Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren.
Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren. Foto: Sven-gösta Johansson

Plantera nästa sommars rosenfröjd

Trädgårdsväxter och krukväxter

Senhösten är årets bästa tid att plantera rosor. Välj sorter som börjar blomma tidigt så förlänger du sommarens rosennjutning avsevärt!

Årets första rosor - det är något speciellt med dem. Plantera några sådana nu i höst och du får ett förtjusande komplement till dina juliblommande gammelrosor och rabattrosorna som sätter fart på allvar först på högsommaren. Ja, med sommarens första rosor får du gå i rosenrus från juni tills frosten kommer!

Urgamla vildrosor

Dessa tidiga rosor kallas vildrosor och hör hemma i olika grupper av buskrosor. De har vildrosblod i sig från urgamla arter.

– Vildrosorna borde odlas mycket mer i våra trädgårdar, anser Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. I sin bok Vildrosor (Natur och Kultur/LT:s förlag) beskiver han hela 120 olika sorter. Många av dem rekommenderar han för odling långt upp i Norrland.

– Vildrosorna har utvecklats i naturen under miljontals år. Det har gett dem många fina egenskaper som moderna, ständigt blommande rosor saknar, skriver Lars-Åke. De är vackra, doftande, härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. Deras intensivaste blomningsperiod infaller två till fyra veckor före övriga rosors. De får en ny skönhetsperiod på hösten när dekorativa nypon och vackert färgade blad pryder buskarna.


Den gamla pimpinellrosen 'Plena'
prunkade som häck vid gamla faluröda torp. 1-2 meter hög, zon 8.


Skön nyponros är 'Kiese', en pärla för den fågelvänliga naturträdgården. 3 meter, zon 6.


Mumierosen 'Sancta'
översållad med flata vit-rosa blommor. Marktäckande växtsätt, zon 5.

Kortblommande klassiker

De flesta vildrosor blommar en månad. Kanske är det därför att de inte remonterar som de inte odlas mer. Men vildrosorna är klassiker, längtans blommor precis som blåsipporna, liljekonvaljerna, syrenerna och pionerna. Skulle vi uppskatta dem lika mycket om de blommade hela sommaren? Knappast... Nej, lyssna på Lars-Åke: "Låt en intensiv vildrosblomning bli en av årets högtider i trädgården", uppmanar han!

När brudslöjerosen 'Nevada' svingar sina grenar, tyngda av rodnande och doftande blommor, över min gamla soffa vid midsommartid, tappar jag andan. 'Nevada' är en hybrid av mandarinrosor. Bland dem (arten Rosa Moyesii, och dess hybrider i Rosa Moyesii-gruppen) finns några av de allra vackraste buskrosorna. De har elegant bågböjda grenar, dekorativa ormbunkslika små blad och enkla blommor som broderar grenarna. Sorten 'Geranium' har en unik scharlakansröd färg och är berömd för sina effektfulla flaskformade höstnypon.


Otroligt rikblommiga pimpinellrosen 'Poppius' är Sveriges härdigaste ros, zon 8.


'Aicha' har stora fladdrande blommor
i läckert månskensgult. Pimpinellhybrid, 3 meter, zon 6.


Pimpinellhybriden 'Maigold' med ädelrosformade blommor tillhör de starkast doftande buskrosorna. 2 meter, zon 4.


Mandarinrosen 'Geranium'
tillhör världens vackraste röda vildrosor.
2-3 meter, skuggtålig, zon 6.

Härdiga till zon åtta

De klassiska torprosorna finns bland pimpinellrosorna. Mest känd är den vita halvfyllda Rosa pimpinellifolia 'Plena', kallad "Finlands vita ros". Den har odlats sedan 1500-talet. En rosa sort heter 'Poppius'. Båda är härdiga ända upp i zon 8. 'Stanwell Perpetual' Rosa pimpinellifolia-gruppen: är en älskad mormorsros med doftande ljusrosa tätt fyllda blommor som återkommer långt in på hösten. Jag älskar tre pimpinellhybrider för deras utsökta rosparfym och säregna färgspel i de ädelrosformade blommorna: 'Maigold', i varma soluppgångstoner, 'Fruhlingsduft', som spelar över citron-rosa-aprikos och 'Aicha', med stora citron-mörkgula blommor. Alla tre blommar om på hösten med enstaka blommor. Andra vilda ljuvligheter är 'Harrison's Yellow', Rosa foetida-gruppen, ombesjungen som "Texas gula ros", med svavelgula blommor och nyponrosen 'Kiese', Rosa Canina Dumalis-gruppen. 'Complicata', Rosa Gallica-gruppen, anses tillhöra de vackraste rosa buskrosorna med enkla blommor.

Den vackraste rosa vildros jag vet är världens äldsta ros i odling , mumierosen, Rosa x richardii 'Sancta'. Den upptäcktes i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus men lever än idag i högsta välmåga i stora delar av landet.


Klassika pimpinellhybriden 'Stanwell Perpetual'
tillhörde mormors älsklingar. En av de få som remonterar, zon 6.

 
'Fruhingsduft', en pimpinellhybrid
, är berömd för sin doft av mandel, persika, honung och kaprifol! 2,5 meter, zon 5.


Gallicarosen 'Complicata' är en underskön buske som passar i gammaldags miljöer och till häckar, 2,5 meter, zon 5.


'Harrison's Yellow', foetidaros
med svavelgula blommor, lever kvar i gamla täppor. 2 meter, zon 6.

Så lätta att lyckas med:

Vildrosor trivs även i magra jordar och i skuggigare lägen. På hösten säljs de ofta med bara rötter. Sätt rotsystemet i en hink med vatten och gräv en cirka 50x50 centimeter vid och djup grop. Luckra upp jorden i gropens botten och bottna med grov sand eller småstenar. Blanda in litet brunnen naturgödsel och en näve benmjöl i planteringsjorden.

Gör en kulle med jord och fördela rötterna runt den. De får peka uppåt. Klipp av dem om de är för långa. Rotsystemets ovansida bör hamna 10 centimeter under marknivån. Fyll gropen till hälften med jord. Fyll gropen med vatten. Fyll på resten av jorden när vattnet sjunkit undan. Lägg med fördel ett lager brunnen kompost överst.

Vildrosor behöver normalt inte beskäras, men kan gallras och formas på vårvintern om de blir för täta eller vidlyftiga. Föryngras genom radikal nedskärning. När de etablerat sig behöver de sällan vattnas. Uppskattar brunnen kompost eller naturgödsel vår eller höst.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 oktober 2006
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.