Annons

Planera för en blommande vår

Trädgårdsväxter och krukväxter

Visst går vi nu mot vinter och kyla, men vi lovar - det kommer en vår även nästa år! Och ingenting är väl så uppskattat som de tidigblommande lökväxterna. Nu är rätt tid att plantera dem.

Annons


"Fringed Family" är namnet på denna flerblommiga tulpan som blir cirka 45 cm hög. Den blommar i maj med flera ljusrosa blommor på samma stjälk. Fin som snittblomma.
(Weibulls)

Ju tidigare du planterar lökarna på hösten desto bättre är det. Då får de gott om tid att rota sig innan tjälen går i jorden. Det finns ett stort och spännande sortiment av vårlök att välja på. Varje höst tillkommer ett antal nya sorter. Botanisera i lökkatalogerna och ladda upp med lök av alla möjliga slag.


En dekorativ och långblommande lökväxt är svartlöken, Allium nigrum. Den har intressanta blommor i vitt och grönt. Blomningstiden pågår maj - augusti. Sorten blir cirka 80 cm hög.
(Weibulls)


En vacker ljuv blåviolett nyans har denna stjärnhyacint med namnet "Camassia quamash". Den blommar under perioden maj-juni och blir mellan 30 och 50 cm hög.
(Bröderna Nelsons)

Färgprakt utanför rabatterna

Om slutresultatet ska bli så bra som du önskar krävs planering. Ta gärna en extra runda i trädgården nu på hösten och fundera över hur rabatterna såg ut förra våren och hur du vill att de ska se ut kommande vår. Det kan aldrig bli för mycket av vårlök. Kombinera färger och former och plocka fram din konstnärliga ådra! Det finns många fler platser i trädgården än rabatterna som kan behöva lite färgprakt på våren. Under ett knotigt gammalt äppelträd passar det utmärkt med ett blått hav av rysk blåstjärna (Scilla siberica). Räkna dock inte med mängdeffekt på en gång såvida du inte planterar många små lökar på samma ställe. De här sorterna förökar sig villigt och så småningom får du en hel matta med skimrande blå blommor.


"Apricot Beauty" heter denna tjusiga tulpan som har enkla laxrosa blommor. Det här är en stabil och vädertålig sort som blommar i april - maj. Fin som snittblomma. Höjd cirka 45 cm.
(Hammenhögs)


Utsökt vacker är tulpanen "Groenland". Den blommar mot slutet av tulpansäsongen i maj med grön-rosa blommor. Den bör helst odlas i grupp och på vindskyddad plats. Utmärkt som snittblomma. Blir omkring 55 cm hög. (Hammenhögs)

Tröttnar aldrig på tulpaner

Tulpaner är ett måste. Det är spännande att prova nya sorter. Det finns höga och låga, enkla och dubbla, sorter som blommar tidigt respektive sent på säsongen, flerfärgade, fransade. Listan kan göras oändligt lång. Du tröttnar knappast på tulpaner med den enorma variationsrikedom som finns. Det finns även ett stort utbud av narcisser att välja på. Glöm för all del inte bort att köpa hem några sorters prydnadslök som exempelvis kirgislök eller stäpplök. Våriris, kungsängslilja och Trillium är andra blommande skönheter som kan vara väl värda att prova.

Blommande vårlök kan också sätta färg på ytor intill trädgårdens lövfällande häckar. Innan buskarna grönskar kan du glädjas åt blomsterprakt från vårlök. Här kan du exempelvis välja snödroppe, krokus, blåstjärna eller låga narcisser. Krokus passar också mycket bra i gräsmattan eftersom de kommer upp tidigt innan gräset hinner sätta igång och växa på allvar. Andra lämpliga sorter i gräsmattan är violtulpan, snöklocka, blåstjärna, pingstlilja och flocktulpan. Plantera dem gärna i stora grupper och placera dem så att du ser dem från exempelvis köksfönstret eller längs gångvägen som leder upp mot huset. Glöm inte bort att sätta lite lök i stenpartiet! Här passar det bra med lågväxande sorter av narcisser och tulpaner.


Glöm inte bort att välja någon väldoftande vårlök. Den här hyacinten som fått namnet "Woodstock" blommar med mörkt purpurröda, väldoftande blommor under perioden april-maj. Den blir 20-30 cm hög.
(Bröderna Nelsons)


Stort treblad, Trillium grandiflorum, är en elegant lökväxt med sina stora bländvita blommor och vackra blad. Allting går i tretal, blomman, bladen och ståndarna. Växten blir cirka 30 cm hög och blommar under perioden april-maj. Trivs i skuggiga lägen. (Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik)

Annons

Väldoftande entré

Plantera också några väldoftande blommor som hyacinter. Plantera dem vid husets entré eller vid sittplatsen. Om våren blir solig och varm kanske det går att ta en kopp kaffe ute i trädgården. Med både blomsterprakt och väldoft inpå knutarna blir vilopausen dubbelt så härlig.

Varför inte plantera några vackra lökväxter i urna! Om urnan placeras på trappan eller gången upp mot husets entré blir både du själv och dina besökare glada.


Den persiska blåstjärnan, Scilla mischtschenkoana, blommar i april med ljust blå blommor. Sorten trivs allra bäst om den får växa i halvskugga. Passar även bra att odlas i kruka. (Weibulls)


Kan man bli annat än glad när man ser en grupp blommande gulsippor, Anemone ranunculoides! Gulsippan blir cirka 30 cm hög och blommar i maj - juli med gula ranunkelliknande blommor. Trivs bäst i skugga.
(Weibulls)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2002

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons