Mormors blommande favoriter

Det finns många lättskötta trädgårdsklassiker som börjar bli populära igen. Här är några exempel.


Trädgården med dess frodiga grönska och färgglada blommor lockar oss. Många växter i den är mycket älskade, inte bara för sitt utseende utan också för att de är välbekanta vänner. De har funnits i svenska trädgårdar under lång tid och har en gammeldags prägel.

Det finns många ”mormorsväxter” som vi förknippar med den gamla torpträdgården. Vissa av dem har blivit mycket populära igen som exempelvis pioner där sortimentet i trädgårdsbutik ökar för varje säsong. Många av dessa gammeldags växter är mycket lättskötta om man planterar dem på rätt ställe. Växter som trivs i en fuktig jord skall inte planteras torrt och tvärtom.

En riktigt klassisk växt som under senare år blivit mycket eftertraktad är daglilja. Den gammeldags brunröda samt småblommiga gula fanns i mormors trädgård. Idag finns det flerfärgade skönheter i citrongult, vinrött, rosa och aprikos. Dagliljor trivs i en fuktig jord i ett lite halvskuggigt läge och blommar under juni – augusti beroende på vilken sort det är.

Löjtnantshjärtat är en riktig favorit. Den är inte så gammal i svenska trädgårdar som man tror. Carl von Linné fick aldrig se löjtnantshjärtat växa i Linnéträdgården. De första exemplaren till salu i Sverige såldes av Rosendals trädgård vid mitten av 1800-talet. Sedan dess har det funnits i var och varannan torpträdgård. Det trivs i en näringsrik fuktig jord som ändå skall vara väldränerad. Blommar under sommarens första del för att sedan vissna ner helt. De välbekanta rosa hjärtana finns också i rent vitt, fast de plantorna blir aldrig lika stora.

Riddarsporren är en stor och praktfull blomma. Den är så hög att den behöver stödjas, därför ser man den oftast planterad intill husväggar och plank. Har du ingen vägg får du binda upp dem mot käppar, de kan bli 150-200 cm höga.

Riddarsporren är en av de få växter som är riktigt härligt himmelsblå. Den finns i många andra blåvioletta nyanser samt vitt och rosa.

Riddarsporren skall planteras i en bra trädgårdsjord, ren lerjord eller alltför sandigt går inte bra. Blir det torrt måste du vattna regelbundet. Klipper du ner de höga blomstänglarna till 25 cm efter blomning kan det hinna komma fler blommor under sensommaren. Beroende på sorten blommar de någon gång under sommaren från juni-juli och in på hösten. Riddarsporren är en bra samplanteringsväxt med rosor av olika slag samt klängande klematis.

Nejlikan är en växt som har varit mycket populär. Den fanns i många trädgårdar, alltifrån Tycho Brahes trädgård från 1590-talet till vanliga trädgårdar av i dag. Det finns många olika arter och sorter, populärast idag är backnejlikan. Den tål sol och torka, är en bra stenpartiväxt och blommar praktfullt i juni – juli.

Lite högre är fjädernejlikan med tunna grågröna blad och delikat fransade blommor. En härlig och tålig kantväxt som borde användas mer och är omkring 25 cm hög. Den tål inte en blöt jord utan måste planteras soligt i sandblandad jord.

En riktig klassiker i torpträdgården är studentnejlikan eller ”brinnande kärlek” som den också kallas. Färgen är passande nog eldröd och plantan upp till 100 cm hög. Även den trivs på en mer sandig jord som inte är alltför blöt vintertid. Trivs den självsår den sig och blir fler och fler.

En av våra allra tåligaste torpväxter bara jorden är rätt. Den skall stå riktigt soligt och är fin i buketter. Den blommar under juni – augusti och du bör klippa ner den efter blomningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar