Annons

Rosenpärlor för alla

Trädgårdsväxter och krukväxter

Här ger författaren och trädgårdsskribenten Lisa Winnerlid tips på bra rosor för alla zoner.

Annons

Måste man bo i Skåne för att kunna förverkliga drömmen om ett prunkande rosenparadis?
Inte alls! Det finns över 250 olika rossorter som går att odla ända upp till odlingszon 5, vilket betyder kustremsan från Sundsvall nästan ända upp till Luleå - och det finns tuffa skönheter även för Sveriges kallaste zon, 8.

Varför krossas då många rosendrömmar, ofta redan första vintern efter planteringen? Ett mycket vanligt skäl är att man köper sorter som inte är härdiga där man bor. Det är så lätt att i vårens odlaryra förföras av krukodlade rosor i blom som ofta presenteras som spännande nyheter. Sådana bör man se upp med. Många nya rossorter är franska och ympade på grundstammar, som inte är härdiga i Sverige. Grundstammen, det vill säga rotsystemet som ska försörja rosen med näring och vatten, dör. Erfarna rosodlare i Svenska Rosensällskapet anser att sådana borde provodlas i tio års innan de saluförs.

Det är helt onödigt att falla för nya oprövade frestelser! Numera vimlar det av underbara och pålitliga rosor i välsorterade plantbutiker. Kolla växtetiketterna. De ska uppge sortnamn, familj och odlingszon. Ett bra sätt att hitta favoritrosor av kvalitet är att studera kataloger från specialister. De guidar dig till sorter, som blir vänner i såväl nöd som lust. En ny jättebra sådan är Flora Linneas nya Roshandbok, som beskriver över 750 olika rosor i ord och läckra bilder. (Se ruta om roskataloger).

Här är några av de bästa och vackraste rosorna för hela vårt avlånga land. Observera att en del sorter har högre odlingszon än de rekommenderade. Det är en fördel att välja en ros, vars härdighet sträcker sig en zon högre än ens egen. Zonangivelsen anger att rotsystemet klarar vintern, men grenarna kan frysa ned. Det innebär sämre eller utebliven blomning.

ZON 1: Här är allt möjligt - välj och vraka bland Sveriges alla zoner! Fick jag bara ha en enda ros så skulle det bli experternas favorit Souvenir de la Malmaison (Rosa Bourbon-gruppen) älskad för sin klassiska blekrosa, tätt fyllda blomma med ett fyrdelat kors av kronblad i mitten. Utsökt i rabatt och kruka. Blommar och doftar överdådigt hela säsongen.

ZON 2: Frossa i engelska läckerheter! Här kommer de världsberömda engelska rosorna helt till sin rätt. Ett underbart skådespel får du om du sätter tre plantor i en triangel med ca 40 centimeters inbördes avstånd.


Engelska rosor är en ny grupp som förenar gamla rosors charm och doft med moderna rosors förmåga att remontera. De finns i överraskande färgspel. Utsökta är laxrosa Abraham Darby och gyllengula Graham Thomas

ZON 3: Njut av överdådig superstjärnor: Utbudet är rikt. Se dig speciellt om bland de remonterande bourbon-rosorna, (Rosa Bourbon-gruppen). Här finns några av de värdefullaste sorter som någonsin odlats! En sådan är Bourbon Queen, i juli och på hösten översållad med fruktdoftande silvrigt rosa blommor.


Kan användas som klätterros. En superstjärna bland röda rabattrosor är Ingrid Bergman.

Zon 4: Drömmen om en klätterros kan här förverkligas av magnifika Flammentanz, remonterande romantiskt pärlemorrosa New Dawn och den sofistikerade Alchymist i moderna soluppgångsnyanser. Alla är nyare sorter. De gamla buskrosorna för zon 6 blir också jättefina här.

Zon 5: Välj bland nya och gamla favoriter. Moderna buskrosen Maigold med doftande bronsgula blommor blir här en praktfull buske, som blommar om på hösten. Given på högsommaren är Mme Plantier (Rosa Alba-gruppen), känd som den vackraste vita gammelrosen. I deras sköna skara finns många fler i olika färger för zon 5 och 6. Studera katalogerna!

Annons

Zon 6: Satsa på mormors älsklingar!
Jungfrurosorna Maiden:s Blush och Celestial (Rosa Alba-gruppen), i juli översållade med charmerande rosa, ljuvligt doftande blommor, tillhör de bästa historiska buskrosorna. De klarar sig galant häruppe.

Zon 7: Ljuvt vid fjällets fot. Här har den förbluffande Poppius (Rosa Pimpinellifolia-gruppen) en given plats! Hon är tveklöst Sveriges tuffaste ros och blommar så fantastiskt som på bilden på högsommaren. Den älskade "Finlands vita ros" (Rosa pimpinellifolia Plena) trivs också här. En härdig remonterande art är den äkta vresrosen, Rosa Rugosa.

Zon 8: Allt kan vara möjligt även här - om du odlar i kruka! En trakt där solen "aldrig går ned" bör vara ett paradis för rosor i kruka, eftersom rosor älskar ljus och sol. Krukan bör vara stor. Vinterförvaras i ett svalt, frostfritt utrymme. Vattna då snålt en gång i månaden. På bilden elfenbensfärgade klasblommiga Crystal Palace, läcker ihop med silvergrå bladväxter. Pimpinellrosorna för zon 7 trivs på friland även här.

Här hittar du fina roskataloger:

Cedergrens plantskola (postorder), 042-26 00 52

Flora Linnea (postorder), 042-32 77 99

Löta Trädgårdscentrum (postorder), 016-705 85

Zetas finsmakarens trädgård, 08-646 03 91

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 mars 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons