Annons

Miljövänlig gräsmatta

Trädgårdsväxter och krukväxter

När ängen blommar som vackrast, då är det sommar. Men ängen är inte bara något för våra ögon utan också utmärkt för biologisk bekämpning. Ängens växter är nämligen uppskattade av många nyttiga insekter som hjälper till att hålla ohyran borta. Här får du tips på hur man anlägger en äng och vilka ängsblommor du ska välja.

Annons
Den här ängen finns i en helt vanlig villatomt strax norr om Stockholm. I gräset växer mängder av prästkragar och rödfibblor. Bägge är växter som klarar lerjorden så länge det är soligt och öppet. I skuggan, i trädgårdens utkanter, tar andra mer skuggtåliga växter vid som Hundkex och midsommarblomster.

En äng i full blom är det vackraste golv man kan ha i trädgården. Den är fin från tidig vår med alla vårblommor och fram till högsommaren. När ängsblommorna gått i frö är det dags att slå den och då förvandlas ängen till en klippt grön matta.

Ängen behöver inte vara stor, det kan räcka med några kvadratmeter. Då får man också en mer varierad trädgård som lockar till sig mängder med nyttiga insekter som håller ohyran i schack. Ängen är en förnämlig fjärilsrestaurang och barnkammare för fjärilar. En klippt gräsmatta däremot är en av de mest artfattiga miljöer som finns.

Om trädgården är öppen och solig och jorden mager och torr har man de bästa förutsättningarna för att anlägga en äng. Det är just på den typen av jordar som ängsblommor växer naturligt. På allt för näringsrika jordar är det lätt att gräs och kraftiga ängsväxter, som hundkäx, tar över och kväver andra ängsblommor.

Den äng som är vanligast är torrängen, men det finns också bl a fuktängar, strandängar vid havet eller högörtsängar i fjällregionen. Alla ängstyperna finns att köpa som ängsblandningar eller pluggplantor. Några växter trivs på de flesta ängar medan andra föredrar en viss typ av ängsmark. Växter från fuktängen, som smörbollar, gökblomster och humleblomster, får svårt att klara sig på en torräng.

Ge det tid

För att få en vacker äng behövs mager jord och en stor portion tålamod. Räkna med att det tar flera år innan man får en rikt blommande äng. Det brukar ta 3-4 år från det man sår ängsfröna till att den har rikligt med växter som går i blom. Sedan tar det ytterligare några år innan gräset är tätt och fint.

Så anlägger du en äng

Ängsväxter trivs i mager jord. Därför är det bäst att anlägga en äng där marken är mager redan från början. Om marken är för kväverik trivs kväveälskande växter som hundkäx, midsommarblomster men också brännässlor. De konkurrerar ut andra växter som man hellre vill ha.

För att få marken mer mager kan man ta bort det översta jordlagret ner till alven och anlägga ängen på den. Man kan också lägga på ett tjockt lager med näringsfattig jord ovanpå den gamla jorden. Det är två snabba sätt. Om man på sikt vill få marken magrare kan man när man slagit gräset kratta ihop det och föra bort gräset så att inte näringen går tillbaka.

Det är också viktigt att jorden är fri från rotogräs. Dit hör bl a kvickrot, brännässla, tistlar, kirskål och åkerfräken. Låt gärna jorden ligga i träda först eller bearbetas ett par gånger med en jordfräs innan man sår in gräs och ängsblommor. Då minskas risken för flerårigt ogräs.


Plantera gärna in olika vårlökar för att ”krydda” ängen. På den här sommarstugetomten i Ockelbo växer den ljusgula tulpanen ’Purissima’ tillsammans med gullvivor, gammaldags poetnarcisser och kungsängsliljor.

3 sätt att få blommande ängsväxter

  • Sådd - Tar längst tid. Jorden måste vara naken. Annars kvävs växterna av gräset. Man kan frilägga större fläckar från gräs och så där om man inte vill anlägga hela området från början.
  • Pluggplantor - Det finns småplantor av ängsblommor att köpa. Bra om man vill komplettera en äng med fler blommande ängsväxter. Man sparar också tid med att plantera plantor i stället för att så.
  • Äng på rulle - innehåller alla växter man behöver, bara att rulla ut. Lika enkelt som att lägga ut gräsmatta på rulle.

Sådd

Bästa såtid är sensommar eller tidig höst, augusti till september, eller vårsådd i april till maj. Om man sår under sommaren blir det svårare att hålla ytan lagom fuktig. Mylla ner fröna lite lätt med en kratta så att de inte hamnar för djupt. Vattna och håll sådden fuktig.

Annons

Plantering av pluggplantor

De kan planteras från tidig vår, mars-april, och ändå till oktober. Vattna regelbundet tills de etablerat sig. Om man vill kombinera sådd med pluggplantor sår man först efter planteringen. Plantorna går i blom redan första året och kan sedan fröså sig så att de blir fler och fler.

Skötsel

Varje år ska ängen skötas för att bli vacker och artrik. Det gör man genom att slå ängen årligen, gärna med lie eller med en slåtterbalk. Bästa tiden är någon gång från början av juli till en bit in i augusti. Tidpunkten beror på var i landet man bor och hur sommaren varit. Om man tar bort gräset efteråt får man samtidigt bort en del av näringen och jorden kommer med tiden att bli allt bättre för ängsblommor.

Ingen näring ska tillföras, inte heller efter sådd eller plantering. Den enda näring de ska få är nedfallna löv och annat organiskt material, precis som i naturen.

Tips

  • En äng är känsligare för slitage än en gräsmatta. Gå bara på särskilda stråk, som blir som stigar.
  • För att ängen ska framhävas kan man klippa gångar med en gräsklippare och sedan hålla gångarna välklippta. Kontrasten mellan den vilda, yviga ängen och den tuktade, kortklippta gräsgången får ängens skönhet att framhävas ännu mera. Då minskar risken för att det ser ut som en "oklippt gräsmatta" efter blomningen och fram tills det är dags att slå.

Vilken äng ska du välja?

Om marken är torr blir det bäst med en torräng. Om det däremot är lite sankt kan man istället anlägga en fuktäng. Om man vill kan man krydda ängen med odlade växter. Dit hör vallmo, aklejor, malva och andra växter som gärna sprider sig så där lagom.


En vild torräng med tjärblomster och enstaka prästkragar och ängsklocka.

I fuktigare mark trivs smörboll, men även växter som fackelblomster och gökblomster. Smörbollen växer vild framför i norra Sverige men finns också längre söderut som den här ängen i Närke.

Torräng

Ängsblommor:
Stor blåklocka Campanula persicifolia
Ängsklocka Campanula patula
Brudbröd Filipendula vulgaris
Gulmåra Galium verum
Ängsnäva Geranium pratense
Blodnäva Geranium sanguineum
Prästkrage Leucanthemum vulgare
Pimpinell Sanguisorba minor
Mandelblom Saxifraga granulata
Rödblära Silene dioica
Smällglim Silene vulgaris
Ängsvädd Succisa pratensis
Ängshaverrot Tragopogon pratensis
Tjärblomster Viscaria vulgaris

Gräs:
Vårbrodd Anthoxanthum odoratum
Luddhavre Arrhenatherum pubescens
Kamäxing Cynosurus cristatus
Fårsvingel Festuca ovina
Rödsvingel Festuca rubra

Fuktäng

Ängsblommor:
Ängsbräsma Cardamine pratensis
Midsommarblomster Geranium sylvaticum
Humleblomster Geum rivale
Gökblomster Lychnis flos-cuculi
Fackelblomster Lythrum salicaria
Gullviva Primula veris
Smörblomma Ranunculus acris
Smörboll Trollius europaeus
Ängsviol Viola canina

Gräs:
Ängskavle Alopecurus pratensis
Darrgräs Briza media
Bunkestarr Carex elata
Kamäxing Cynosurus cristatus
Tuvtåtel Deschampsia caespitosa
Ängssvingel Festuca pratensis
Rödsvingel Festuca rubra

Köpställen

Pratensis AB - Här kan du köpa allt från ängsfröblandningar (från olika delar av Sverige och för olika ängstyper) till pluggplantor och äng på rulle.
www.pratensis.se

21 april 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons