Lyckas med julblommorna

Nu när det är som mörkast vill vi frossa i blommor. Här får du de bästa tipsen om vad man ska tänka på när man köper de vanligaste julblommorna och hur du får dem att trivas!

Amaryllis

Inköp: Köp lökar där minst en knopp syns. Och ju större lök, desto fler blomstänglar och fler klockor per stängel.

Plats: Amaryllis klarar att stå både ljust i fönstret och en bit in i rummet.

Vattning: När blomknoppen börjat svälla, först då ska löken få sin första vattning. Vattnar du för tidigt blir stängeln lång och ranglig. Vattna därefter enbart när jorden är torr. När blomman slagit ut kan man gödselvattna med flytande näring en gång i veckan. Nyp bort vissna blommor.

Hyacint

Inköp: När du väljer lök så välj en som är helt grön men där knoppen syns.

Alla hyacinter doftar, och det finns tre styrkor av doft, svag, medel och fyllig. Doftstyrkan anges på etiketten.

Plats: Utvecklas bäst i svalt rum, och trivs på fönsterbrädan.

Vattning: Vattnas sparsamt men regelbundet.

Julstjärna

Inköp: Först ska du titta i högbladens mitt, där sitter blomknopparna. De ser ut som knubbiga pistiller och ska vara gulgröna, och på väg att slå ut. Är de vissna, då har julstjärnan blommat över och du ska välja ett annat exemplar.

Packa in julstjärnan väl innan du lämnar butiken. Julstjärnan tål inte kyla.

Väl hemma, låt julstjärnan stå kvar i omslagspappret ett par timmar så den hinner acklimatisera sig.

Plats: Ska stå dragfritt, det vill säga inte på fönsterbrädan. Den vill heller inte att ha frukt i samma rum.

Vattning: Vill ha lagom med vatten. Känns krukan lätt när du lyfter upp den eller är torven ljus behöver julstjärnan vatten.

Cyklamen

Inköp: Köps i blom, välj ett exemplar som också har många knoppar. Stänglarna ska vara stolta, raka och bladverket kompakt.

Plats: Ljust, och klarar även ganska svalt.

Istället för att ha den i kruka kan man ha den i ett hyacintglas.

Bara knölarna inte får kontakt med vattnet så står den sig fin i många fler veckor än i traditionell kruka med jord.

Nyp bort vissna blommor.

Vattning: Vattnas underifrån, på fatet. Cyklamen vill inte torka ut. 0,5 dl-1 dl vatten per dag brukar vara tillräckligt.

Azalea

Inköp: Köp bara exemplar vars knoppar visar vilken färg det är på blomman.

Plats: En utslagen azalea klarar sig bra en bra bit in i rummet, en azalea i knopp bör däremot stå ljusare. Ställ den inte i närheten av element eller i sol.

Vattning: Ska torka ut mellan vattningarna men inte bli torr, den vill ha vatten regelbundet men inte stå i vatten. Ställ lättast azalean i en ytterkruka som är en storlek större. Lägg ett lager av lecakulor i botten på ytterkrukan, och fyll på med vatten så de är precis täckta. Då håller sig azalean sig fin i upp till åtta veckor.

Visste du att…

Om dina julblommor eller krukväxter börjar tappa bladen så kan det bero på att det finns julgran eller frukt i rummet. Det är etylen som är orsaken. En färsk, nyhuggen gran utsöndrar etylen i högre grad än en icke nyhuggen, så den färska kan påverka julblommorna. Men flesta granar som köps är i regel äldre än 14 dagar och därmed ganska harmlösa. Även frukt avger etylen och bland julblommorna är det julstjärnan som är mest känslig för främst äpple. Odlare brukar säga att det ska vara minst 10 meter mellan en julstjärna och ett äpple!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar