Annons
 Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren.
Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren. Foto: Sven-gösta Johansson

Plantera nästa sommars rosenfröjd

Trädgårdsväxter och krukväxter

Senhösten är årets bästa tid att plantera rosor. Välj sorter som börjar blomma tidigt så förlänger du sommarens rosennjutning avsevärt!

Annons

Årets första rosor - det är något speciellt med dem. Plantera några sådana nu i höst och du får ett förtjusande komplement till dina juliblommande gammelrosor och rabattrosorna som sätter fart på allvar först på högsommaren. Ja, med sommarens första rosor får du gå i rosenrus från juni tills frosten kommer!

Urgamla vildrosor

Dessa tidiga rosor kallas vildrosor och hör hemma i olika grupper av buskrosor. De har vildrosblod i sig från urgamla arter.

– Vildrosorna borde odlas mycket mer i våra trädgårdar, anser Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. I sin bok Vildrosor (Natur och Kultur/LT:s förlag) beskiver han hela 120 olika sorter. Många av dem rekommenderar han för odling långt upp i Norrland.

– Vildrosorna har utvecklats i naturen under miljontals år. Det har gett dem många fina egenskaper som moderna, ständigt blommande rosor saknar, skriver Lars-Åke. De är vackra, doftande, härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. Deras intensivaste blomningsperiod infaller två till fyra veckor före övriga rosors. De får en ny skönhetsperiod på hösten när dekorativa nypon och vackert färgade blad pryder buskarna.


Den gamla pimpinellrosen 'Plena'
prunkade som häck vid gamla faluröda torp. 1-2 meter hög, zon 8.


Skön nyponros är 'Kiese', en pärla för den fågelvänliga naturträdgården. 3 meter, zon 6.


Mumierosen 'Sancta'
översållad med flata vit-rosa blommor. Marktäckande växtsätt, zon 5.

Kortblommande klassiker

De flesta vildrosor blommar en månad. Kanske är det därför att de inte remonterar som de inte odlas mer. Men vildrosorna är klassiker, längtans blommor precis som blåsipporna, liljekonvaljerna, syrenerna och pionerna. Skulle vi uppskatta dem lika mycket om de blommade hela sommaren? Knappast... Nej, lyssna på Lars-Åke: "Låt en intensiv vildrosblomning bli en av årets högtider i trädgården", uppmanar han!

När brudslöjerosen 'Nevada' svingar sina grenar, tyngda av rodnande och doftande blommor, över min gamla soffa vid midsommartid, tappar jag andan. 'Nevada' är en hybrid av mandarinrosor. Bland dem (arten Rosa Moyesii, och dess hybrider i Rosa Moyesii-gruppen) finns några av de allra vackraste buskrosorna. De har elegant bågböjda grenar, dekorativa ormbunkslika små blad och enkla blommor som broderar grenarna. Sorten 'Geranium' har en unik scharlakansröd färg och är berömd för sina effektfulla flaskformade höstnypon.


Otroligt rikblommiga pimpinellrosen 'Poppius' är Sveriges härdigaste ros, zon 8.


'Aicha' har stora fladdrande blommor
i läckert månskensgult. Pimpinellhybrid, 3 meter, zon 6.

Annons


Pimpinellhybriden 'Maigold' med ädelrosformade blommor tillhör de starkast doftande buskrosorna. 2 meter, zon 4.


Mandarinrosen 'Geranium'
tillhör världens vackraste röda vildrosor.
2-3 meter, skuggtålig, zon 6.

Härdiga till zon åtta

De klassiska torprosorna finns bland pimpinellrosorna. Mest känd är den vita halvfyllda Rosa pimpinellifolia 'Plena', kallad "Finlands vita ros". Den har odlats sedan 1500-talet. En rosa sort heter 'Poppius'. Båda är härdiga ända upp i zon 8. 'Stanwell Perpetual' Rosa pimpinellifolia-gruppen: är en älskad mormorsros med doftande ljusrosa tätt fyllda blommor som återkommer långt in på hösten. Jag älskar tre pimpinellhybrider för deras utsökta rosparfym och säregna färgspel i de ädelrosformade blommorna: 'Maigold', i varma soluppgångstoner, 'Fruhlingsduft', som spelar över citron-rosa-aprikos och 'Aicha', med stora citron-mörkgula blommor. Alla tre blommar om på hösten med enstaka blommor. Andra vilda ljuvligheter är 'Harrison's Yellow', Rosa foetida-gruppen, ombesjungen som "Texas gula ros", med svavelgula blommor och nyponrosen 'Kiese', Rosa Canina Dumalis-gruppen. 'Complicata', Rosa Gallica-gruppen, anses tillhöra de vackraste rosa buskrosorna med enkla blommor.

Den vackraste rosa vildros jag vet är världens äldsta ros i odling , mumierosen, Rosa x richardii 'Sancta'. Den upptäcktes i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus men lever än idag i högsta välmåga i stora delar av landet.


Klassika pimpinellhybriden 'Stanwell Perpetual'
tillhörde mormors älsklingar. En av de få som remonterar, zon 6.

 
'Fruhingsduft', en pimpinellhybrid
, är berömd för sin doft av mandel, persika, honung och kaprifol! 2,5 meter, zon 5.


Gallicarosen 'Complicata' är en underskön buske som passar i gammaldags miljöer och till häckar, 2,5 meter, zon 5.


'Harrison's Yellow', foetidaros
med svavelgula blommor, lever kvar i gamla täppor. 2 meter, zon 6.

Så lätta att lyckas med:

Vildrosor trivs även i magra jordar och i skuggigare lägen. På hösten säljs de ofta med bara rötter. Sätt rotsystemet i en hink med vatten och gräv en cirka 50x50 centimeter vid och djup grop. Luckra upp jorden i gropens botten och bottna med grov sand eller småstenar. Blanda in litet brunnen naturgödsel och en näve benmjöl i planteringsjorden.

Gör en kulle med jord och fördela rötterna runt den. De får peka uppåt. Klipp av dem om de är för långa. Rotsystemets ovansida bör hamna 10 centimeter under marknivån. Fyll gropen till hälften med jord. Fyll gropen med vatten. Fyll på resten av jorden när vattnet sjunkit undan. Lägg med fördel ett lager brunnen kompost överst.

Vildrosor behöver normalt inte beskäras, men kan gallras och formas på vårvintern om de blir för täta eller vidlyftiga. Föryngras genom radikal nedskärning. När de etablerat sig behöver de sällan vattnas. Uppskattar brunnen kompost eller naturgödsel vår eller höst.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 oktober 2006

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons