Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!
Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!

Pärlande perenner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Skönheter som finns i regnbågens alla nyanser, så att man kan frossa i sina favoritfärger. Som är långblommande, härdiga, så gott som skötselfria, och som återkommer år efter år. Finns det sådana pärlor? Ja, perennerna — nutidens blomstersmycken.

Perenner har aldrig varit så populära som nu. De är perfekta växter för dagens människor när tiden för trädgården ofta är knapp. Det finns massor med perenner som är fantastiska hjälpredor i våra täppor. Gamla älskade klassiker från mormors täppa och nya spännande hybrider. En stjärna för dagens och morgondagens trädgårdar är irisen, regnbågsgudinnans blomma. En urgammal trädgårdsväxt som går en ny vår till mötes. Inte minst tack vare de nya amerikanska hybriderna. De har förbluffande orkidélika blommor, ofta med vågiga kanter. Förekommer i helt nya färgkombinationer, som till exempel lavendel-brons, rosa-plommonlila och svart-violett, blommar rikt och länge på flera stänglar som vardera kan få 10-12 knoppar. Och som de doftar – av honung, vanilj, vindruvor, liljekonvalj och ros!

Iris är lättodlade, inte minst på platser där det är så torrt att det är svårt att få något att växa, eftersom de gillar soligt läge där jorden är mager och torr. De trivs också i vanlig trädgårdsjord och är en utmärkt kantväxt i en rabatt, där det eleganta spjutlika bladverket är dekorativt hela säsongen.

Långblommande liljor

Hybriddagliljorna, Hemerocalis Hybrida-gruppen, även de stjärnor från USA, har ofta stora blommor med läckert krusiga kanter på kronbladen. De blommar länge under hög- och sensommaren och finns i nästan alla färger utom blått. Med sin färgrikedom och sina vackra, graciöst hängande långsmala blad är dagliljor lätta att placera. De är utsökta kantväxter. En massplantering i en stor rondell i gräsmattan är en överväldigande syn, och de har sin givna plats i perennrabatten.

En av de bästa senblommande perenner man kan ha är röd solhatt, Echinaceae purpurea. Den förgyller sensommaren och hösten med sina karaktärisktiska blommor och älskas av fjärilar, humlor och bin. Stjälkarna behöver aldrig stöttas. Hittills har röd solhatt bara funnits med blommor i rosaröda nyanser och vitt, men nu kommer det sorter i limegult och aprikos. Solhattar är mycket värdefulla i rabatter, naturängar och som en vacker ersättning för fula gräspartier. De är mycket torktåliga och trivs i humusrik jord i sol-halvskugga. Ett väldränerat läge är viktigt.


Hos dagliljorna finns raffinerade tvåfärgade sorter. Den populära 'Frans Hals' är blekgul med ett brett orange band på varje kronblad.


Den gamla lantträdgårdens blossande orientvallmo,
Papaver orientale, tillhör de mest lättodlade försommarperennerna för soligt läge.

Ingen sommar utan pioner

Nej ingen sommar utan pioner. Den klassiska bondpionen, Paeonia x festiva, glöder i rödaste rött vid midsommartid. Högsommarens ljuvliga luktpioner, Paeonia lactiflora, med stora fluffiga sidenmjuka blombollar som blommar i vitt och rosa nyanser är världsberömda för sin kryddiga doft.

Pioner har blivit otroligt populära under senare år. De är dekorativa från det ögonblick de trinda skotten tittar upp på våren, genom sommarens blomning och till hösten när det dekorativa bladverket får fin höstfärg och frapperande stjärnlika frökapslar. Pioner passar både som solitärer och som sällskap till andra perenner. Luktpioner är läckra tillsammans med gammelrosor. Jorden bör vara näringrik och lerblandad. Ett läge i vandrande skugga ger den finaste blomningen, även om pioner trivs i full sol. 

Mormors täppa lever i många hjärtan. Bland hennes blommor finns odödliga perenner som passar lika bra i moderna trädgårdar som i hennes: pionerna förstås och så de magnifika riddarsporrarna, Delphinium, och trädgårdsjättevallmona, Papaver Orientale-gruppen. Det blir ingen riktig sommar utan deras blommande överdåd heller!


De majestätiska riddarsporrarna finns i olika ljuvliga blå nyanser. De behöver stöttas upp i tid och vill ha näringsrik, fuktig jord för att bli så här praktfulla.


Rudbeckior lyser som solar
i höstträdgården i månader. Här den magnifika, två meter höga höstrudbeckian Rudbeckia laciniata ’Juligold’.

Perenner året runt

Trädgårdsåret är inte slut bara för att sommaren flyr. Det ser de långblommande höstperennerna till. Många finns i årstidens flammande färger av orange, gult och olika solnedgångsnyanser. Se dig om bland de olika rudbeckiorna, Rudbeckia. I det släktet finns det pärlor som blommar tills frosten kommer.

På våren är det lätt att glömma att det kommer en vinter igen. Och att även den kan sprida glädje med blommor! Det finns faktiskt en perenn som blommar under årets mörkaste och kallaste tid – julrosen! Hittills har vi haft den vita arten Helleborus niger, men nu dyker det upp allt fler hybrider (Helleborus Orientalis-gruppen) i häpnadsväckande färger som limegrönt, purpursvart, gullvivegult, rosa-grönt. De nya julrosorna har visat sig vara härdiga i stora delar av landet och blommar i månader från vårvintern.

Glöm inte dem nu när det är dags att plantera. Och tänk på att med rätt val av perenner kan du få en trädgård som blommar praktiskt taget året om!

Lovsång till perennerna:

De är lättskötta: nöjer sig med ringa omsorg i fråga om tillsyn, ansning och gödning. Många är anspråkslösa vad gäller jordmånen, även om man bör respektera olika arters behov vid planteringen. Gör man det så sköter de sig sedan i regel praktiskt taget själva.

Fantasieggande: Få växtarter är så inspirerande och lätta att leka med, och skapa blommande konstverk av, som perenner. Deras mångfald i färg och form sätter fart på kreativiteten och skaparlusten.

Användbara: Perenner är de stora möjligheternas växter, som går att använda till det mesta. Inte bara i rabatter. Nu går trenderna mot att ersätta arbetskrävande hörn av gräsmattan (till exempel där mossan frodas) med ett sjok av långblommande skuggperenner. Man kan göra soliga oaser, vildängar i miniatyr, stämningsfulla naturlundar, och skapa spänning på den ”omöjliga” skuggsidan Perenner är perfekta partners till många andra växtarter. De ger liv åt dystra barrväxtpartier, förlänger blomningen i buskage, och är utsökta sällskapsväxter till rosor.

Långlivade investeringsväxter: Många perenner blir gamla och kan följa sina ägare i generationer. En sådan är pionen — samma planta kan bli 100 år! De flesta föryngras genom att man delar rotsystemet var 3-5 år. På så vis får man fler plantor. Se därför perenner som investeringsobjekt som snabbt förräntar sig. Säg att en planta kostar 60 kronor i inköp. Efter några år delar du den och får 5 nya plantor. Vinsten blir 300 kronor!

Foto Thomas Carlgren, Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 april 2007
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.