Locka fjärilar till din täppa

Trädgårdsväxter och krukväxter

Fjärilar är ett färgglatt och trevligt komplement till blommorna i våra trädgårdar.

I Sverige finns cirka 2 700 fjärilsarter: ett 100-tal olika dagfjärilar samt otaliga svärmare, spinnare, nattflyn, mätare, mal, mott och vecklare.

Det är den förstnämnda gruppen vi normalt tänker på när vi talar om fjärilar. Många är utrotningshotade och andra har minskat kraftigt i antal, så vi som har en liten yta att odla på kan hjälpa dem. Att få fjärilarna att trivas i din trädgård är inte så svårt, det gäller att bjuda dem på växter med nektarrika blommor - de röda är de mest populära.

"Fjärilsrestaurang"

Ett soligt och vindskyddat läge ger de bästa förutsättningarna för din "fjärilsrestaurang", helst förstås i anslutning till uteplatsen, så att du får se fjärilarna på nära håll. Vindskydda då hellre med en häck eller tätt buskage än med ett plank.
Med antennernas hjälp letar sig fjärilarna fram till den väldoftande födan, och fladdrar omkring för att hitta en lämplig matplats. I början är de lättstörda, men när de väl hittat vad de söker och fått i sig av de lätt rusande ämnena i nektaren, sitter de efter ett tag ganska lugnt och stilla, varför det är lätt att studera dem närmare. Du kan t o m få dem att sitta på ditt pekfinger, om du försiktigt sätter det under dem, men peta aldrig på vingarna - då förstörs de.

Lämpliga växter

Många moderna växter är "förädlade" och saknar både doft och nektar. Odla hellre enkla gammaldags växter!
Bland de fjärilsfavoriter du kan plantera finns busken syrénbuddleja, Buddleia davidii (helst en rödviolett sort), perennerna blå bolltistel (Echinops ritro), rosen- och hampflockel (Eupatorium maculatum, purpureum och cannabinum), temynta (Monarda-hybrider), praktbetonika (Stachys macrantha), röd rudbeckia (Echinacea purpurea), praktröllika (Achillea filipendulina), gullris (Solidago sp.), kärleksört (Sedum telephium) och kinesisk kärleksört (Sedum spectabile), stenört (Alyssum), klippstånds (Ligularia dentata), pipört (Centranthus ruber), strålöga (Telekia speciosa), isop (Hyssopus officinalis), kattmynta (Nepeta cataria), salvia (Salvia), lavendel (Lavendula angustifolia), timjan (Thymus) och kungsmynta (Origanum vulgare) samt ettåringarna gurkört och heliotrop, som du kan så själv, för sommarblomningen. På våren har man glädje av t ex aubretia (Aubretia x cultorum), backsippa (Pulsatilla vulgaris), luktviol (Viola odorata), gullviva (Primula veris), vårstjärna och olika sorter av lungört (Pulmonaria).

Andra nektarväxter får gärna vara kraftigt röda, sådana uppskattas mer än andra. Tänk dock på att många "förädlade" plantor saknar både doft och nektar. Helst bör växterna sättas i rätt stora grupper för att fjärilarna ska ha lättare att hitta dem, lägre arter i förgrunden och större bakom.

Men det är inte bara de fullvuxna fjärilarna man bör tänka på. Innan de kommit så långt att de kan flyga har de genomgått ägg-, larv- och puppstadierna. S k värdväxter är föda åt larverna, och t ex bränn-ässlor är viktiga för nässelfjärilen, amiralfjärilen, påfågelsögat och två andra av de större dagfjärilsarterna - låt alltså gärna ett stånd bli kvar i ett undanskymt hörn av trädgården. Ärt- och korgblommiga växter är också viktiga för många arter. Klöver, violer, brakved, hallon och björnbär är några tips, liksom att värdväxterna bör stå i klungor på ett vindskyddat ställe. Också dessa bör sättas i klungor, så att inte födan tar slut så snabbt. Använd inte kemiska medel, vare sig på nektar- eller värdväxter!

Foderautomat och "hotell"

På vårkanten kan det vara ont om lämpliga nektarväxter. Då kan du göra en enkel foderautomat åt fjärilarna med hjälp av en liten flaska eller ett provrör, som du köper på apoteket. Fyll flaskan eller röret med en blandning av florsocker och vatten, ev. med en honungsklick i botten. Dränk in en gärna lila eller gul bomullstuss med sockerlösningen, och sätt den vid mynningen. Runt denna placerar du sedan en färgglad pappersblomma, dock inte röd, där bomullen sticker upp. Häng sedan det hela i en ståltråd på en passande gren.

Ett "hotell", där fullt övervintrande fjärilar (t ex sorgmantel, citron- och nässelfjäril) kan flytta in gör du på samma sätt som en ovanligt hög fågelholk. Lämpliga mått är 14 cm bredd och 16 cm djup, höjd ca 70 cm. Taket ska skjuta ut något, vara avtagbart och skyddas med takpapp. Istället för ett runt hål på framsidan sågar man upp fyra halvmeterhöga, 4 - 8 mm breda springor. Fyll holken med barkbitar, t ex från en tall. Fyllningen byter du ut vid den årliga rengöringen. "Hotellet" kan sitta på en vägg eller ett träd.

Lästips:

Fjärilshandbok, om konsten att få fjärilar att trivas, Naturskyddsföreningen;
Nordens dagfjärilar, Bertil Gullander, Norstedts; Europas fjärilar, Higgins/Riley, Almqvist & Wiksell, Vilda grannar - handbok för en naturvänlig omgivning, Naturskyddsföreningen.
www.fjarilshuset.se; www.algonet.se/-cikada

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 juni 2002
 
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.