Närmare paradiset kan man inte komma, tycker Lisa om att sitta i sin lilla pionoas.
Närmare paradiset kan man inte komma, tycker Lisa om att sitta i sin lilla pionoas.

Lycka är en pionvrå

Trädgårdsväxter och krukväxter

Med romantiska, himmelskt doftande luktpioner blir din trädgård ett paradis. Speciellt om du skapar dig en liten pionoas, där du kan sitta och njuta!

När luktpionerna blommar på högsommaren vägrar jag att åka bort. Då vill jag "semestra" hemma i trädgården, i min paradisiska pionvrå.

Äta frukost medan jag beundrar de svällande silkesknopparna, som sakta öppnar sig. Luncha till doften av de solkyssta nu vidöppna blommorna, och sitta och drömma medan skymningen framhäver pionblommans eteriska skönhet…

Ja, att ha en pionoas i trädgården – det är lycka det!

Den behöver inte vara stor. Tre plantor räcker eftersom var och en av dem blir en meterhög yvig buske. Där ska finnas en sittplats och ett litet bord. Där ska man kosta på sig lyxen att bara vara, och låta sinnena få sitt lystmäte.

Väldoftande – och rådjurssäkra

Jag tycker att pioner är de bästa perenner som finns.

Varför? Därför att de är så förtjusande romantiska i sin utstrålning, ofta förknippade med lyckliga barndomsminnen från någon kär gammal lantlig trädgård. Därför att de doftar så karismatiskt, ja, himmelskt. Därför att de har en sådan svindlande historia från trädgårdskulturens vagga, de bördiga dalgångarna i Kina och Tibet, som kallas Blommornas Eden. Där satt de gamla visa kineserna i timtal och filosoferade framför sina pioner. Därför att de är utsökta vasblommor. Ta dem just innan knopparna ska slå ut. Inte mer än tre stjälkar per planta. Det räcker till en överdådig bukett som håller i veckor. Dessutom är pioner sjukdomsresistenta, rådjurssäkra och långlivade. Samma planta kan bli hundra år.

Härdiga och fulla av livskraft

Till pionernas kvaliteter hör också att de är mycket härdiga och klarar sig även i de bistraste nordiska klimat. Hör bara vad den världsberömde engelske förädlaren James Kelway, som skapade odödliga sorter, sade: "Det är inte lätt att ta livet av pioner. "De har bara ett livsviktigt krav: de behöver en viloperiod i vinterkyla varje år. De är seglivade, tål sträng kyla och intensiv hetta. De är sega som tisteln, tåliga som gatsten, och lika fulla av livskraft som maskrosen".

Under 30 år har jag samlat på mig ett femtiotal pioner – och fler ska det bli! Jag har lärt mig att ha tålamod med dem. Bli inte besviken om din pion inte blommar överdådigt de första åren. Vid tre års ålder brukar de visa sitt rätta jag. När en pionplanta etablerat sig så åldras den med stort behag, och blir bara vackrare med åren.


En sittplats är viktig i pionvrån, för här dröjer man sig kvar länge för att njuta. Pionen i förgrunden är ’Mr G F Hemerick’. Bakom den ’Nancy Nora’.

Lisas bästa råd för att lyckas med pionerna:

 • Sätt gärna pioner (speciellt rosa) i halvskuggigt läge. Det förlänger blomningstiden och gör att färgerna inte bleks. Pioner trivs även i ljusa norrlägen så länge de får morgon- eller kvällssol.
 • Mitt bästa gödseltips: ge en halv deciliter långtidsverkande benmjöl. tidigt på våren och halv deciliter PK-gödsel (säljs som Höstgödsel) direkt efter blomningen. Luckra försiktigt ned kornen i ytjorden runt rotsystemet.
 • Träaska är ett bra friskvårdsmedel. Förebygg mot sjukdomen gråmögel genom att strö träaska runt plantan några gånger per säsong.
 • Sätt aldrig en ny pion där det tidigare växt pioner.
 • Det är en myt att pionen inte blommar om den flyttas. Flytta den sent på hösten när bladverket vissnat ned och stör rotsystemet så litet som möjligt.
 • Bry dig inte om myrorna som springer runt på knopparna. De är harmlösa.

Lisas 10 bästa luktpionsorter:


1. ’Lady Alexandra Duff’ är berömd för sin pastellskimrande skönhet och sin utsökta nejliklika doft.


2. ’Coral Charm’ har fått guldmedalj för sin unika korallrosa färg på den utsökta skålformade blomman.


3. ’Bowl of Beauty’ är en av de finaste vanligare luktpionerna, med stora förföriska blommor med kryddig piondoft.


4. ’Liebchen’ (Lilla älskling) har en säregen eggande doft och lockar till sig humlor och bin. Oerhört rikblommande.


5. ’Katarina Fonteyn’ har mycket lång blomningstid och får upp till fem knoppar på varje stjälk, som slår ut efter hand.


6. ’Christina’, en svensk läckerhet i lysande lackrött, framtagen av pionexperten Hermann Krupke i Ljung, som döpt den efter sin hustru.


7. ’White Cap’ är en sällsynt skönhet med doft av rosor och liljekonvalj. Kan fyndas hos specialister.


8. ’Ann Cousins’ är en bländvit glamorös amerikansk sort med förnäm rosdoft, och enorma blomhuvuden.


9. ’Sorbet’ är en karamell bland luktpioner med enorma starkt gammalrosa blommor. Får flera blommor på samma stjälk.


10. ’Madame Jules Dessert’ är en gammal fransk pärla i ljuvliga toner av lavendelrosa och gräddvitt.


Teckning: Christina Krupke.

Tänk på vid plantering:

Tidpunkt: Bästa planteringstid är slutet av augusti/början av september och tidig vår. Undvik att plantera under heta högsommardagar.

Jord: Pioner tycker om väldränerad, näringsrik, lucker lerjord. Bearbeta den minst 50 cm djupt och brett. Blanda den väl med 1-2 liter brunnen kogödsel och en näve benmjöl. Köpt påsjord kan användas som jordförbättring men använd inte enbart sådan.

Placering: Ovansidan av rotsystemet, som har små rosa skott, ska ligga högst fem centimeter under jordytan. Detta är mycket viktigt. För djup plantering är den vanligaste orsaken till att plantan blomvägrar.

Vattna: Passa nyplanteringar med vatten, speciellt på våren.

Skydda: Täck platsen med granris – inte löv – inför första vintern.

Här hittar du fina pioner på nätet:

Guldsmedsgårdens plantskola, tel: 0513-500 40.
www.guldsmedsgarden.se

Flower Beauty/Den Sköna Lustgården, tel: 0733-90 54 14
www.flower-blommor.com

Kelways Ltd, tel: 0044-01458-25 05 21.
www.kelways.co.uk

Zetas, finsmakarens trädgård, tel: 08-646 03 91 (ej webb-butik).
www.zetas.se

12 april 2010
 
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.