Annons
Färgstämning. Mitt i trädgården dominerar pastellfärgerna. Rosa rosor och blå lavendel är till exempel en oslagbar kombination.
Färgstämning. Mitt i trädgården dominerar pastellfärgerna. Rosa rosor och blå lavendel är till exempel en oslagbar kombination.

Medelhav på skånska

Trädgårdsväxter och krukväxter

Mitt inne i Simrishamn ligger en underbart vacker trädgård fylld av idéer. Här samsas gamla klassiska växter som flox och rudbeckia med fikon och olivträd. "Våga chansa" är mottot för trädgården.

Annons

Det finns åtta odlingszoner i Sverige och zon 1 anses oslagbar, där bör det mesta fungera i trädgården. Vad inte alla känner till är att det också finns en zon 0. Till exempel i Björn och Eva Vingårds trädgård i Simrishamn. Den ligger inramad av murar i Simrishamns gamla stad nära havet. Och här uppstår ett klimat som är fantastiskt gynnsamt för odling.

-Det är klart att vi är privilegierade, säger Björn Vingård som är Vi i Villas chefredaktör. Men det finns många idéer i vår trädgård som funkar i hela Sverige. Man måste pröva sig fram och framför allt våga chansa.

-Jag har ofta funderat över när en trädgård blir ens egen. När man satt så mycket personlig prägel på den att man kan säga att man inte enbart förvaltat utan också förnyat. Nu, efter fem år känner jag att trädgården är vår, säger Eva Vingård.

Det som har hänt under den tiden är att trädgården har renodlats mot en mera medelhavsmässig karaktär. Det fanns stöd för en sådan utveckling i den gamla trädgården.


Springvatten. Den lilla fontänen porlar glatt ned i dammen med röda öländska näckrosor. I dammen finns också fem pigga guldfiskar.

Buxbom och rosor typiska. Buxbomsparterren är typiskt skånsk och behölls därför som trädgårdens centralpunkt. Buxbomen har kanske med åren fått en lite slottsparksliknande stämpel - men det är fel. Tuktad buxbom hittar man runt kyrkor, gårdar och naturligtvis också runt slott överallt i Skåne. Just denna är uppdragen från sticklingar och mycket livskraftig. Det tar cirka en dag för Björn att formklippa den för hand.

Mitt i buxbomsparterren finns två rosenträd, antagligen av sorten 'Westerland'. De blommar rikligt med laxfärgade blommor i början av sommaren. De är sannolikt mycket gamla och det ena visar tyvärr tydliga tendenser att gå mot sin ålders höst.

Rosorna är precis som buxbomen trädgårdens signaturväxter och därför har de utökats med fler sorter. Bakom parterren finns till exempel den vita 'Schneewittschen' i ett flertal exemplar, blandade med olika grässorter och astilbe...


Välkommen! Från porten leder en järngrind in till den dolda trädgården mitt i Simrishamn. Direkt innanför finns en vacker kullerstensgång.

Medelhavet i Sverige

-Jag rekommenderar att man försöker hitta ett tema för sin trädgård, säger Björn Vingård. Det blir mycket enklare då, man vet så att säga vad man ska göra. Och också vad man inte ska göra. Och vårt tema blev alltså Medelhavet.

Inspirationen till detta kom från flera håll. Ett av dem är Apotekarns trädgård mitt inne i Simrishamn, som är en ganska komplett Medelhavsträdgård med palmer och allt. Trädgårdsmästare Peter Englander är eldsjälen där och har varit en entusiastisk påhejare av Eva och Björns projekt.

Annons

En viktig växt för en trädgård av den här typen är förstås olivträdet. De som finns att få tag på i den här delen av Sverige kommer från Spanien och är ganska härdiga. Men de tål till exempel inte tjäle. Eva och Björn började med ett olivträd i kruka, som sattes in i boden över vintern. Men tillsammans med trädgårdsmästare Englander bestämde de sig för ett experiment med ett olivträd på friland - planterat i skyddat läge närmast huset.

För att få trädet att klara vintern täcks marken runt trädet med frigolit för att undvika tjälen och oliven byggs in i ett litet hus av träspjälor och bubbelplast. En julgransbelysning håller värmen uppe inne i huset.


Terasskonst. På terassen finns krukor i konstsmide, myrtenträd, salvia och en för våra trakter mycket frodig agave.


Olivträd på friland – ett spännande experiment.


I trädgården finns två sorters krukodlade agave. De övervintrar inomhus.

-Detta är ju egentligen helt vansinnigt, säger Björn. Men det är roligt och vi har nu bildat föreningen FSO, Föreningen Skånska Olivhusägare, för sådana som är lika knäppa som vi. Vi är kanske tio medlemmar för ögonblicket.

Mitt i buxbomsparterren växer några ståtliga agapantus. Två står i kruka och är mest lyckade, men några mindre växer faktiskt på friland.

-Det ska inte gå i Sverige, säger Björn. Jag berättade vid ett tillfälle om det för den berömde danske trädgårdsmästaren Tage Andersen och han blev helt förbluffad. Men det visar vilket fint klimat vi har här i Skåne. Men låt inte det avskräcka om du bor någon annanstans. Se det mer som en inspiration till experiment över hela Sverige!


 

Eva och Björns viktigaste råd:

  • Försök ge trädgården ett tema, då ger den ett samlat intryck.
  • Lista sedan vad du ska satsa på för växter - och vilka du ska avstå ifrån.
  • Våga chansa! Det är inte farligt om något dör, ersätt det då med något mer härdigt.
  • Krukor ger karaktär och är bra för experimentodling.
  • Tänk fritt. Vad behöver du? Och vad behöver du inte? Det mesta är till exempel roligare än en gräsmatta!
  • Ha kul, det ska vara skönt och härligt i trädgården.


 

Köp årets trädgårdsbok!

Nu kan du köpa "Medelhavsträdgård på svenska". En underbar bok med sommarkänsla och mycket inspiration för din egen trädgård.

Genom Vi i Villa köper du den till marknadens lägsta pris, 179 kronor - inklusive frakt.

Så här beställer du:
Gå in på www.adlibris.com/viivilla och gör din beställning. Boken kommer till dig inom några dagar.

Trevlig läsning!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 april 2008

6 Kommentarer

2008-04-16
Philip Landkvist
2008-04-16
Odlare i norr
2008-07-08
Jan Anders Anell
2008-07-14
Monika Ivarsson
2008-08-04
Philip Landkvist
0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons