Annons

Orkidéer - lättare än du tror

Trädgårdsväxter och krukväxter

Orkidéer är så fantastiskt exotiska och vackra, att man gärna tror att de är extremt svårodlade. Men ingenting kunde vara mer fel.

Annons

Idag finns det många lättodlade sorter som inte ställer större krav på tillvaron, än att du som nybörjare lätt kan få dem att trivas.


Phalaenopsis hybrid.

De exotiska orkidéerna blir allt vanligare i Sverige, och vi får fler och fler arter (främst hybrider) att välja bland. Många tror att de med sitt överdådliga och annorlunda utseende är svåra att sköta, men faktum är att vissa arter numera nästan är att betrakta som ungkarlsblomman nummer ett. Men självklart finns det några grundförutsättningar som måste uppfyllas.

Bästa nybörjarorkidéerna

Den bästa orkidéerna att börja med kommer från släktet Phalaenopsis, som också kallas just "nybörjarorkidéer". De finns i många olika färger: vita, gula, orange, rosa och lila toner t ex. Det har även på senare tid kommit en som nästan är röd. De blommar minst en månad, oftast tre till fyra månader i sträck.

Ett annat odlingsvärt och lättskött orkidésläkte är Paphiopedilum, eller på svenska Venussko. Dessa orkidéer anses av många som de "riktiga". Detta för att det var dem man förr sålde som snittblommor och även odlade i Sverige i stor skala.

Venusskon är mycket lättskött, speciellt om du väljer en som har fläckigt gröna blad. Den kan placeras lite mörkare, i ett norrfönster eller dylikt. En klar favorit är sorten ´Pinocchio´, som blommar med 5 - 10 blommor per stängel, och varje blomma sitter kvar ungefär 3-4 veckor.


Phaphiopedilum, amerikansk hybrid.

Så får du dina orkidéer att trivas:

Välj rätt planta
Välj en planta där växten sitter stadigt i krukan - se upp så att orkidén inte är planterad i för fin, jordliknande kompost. Det ska inte heller vara skumgummibitar i blandningen. Det är alltid de sämsta orkidéerna som står i en sådan blandning. Orkidéer får inte heller vara omslutna av en plastpåse.

Köper du en orkidé under vintern, så se till att den emballeras ordentligt med papper eller liknande innan du tar ut den i kylan.

Dopvattna alltid
Regnvatten är uppskattat, men det går lika bra med vanligt kranvatten, om det inte innehåller för mycket kalk.

Fyll en hink med rumstempererat vatten. Doppa ner hela plastkrukan under vattenytan och ta sedan upp den direkt. Håll den alltså inte kvar nere i vattnet. Låt överflödigt vatten rinna bort och sätt sedan tillbaka den i sin ytterkruka. Se till att vatten inte blir stående kvar i bladrosetten.

Annons

Vattna ungefär var tionde - fjortonde dag under vinterhalvåret, och ca en gång per vecka under sommarhalvåret. Det är viktigt att inte övervattna under vintern, när ljuset är mycket svagare och dagarna kortare. Det är ljuset som styr växterna och ser till att de behöver mera
vatten när det finns mera ljus ( detta gäller för samtliga växter).


Phalaenopsis hybrid.

Använd specialnäring

Orkidéer vattnas med en specialnäring i pulverform. Att använda vanlig krukväxtnäring och späda ut den mera är inte bra, det blir helt fel balans mellan näringsämnena.

Ljust, men inte i starkt solsken. Många orkidéer tycker om en ljus placering. Det kan vara i ett söderfönster på vintern och ett norrfönster på sommarhalvåret. Därför ställer de flesta sina vanligaste orkidéer i ett öster- eller västerfönster. Skydda de vanligaste orkidéerna för den starka sol, som kommer väldigt snabbt när det äntligen blir vår och sedan skiner väl mycket hela sommaren. Om du vill få absolut bästa resultat kan du använda tillskottsbelysning, som Osram Fluora 77 lysrör eller kvicksilverbelysningen Flora-Set. Även moderna halogenlampor, de ljussvaga, går bra att använda.

Frisk luft

De lättskötta orkidéerna tycker om en temperatur mellan 17 och 25 grader. Att det blir svalare på natten är bara en fördel. Försök att vädra så mycket som möjligt.

Men undvik naturligtvis riktigt kallras, när det är många minusgrader ute. Oftast trivs orkidéer bäst i gamla dragiga fönster, där det blir bättre luftväxling.


Phalaenopsis bellina.

Gärna en dusch då och då

Det går bra att duscha orkidéer med en lätt dimma från en vanlig duschflaska. Men överdriv inte duschningen, så att vatten eller fukt blir stående i bladrosetterna. Lägg gärna lite lecakulor i botten på ytterkrukan, så kan det även få vara lite fukt under orkidéen.

När blommorna har ramlat av så låter du stängeln sitta kvar så länge som den är grön. Det kan nämligen blomma om på den gamla stängeln, antingen i toppen eller vid olika leder under den gamla blomningen.

Det rekommenderas ibland att man ska klippa av stängeln vid tredje leden, men låt bli det. Du riskerar då att klippa bort kommande blomning eller att du stör plantan, som vill blomma om på samma stängel, fast högre upp. Det är ju knappast någon som springer runt i naturen med en sekatör och klipper av stänglarna!

Plantera om regelbundet

Orkidéer behöver planteras om ungefär vartannat till vart tredje år. När plantan är på väg ut ur krukan, eller om komposten som den är planterad i börjar att förmultna, är det dags. Om komposten har blivit för fin, så att fukten håller sig kvar i ett par veckor eller längre, måste du snabbt byta ut den.

Komposten består av bark och kokosfibrer. Blanda gärna i lite vitmossa, Sphagnum, eller lägg den som en liten halsduk runt om rötterna. Sphagnum är riktig vitmossa - och ska inte förväxlas med den "vitmossa" vi köper till advent, som egentligen är en lav.


Paphiopedilum De Perle.

Fakta om orkidéer

Det finns otroligt många arter av orkidéer. Det är den största växtfamiljen, med över 35 000 olika arter, och man upptäcker hela tiden nya. De växer vilt över nästan hela jordklotet, från havsytan och upp till flera tusen meters höjd.

I Sverige finns vilda arter som t ex Adam och Eva och De vi odlar i våra villor kommer oftast från Asien eller Centralamerika, och många av dem är hybrider, alltså korsningar mellan olika arter. Det finns flera hundra tusen registrerade orkidéhybrider.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
06 februari 2002
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons