Annons
En sittplats och några vita blommor i krukor räcker för att få en skön vit oas! Rosen är vitrosa 'Souvenir de la Malmaison, Rosa Bourbon-gruppen, zon 1-3, och liljan 'Casa Blanca', Lilium Orient-gruppen.
En sittplats och några vita blommor i krukor räcker för att få en skön vit oas! Rosen är vitrosa 'Souvenir de la Malmaison, Rosa Bourbon-gruppen, zon 1-3, och liljan 'Casa Blanca', Lilium Orient-gruppen. Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Nytt och hett i trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgårdsintresset bara ökar — över hela världen. Med det följer nya växter och nya idéer. Vad är på gång i år? Här är trendsättarnas signaler för 2007.

Annons

Hetaste hett är den vita trädgården. Ända sedan den legendariska Vita Sackville-West för över 50 år sedan skapade sin vita trädgård, har den ansetts som en av världens vackraste anläggningar. Det har gjort att vita växtkompositioner aldrig blivit omoderna. Och nu är de mer inne än någonsin.

Varför? Är den vita trädgården på Sissinghurst Castle i det engelska grevskapet Kent så fantastisk som det sägs?

Ja! Det är något magiskt över Vitas kompositioner med vita blommor, som lyser mot mörkgröna fonder och har sällskap av silverskimrande bladväxter.

En hel trädgård i uteslutande vitt känns främmande för oss vanliga trädgårdsägare. Men gärna en vit vrå, rabatt eller kanske en ruta i gräsmattan med vita blommor omgivna av en låg häck av buxbom eller idegran.

För det är något speciellt med vita blommor. De är vänliga och behagliga att vila ögonen på. Dessutom passar vitt till alla färger. Tänk dig en vit rabatt framför ett falurött hus med vita knutar! Eller vid en blå, gul, grön, brun eller rosa husfasad. Allt blir lika smakfullt och tilltalande! Vitt är skymningens egen poetiska nyans, eftersom vita blommor lyser med en sällsam lyster i mörkret. Eftersom vi faktiskt tillbringar den mesta av vår hemmatid i kvällsträdgården är vita skymningsblommor något att ta fasta på.

Bland blommande växter finns det massor med vitblommande arter; rosor, liljor, pioner, perenner och ettåriga sommarblommor. Nyanserna i det vita kan växla från grädde till snövitt och de olika tonerna passar utmärkt tillsammans.

Därför är det lätt att skapa sig en vit rabatt med sina olika favoritväxter.


Senaste nytt: vita blommor med mörka accenter. En sådan är den effektfulla elfenbensliljan, Lilium napalense


Penséer i blossande apelsinorange - nytt och hett för vårträdgården!

Dramatiskt "svart" till det vita

Om man vill blanda in någon färg i det vita är det vanligt att man väljer blått. Det är harmoniskt och stillsamt vackert. Men nu signalerar växtvärlden dramatik: sätt in någon svartblommande växt! Nytt känns det onekligen. Men – svarta blommor..?

Sådana har sakta men säkert börjat dyka upp bland olika växtarter. Den första svarta blomma som slog trädgårdsvärlden med häpnad var violen 'Molly Sanderson'. Det är fortfarande den enda blomma som är riktigt svart. De flesta som kallas svarta har i själva verket inslag av mahogny, bourgogne, purpur, chokladbrunt och violett – och då blir det genast lättare att acceptera svart som blomfärg! En sensationellt vacker stockros är sorten Alcea rosea 'Nigra' med mörkt mahognyfärgade kronblad med silkeslyster. Andra godbitar i de svartas skara är irisen 'Before the Storm' och tulpanerna 'Queen of Night' blåsvart, och papegojtulpanen 'Black Parrot' i svart-vinrött. Det allra senaste är vita blommor som har svartmörka inslag, till exempel vita liljor med effektfulla mörka mittenfläckar.

Annons


Den svartaste blomma som finns är berömda Viola cornuta 'Molly Sanderson' (i krukan). Här i sällskap med stockrosen 'Nigra' och engelska rosen 'Abraham Darby'.


I år öppnar vi vårträdgården med nya pensésorter som lyser som soluppgången!

Guldglittrande blommor

Under senare år har blommor i glödande soluppgångstoner blivit allt mer populära. Trenden har nu utvecklas mot guldglimmande toner. En ros vars inre kronblad glittrar som guld... Det är inne det - och förföriskt! Det har kommit ljuvliga sådana rossorter, mycket tack vare den engelske rosförädlaren David Austin, som vunnit pris på pris på Chelsea Flower Show för sina gyllene rosor. Läs om dem i rutan sist i artikeln.

Herrarnas favoritblomma dahlian, som under många år var en förbisedd lökväxt, har fått en välförtjänt comeback. Dahlior är värdefulla, lättodlade, överdådigt blommande och fina sällskapsväxter. De finns i olika gyllene nyanser. En randig dahlia i glödande toner, Dahlia 'Firework Mixed', lanseras som en världsnyhet hos fröföretaget Thompson & Morgan.

Penséer är större stjärnor än någonsin i vårblommornas värld. Det kommer massor med nya sorter, inte minst sådana som har ett gyllene sken över sina ”ansikten”. Tack för det! Pensén är vårens i särklass mest värdefulla utplanteringsväxt, som trotsar kyla och snö och bara blommar allt ymnigare ända tills det är dags för sommarens pelargoner.


Vackra rosor piggar alltid upp! Läs mer om rosor nedan.


Ett ursökt sällskap
i en vit solig rabatt: perennen stäppkål, Crambe cordifolia, med kaskader av små vita stjärnblommor, och silvergrå ulltistel, Onopopordum acanthium.


Toppmoderna skönheter är de "svarta" pensérna som dyker upp mer och mer.

Stämningsskapande vatten

Vattenarrangemang var en av de största inslagen på förra vårens Chelsea Flower Show, Europas förnämsta och mest modeskapande trädgårdsutställning.

Vatten i olika former har redan blivit populärt här hemma. De händigaste bygger konstnärliga anläggningar med små näckrossjöar och porlande bäckar mellan vackra stenar. Det saluförs olika lättmonterade dammar, fontäner och vattenstrilande prylar i plantbutikerna. Men egentligen räcker det med små enkla vattenblänk för att ge trädgården en stämningsfull atmosfär. Kanske några fågelbad, strategiskt utplacerade där man ofta vistas och på nära håll kan uppleva ljuden av levnadsglada småfåglars förtjusta plaskande.


Ett populärt trädgårdsmode är vatten och sten. Den lilla bäcken, omgiven av perennen jättedaggkåpa (Alchemilla mollis), porlar muntert på sin väg ner i dammen.

Rosor med guldglans

Engelsmannen David Austin har blivit världsberömd för sina engelska rosor, som han fått fram i nya fantastiska nyanser, inte minst sorter med guldiga toner. Läckra sådana är 'Abraham Darby', 'Charles Austin', 'Crocus Rose', 'Crown Prinsess Margaretha', 'English Garden', 'Golden Celebration', 'Grahamn Thomas', 'Pat Austin' och 'Teasing Georgia'.

Engelska rosor är meterhöga buskrosor med starkt fyllda blommor med mormorsrosornas skönhet, charm och underbar doft. De blommar från högsommar till sen höst. De är härdiga i zonerna 1-3 eller 4. Bor man i kallare klimat kan de med fördel odlas i stora krukor, som vinterförvaras frostfritt.

Förnämligt sortiment har:  

Flora Linnea, 042-32 77 99, www.floralinnea.com
Cedergrens plantskola, 042-26 00 52, www.cedergrens.com
Löta Trädskolor, 016-705 90.
Zetas finsmakarens trädgård, 08-64603 91, www.zetas.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 februari 2007

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons