Annons
Vintern rasar ut och våren in när man sätter ett gäng småvioler och storblommiga penséer i balkonglådan.
Vintern rasar ut och våren in när man sätter ett gäng småvioler och storblommiga penséer i balkonglådan.

Möt våren med vänliga violer

Trädgårdsväxter och krukväxter

Glada och tuffa trotsar de frost och snö. Det finns inga bättre blommor att öppna vårträdgården med!

Annons
Med penséerna är det dags för vårens första blomsterfest i trädgården. Då får vi, precis som i Elsa Beskows än idag lika älskade barnbok Blomsterfesten i täppan: "Se Fru Pensé. Se hur hon glänser av sammet så fin, djupblå och gullgul och rödgredelin! Just som en drottning i sammet och guld. Är hon dock vänlig mot alla och huld"...

Det finns inga mer lättskötta, användbara, prisvärda och sympatiska blommor att starta trädgårdssäsongen med. De små plantor vi köper så här års växer snabbt till frodiga tuvor, som blommar oupphörligt ända tills det är dags att byta ut dem mot sommarblommorna.

Ett stort plusvärde hos penséerna är också att de är så frosttåliga. De klarar galant fem minusgrader. Det är ingen fara att sätta ut dem under mars-tidiga april.


Låt vårens lökväxter få sällskap av penséer. Den här tidiga pingstliljan har fått ett sällskap i matchande månskensgult.

Det finns olika hybrider av den vilda styvmorsviolen, alla mycket rikblommande.

Välj gammaldags sort

Penséerna var mammas, mormors och farmorsmors älskade vårblommor och har aldrig blivit omoderna. Idag är de stjärnorna bland vårens tidiga utplanteringsväxter. Varje vår dyker det upp nya skönheter och finns numera med de mest skiftande "ansiktsuttryck" i regnbågens alla färger. Mycket inne är de gammaldags sorterna, som påminner om spjuveraktiga trollgummor, romantiska rokokofröknar och besjälade änglar. När man köper penséer är det roligt att studera deras olika ansiktsuttryck och plocka ihop ett gäng olika personligheter.


Trendigt svarta som en tropisk sammetsnatt kan penséer också vara.

’Tiger Eye’ är det träffsäkra namnet på den här kattlika dvärgviolen.

Toppmoderna är de viktorianska 1800-tals-penséerna med sina mjukt vågiga blommor i romantiska färger.

Passar ihop

Tack vare sin färgrikedom är penséernas användningsområden nästan obegränsade. Man kan välja plantor som blommar ton i ton med husväggen, krukorna, utemöblerna och trädgårdens tidigaste blommor. När så våren kommit på allvar med gullvivor, påsk- och pingstliljor är det underbart att sticka ned matchande penséer bland dem.

Det finns fina dvärgsorter av penséer och småvioler som är ättlingar till den vilda styvmorsviolen. De är mycket söta tillsammans med tidiga lökväxter som krokus, scilla och vårstjärnor. När lökväxterna blommat över är det bara att gräva upp småviolerna och flytta dem dit man vill, så länge du ser till att få med en jordklump runt rötterna.

En näpen nykomling från Australiens skogar är murgrönsviolen. Den har små vita blommor som syns på långt håll. Murgrönsviolen är mer frusen än penséerna och bör placeras på en skyddad plats, och tas in om det blir köldgrader, men sedan blommar den hela sommaren.


Två av vårens tidigaste budbärare: snökrokus och penséer som båda tål frost.

Ett gäng nyköpta penséer som väntar på utplantering. Penséer blommar glatt redan som småplantor.

Inte gassande sol

Violsläktet är tacksamt och lättskött. De uppskattar planteringsjord av bra kvalitet i krukor och balkonglådor, och lucker, humusrik jord på friland. Trivs i de flesta lägen utom heta, solgassiga. Ett halvskuggigt läge är idealiskt. Tänk på att de är törstiga. Varma dagar är det klokt att ta en ronda med vattenkannan bland dem dagligen. Passa då på att nypa bort vissna blomrester och fröhus så stimuleras knoppsättningen, och plantorna blommar generöst till högsommaren. Då brukar de ta igen sig, de gillar inte sommarhetta. Klipp ned plantorna hårt och gräv ned dem på en undanskymd halvskuggig plats. De blommar ofta om på hösten men är känsliga för vinterfukt. Om du har tur så övervintrar de, och är på benen igen lagom för att välkomna våren till din trädgård nästa år igen!

Annons
12 mars 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se