Annons
Härdig långt upp i Norrland är ginnalalönnen vars vackra blad färgas i röda och gyllene toner.
Härdig långt upp i Norrland är ginnalalönnen vars vackra blad färgas i röda och gyllene toner.

Njut av höstens flammor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Buskar med sprakande höstfärger och granna bär, och sommarens sista rosor. Här är ett urval pärlor för en sprakande höstträdgård.

Annons
Trädgårdsglädjen är inte slut bara för att vintern lurar runt hörnet. Under de sena höstdagarna, med sin milda sol och klara luft, är det härligt att vara ute och förena nytta med nöje. De flammande höstfärgerna på buskar och träd inspirerar, och den bästa planteringstiden för sådana är vid lövfällningen.

Kvalitet framför kvantitet

Var kräsen när du väljer vilka du ska sätta. I en villaträdgård med begränsat utrymme är det klokare att välja en utsökt buske än tre mindre intressanta. En enda solitär med lysande höstfärg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet. Speciellt bland lönnar och rönnar finns det delikata pärlor. I lönnarnas stora släkte står olika japanska sorter i särklass. De har ett delikat bladverk och ett nätt växtsätt som gör att de passar även i mindre täppor. Två fantastiska sorter är den sirliga flikbladiga japanlönnen 'Dissectum', som får en förbluffande eldig morotsfärg (zon 1-3), och den flikbladiga japanlönnen 'Osakazuki' med lysande korallröda höstblad (zon 3-4). Bland större sorter är den japanska gyllenlönnen 'Aureum' en ögonfröjd, vars gyllengula sommarblad flammar upp i rödorange (zon 3). Kopparlönnen höstfärgas i orange-rosa-koppar (zon 3). För Norrland är ginnalalönnen (zon 5) en pärla med sina nästan guldfärgade blad med röda teckningar.


Japanskt gaffelolvon, en utsökt raritet, vacker hela säsongen med sina chokladbruna fint formade blad, som på hösten får toner av rosa och lila.

Moschatarosen ’Gislaine de Féligonde’ är en ljuvlig höstblommare i aprikosgult, ton i ton med naturens färger. Zon 3.

Dekorativa bär

Det har kommit spännande sorter med rönnar som bär klasar i nya färger som gult, apelsinorange, vitt och till och med rosa. En sevärdhet är ambrarönn 'Joseph Rock' med varmt orangegula bär (zon 3). Andra fina sorter med gula bär är astridrönn 'Astrid' och birgittarönn 'Birgitta', båda (zon 3). Rosmarirönnen 'Rosmari' har läckert rosa bär, (zon 5). Ullungrönn är en praktsort med mörkt orangeröd höstfärg, som dignar under mäktiga klasar av tomatröda bär, (zon 4). En delikatess för små trädgårdar och kallt klimat är pärlrönn, (zon 5), vars snövita bär lyser effektfullt mot bladverket.


Den vanliga skogsrönnen är med sin vackra höstfärg och de glänsande lackröda bärklasarna en fin trädgårdsprydnad, härdig i hela landet.

En av de spännande nyheterna bland rönnar är ambrarönnen ’Joseph Rock’, som bjuder på stora klasar av bärnstensgula bär.

Strålande bladverk

Benved ger också höstliga upplevelser utöver det vanliga. Vingbenved strålar i karminrött och har säregna rödorange fruktknippen, (zon 5). Vanlig benved har mörkt vinröd höstfärg, (zon 4). Kinesisk benved har orange blad och rosa frukter, (zon 5), och körsbärsbenved lyser i blekgult med skimrande bär, (zon 5).

Vanliga höstskönheter är häggmisplarna. Sorten prakthäggmispel är en av de vackraste med strålande rött bladverk i kombination med svarta bär, (zon 5). Bland ovanliga arter, värda att leta efter finns en utsökt liten och stor häxal, med säregna tvåfärgade höstblad i gult och orangerött, (zon 3), och hösteld, vars svenska namn säger allt om dess fägring, (zon 3).

Japanskt gaffelolvon, (zon 4), har mycket attraktiva rynkiga blad, på hösten skiftande i violett. Ett barrträd med tjusig halmgul höstfärg är lärk, den enda barrväxt som fäller sina barr inför vintern.


Vingbenved med sin karminröda höstfärg är en värdefull prydnad som trivs i stora delar av landet.

En gyllene ros för höstträdgården är Austin-sorten ’Graham Thomas’, en av de finaste engelska rosorna.

Vackra höstblommor

Även en del rossorter överraskar så här års med att få en ny skönhetsperiod och blomma tills frosten kommer. Unna dig någon sådan nu när det är en utmärkt planteringstid även för rosor. Det är något speciellt med "sommarens sista ros"! Den klassiska bourbonrosen 'Louise Odier' (zon 5) bjuder generöst på vackra höstblommor, liksom de engelska Austinrosorna (zon 3-4). Sorterna 'Graham Thomas', gyllengul, och 'Crown Princess Margareta', aprikosorange, är särskilt spektakulära. För höstlig rosglädje bör man välja remonterande sorter.

Ett annat glädjeämne så här års är förvånansvärt nog pelargonerna. De brukar leva upp och få en kick av den fuktiga och svalare luften. Blommar hänfört en sista gång innan det är dags för vintervilan. Låt dem stå ute i det längsta, men skydda dem från frost om du vill spara dem till nästa år. Eller låt kylan ta dem och köp nya till våren. Det kan du göra med gott samvete eftersom det finns massor med fina pelargonsorter i blom att köpa så snart våren gläntar på dörren.


Pelargonerna överraskar ofta med att leva upp strax innan kylan kommer och blommar entusiastiskt tills frosten tar dem.

Mormorsrosen ’Louise Odier’ får på hösten en intensivare rosa ton och blommar glatt tills frosten kommer.

"Sommarens sista ros" lutar sina sköna kinder mot spadhandtaget. Sorten är Austin-rosen ’Abraham Darby’, zon 3.

 Värt att veta:

  • Årets bästa planteringstid för rosor och lövfällande buskar är efter lövfällningen. Den svala fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att etablera sig i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade.
  • Berika planteringsjorden med brunnen naturgödsel och/eller kompost. Vattna även om det är fuktigt så att jorden slammas till runt rötterna. Ta tillvara höstens "guld", de nedfallna löven, och lägg ett lager av dem runt nyplanteringen. De skyddar mot kylan och förmultnar under vintern till näringsrikt "godis" för växten.
  
Annons
09. oktober 2008
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons