Annons

Planera för en blommande vår

Trädgårdsväxter och krukväxter

Visst går vi nu mot vinter och kyla, men vi lovar - det kommer en vår även nästa år! Och ingenting är väl så uppskattat som de tidigblommande lökväxterna. Nu är rätt tid att plantera dem.

Annons


"Fringed Family" är namnet på denna flerblommiga tulpan som blir cirka 45 cm hög. Den blommar i maj med flera ljusrosa blommor på samma stjälk. Fin som snittblomma.
(Weibulls)

Ju tidigare du planterar lökarna på hösten desto bättre är det. Då får de gott om tid att rota sig innan tjälen går i jorden. Det finns ett stort och spännande sortiment av vårlök att välja på. Varje höst tillkommer ett antal nya sorter. Botanisera i lökkatalogerna och ladda upp med lök av alla möjliga slag.


En dekorativ och långblommande lökväxt är svartlöken, Allium nigrum. Den har intressanta blommor i vitt och grönt. Blomningstiden pågår maj - augusti. Sorten blir cirka 80 cm hög.
(Weibulls)


En vacker ljuv blåviolett nyans har denna stjärnhyacint med namnet "Camassia quamash". Den blommar under perioden maj-juni och blir mellan 30 och 50 cm hög.
(Bröderna Nelsons)

Färgprakt utanför rabatterna

Om slutresultatet ska bli så bra som du önskar krävs planering. Ta gärna en extra runda i trädgården nu på hösten och fundera över hur rabatterna såg ut förra våren och hur du vill att de ska se ut kommande vår. Det kan aldrig bli för mycket av vårlök. Kombinera färger och former och plocka fram din konstnärliga ådra! Det finns många fler platser i trädgården än rabatterna som kan behöva lite färgprakt på våren. Under ett knotigt gammalt äppelträd passar det utmärkt med ett blått hav av rysk blåstjärna (Scilla siberica). Räkna dock inte med mängdeffekt på en gång såvida du inte planterar många små lökar på samma ställe. De här sorterna förökar sig villigt och så småningom får du en hel matta med skimrande blå blommor.


"Apricot Beauty" heter denna tjusiga tulpan som har enkla laxrosa blommor. Det här är en stabil och vädertålig sort som blommar i april - maj. Fin som snittblomma. Höjd cirka 45 cm.
(Hammenhögs)


Utsökt vacker är tulpanen "Groenland". Den blommar mot slutet av tulpansäsongen i maj med grön-rosa blommor. Den bör helst odlas i grupp och på vindskyddad plats. Utmärkt som snittblomma. Blir omkring 55 cm hög. (Hammenhögs)

Tröttnar aldrig på tulpaner

Tulpaner är ett måste. Det är spännande att prova nya sorter. Det finns höga och låga, enkla och dubbla, sorter som blommar tidigt respektive sent på säsongen, flerfärgade, fransade. Listan kan göras oändligt lång. Du tröttnar knappast på tulpaner med den enorma variationsrikedom som finns. Det finns även ett stort utbud av narcisser att välja på. Glöm för all del inte bort att köpa hem några sorters prydnadslök som exempelvis kirgislök eller stäpplök. Våriris, kungsängslilja och Trillium är andra blommande skönheter som kan vara väl värda att prova.

Blommande vårlök kan också sätta färg på ytor intill trädgårdens lövfällande häckar. Innan buskarna grönskar kan du glädjas åt blomsterprakt från vårlök. Här kan du exempelvis välja snödroppe, krokus, blåstjärna eller låga narcisser. Krokus passar också mycket bra i gräsmattan eftersom de kommer upp tidigt innan gräset hinner sätta igång och växa på allvar. Andra lämpliga sorter i gräsmattan är violtulpan, snöklocka, blåstjärna, pingstlilja och flocktulpan. Plantera dem gärna i stora grupper och placera dem så att du ser dem från exempelvis köksfönstret eller längs gångvägen som leder upp mot huset. Glöm inte bort att sätta lite lök i stenpartiet! Här passar det bra med lågväxande sorter av narcisser och tulpaner.


Glöm inte bort att välja någon väldoftande vårlök. Den här hyacinten som fått namnet "Woodstock" blommar med mörkt purpurröda, väldoftande blommor under perioden april-maj. Den blir 20-30 cm hög.
(Bröderna Nelsons)


Stort treblad, Trillium grandiflorum, är en elegant lökväxt med sina stora bländvita blommor och vackra blad. Allting går i tretal, blomman, bladen och ståndarna. Växten blir cirka 30 cm hög och blommar under perioden april-maj. Trivs i skuggiga lägen. (Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik)

Annons

Väldoftande entré

Plantera också några väldoftande blommor som hyacinter. Plantera dem vid husets entré eller vid sittplatsen. Om våren blir solig och varm kanske det går att ta en kopp kaffe ute i trädgården. Med både blomsterprakt och väldoft inpå knutarna blir vilopausen dubbelt så härlig.

Varför inte plantera några vackra lökväxter i urna! Om urnan placeras på trappan eller gången upp mot husets entré blir både du själv och dina besökare glada.


Den persiska blåstjärnan, Scilla mischtschenkoana, blommar i april med ljust blå blommor. Sorten trivs allra bäst om den får växa i halvskugga. Passar även bra att odlas i kruka. (Weibulls)


Kan man bli annat än glad när man ser en grupp blommande gulsippor, Anemone ranunculoides! Gulsippan blir cirka 30 cm hög och blommar i maj - juli med gula ranunkelliknande blommor. Trivs bäst i skugga.
(Weibulls)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2002

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons