Annons
Visst kan det blomma i december. Världens vackraste julros – slår en med häpnad vid yttrerdörren så här års.
Visst kan det blomma i december. Världens vackraste julros – slår en med häpnad vid yttrerdörren så här års. Foto: Cecilia Nordstrand

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Annons

Lys upp i vintermörkret

Bor du i norra Sverige så gör snön nästan allt vackert av sig själv – men bor man i Sveriges södra delar så kan trädgården verkligen kännas tråkig i december. Men tack och lov finns det många sätt att lysa upp den på. Använd ljus i alla dess former, ljusslingor runt fönster, trappräcke, i träd – allt är tillåtet! Sätt kulörta lyktor runt altanräcket eller häng ett ljusnät över sockertoppsgranen. 

Ljusslingor av alla slag finns att köpa på järnhandeln, eller bygghandeln eller till och med på närmsta varuhus. Tänk bara på att välja en som är till för att användas utomhus!

När det sen gäller var ljusslingan ska placeras så har vi alla olika förutsättningar. Gå runt i trädgården en stund och fundera. Finns det något ställe som faktiskt behöver extra ljus? Garageinfarten, eller själva entrén ....Eller behöver du bara ljus som förskönar? Man kan vira en slinga runt cypressen, eller hänga kulörta lyktor i äppelträdet. Vira många varv runt trappräcket till ytterdörren eller många runt om hela altanen. Bli helt vild och täck hela huset med olika färger...känn ingen begränsning – nu är det jul!

Grönt hela vintern

Trädgården kan visst vara vacker under vinterhalvåret. Ett gräs som vippar i snön. Ett buxbomklot täckt av snö. En rosknopp som frusit fast. Kanske söker du växter som är vintergröna för att pryda trapp och entré? Buxbom är vackert, och juletid kan man placera en liten cypress i kruka. Men vackrast av allt är ändå julrosen som blommar ute hela november och december.

Eller plocka det som finns i skogen, lingonris, granris, tallkvistar - allt detta går också att köpa hos trädgårdshandeln. Sätt dem i en kruka, placera granriset vid trappan. Gör en installation av mossa i en kruka eller på ett stort fat.

Feststämning


Fint på trappan! Hjärta av mossa och lykta från Blomsterlandet.

Lite extra fint vill man kanske göra inför högtiderna, kanske det bjuds på glöggfest till advent eller så kommer stora tjocka släkten just till er i år. Enkla prydnader som också barnen tycker om att göra är till exempel ljuslyktor i is. Eller isfigurer att hänga i träden (vackert i synnerhet om ni ännu inte fått snö). Så här gör ni!

Islyktor


Islyktan pryder entrén på självaste julafton!

• Fyll en skål eller en form med vatten. Vill du kan du i vattnet även lägga i lite granris, lummel, några kottar eller röda bär som fryser fast i formen.

• Placera ytterligare en form/skål i den som vattenfyllda, denna form behöver ha en tyngd i. I den grop som detta bildas ska du sedan placera ljuset.

• Ställ formen i frysen i cirka ett dygn, (eller ute om det är tillräckligt kallt där du bor).

Annons

• Tina sedan formen så du får loss isfiguren. Ställ den i varmt vatten så isen börjar smälta. Lossa även den inre formen, sen så är din ljuslykta klar för att placeras utomhus.

Isfigurer


Isfigurer fixar vinterkänsla även om du inte har någon snö. Använd silikonformar så får du bäst resultat.

• Finaste isfigurerna får man om man använder de silikonformar som finns för till exempel muffins och andra bakverk. Fyll dem med vatten och lägg i ett snöre som isfiguren ska hänga i.

• Låt stå i frysen över natten.

• Bänd sedan enkelt av silikonformen och häng upp isfiguren.

Krans på dörren


Varför köpa färdigt när man kan göra själv? Årets dörrkrans lindar vi av buxbom och röda band.

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt. Men varför det när man kan göra själv. Det blir både billigare och roligare. Och kom ihåg – perfekt är inget att sträva efter! Fint och skoj är ett bättre mål.

• Du behöver kransstomme, ris och metalltråd för att fästa och binda ris och dekorationer med. Vi valde en färdig stomme av halm. Allt detta går att får tag på till exempel en plantskola.

• Välj vilket ris du vill ha. Ädelgran är fint, eller vanligt granris, men vårt val föll på buxbom – för att det doftar så gott! Olika ris kan köpas i handeln.

• Linda sen spoltråden i varv runt kransstommen. Arbeta fast kvistarna en efter en. Kvistarna är grövre nertill, tänk på att förskjuta dem något för varje gång så att inte alla tjocka delar hamnar på samma ställe i stommen. Vill du ha ett riktig fint resultat kan du klippa riset i små bitar med sekatör.

• När du täckt hela stommen med riset fäster du metalltråden. Vill du kan du nu börja dekorera med annat. Vi valde att linda ett enkelt rött band runt om stommen.

• Häng sen upp den fina kransen på ytterdörren.

Djurkul!

Glöm inte de små djuren nu när vintern kommer. Småfåglarna kan få det tufft om kylan verkligen sätter in. Och sen är det himla trevligt att sitta och titta på när de smakar på godsakerna på fågelbordet. Fågelmatare av alla de slag finns i vilken affär som helst. Fyll dem med fågelfrö och se till att de alltid finns mat i dem!

Enkelt och vackert blir också ett fat med äpplen. Det gillar småfåglarna också. Men tänk på att rådjuren också gillar äpplen, så var du ställer det fatet i trädgården beror lite på var du bor...och om du vill ha rådjur i trädgården.

Djurkul!


Glöm inte djuren så här års, en kärve till fåglarna och äpplen till rådjuren.

Glöm inte de små djuren nu när vintern kommer. Småfåglarna kan få det tufft om kylan verkligen sätter in. Och sen är det himla trevligt att sitta och titta på när de smakar på godsakerna på fågelbordet. Fågelmatare av alla de slag finns i vilken affär som helst. Fyll dem med fågelfrö och se till att de alltid finns mat i dem!

Enkelt och vackert blir också ett fat med äpplen. Det gillar småfåglarna också. Men tänk på att rådjuren också gillar äpplen, så var du ställer det fatet i trädgården beror lite på var du bor...och om du vill ha rådjur i trädgården.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 december 2010

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Höstglöden gör mig glad

Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons