Annons
Närmare paradiset kan man inte komma, tycker Lisa om att sitta i sin lilla pionoas.
Närmare paradiset kan man inte komma, tycker Lisa om att sitta i sin lilla pionoas.

Lycka är en pionvrå

Trädgårdsväxter och krukväxter

Med romantiska, himmelskt doftande luktpioner blir din trädgård ett paradis. Speciellt om du skapar dig en liten pionoas, där du kan sitta och njuta!

Annons
När luktpionerna blommar på högsommaren vägrar jag att åka bort. Då vill jag "semestra" hemma i trädgården, i min paradisiska pionvrå.

Äta frukost medan jag beundrar de svällande silkesknopparna, som sakta öppnar sig. Luncha till doften av de solkyssta nu vidöppna blommorna, och sitta och drömma medan skymningen framhäver pionblommans eteriska skönhet…

Ja, att ha en pionoas i trädgården – det är lycka det!

Den behöver inte vara stor. Tre plantor räcker eftersom var och en av dem blir en meterhög yvig buske. Där ska finnas en sittplats och ett litet bord. Där ska man kosta på sig lyxen att bara vara, och låta sinnena få sitt lystmäte.

Väldoftande – och rådjurssäkra

Jag tycker att pioner är de bästa perenner som finns.

Varför? Därför att de är så förtjusande romantiska i sin utstrålning, ofta förknippade med lyckliga barndomsminnen från någon kär gammal lantlig trädgård. Därför att de doftar så karismatiskt, ja, himmelskt. Därför att de har en sådan svindlande historia från trädgårdskulturens vagga, de bördiga dalgångarna i Kina och Tibet, som kallas Blommornas Eden. Där satt de gamla visa kineserna i timtal och filosoferade framför sina pioner. Därför att de är utsökta vasblommor. Ta dem just innan knopparna ska slå ut. Inte mer än tre stjälkar per planta. Det räcker till en överdådig bukett som håller i veckor. Dessutom är pioner sjukdomsresistenta, rådjurssäkra och långlivade. Samma planta kan bli hundra år.

Härdiga och fulla av livskraft

Till pionernas kvaliteter hör också att de är mycket härdiga och klarar sig även i de bistraste nordiska klimat. Hör bara vad den världsberömde engelske förädlaren James Kelway, som skapade odödliga sorter, sade: "Det är inte lätt att ta livet av pioner. "De har bara ett livsviktigt krav: de behöver en viloperiod i vinterkyla varje år. De är seglivade, tål sträng kyla och intensiv hetta. De är sega som tisteln, tåliga som gatsten, och lika fulla av livskraft som maskrosen".

Under 30 år har jag samlat på mig ett femtiotal pioner – och fler ska det bli! Jag har lärt mig att ha tålamod med dem. Bli inte besviken om din pion inte blommar överdådigt de första åren. Vid tre års ålder brukar de visa sitt rätta jag. När en pionplanta etablerat sig så åldras den med stort behag, och blir bara vackrare med åren.


En sittplats är viktig i pionvrån, för här dröjer man sig kvar länge för att njuta. Pionen i förgrunden är ’Mr G F Hemerick’. Bakom den ’Nancy Nora’.

Lisas bästa råd för att lyckas med pionerna:

  • Sätt gärna pioner (speciellt rosa) i halvskuggigt läge. Det förlänger blomningstiden och gör att färgerna inte bleks. Pioner trivs även i ljusa norrlägen så länge de får morgon- eller kvällssol.
  • Mitt bästa gödseltips: ge en halv deciliter långtidsverkande benmjöl. tidigt på våren och halv deciliter PK-gödsel (säljs som Höstgödsel) direkt efter blomningen. Luckra försiktigt ned kornen i ytjorden runt rotsystemet.
  • Träaska är ett bra friskvårdsmedel. Förebygg mot sjukdomen gråmögel genom att strö träaska runt plantan några gånger per säsong.
  • Sätt aldrig en ny pion där det tidigare växt pioner.
  • Det är en myt att pionen inte blommar om den flyttas. Flytta den sent på hösten när bladverket vissnat ned och stör rotsystemet så litet som möjligt.
  • Bry dig inte om myrorna som springer runt på knopparna. De är harmlösa.

Lisas 10 bästa luktpionsorter:


1. ’Lady Alexandra Duff’ är berömd för sin pastellskimrande skönhet och sin utsökta nejliklika doft.


2. ’Coral Charm’ har fått guldmedalj för sin unika korallrosa färg på den utsökta skålformade blomman.

Annons

3. ’Bowl of Beauty’ är en av de finaste vanligare luktpionerna, med stora förföriska blommor med kryddig piondoft.


4. ’Liebchen’ (Lilla älskling) har en säregen eggande doft och lockar till sig humlor och bin. Oerhört rikblommande.


5. ’Katarina Fonteyn’ har mycket lång blomningstid och får upp till fem knoppar på varje stjälk, som slår ut efter hand.


6. ’Christina’, en svensk läckerhet i lysande lackrött, framtagen av pionexperten Hermann Krupke i Ljung, som döpt den efter sin hustru.


7. ’White Cap’ är en sällsynt skönhet med doft av rosor och liljekonvalj. Kan fyndas hos specialister.


8. ’Ann Cousins’ är en bländvit glamorös amerikansk sort med förnäm rosdoft, och enorma blomhuvuden.


9. ’Sorbet’ är en karamell bland luktpioner med enorma starkt gammalrosa blommor. Får flera blommor på samma stjälk.


10. ’Madame Jules Dessert’ är en gammal fransk pärla i ljuvliga toner av lavendelrosa och gräddvitt.


Teckning: Christina Krupke.

Tänk på vid plantering:

Tidpunkt: Bästa planteringstid är slutet av augusti/början av september och tidig vår. Undvik att plantera under heta högsommardagar.

Jord: Pioner tycker om väldränerad, näringsrik, lucker lerjord. Bearbeta den minst 50 cm djupt och brett. Blanda den väl med 1-2 liter brunnen kogödsel och en näve benmjöl. Köpt påsjord kan användas som jordförbättring men använd inte enbart sådan.

Placering: Ovansidan av rotsystemet, som har små rosa skott, ska ligga högst fem centimeter under jordytan. Detta är mycket viktigt. För djup plantering är den vanligaste orsaken till att plantan blomvägrar.

Vattna: Passa nyplanteringar med vatten, speciellt på våren.

Skydda: Täck platsen med granris – inte löv – inför första vintern.

Här hittar du fina pioner på nätet:

Guldsmedsgårdens plantskola, tel: 0513-500 40.
www.guldsmedsgarden.se

Flower Beauty/Den Sköna Lustgården, tel: 0733-90 54 14
www.flower-blommor.com

Kelways Ltd, tel: 0044-01458-25 05 21.
www.kelways.co.uk

Zetas, finsmakarens trädgård, tel: 08-646 03 91 (ej webb-butik).
www.zetas.se

12 april 2010

2 Kommentarer

2012-08-26
Bimsan
2013-04-17
Barbro
0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se