt skäl är att man köper sorter som inte är härdiga där man bor. Det är så lätt att i vårens odlaryra förföras av krukodlade rosor i blom som ofta presenteras som spännande nyheter. Sådana bör man se upp med. Många nya rossorter är franska och ympade på grundstammar, som inte är härdiga i Sverige. Grundstammen, det vill säga rotsystemet som ska försörja rosen med näring och vatten, dör. Erfarna rosodlare i Svenska Rosensällskapet anser att sådana borde provodlas i tio års innan de saluförs.

Det är helt onödigt att falla för nya oprövade frestelser! Numera vimlar det av underbara och pålitliga rosor i välsorterade plantbutiker. Kolla växtetiketterna. De ska uppge sortnamn, familj och odlingszon. Ett bra sätt att hitta favoritrosor av kvalitet är att studera kataloger från specialister. De guidar dig till sorter, som blir vänner i såväl nöd som lust. En ny jättebra sådan är Flora Linneas nya Roshandbok, som beskriver över 750 olika rosor i ord och läckra bilder. (Se ruta om roskataloger).

Här är några av de bästa och vackraste rosorna för hela vårt avlånga land. Observera att en del sorter har högre odlingszon än de rekommenderade. Det är en fördel att välja en ros, vars härdighet sträcker sig en zon högre än ens egen. Zonangivelsen anger att rotsystemet klarar vintern, men grenarna kan frysa ned. Det innebär sämre eller utebliven blomning.

ZON 1: Här är allt möjligt - välj och vraka bland Sveriges alla zoner! Fick jag bara ha en enda ros så skulle det bli experternas favorit Souvenir de la Malmaison (Rosa Bourbon-gruppen) älskad för sin klassiska blekrosa, tätt fyllda blomma med ett fyrdelat kors av kronblad i mitten. Utsökt i rabatt och kruka. Blommar och doftar överdådigt hela säsongen.

ZON 2: Frossa i engelska läckerheter! Här kommer de världsberömda engelska rosorna helt till sin rätt. Ett underbart skådespel får du om du sätter tre plantor i en triangel med ca 40 centimeters inbördes avstånd.


Engelska rosor är en ny grupp som förenar gamla rosors charm och doft med moderna rosors förmåga att remontera. De finns i överraskande färgspel. Utsökta är laxrosa Abraham Darby och gyllengula Graham Thomas

ZON 3: Njut av överdådig superstjärnor: Utbudet är rikt. Se dig speciellt om bland de remonterande bourbon-rosorna, (Rosa Bourbon-gruppen). Här finns några av de värdefullaste sorter som någonsin odlats! En sådan är Bourbon Queen, i juli och på hösten översållad med fruktdoftande silvrigt rosa blommor.


Kan användas som klätterros. En superstjärna bland röda rabattrosor är Ingrid Bergman.

Zon 4: Drömmen om en klätterros kan här förverkligas av magnifika Flammentanz, remonterande romantiskt pärlemorrosa New Dawn och den sofistikerade Alchymist i moderna soluppgångsnyanser. Alla är nyare sorter. De gamla buskrosorna för zon 6 blir också jättefina här.

Zon 5: Välj bland nya och gamla favoriter. Moderna buskrosen Maigold med doftande bronsgula blommor blir här en praktfull buske, som blommar om på hösten. Given på högsommaren är Mme Plantier (Rosa Alba-gruppen), känd som den vackraste vita gammelrosen. I deras sköna skara finns många fler i olika färger för zon 5 och 6. Studera katalogerna!

Annons

Zon 6: Satsa på mormors älsklingar!
Jungfrurosorna Maiden:s Blush och Celestial (Rosa Alba-gruppen), i juli översållade med charmerande rosa, ljuvligt doftande blommor, tillhör de bästa historiska buskrosorna. De klarar sig galant häruppe.

Zon 7: Ljuvt vid fjällets fot. Här har den förbluffande Poppius (Rosa Pimpinellifolia-gruppen) en given plats! Hon är tveklöst Sveriges tuffaste ros och blommar så fantastiskt som på bilden på högsommaren. Den älskade "Finlands vita ros" (Rosa pimpinellifolia Plena) trivs också här. En härdig remonterande art är den äkta vresrosen, Rosa Rugosa.

Zon 8: Allt kan vara möjligt även här - om du odlar i kruka! En trakt där solen "aldrig går ned" bör vara ett paradis för rosor i kruka, eftersom rosor älskar ljus och sol. Krukan bör vara stor. Vinterförvaras i ett svalt, frostfritt utrymme. Vattna då snålt en gång i månaden. På bilden elfenbensfärgade klasblommiga Crystal Palace, läcker ihop med silvergrå bladväxter. Pimpinellrosorna för zon 7 trivs på friland även här.

Här hittar du fina roskataloger:

Cedergrens plantskola (postorder), 042-26 00 52

Flora Linnea (postorder), 042-32 77 99

Löta Trädgårdscentrum (postorder), 016-705 85

Zetas finsmakarens trädgård, 08-646 03 91

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 mars 2003

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons