Annons
Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!
Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!

Pärlande perenner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Skönheter som finns i regnbågens alla nyanser, så att man kan frossa i sina favoritfärger. Som är långblommande, härdiga, så gott som skötselfria, och som återkommer år efter år. Finns det sådana pärlor? Ja, perennerna — nutidens blomstersmycken.

Annons

Perenner har aldrig varit så populära som nu. De är perfekta växter för dagens människor när tiden för trädgården ofta är knapp. Det finns massor med perenner som är fantastiska hjälpredor i våra täppor. Gamla älskade klassiker från mormors täppa och nya spännande hybrider. En stjärna för dagens och morgondagens trädgårdar är irisen, regnbågsgudinnans blomma. En urgammal trädgårdsväxt som går en ny vår till mötes. Inte minst tack vare de nya amerikanska hybriderna. De har förbluffande orkidélika blommor, ofta med vågiga kanter. Förekommer i helt nya färgkombinationer, som till exempel lavendel-brons, rosa-plommonlila och svart-violett, blommar rikt och länge på flera stänglar som vardera kan få 10-12 knoppar. Och som de doftar – av honung, vanilj, vindruvor, liljekonvalj och ros!

Iris är lättodlade, inte minst på platser där det är så torrt att det är svårt att få något att växa, eftersom de gillar soligt läge där jorden är mager och torr. De trivs också i vanlig trädgårdsjord och är en utmärkt kantväxt i en rabatt, där det eleganta spjutlika bladverket är dekorativt hela säsongen.

Långblommande liljor

Hybriddagliljorna, Hemerocalis Hybrida-gruppen, även de stjärnor från USA, har ofta stora blommor med läckert krusiga kanter på kronbladen. De blommar länge under hög- och sensommaren och finns i nästan alla färger utom blått. Med sin färgrikedom och sina vackra, graciöst hängande långsmala blad är dagliljor lätta att placera. De är utsökta kantväxter. En massplantering i en stor rondell i gräsmattan är en överväldigande syn, och de har sin givna plats i perennrabatten.

En av de bästa senblommande perenner man kan ha är röd solhatt, Echinaceae purpurea. Den förgyller sensommaren och hösten med sina karaktärisktiska blommor och älskas av fjärilar, humlor och bin. Stjälkarna behöver aldrig stöttas. Hittills har röd solhatt bara funnits med blommor i rosaröda nyanser och vitt, men nu kommer det sorter i limegult och aprikos. Solhattar är mycket värdefulla i rabatter, naturängar och som en vacker ersättning för fula gräspartier. De är mycket torktåliga och trivs i humusrik jord i sol-halvskugga. Ett väldränerat läge är viktigt.


Hos dagliljorna finns raffinerade tvåfärgade sorter. Den populära 'Frans Hals' är blekgul med ett brett orange band på varje kronblad.


Den gamla lantträdgårdens blossande orientvallmo,
Papaver orientale, tillhör de mest lättodlade försommarperennerna för soligt läge.

Ingen sommar utan pioner

Nej ingen sommar utan pioner. Den klassiska bondpionen, Paeonia x festiva, glöder i rödaste rött vid midsommartid. Högsommarens ljuvliga luktpioner, Paeonia lactiflora, med stora fluffiga sidenmjuka blombollar som blommar i vitt och rosa nyanser är världsberömda för sin kryddiga doft.

Pioner har blivit otroligt populära under senare år. De är dekorativa från det ögonblick de trinda skotten tittar upp på våren, genom sommarens blomning och till hösten när det dekorativa bladverket får fin höstfärg och frapperande stjärnlika frökapslar. Pioner passar både som solitärer och som sällskap till andra perenner. Luktpioner är läckra tillsammans med gammelrosor. Jorden bör vara näringrik och lerblandad. Ett läge i vandrande skugga ger den finaste blomningen, även om pioner trivs i full sol. 

Mormors täppa lever i många hjärtan. Bland hennes blommor finns odödliga perenner som passar lika bra i moderna trädgårdar som i hennes: pionerna förstås och så de magnifika riddarsporrarna, Delphinium, och trädgårdsjättevallmona, Papaver Orientale-gruppen. Det blir ingen riktig sommar utan deras blommande överdåd heller!


De majestätiska riddarsporrarna finns i olika ljuvliga blå nyanser. De behöver stöttas upp i tid och vill ha näringsrik, fuktig jord för att bli så här praktfulla.


Rudbeckior lyser som solar
i höstträdgården i månader. Här den magnifika, två meter höga höstrudbeckian Rudbeckia laciniata ’Juligold’.

Annons

Perenner året runt

Trädgårdsåret är inte slut bara för att sommaren flyr. Det ser de långblommande höstperennerna till. Många finns i årstidens flammande färger av orange, gult och olika solnedgångsnyanser. Se dig om bland de olika rudbeckiorna, Rudbeckia. I det släktet finns det pärlor som blommar tills frosten kommer.

På våren är det lätt att glömma att det kommer en vinter igen. Och att även den kan sprida glädje med blommor! Det finns faktiskt en perenn som blommar under årets mörkaste och kallaste tid – julrosen! Hittills har vi haft den vita arten Helleborus niger, men nu dyker det upp allt fler hybrider (Helleborus Orientalis-gruppen) i häpnadsväckande färger som limegrönt, purpursvart, gullvivegult, rosa-grönt. De nya julrosorna har visat sig vara härdiga i stora delar av landet och blommar i månader från vårvintern.

Glöm inte dem nu när det är dags att plantera. Och tänk på att med rätt val av perenner kan du få en trädgård som blommar praktiskt taget året om!

Lovsång till perennerna:

De är lättskötta: nöjer sig med ringa omsorg i fråga om tillsyn, ansning och gödning. Många är anspråkslösa vad gäller jordmånen, även om man bör respektera olika arters behov vid planteringen. Gör man det så sköter de sig sedan i regel praktiskt taget själva.

Fantasieggande: Få växtarter är så inspirerande och lätta att leka med, och skapa blommande konstverk av, som perenner. Deras mångfald i färg och form sätter fart på kreativiteten och skaparlusten.

Användbara: Perenner är de stora möjligheternas växter, som går att använda till det mesta. Inte bara i rabatter. Nu går trenderna mot att ersätta arbetskrävande hörn av gräsmattan (till exempel där mossan frodas) med ett sjok av långblommande skuggperenner. Man kan göra soliga oaser, vildängar i miniatyr, stämningsfulla naturlundar, och skapa spänning på den ”omöjliga” skuggsidan Perenner är perfekta partners till många andra växtarter. De ger liv åt dystra barrväxtpartier, förlänger blomningen i buskage, och är utsökta sällskapsväxter till rosor.

Långlivade investeringsväxter: Många perenner blir gamla och kan följa sina ägare i generationer. En sådan är pionen — samma planta kan bli 100 år! De flesta föryngras genom att man delar rotsystemet var 3-5 år. På så vis får man fler plantor. Se därför perenner som investeringsobjekt som snabbt förräntar sig. Säg att en planta kostar 60 kronor i inköp. Efter några år delar du den och får 5 nya plantor. Vinsten blir 300 kronor!

Foto Thomas Carlgren, Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 april 2007

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se