Planera för en blommande vår

Trädgårdsväxter och krukväxter

Visst går vi nu mot vinter och kyla, men vi lovar - det kommer en vår även nästa år! Och ingenting är väl så uppskattat som de tidigblommande lökväxterna. Nu är rätt tid att plantera dem.


"Fringed Family" är namnet på denna flerblommiga tulpan som blir cirka 45 cm hög. Den blommar i maj med flera ljusrosa blommor på samma stjälk. Fin som snittblomma.
(Weibulls)

Ju tidigare du planterar lökarna på hösten desto bättre är det. Då får de gott om tid att rota sig innan tjälen går i jorden. Det finns ett stort och spännande sortiment av vårlök att välja på. Varje höst tillkommer ett antal nya sorter. Botanisera i lökkatalogerna och ladda upp med lök av alla möjliga slag.


En dekorativ och långblommande lökväxt är svartlöken, Allium nigrum. Den har intressanta blommor i vitt och grönt. Blomningstiden pågår maj - augusti. Sorten blir cirka 80 cm hög.
(Weibulls)


En vacker ljuv blåviolett nyans har denna stjärnhyacint med namnet "Camassia quamash". Den blommar under perioden maj-juni och blir mellan 30 och 50 cm hög.
(Bröderna Nelsons)

Färgprakt utanför rabatterna

Om slutresultatet ska bli så bra som du önskar krävs planering. Ta gärna en extra runda i trädgården nu på hösten och fundera över hur rabatterna såg ut förra våren och hur du vill att de ska se ut kommande vår. Det kan aldrig bli för mycket av vårlök. Kombinera färger och former och plocka fram din konstnärliga ådra! Det finns många fler platser i trädgården än rabatterna som kan behöva lite färgprakt på våren. Under ett knotigt gammalt äppelträd passar det utmärkt med ett blått hav av rysk blåstjärna (Scilla siberica). Räkna dock inte med mängdeffekt på en gång såvida du inte planterar många små lökar på samma ställe. De här sorterna förökar sig villigt och så småningom får du en hel matta med skimrande blå blommor.


"Apricot Beauty" heter denna tjusiga tulpan som har enkla laxrosa blommor. Det här är en stabil och vädertålig sort som blommar i april - maj. Fin som snittblomma. Höjd cirka 45 cm.
(Hammenhögs)


Utsökt vacker är tulpanen "Groenland". Den blommar mot slutet av tulpansäsongen i maj med grön-rosa blommor. Den bör helst odlas i grupp och på vindskyddad plats. Utmärkt som snittblomma. Blir omkring 55 cm hög. (Hammenhögs)

Tröttnar aldrig på tulpaner

Tulpaner är ett måste. Det är spännande att prova nya sorter. Det finns höga och låga, enkla och dubbla, sorter som blommar tidigt respektive sent på säsongen, flerfärgade, fransade. Listan kan göras oändligt lång. Du tröttnar knappast på tulpaner med den enorma variationsrikedom som finns. Det finns även ett stort utbud av narcisser att välja på. Glöm för all del inte bort att köpa hem några sorters prydnadslök som exempelvis kirgislök eller stäpplök. Våriris, kungsängslilja och Trillium är andra blommande skönheter som kan vara väl värda att prova.

Blommande vårlök kan också sätta färg på ytor intill trädgårdens lövfällande häckar. Innan buskarna grönskar kan du glädjas åt blomsterprakt från vårlök. Här kan du exempelvis välja snödroppe, krokus, blåstjärna eller låga narcisser. Krokus passar också mycket bra i gräsmattan eftersom de kommer upp tidigt innan gräset hinner sätta igång och växa på allvar. Andra lämpliga sorter i gräsmattan är violtulpan, snöklocka, blåstjärna, pingstlilja och flocktulpan. Plantera dem gärna i stora grupper och placera dem så att du ser dem från exempelvis köksfönstret eller längs gångvägen som leder upp mot huset. Glöm inte bort att sätta lite lök i stenpartiet! Här passar det bra med lågväxande sorter av narcisser och tulpaner.


Glöm inte bort att välja någon väldoftande vårlök. Den här hyacinten som fått namnet "Woodstock" blommar med mörkt purpurröda, väldoftande blommor under perioden april-maj. Den blir 20-30 cm hög.
(Bröderna Nelsons)


Stort treblad, Trillium grandiflorum, är en elegant lökväxt med sina stora bländvita blommor och vackra blad. Allting går i tretal, blomman, bladen och ståndarna. Växten blir cirka 30 cm hög och blommar under perioden april-maj. Trivs i skuggiga lägen. (Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik)

Väldoftande entré

Plantera också några väldoftande blommor som hyacinter. Plantera dem vid husets entré eller vid sittplatsen. Om våren blir solig och varm kanske det går att ta en kopp kaffe ute i trädgården. Med både blomsterprakt och väldoft inpå knutarna blir vilopausen dubbelt så härlig.

Varför inte plantera några vackra lökväxter i urna! Om urnan placeras på trappan eller gången upp mot husets entré blir både du själv och dina besökare glada.


Den persiska blåstjärnan, Scilla mischtschenkoana, blommar i april med ljust blå blommor. Sorten trivs allra bäst om den får växa i halvskugga. Passar även bra att odlas i kruka. (Weibulls)


Kan man bli annat än glad när man ser en grupp blommande gulsippor, Anemone ranunculoides! Gulsippan blir cirka 30 cm hög och blommar i maj - juli med gula ranunkelliknande blommor. Trivs bäst i skugga.
(Weibulls)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2002
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.