Pionpassion

Det är lätt att förälska sig i pioner, men svårt att acceptera deras korta blomningstid. Men det går faktiskt att ha en blommande pionrabatt — från maj till en bra bit in i juli — bara man väljer ut sorterna efter blomningstid.


Anna-Lena Wibom på Lidingö är en stor pionälskare. I snart tio år har hon samlat på sig drygt 75 sorter som nu fyller hennes rabatter till bristningsgränsen. Varje år är det den eftertraktade och vackra svavelpionen som blommar först, sedan ´Mai Fleurie´ och därefter kommer de 73 andra i en jämn, noga planerad takt.

Pionen ställer blygsamma krav på sin tillvaro. Den är mycket härdig, klarar vintrarna i stort sett hela landet och kan med fördel planteras i ett inte allt för soligt läge.

– På baksidan av mitt hus var det förr mest mossa och några plommonträd.

Jag visste inte vad som skulle kunna passa i detta nordost läge, men så blev jag väldigt förtjust i grannens buskpion. Samtidig berättade en arbetskamrat om sin nyplanterade pionrabatt i skuggigt läge och då tänkte jag att dessa blommor även skulle trivas hos mig, säger Anna-Lena.

Paeonia lactiflora ’Huang Lin Yun’, kinesisk luktpion som blommar juni – juli.


Rosenpion,
Paeonia veitchii, blommar redan i maj men har lång blomning.

Plantera ej för djupt

Varje pion som Anna-Lena stoppat ner i jorden har kommit upp, förutom en och det berodde på att den hade planterats för djupt. En pion ska nämligen aldrig planteras djupare än 5 centimeter.

Pionen är en lättskött blomma. Den behöver inte klippas eller beskäras och bladverket lämnas kvar över vintern. Med bladens hjälp samlar plantan krafter inför nästa års blomning och dessutom blir de ett extra täcke som skydd vid barmarksfrost. De vissnande bladen tas sedan bort tidigt på våren. Pionen mår bäst av att planteras på hösten men köps de i kruka kan de nästan sättas ner i jorden när som helst. En viktig sak är dock att man aldrig ska plantera den på samma ställe som en gammal pion stått. Då måste jorden bytas ut först. En halvskuggig plats rekommenderas men väljs ett soligt läge får man räkna med en kortare blomningstid.

Ett hav med pioner i Anna-Lena Wiboms trädgård.


Svavelpionen,
Paeonia mlokosewitchii, trädgårdens stolthet som ger tidig blomsterglädje. 

Förläng blomningstiden

Först ut blommar de olika vilda pionarterna, därefter hybriderna, som är en korsning mellan 2-3 vildarter och sist, lagom kring midsommar, är det luktpionernas tid.

Anna-Lena har omsorgsfullt valt ut pionsorterna efter blomning, därför kan hon njuta till fullo varje år i drygt två månaders tid.

Buskpion, Paeonia suffruticosa.


Paeonia Choral Charm
blommar i juni.

Pioner och deras blomningstider

Vildarter, blommar först, i mitten av maj.

Hybrider, en korsning mellan 2–3 eller ibland ännu fler vildarter. De tidigaste blommar i slutet av maj, några sorter visar sin prakt fram till midsommar.

Luktpioner, blommar lagom till midsommar, några först i början av juli.

Buskpioner/Trädpioner, blommar från början av juni till midsommar, vildarter först, luteahybrider senare. Luthea = storblommiga, gula och härdiga buskpioner.

Tips!

– Plantera ej djupare än 5 centimeter

– Plantera ej på samma ställe där en gammal pion stått

– Trivs bäst i halvskugga

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar