Annons
Vintern rasar ut och våren in när man sätter ett gäng småvioler och storblommiga penséer i balkonglådan.
Vintern rasar ut och våren in när man sätter ett gäng småvioler och storblommiga penséer i balkonglådan.

Möt våren med vänliga violer

Trädgårdsväxter och krukväxter

Glada och tuffa trotsar de frost och snö. Det finns inga bättre blommor att öppna vårträdgården med!

Annons
Med penséerna är det dags för vårens första blomsterfest i trädgården. Då får vi, precis som i Elsa Beskows än idag lika älskade barnbok Blomsterfesten i täppan: "Se Fru Pensé. Se hur hon glänser av sammet så fin, djupblå och gullgul och rödgredelin! Just som en drottning i sammet och guld. Är hon dock vänlig mot alla och huld"...

Det finns inga mer lättskötta, användbara, prisvärda och sympatiska blommor att starta trädgårdssäsongen med. De små plantor vi köper så här års växer snabbt till frodiga tuvor, som blommar oupphörligt ända tills det är dags att byta ut dem mot sommarblommorna.

Ett stort plusvärde hos penséerna är också att de är så frosttåliga. De klarar galant fem minusgrader. Det är ingen fara att sätta ut dem under mars-tidiga april.


Låt vårens lökväxter få sällskap av penséer. Den här tidiga pingstliljan har fått ett sällskap i matchande månskensgult.

Det finns olika hybrider av den vilda styvmorsviolen, alla mycket rikblommande.

Välj gammaldags sort

Penséerna var mammas, mormors och farmorsmors älskade vårblommor och har aldrig blivit omoderna. Idag är de stjärnorna bland vårens tidiga utplanteringsväxter. Varje vår dyker det upp nya skönheter och finns numera med de mest skiftande "ansiktsuttryck" i regnbågens alla färger. Mycket inne är de gammaldags sorterna, som påminner om spjuveraktiga trollgummor, romantiska rokokofröknar och besjälade änglar. När man köper penséer är det roligt att studera deras olika ansiktsuttryck och plocka ihop ett gäng olika personligheter.


Trendigt svarta som en tropisk sammetsnatt kan penséer också vara.

’Tiger Eye’ är det träffsäkra namnet på den här kattlika dvärgviolen.

Toppmoderna är de viktorianska 1800-tals-penséerna med sina mjukt vågiga blommor i romantiska färger.

Passar ihop

Tack vare sin färgrikedom är penséernas användningsområden nästan obegränsade. Man kan välja plantor som blommar ton i ton med husväggen, krukorna, utemöblerna och trädgårdens tidigaste blommor. När så våren kommit på allvar med gullvivor, påsk- och pingstliljor är det underbart att sticka ned matchande penséer bland dem.

Det finns fina dvärgsorter av penséer och småvioler som är ättlingar till den vilda styvmorsviolen. De är mycket söta tillsammans med tidiga lökväxter som krokus, scilla och vårstjärnor. När lökväxterna blommat över är det bara att gräva upp småviolerna och flytta dem dit man vill, så länge du ser till att få med en jordklump runt rötterna.

En näpen nykomling från Australiens skogar är murgrönsviolen. Den har små vita blommor som syns på långt håll. Murgrönsviolen är mer frusen än penséerna och bör placeras på en skyddad plats, och tas in om det blir köldgrader, men sedan blommar den hela sommaren.


Två av vårens tidigaste budbärare: snökrokus och penséer som båda tål frost.

Ett gäng nyköpta penséer som väntar på utplantering. Penséer blommar glatt redan som småplantor.

Inte gassande sol

Violsläktet är tacksamt och lättskött. De uppskattar planteringsjord av bra kvalitet i krukor och balkonglådor, och lucker, humusrik jord på friland. Trivs i de flesta lägen utom heta, solgassiga. Ett halvskuggigt läge är idealiskt. Tänk på att de är törstiga. Varma dagar är det klokt att ta en ronda med vattenkannan bland dem dagligen. Passa då på att nypa bort vissna blomrester och fröhus så stimuleras knoppsättningen, och plantorna blommar generöst till högsommaren. Då brukar de ta igen sig, de gillar inte sommarhetta. Klipp ned plantorna hårt och gräv ned dem på en undanskymd halvskuggig plats. De blommar ofta om på hösten men är känsliga för vinterfukt. Om du har tur så övervintrar de, och är på benen igen lagom för att välkomna våren till din trädgård nästa år igen!

Annons
12 mars 2009

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons