Odla asiatiskt

Tycker du om asiatisk mat? Varför då inte prova att själv odla en del av grönsakerna som ingår i exempelvis det Thailändska köket. Många av dem trivs bra även här uppe i norr.


En som vet, hur man odlar asiatiska grönsaker i den svenska myllan, är Sutip Austad i Spekeröd, några mil norr om Göteborg. Hon kommer ursprungligen från Thailand och har prövat att odla det mesta, som växer hennes hemland.

Restaurangerna står i kö för att köpa hennes läckerheter. Här följer en kavalkad över några asiatiska grönsaker, som hon odlar.

Thailändsk chili

Det här är en av de minsta varianterna av spansk peppar.Thailändsk chilipeppar, Capsicum frutescens, vars frukter växer rakt upp i luften och bara blir två, tre centimeter långa. Använd inte fröna vid kryddning, de är extremt starka.

Chiliplantor vill ha mycket ljus och värme; för övrigt är de lättskötta, och du behöver varken toppa, tjuva eller hjälpa till med pollinering.

Aubergine

Ursprungligen kommer aubergineplantan, Solanum melongena, från Indien. Efter ett intensivt förädlingsarbete finns den nu i många olika former och färger, bland annat äggformade vita, avlånga gröna och spräckligt lila.

Man kan köpa småplantor i välsorterade handelsträdgårdar. Plantera ut dem i

växthuset när nattemperaturen inte befaras gå under tio grader. Gödselvattna regelbundet under sommaren. Aubergine kan användas kokta, stekta eller ugnsgratinerade, till exempel i moussaka.

Pac choi

Det finns en mängd olika kålväxter, som används flitigt i Asien men är tämligen okända här.

Pac choi, Brassica rapa var. chinensis, sås lämpligen direkt i köksväxtlandet i slutet av juli eller början av augusti. Man kan äta både stjälkar och blad, råa i sallader eller kokta i soppor.

Osaka

En annan trevlig kålväxt är osaka, Brassica juncea, som ibland kallas för salladssenap. Den kan sås tidigt på våren under fiberduk eller, liksom pac choi, i slutet av sommaren.

Liksom alla kålarter vill de asiatiska kålväxterna ha en lucker, fuktighetshållande och näringsrik jord.

Helig basilika

Helig basilika, Ocimum tenuiflorum, växer vild i Thailand och planteras även runt buddistiska tempel -därav namnet. Det är svårt att odla basilika i kryddlandet. Bäst är att så fröna i krukor inomhus och placera ut dem i växthus när plantorna kommit upp. Toppa plantan regelbundet så fördröjs blomningen.

Citrongräs

  

Färskt citrongräs, Cymbopogon citratus, finns i asiatiska butiker samt ibland i vanliga livsmedelsaffärer. Sätt stjälkarna i ett glas med vatten och plantera gräset i krukor när det vuxit ut rötter. Citrongräs tål inte frost och odlas bäst i kruka i söderläge eller i växthus. Det går att övervintra plantorna inomhus. Skär färska stjälkar i tunna skivor sedan ytterhöljet tagits bort.

Citrongräs ger en fin citronsmak till köttgrytor, fiskrätter och dressingar.

Bittergurka

Bittergurka, Momordica charantia, har en så bitter smak, att de flesta västerlänningar snabbt spottar ut den i samband med provsmakning. Men i Asien är den omtyckt och anses ha en hälsobringande och värmande effekt. Den bittra smaken mildras, när man steker eller kokar den.

Bittergurkan är mer värmekrävande än vanlig växthusgurka och behöver handpollineras, för att det ska bildas frukter. Gurkorna skördas, när de är en decimeter långa.

Okra

Så fröna inomhus under våren och plantera ut plantorna i växthuset när nattemperaturen är runt tio grader. Jorden ska vara mullrik så blanda gärna upp den med kompost. Frukterna hos okran, Abelmoschus esculentus, ska skördas, när de är sex

till tio centimeter långa och fortfarande omogna. De kan ge hudirritationer så använd handskar vid skörden. Okra kan bland annat användas i soppor och omeletter.

Thailändsk långböna

Den här gracila bönsorten förvånar oss med sina långa, tunna bönor. Tyvärr är det svårt att hitta fröer till thailändsk långböna, men den har en nära släkting i spaghettibönan, som är lättare att få tag på. Det är helt nödvändigt att odla dessa exotiska bönor i växthus. Förgro dem inomhus och plantera ut dem när den värsta kylan är över. När bönorna är trettiofem centimeter långa, är det dags för skörd.

Lästips: Odla orientaliskt. Lena Israelsson. W & W.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar