Luktärten – romantikens drottning

Ja, jag säger som mamma, mormor och mormorsmor - och som blomsterälskare har sagt ända sedan 1699 - Ingen sommar utan luktärter!

luktärt


Den läckra apelsinröda ’Apricote Sprite’ har nyare sorters typiska vågiga blommor.

Det var år 1699 som luktärtens vilda anmoder upptäcktes på Sicilien av munken Franciscus Cupani. Han blev så hänförd över den lilla blommans skönhet och doft att han sände fröer till en botanistvän i England. I och med detta blev vildluktärten stammoder till alla de hybrider som under den viktorianska epoken betraktades som ”The Queen of Annuals” – drottningen bland sommarblommor.

Årets blomma 2004

Luktärten, Lathyrus odoratus, har blivit drottning på nytt, otroligt populär. Och detta med all rätt – finns det ljuvligare sommarblommor? Världens ledande fröföretag, det snart 150-åriga engelska Thompson & Morgan, vars fröer säljs allmänt i Sverige, har utsett luktärten till Årets Blomma 2004. De lanserar i vår en sort som gör att alla kan odla luktärter, även i minsta balkongtäppa. Den sensationella ampelluktärten heter ’Sugar n’ Spice’ och formar så nätta och kompakta plantor att den kan odlas i krukor och balkonglådor. Och doften lär inte stå de gammaldags efter.

Det är nämligen de klassiska sorterna som har luktärtens berömda, högst personliga parfym. De doftar som en luktärt ska dofta, och ser ut som en luktärt ska se ut – som små änglar med silkesvingar. De finaste av dem lever än. Den sicilianske munkens vilda luktärt säljs under namnet ’Cupani’. En närstående hybrid heter ’Mactucana’. En annan ”antik” pärla är ’Painted Lady’, som var drottning Victorias favorit. Det finns även massor med modernare hybrider som doftar fint och har större, ofta vågiga blommor. De vanligaste luktärtsfärgerna går i romantiska pastelltoner, men det finns också underbara sorter i brinnande röda och orange nyanser. En ny trend är nästan svarta toner, och i vår lanserar fröfirman Rara Växter sorten ’Limelight’, den första luktärten i den heta modefärgen limegrönt.

En hemgjord wigwam är lätt att göra av tre kraftiga stödpinnar som binds ihop i toppen. Trendigt gammaldags blir den om man använder unga trädgrenar.

Gör som farmor och mormor!

I gamla tider gav man luktärterna speciella hedersplatser i trädgården, där deras doft kunde avnjutas på nära håll. De kunde bilda en skylande blomsterhäck runt potatislandet, där det alltid var skräpigt. Föreställ dig hur det doftade när man grävde upp kvällens kok! En favoritplats för luktärter var stugväggen. Där var de nära till hands att plocka och njuta av på kvällen när kvinnorna satt på stugtrappen och vilade. Luktärtsdoften var belöningen för dagens slit!

Luktärten var bukettblomman framför alla andra. De är tacksamma vasblommor, och det var en självklarhet att plocka in luktärter till kyrkklockornas helgmålsringning. Det blev ingen riktig helgfrid i stugan innan det stod luktärter på finbyrån, som spred sin doft över de såpskurade trägolven. En gammal fin sed värd att ta efter! Inte bara för njutningens skull, utan även därför att regelbunden plockning av blommorna stimulerar till ny knoppsättning. Ta in en lördagsbukett varje vecka och du har livligt blommande luktärter från sommaren tills frosten kommer!

Med litet fantasi kan man ha glädje av luktärter på många sätt. Författaren Karin Berglund berättar i boken Längtans Blommor om en dam som hade gjort en luktärtsberså på sin kolonilott. Ungefär som en syrenberså. Ett kycklingnät hade spänts upp på höga käppar, ställda i cirkel, och det var övertäckt av luktärter. ”Att sitta därinne var som att vistas utanför tiden i ett evigt saligt tillstånd,” skriver Karin.

När mormor var ung doftade det ljuvligt från små luktärtsbuketter i stugan på lördagskvällen! Den söta vit-rosa ’Painted Lady’ från 1737 tillhör de odödliga luktärtssorterna.

Ge dem rätt start i livet

Med undantag för de nya låga sorterna, är luktärter levnadsglada klättrare,. De kan få flera meter långa rankor som klättrar med hjälp av tunna klängen som slingrar sig som en spiral runt sitt fäste. Därför är det viktigt att ge de unga plantorna ett slutgiltigt klätterstöd så fort de planteras ut. När de etablerat sig växer de med en rasande fart och det är omöjligt att reda ut rankor som trasslat ihop sig på fel ställen.

Det vanliga klätterstödet är ett uppspänt hönsnät, men det har blivit mycket populärt att odla luktärter på wigwam (en pyramidformad ställning). Sådana finns att köpa men det är jättelätt att själv tillverka en snygg och naturenlig klätterställning. Ta tre, två-tre meter höga, stadiga stammar från något sly, till exempel ung asp. Träslaget måste vara böjbart. Ta bort löven men inte sidogrenarna. Förankra stammarna i jorden i en triangel med ett inbördes avstånd av 50-70 cm. Bind ihop deras toppar med en stark ståltråd. Fläta in sidogrenarna i varandra så att de bildar ett rutmönster. Här och där behöver de fästas med ståltråd.

Lättodlade med små knep

Luktärter börjar blomma cirka 10 veckor efter sådd. Förkultivering inomhus i mars-april ger tidigare blomning. Plantorna får då inte sättas ut förrän faran för nattfrost är över. Direktsådd på friland bör inte göras förrän på senvåren. Det ger något senare blomning men är det enklaste. Jag sådde en gång luktärter i början av juni. De fick en rivstart därför att jorden hade den rätta varma temperaturen och började blomma i början av augusti. Blötlägg fröerna i ljummet vatten ett dygn före sådd, det sätter fart på groningsprocessen.

Läget ska vara soligt-halvskuggigt. Jorden bör vara luckert bearbetad till 40 centimeters djup och näringsrik: blanda in generöst med brunnen kogödsel. Följ fröpåsens odlingsråd. Vattna sådden ofta och fortsätt med det tills plantorna börjar växa på allvar. Toppa plantorna ovanför tredje bladparet. Det gör att de förgrenar sig och ger fler blommor. Plocka bort vissna blommor regelbundet. Om plantan tvingas att producera för mycket frökapslar orkar den inte blomma vidare. Det är alltså ytterligare ett skäl till att skaffa sig den lustfyllda vanan att plocka in en bukett doftande luktärter till varje weekend!

Lavendelblått är en klassisk färg på luktärter. Sorten ’Charlie’s Angel’ är ljuv som en sagoboksälva! En av de finast doftande luktärterna är den gamla sammetsvioletta sorten ’Mactucana’. En fin modern sort med doft är den lysande rubinröda ’Royal Scarlet’.

Guldgruvor för luktärtsälskaren:

Årets nya frökataloger är en glädjekälla för den som vill frossa i luktärter. Det finns specialister som har ett femtiotal sorter! Här är några guldgruvor:

Plants of Distinction/Rockdala Htgd, (postorder) Tel: 08-500 315 88. www.rockdala.com

Rara Växter (postorder). Tel: 08-714 85 75. www.raravaxter.com

Thompson & Morgan, tel: 031-91 84 80. www.thompson&morgan.com

Unwins/Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (postorder). Tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

Bröderna Nelson, tel. 0477-552 00

Plants of Distinction/Rockdala Htgd, (postorder) Tel: 08-500 315 88.

Rara Växter (postorder). Tel: 08-714 85 75.

Thompson & Morgan, tel: 031-91 84 80.

Unwins/Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (postorder). Tel: 046-12 17 55.  

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar