Annons

Orkidéer - lättare än du tror

Trädgårdsväxter och krukväxter

Orkidéer är så fantastiskt exotiska och vackra, att man gärna tror att de är extremt svårodlade. Men ingenting kunde vara mer fel.

Annons

Idag finns det många lättodlade sorter som inte ställer större krav på tillvaron, än att du som nybörjare lätt kan få dem att trivas.


Phalaenopsis hybrid.

De exotiska orkidéerna blir allt vanligare i Sverige, och vi får fler och fler arter (främst hybrider) att välja bland. Många tror att de med sitt överdådliga och annorlunda utseende är svåra att sköta, men faktum är att vissa arter numera nästan är att betrakta som ungkarlsblomman nummer ett. Men självklart finns det några grundförutsättningar som måste uppfyllas.

Bästa nybörjarorkidéerna

Den bästa orkidéerna att börja med kommer från släktet Phalaenopsis, som också kallas just "nybörjarorkidéer". De finns i många olika färger: vita, gula, orange, rosa och lila toner t ex. Det har även på senare tid kommit en som nästan är röd. De blommar minst en månad, oftast tre till fyra månader i sträck.

Ett annat odlingsvärt och lättskött orkidésläkte är Paphiopedilum, eller på svenska Venussko. Dessa orkidéer anses av många som de "riktiga". Detta för att det var dem man förr sålde som snittblommor och även odlade i Sverige i stor skala.

Venusskon är mycket lättskött, speciellt om du väljer en som har fläckigt gröna blad. Den kan placeras lite mörkare, i ett norrfönster eller dylikt. En klar favorit är sorten ´Pinocchio´, som blommar med 5 - 10 blommor per stängel, och varje blomma sitter kvar ungefär 3-4 veckor.


Phaphiopedilum, amerikansk hybrid.

Så får du dina orkidéer att trivas:

Välj rätt planta
Välj en planta där växten sitter stadigt i krukan - se upp så att orkidén inte är planterad i för fin, jordliknande kompost. Det ska inte heller vara skumgummibitar i blandningen. Det är alltid de sämsta orkidéerna som står i en sådan blandning. Orkidéer får inte heller vara omslutna av en plastpåse.

Köper du en orkidé under vintern, så se till att den emballeras ordentligt med papper eller liknande innan du tar ut den i kylan.

Dopvattna alltid
Regnvatten är uppskattat, men det går lika bra med vanligt kranvatten, om det inte innehåller för mycket kalk.

Fyll en hink med rumstempererat vatten. Doppa ner hela plastkrukan under vattenytan och ta sedan upp den direkt. Håll den alltså inte kvar nere i vattnet. Låt överflödigt vatten rinna bort och sätt sedan tillbaka den i sin ytterkruka. Se till att vatten inte blir stående kvar i bladrosetten.

Annons

Vattna ungefär var tionde - fjortonde dag under vinterhalvåret, och ca en gång per vecka under sommarhalvåret. Det är viktigt att inte övervattna under vintern, när ljuset är mycket svagare och dagarna kortare. Det är ljuset som styr växterna och ser till att de behöver mera
vatten när det finns mera ljus ( detta gäller för samtliga växter).


Phalaenopsis hybrid.

Använd specialnäring

Orkidéer vattnas med en specialnäring i pulverform. Att använda vanlig krukväxtnäring och späda ut den mera är inte bra, det blir helt fel balans mellan näringsämnena.

Ljust, men inte i starkt solsken. Många orkidéer tycker om en ljus placering. Det kan vara i ett söderfönster på vintern och ett norrfönster på sommarhalvåret. Därför ställer de flesta sina vanligaste orkidéer i ett öster- eller västerfönster. Skydda de vanligaste orkidéerna för den starka sol, som kommer väldigt snabbt när det äntligen blir vår och sedan skiner väl mycket hela sommaren. Om du vill få absolut bästa resultat kan du använda tillskottsbelysning, som Osram Fluora 77 lysrör eller kvicksilverbelysningen Flora-Set. Även moderna halogenlampor, de ljussvaga, går bra att använda.

Frisk luft

De lättskötta orkidéerna tycker om en temperatur mellan 17 och 25 grader. Att det blir svalare på natten är bara en fördel. Försök att vädra så mycket som möjligt.

Men undvik naturligtvis riktigt kallras, när det är många minusgrader ute. Oftast trivs orkidéer bäst i gamla dragiga fönster, där det blir bättre luftväxling.


Phalaenopsis bellina.

Gärna en dusch då och då

Det går bra att duscha orkidéer med en lätt dimma från en vanlig duschflaska. Men överdriv inte duschningen, så att vatten eller fukt blir stående i bladrosetterna. Lägg gärna lite lecakulor i botten på ytterkrukan, så kan det även få vara lite fukt under orkidéen.

När blommorna har ramlat av så låter du stängeln sitta kvar så länge som den är grön. Det kan nämligen blomma om på den gamla stängeln, antingen i toppen eller vid olika leder under den gamla blomningen.

Det rekommenderas ibland att man ska klippa av stängeln vid tredje leden, men låt bli det. Du riskerar då att klippa bort kommande blomning eller att du stör plantan, som vill blomma om på samma stängel, fast högre upp. Det är ju knappast någon som springer runt i naturen med en sekatör och klipper av stänglarna!

Plantera om regelbundet

Orkidéer behöver planteras om ungefär vartannat till vart tredje år. När plantan är på väg ut ur krukan, eller om komposten som den är planterad i börjar att förmultna, är det dags. Om komposten har blivit för fin, så att fukten håller sig kvar i ett par veckor eller längre, måste du snabbt byta ut den.

Komposten består av bark och kokosfibrer. Blanda gärna i lite vitmossa, Sphagnum, eller lägg den som en liten halsduk runt om rötterna. Sphagnum är riktig vitmossa - och ska inte förväxlas med den "vitmossa" vi köper till advent, som egentligen är en lav.


Paphiopedilum De Perle.

Fakta om orkidéer

Det finns otroligt många arter av orkidéer. Det är den största växtfamiljen, med över 35 000 olika arter, och man upptäcker hela tiden nya. De växer vilt över nästan hela jordklotet, från havsytan och upp till flera tusen meters höjd.

I Sverige finns vilda arter som t ex Adam och Eva och De vi odlar i våra villor kommer oftast från Asien eller Centralamerika, och många av dem är hybrider, alltså korsningar mellan olika arter. Det finns flera hundra tusen registrerade orkidéhybrider.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 februari 2002

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons