Praktfulla Pioner

Nu är det dags att plantera hela Sveriges blomsterdrottning.


Nu är det dags att plantera hela Sveriges blomsterdrottning.

”Vill du bli lycklig en dag, så drick en flaska vin. Vill du bli lycklig en månad, så skaffa dig en kvinna. Vill du bli lycklig hela livet, så skaffa dig en trädgård”. Så lyder ett världsberömt, urgammalt talesätt från Kina, trädgårdskulturens vagga. Till det skulle jag vilja tillägga: Vill du bli lycklig i din trädgård hela livet, så skaffa dig pioner!

Lättodlad och rådjurssäker

”Pioner har bara ett livsviktigt krav: de behöver en viloperiod i vinterkyla varje år”, skrev den världsberömde pionförädlaren James Kelway för hundra år sedan, och berättade: De är seglivade, tål sträng köld och intensiv hetta. Det är inte lätt att ta livet av pioner. De är lika sega som tisteln, lika tåliga som gatsten och lika fulla av livskraft som maskrosen!” Lägg till detta pionernas överdådiga blomning, ljuvliga doft, att de är lättodlade, har små krav på skötsel, mycket resistenta mot sjukdomar och skadeinsekter, härdiga i nästan hela Sverige – och rådjurssäkra! Dessutom är det inte bara blomningen som gör pionen till trädgårdens drottning. Plantan är dekorativ från det ögonblick som den sticker upp sina trinda röda skott på våren, genom det svällande knoppstadiet och till långt in på hösten. Hos många sorter får bladverket fina höstfärger. Ett bonus är att pioner är underbara snittblommor. De räcker med ett par stjälkar för att få en fantastisk bukett, som håller sig fräsch i två-tre veckor.

Blomning från maj till augusti

Men blomningstiden då? Den är ju så kort, är en vanlig invändning. Den som tror det tänker nog på mormors bondpion som blossade i stugtäppan ett par veckor vid midsommartid. Med ett smart val av sorter kan man få lång blomningstid på pioner, eftersom det finns många som ger flera sidoknoppar på samma stjälk, vilket avsevärt förlänger blomningen. Nu kommer pionerna stort tillbaka som modeblommor. Utbudet i plantaffärerna ökar för varje år med nya förföriska sorter. Man kan ha pionprakt i trädgården från slutet av våren till långt in på högsommaren, eftersom det finns arter och sorter med blomningstider från slutet av maj till slutet av juli.

Farfarsfavoriten dillpion med sina strålande lackröda blommor är en av det tidigaste blommande arterna. ’Couronne d’Or’ tillhör de mest kända vita luktpionerna.
Blommar i början av högsommaren. Den åtrådda svavelpionen anses vara en av världens vackraste pioner. Läcker som en gräddbakelse är luktpionen ’Katarina Fonteyn’ En underskön doftande högsommar med luktpioner och en aromatisk kantnepeta, Nepeta x faassenii. ’Bowl of Beauty’ är en av de finaste vanligare luktpionerna med enorma blommor på en meterhöga stänglar.

Vild vårblomning

De tidigast blommade ”vårpionerna” är vildarter, och hybrider av dem. Bland dem finns några delikatesser, som förutom skönheten hos blomman, har den äkta kryddiga piondoften. En sådan är svavelpionen, Paeonia mlokosewitchii, med elegant daggigt blåskimrande bladverk, enkla blommor med sidentunna månskensgula kronblad, och fantastiska stjärnlika frökapslar på hösten. Finns hos specialister.

En andlöst vacker ”kusin” till svavelpionen är hybriden ’Claire de Lune’, Paeonia Mlokosewitchii-gruppen som har större, fluffigare, något starkare gula blommor. Varje stjälk får två-tre sidoknoppar. Bland tidigt blommande arter finns också dillpionen, Paeonia tenuifolia, med sitt karaktäristiska dilllika bladverk och sina lysande enkla eller fyllda lackröda blommor. Det var en av den gamla torptäppans stoltheter och lever ibland kvar i sådana eller som arveblomma. Buga, tacka och ta emot om en god vän kan ge dig en rotbit! Den rikblommande rosa rosenpionen, Paeonia veitchii är en annan tidig skatt för kalla klimat.

Den gamla stugtäppans blossande bondpion blommar vid midsommartid. Ljuvt sällskap är vitt löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis ’Alba’.

Dofter från paradiset

Luktpionen ’Mr F G Hemerick’ i gammalrosa och gräddgult, en skönhet som doftar pikant.

När syrenerna blommat över är det dags för vår älskade bondpion, Paeonia x festiva, att göra entré. Den djupröda finns i många trädgårdar, men låt henne på sällskap av sina vackra systrar, den rosa ’Rosea Plena’ och den bländvita ’Alba Plena’. När deras sidenmjuka kronblad har dalat till marken stundar högsommarens grandiosa pionfestival: Att få borra in näsan i en silkesskimrande luktpion, det är lycka det! Det är som dess doft kom med en hälsning från paradiset. På sätt och vis är det också vad den gör. Luktpionen, Paeonia lactiflora, är en flera tusen år gammal kulturväxt som härstammar från blommornas eget Eden, de bördiga dalsänkorna mellan Kina och Tibet.

Det finns över 5000 hybrider av luktpioner i världen! Det är bara att välja efter favoritfärg och doft. Doftälskare bör speciellt botanisera bland halvfyllda och dubbla sorter i vitt och rosa nyanser. Utsökt doftande skönheter i vitt finns bland gamla engelska och franska sorter: ’Festiva Maxima’, medeltidig blomning, karaktäristisk piondoft. ’Le Cygne’, tidig, kryddig doft. ’Laura Dessert’, tidig-medel, inslag av rosdoft. ’Couronne d’Or’, sen, stark pikant doft. Rosablommande: ’Bowl of Beauty’, medel-senblommande, kryddig piondoft. ’Edulis Superba’, tidig, rosdoft. ’Katarina Fonteyn’, extrem lång blomning, klassisk piondoft. ’Lady Alexandra Duff’, medeltidig, lång blomning, nejliklik doft. ’Madame Jules Dessert’, senblommande, delikat piondoft. ’Sarah Bernhard’, senblommande, klassisk piondoft.

Plantera nu

Bästa planteringstiden för pioner är september till början av oktober. En pion kan bli mycket gammal och blir bara vackrare med åren. Det gör den till en underbar present till barnen när de fått egen trädgård. Tänk på att pioner behöver några år på sig innan de visar sitt rätta jag. Bli därför inte besviken om det inte blir så många och stora blommor det första och andra året. I pionernas underbara värld gäller om någonsin taletsättet ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”!

Mina bästa piontips

September-oktober är årets bästa planteringstid. De flesta pioner blir vackrast i halvskugga/vandrande ljus. Där förlängs blomningen. I full sol bleks blomfärgerna.

Platsen måste vara väldränerad. Jorden bör vara näringsrik, lerblandad och kalkhaltig.

Gräv en grop som är 50 x 50 cm. Arbeta in två spadtag välbrunnen kogödsel och en näve benmjöl i jorden på gropens botten. Fyll gropen med den uppgrävda jorden. Gör utrymme för roten/krukklumpen.

På pionrotens ovansida finns små rosa skott. De ska hamna högst tre cm under jordytan. Djup plantering är en vanlig orsak till utebliven blomning.

Avståndet mellan plantorna bör vara en meter, avståndet till buskar minst två meter. Sätt inte växter med yvigt bladverk runt pionen – luften ska cirkulera fritt runt stjälkarna.

Här hittar du pionerna

Flower Beauty,tel: 0159-23 006.
www.flower-blommor.com Postorder
Guldsmedsgårdens plantskola Tel: 0513-50040. fyristorg.com/Guldpion/
Postorder
Zetas finsmakarens trädgård Tel: 08-646 03 91. www.zetas.nu (Har speciell pionhelg 9-10/10, då de saluför över 75 sorter)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar