Annons

Locka fjärilar till din täppa

Trädgårdsväxter och krukväxter

Fjärilar är ett färgglatt och trevligt komplement till blommorna i våra trädgårdar.

Annons

I Sverige finns cirka 2 700 fjärilsarter: ett 100-tal olika dagfjärilar samt otaliga svärmare, spinnare, nattflyn, mätare, mal, mott och vecklare.

Det är den förstnämnda gruppen vi normalt tänker på när vi talar om fjärilar. Många är utrotningshotade och andra har minskat kraftigt i antal, så vi som har en liten yta att odla på kan hjälpa dem. Att få fjärilarna att trivas i din trädgård är inte så svårt, det gäller att bjuda dem på växter med nektarrika blommor - de röda är de mest populära.

"Fjärilsrestaurang"

Ett soligt och vindskyddat läge ger de bästa förutsättningarna för din "fjärilsrestaurang", helst förstås i anslutning till uteplatsen, så att du får se fjärilarna på nära håll. Vindskydda då hellre med en häck eller tätt buskage än med ett plank.
Med antennernas hjälp letar sig fjärilarna fram till den väldoftande födan, och fladdrar omkring för att hitta en lämplig matplats. I början är de lättstörda, men när de väl hittat vad de söker och fått i sig av de lätt rusande ämnena i nektaren, sitter de efter ett tag ganska lugnt och stilla, varför det är lätt att studera dem närmare. Du kan t o m få dem att sitta på ditt pekfinger, om du försiktigt sätter det under dem, men peta aldrig på vingarna - då förstörs de.

Lämpliga växter

Många moderna växter är "förädlade" och saknar både doft och nektar. Odla hellre enkla gammaldags växter!
Bland de fjärilsfavoriter du kan plantera finns busken syrénbuddleja, Buddleia davidii (helst en rödviolett sort), perennerna blå bolltistel (Echinops ritro), rosen- och hampflockel (Eupatorium maculatum, purpureum och cannabinum), temynta (Monarda-hybrider), praktbetonika (Stachys macrantha), röd rudbeckia (Echinacea purpurea), praktröllika (Achillea filipendulina), gullris (Solidago sp.), kärleksört (Sedum telephium) och kinesisk kärleksört (Sedum spectabile), stenört (Alyssum), klippstånds (Ligularia dentata), pipört (Centranthus ruber), strålöga (Telekia speciosa), isop (Hyssopus officinalis), kattmynta (Nepeta cataria), salvia (Salvia), lavendel (Lavendula angustifolia), timjan (Thymus) och kungsmynta (Origanum vulgare) samt ettåringarna gurkört och heliotrop, som du kan så själv, för sommarblomningen. På våren har man glädje av t ex aubretia (Aubretia x cultorum), backsippa (Pulsatilla vulgaris), luktviol (Viola odorata), gullviva (Primula veris), vårstjärna och olika sorter av lungört (Pulmonaria).

Andra nektarväxter får gärna vara kraftigt röda, sådana uppskattas mer än andra. Tänk dock på att många "förädlade" plantor saknar både doft och nektar. Helst bör växterna sättas i rätt stora grupper för att fjärilarna ska ha lättare att hitta dem, lägre arter i förgrunden och större bakom.

Men det är inte bara de fullvuxna fjärilarna man bör tänka på. Innan de kommit så långt att de kan flyga har de genomgått ägg-, larv- och puppstadierna. S k värdväxter är föda åt larverna, och t ex bränn-ässlor är viktiga för nässelfjärilen, amiralfjärilen, påfågelsögat och två andra av de större dagfjärilsarterna - låt alltså gärna ett stånd bli kvar i ett undanskymt hörn av trädgården. Ärt- och korgblommiga växter är också viktiga för många arter. Klöver, violer, brakved, hallon och björnbär är några tips, liksom att värdväxterna bör stå i klungor på ett vindskyddat ställe. Också dessa bör sättas i klungor, så att inte födan tar slut så snabbt. Använd inte kemiska medel, vare sig på nektar- eller värdväxter!

Foderautomat och "hotell"

På vårkanten kan det vara ont om lämpliga nektarväxter. Då kan du göra en enkel foderautomat åt fjärilarna med hjälp av en liten flaska eller ett provrör, som du köper på apoteket. Fyll flaskan eller röret med en blandning av florsocker och vatten, ev. med en honungsklick i botten. Dränk in en gärna lila eller gul bomullstuss med sockerlösningen, och sätt den vid mynningen. Runt denna placerar du sedan en färgglad pappersblomma, dock inte röd, där bomullen sticker upp. Häng sedan det hela i en ståltråd på en passande gren.

Ett "hotell", där fullt övervintrande fjärilar (t ex sorgmantel, citron- och nässelfjäril) kan flytta in gör du på samma sätt som en ovanligt hög fågelholk. Lämpliga mått är 14 cm bredd och 16 cm djup, höjd ca 70 cm. Taket ska skjuta ut något, vara avtagbart och skyddas med takpapp. Istället för ett runt hål på framsidan sågar man upp fyra halvmeterhöga, 4 - 8 mm breda springor. Fyll holken med barkbitar, t ex från en tall. Fyllningen byter du ut vid den årliga rengöringen. "Hotellet" kan sitta på en vägg eller ett träd.

Annons

Lästips:

Fjärilshandbok, om konsten att få fjärilar att trivas, Naturskyddsföreningen;
Nordens dagfjärilar, Bertil Gullander, Norstedts; Europas fjärilar, Higgins/Riley, Almqvist & Wiksell, Vilda grannar - handbok för en naturvänlig omgivning, Naturskyddsföreningen.
www.fjarilshuset.se; www.algonet.se/-cikada

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07. juni 2002
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons